Bekymret for framtida til Doktortjønna

Røros SVs leder og ordførerkandidat Chritian Elgaaen reagerer på planene om at Doktortjønna skal miste sin status som nasjonalparksenter. Allerede i mai varslet Klima- og miljøminister Ola Elvestuen Miljødirektoratet om at det ikke skal være mer enn ett besøkssenter for Nasjonalparkene. Elvestuen vil da at Elgå skal få Nasjonalpartsenter alene.

Nytt skilt kommer på plass på steinhuset ved Doktortjønna. Foto: Tore Østby

– Jeg er sterkt bekymret for framtida til Doktortjønna. Det har pågått en prosess over tid med reautorisasjon av nasjonalparksenteret. Premisset har hele tiden vært at det skulle være to besøkssteder, Elgå og Røros, slik som i dag. Helt i slutten av prosessen kom Miljødirektoratet med en beskjed om at hovedsenteret burde ligge i sør (Elgå), med et ubemannet informasjonspunkt på Røros. Dette fører til at vi risikerer at denne sommeren er den siste med driften vi kjenner på Doktortjønna, sier Christian Elgaaen til Rørosnytt.

Elgaaen reagerer spesielt på begrunnelsen som er oppgitt fra departementet.

Jeg mener det er oppsiktsvekkende og uheldig at Regjeringen gjennom direktoratet kommer med denne beskjeden, med begrunnelse at Røros ikke kan ha både verdensarvsenter og nasjonalparksenter. Hvis det er slik, burde vi ha fått vite dette i forbindelse med opprettelse av verdensarvsenteret, eller i hvert fall tidlig i prosessen med reautorisasjon. Aktiviteten på Doktortjønna er viktig for oss, både med tanke på formidling og informasjon om nasjonalparken og som aktivitetsområde for fastboende og tilreisende, sier Elgaaen.

Elgaaen varsler motstand mot Miljødirektoratets planer, og vil samarbeidet bredt for å sikre videre drift ved Doktortjønna:

SV vil jobbe for at nasjonalparksenteret på Doktortjønna videreføres, og at området fortsatt skal være et naturområde for alle. Dette må skje i tett dialog med alle berørte parter.

385 kulturminneprosjekt har fått støtte fra Kulturminnefondet

I første halvår av 2019 har 385 private eiere av verneverdige kulturminner fått 77,5 millioner kroner i støtte fra Kulturminnefondet.

Fra 1. januar til og med 21. juni i år, har Kulturminnefondet behandlet over 800 søknader med et søknadsbeløp på 300 millioner kroner. 385 av desse har nå fått støtte på til sammen 77,5 millioner kroner . 

– De seneste årene har tilskuddene som Kulturminnefondet gir til eiere av verneverdige kulturminner blitt doblet. Kulturminnefondet sikrer viktige kulturminner over hele landet på en effektiv og målrettet måte. Det å ta vare på kulturarven er bra for miljøet, det gir kunnskap om historien vår, og det skaper aktivitet og arbeidsplasser over hele landet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

2019 er første året Kulturminnefondet behandler søknader fortløpende, og tilbakemeldingene er gode. Saksbehandlingstiden har gått kraftig ned. 

– Innføring av løpende saksbehandling har skjedd etter forslag fra eierne, og jeg er veldig fornøyd med at det nå fører til enklere søknadsbehandling og raskere saksbehandlingstid, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Se liste for komplett oversikt over alle fylker her

Ny kommunalsjef i Røros kommune

Pressemelding fra Røros kommune:

Rådmannen har tilsatt Elisabeth Wikan Heidtmann fra Os som ny kommunalsjef i Røros kommune. Det var et enstemmig tilsettingsutvalg som innstilte henne. Wikan Heidtmann kommer fra stilling som selvstendig næringsdrivende gjennom mange år.

Hun er diplomekspertøkonom og har omfattende erfaring med rådgivning og ledelse. Hun har ledet mange store prosjekter og prosesser. Ikke minst har hun solid erfaring fra samspillet mellom det offentlige og det private som er av stor betydning for den videre utviklingen av Røros kommune som organisasjon, og i et samfunnsperspektiv.

Elisabeth innehar formalkompetanse og erfaring som vil bli komplementær til rådmannens øvrige ledelse. Hun vil få spesielt ansvar for organisasjons- og samfunnsutvikling med blant annet oppfølging av virksomhetene tekniske områder, brann og kultur og fritid. Hun vil i tillegg ha direkte lederansvar for rådmannens stabsområder som blant annet servicetorg, næring, verdensarv og samfunnsplanlegging. I tillegg vil hun også være rådmannens faste stedfortreder. 

«Jeg gleder meg til å bidra i utviklingen av at Røros og regionen skal gi en best mulig bo- og livskvalitet for oss som allerede bor her og bli en ettertraktet region for de som kan tenke seg å flytte hit. Da må samfunnet som helhet levere, og det private, frivilligheten og det offentlige må jobbe på lag. Gjennom jobben jeg har hatt har jeg blitt kjent med mange innad i Røros kommune, og jeg gleder meg til å bli en del av det teamet. Røros er en veldig spesiell kommune med historien og verdensarven som skal leves og forvaltes. I tillegg er Røros et viktig regionsenter og spiller en vesentlig rolle for utviklingen av hele regionen. Jeg ser fram mot å bidra!», sider Wikan Heidtmann.

Vi gleder oss til å få Elisabeth med på laget i den videre utviklingen av Røros kommune der innbygger- og brukerorientering, digitalisering og service er helt sentrale elementer. 1. september starter hun i stillingen hos oss.


Tar gjerne en bekymringssamtale

Politikontakt for Røros og Holtålen, Stein Bjørnli anbefaler foreldre å ta kontakt med politiet om barn har hatt befatning med narkotika. En slik samtale vil ikke i seg selv føre til at det opprettes sak. Politiet har mye å komme med i form av rådgiving og forebygging.

https://vimeo.com/344566863

Bekymret for mer hasj blant unge

Obs-teamet i Røros kommune er bekymret over at cannabis ser til til å bli mer utbredt i ungdomsmiljøet på Røros. I dag var media invitert til pressekonferanse på helsestasjonen. Budskapet er at folk må ta vare på hverandre i sommer og at foreldrene må følge godt med.

Det ser ut til at terskelen for å prøve hasj har blitt lav på Røros. Det ser også ut til å være mer tabletter av forskjellige typer i omløp. Mye av dette er kjøpt på internett. Tollvesenet har også gjort flere store beslag. Trolig er mye av dette tenkt for et større marked enn bare lokalt på Røros.

Utgangspunktet for dagens pressemøte var et tverrfaglig møte i kommunens nyopprettede obs-team, Der advdelingsleder/helsesykepleier Bjørg Todalshaug er leder.

Får konsekvenser for rullebanelengden

Tildelingen av ruta Røros – Oslo til Air LEAP, får trolig konsekvenser for lengden på Rullebanen på Røros. Da rullebanen skule reasfalteres i fjor, kom det opp forslag om å kutte den ned fra 1720 meter til 1199 meter, for å spare kostnader. Det endte med at det ble gjort reparasjonsarbeider, i fjor, og at full asfaltering ble utsatt i to år. Flyene Air LEAP bruker, trenger mer enn 1199 meter rullebane.

Arbeidslaget fra NCC i ferd med å legge geonett i fjor sommer. Nettet skal bidra til å unngå sprekker i asfaltdekket. Foto: Gudbrand Rognes

Utsettelsen ble begrunnet med at charterfly trenger lengre rullebane enn 1199 meter. Røros fikk en frist på seg på to år å blåse nytt liv i charter til Røros. Mislykkes det, skulle rullebanen kortes ned. Det var ingen lett oppgave. De siste årene har det vært langt mellom charterflyene, og flytypene som vanligvis går i chartertrafikk, trenger enda lengre rullebane en dagens vel 1700 meter. Når ruteflyene nå trenger lengre rullebane, er premissene snudd helt på hodet.

Dette kan føre til at reasfaltering av hele rullebanen blir utsatt til etter at den kommende anbudsperioden er ute, eller at hele rullebanen bli reasfaltert neste år som varslet, og da i full lengde.

Stripene kommer på plass igjen etter delvis nyasfaltering på flyplassen sommeren 2018. Foto: Tore Østby

Omlegging på flyruta

I høst blir det slutt på at Widerøeflyet står parkert på Røros om natta. Samtidig ser det ut som det blir tre daglige rotasjoner, der den første går fra Gardemoen til Røros. En konsekvens er da at avgang for det første flyet fra Røros til Gardemoen går tre kvarter senere enn nå. Det er også bekymring for om dette vil gi flere innstillinger. Morgentåke kan være et problem, og det er noe lettere å ta av i tåke, enn å lande i tåke.

Praksisen med å parkere fly på Røros over natta, ble etablert i 2009, da DAT overtok flyruta. Dette ble videreført av Widerøe, da de vant neste anbudsrunde. Aircraft Solutions AS, som eies av Leif Jørgen Hovdahl og Arve Engen, bygde en en fullisolert hangar for fem millioner kroner. Siden har hangaren vært utleid til DAT og Widerøe. Widerøe har forpliktet seg til å leie hangaren ut april 2020.

Omleggingen ser ikke ut til å få konsekvenser for leie av hangaren, men Røros Hotell vil miste en del overnattinger. Slik det er nå, overnatter besetningen på morgenflyet på Røros. Etter omleggingen vil besetningen overnatte hjemme, og møte på jobb på Gardemoen. Omleggingen var forøvrig bestemt før Widerøe tapte anbudskonkurransen om Rørosruta for den neste perioden til Air LEAP.

– Vi er selvsagt lei oss for å miste Røros. Widerøe har de siste årene klart å opparbeide seg en sterk posisjon på anbudene i Norge, men det har alltid vært hard konkurranse om de forskjellige anbudspakkene. Widerøe har også denne gangen laget et konkurransedyktig anbud til beste for passasjerene på Røros, men vi må ta til oss at det er noen som har kunnet gi et bedre pristilbud til Samferdselsdepartementet. Dette skal vi lære av og lover å komme sterkere tilbake i neste anbudsrunde, skriver Widerøe på sin nettside.

Vi må løse klimakrisa sammen

Leserinnlegg av Christian Elgaaen

En av de største utfordringene verden står overfor er klimakrisa. Skal vi unngå farlige konsekvenser av klimaendringene som tørke, ekstremvær og flom, må vi kutte utslipp. Kommunen har i denne sammenheng en viktig rolle.

Røros SV går til valg på et miljø- og klimavennlig lokalsamfunn, vi har lansert begrepet miljøbergstaden. Klimakrisa er stor, men vi kan og må løse den bit for bit. Sammen skal vi ivareta naturen og miljøet.

SV vil ta ansvar for kommende generasjoner ved å ta kampen for klima og miljø i alle saker. Vi vil ha gode bomiljø, legge til rette for mer bruk av sykkel og kollektiv i by og bygd og vi må gjøre det enklere å lade el-bil.

Bruken av plast må kuttes og vi ønsker å tilrettelegge for økt bruk av solcelleteknologi. Kommunen kan også stimulere til og markedsføre ulike miljøtiltak som privatpersoner og næringslivet kan gjøre.

Vi må verne og bruke dyrka jord og kulturlandskap, ta hensyn til artsmangfold ved arealplanlegging, og SV sier klart nei til skuterløyper i Røros.

Kommunen er en stor innkjøper av varer og tjenester. SV vil stille strenge miljøkrav til nye innkjøp. Da kutter vi utslipp og får utvikla nye løsninger. Det er for eksempel spennende å se på muligheten for fossilfrie anleggsplasser, og dermed få fart på utviklinga av utslippsfrie anleggsmaskiner.

Skal vi klare å kutte utslipp, må vi ha en konkret plan. SV vil at kommunen skal ha et klimabudsjett med mål for hvor mye utslipp som skal kuttes, og hvilke tiltak som må til for å nå målet. Dette er en viktig oppfølgning av klima- og miljøplanen som ble vedtatt i fjor.

Valget i høst blir et miljøvalg. I år har vi sett et opprør blant barn og unge gjennom klimastreikene. Vi må lytte til dem, ta dem på alvor og gjennomføre en framtidsretta politikk. 

Leder og ordførerkandidat Røros SV, Christian Elgaaen.

7 vil bli helsesykepleier

7 personer har søkt på stillingen som helsesykepleier i Røros kommune. Stillingen er 80% fast ved Røros Helsestasjon. Søknadsfrist var 24.juni og tiltredelsesdato er 21.august 2019.

De som har søkt på stillingen er:

Torhild Mørch Christoffersen (54) fra Os i Østerdalen – Ledende helsesøster

Silje Mari Heggdalsvik (35) fra Røros – Jordmor

Gry Kristin Holden (55) fra Røros – Helsesykepleier

Trude Skott (42) fra Brekkebygd – Ledende helsesykepleier

Anne Guri Stokkli-Haugvold (41) fra Røros – Spesialsykepleier

Elisabeth Undhjem (34) fra Røros – Helsesykepleier

Inga Iversen Aasen (30) fra Vingelen – Helsesykepleier