Hessjøgruva i ferd med å lande intensjonsavtale

Pressemelding fra Hessjøgruva AS

Hessjøgruva AS, som er heleid av Holtålen kommune, besitter en utvinningsrett i det kjente Hessjøfeltet sørvest i kommunen. Covid-fasen har vært begrensende også for utvikling av mineralressurser og samarbeid over landegrenser. Men, Hessjøgruva kan nå annonsere at vi er i ferd med å lande en intensjonsavtale med Capella Minerals Norway AS. Selskapet er registrert i Oslo og er et datterselskap av kanadiske Capella Minerals Limited. – Det er verdt å nevne at selskapet allerede har lokalt ansatte i dalføret, med kompetanse og kunnskap om lokale forhold, sier styreleder Gudbrand Rognes i Hessjøgruva AS. 

Foto: Gudbrand Rognes

– Vi trenger tilgang på geologikompetanse og kapital for å bringe Hessjøprosjektet videre. En intensjonsavtale med konkrete milepæler er et viktig skritt fremover for selskapet vårt, uttaler styret i Hessjøgruva AS

– Hessjøgruva inneholder viktige ressurser av kobber, sink og kobolt. Dette er metaller som brukes blant annet i batterier og elektriske biler. Behovet for kobber øker stadig på global skala som et resultat av skiftet til en renere energikilde, og Hessjøgruva har potensialet til å bli en viktig leverandør av kobber på det norske markedet, sier Eric Roth, CEO i Capella Minerals Limited. «

Mellomlanding er midlertidig (+)

Øverste sjef i Air Leap, Jon Melkerson, sier samkjøringene mellom Rørosruta og Ørlandsrute er en midlertidig løsning. Pandemien har igjen ført til at det er få passasjerer i luftfarten, og behovet dekkes godt med felles fly til de to trønderbyene. Røros blir en periode en mellomlanding på flyruta mellom Ørland og Oslo, slik det var også tidligere under pandemien.

Air Leap skal inn å overta driften av Rørosruta med en ATR 42, så raskt som mulig, og senest innen utløpet av april 2022. ATR 42 er den samme flytypen som Coast-Air i sin tid brukte på Rørosruta.

Jon Melkerson sier ei leieavtale med Amapola var den beste mulige løsningen nå.

Jon Melkerson i Stockholm intervjuet av Tore Østby på på Google Meet

Fly-løsning ikke helt som ønsket (+)

Christian Elgaaen har vært mye i kontakt med Samferdselsdepartementet, om flyruta på Røros. Han har flere ganger reagert sterkt på at passasjerer med billett, ikke har fått være med flyet, og uttalt at Air Leap ikke oppfyller konsesjonsvilkårene. Han har også kommet med flere krav til hvordan flyruta bør være. Når løsningen kom på bordet i dag, var ikke alle ønsker oppfylt.

Christian Elgaaen intervjuet av Tore Østby på google Meet.

Christian Elgaaen har i kveld kommet med denne offisielle uttalelsen:

Overordna så er det bra at det endelig kommer avgjørelser om flyruta, men løsningene er ikke det vi helst ønsket oss.

Jeg er svært redd for at den midlertidige løsningen fra 3. januar vil gi oss nye og andre problemer. Nattparkert fly på Røros er viktig for oss for å sikre best mulig regularitet, og det nye flyet kan ikke stå på Røros på natta fordi det er stort for hangaren. Vi har dårlige erfaringer med sammenkobling med andre lufthavner fra i fjor. Røros-Oslo må fortsette å være en selvstendig flyrute. Alt dette har jeg vært tydelig på til departementet gjentatte ganger.

Et nytt og totalt ukjent selskap for de fleste skal altså starte å trafikkere ruta, attpåtil midt på vinteren. Det er ikke det beste utgangspunktet. Jeg mener at Samferdselsdepartementet ikke har lyttet tilstrekkelig nok til våre innspill. Så dette er jeg kritisk til.

Det er også en stor utfordring knyttet til Air Leaps omdømme og tillit i lokalsamfunnet og regionen. Det må virkelig jobbes hardt fra selskapet for å gjenskape tilliten til flytilbudet mellom Røros og Oslo. De har over tid ikke levert et tilfredsstillende tilbud. Derfor burde de ikke fått fortsette å operere flyruta vår.

Jeg er veldig spent på om den permanente løsningen med en helt ny flytype fra senest april faktisk lar seg gjennomføre. Det betinger, i tillegg til å gjenvinne tillit, at Air Leap får skikk på sine andre problemer, som for eksempel mangel på gjennomgående billetter. Det er også tydelige og mange tilbakemeldinger om at billettene på ruta er altfor dyre. Det ønsker jeg også at Air Leap gjør noe med.

Jeg har en klar forventning om at departementet følger Air Leap tett framover, og sørger for at de faktisk leverer det de skal. Lufthavnrådet vil fortsette å jobbe for og bidra til et godt og forutsigbart flytilbud mellom Røros og Oslo.

Direktefly til Stockholm (+)

Fra 3. januar kjører Air Leap direktefly til Stockholm en gang i uken. Dette gjøres i forbindelse med at flyet skal til Arlanda for rutinemessig service. Retur fra Stockholm til Røros foregår med mellomlanding i Oslo.

Da Air Leap fikk anbudet på Rørosruten for to år siden, kom det tidlig signaler om å at det var et ønske å få opp direkteflygninger mellom Røros og den svenske hovedstaden.

Flyet som settes opp nå, kan ses på som en liten prøvesten i forhold til det. Covid gjør at det nå er lite passasjerer for flyselskapene, men det gir en mulighet til å prøve ut det praktiske opplegget.

Ny flytype på FOT-ruten Røros–Oslo fra 3. januar

Pressemelding fra Samferdselsdepartgementet

Grunnet de mange driftsutfordringene på FOT-ruten Røros–Oslo har Samferdselsdepartementet nå inngått en tilleggsavtale med operatøren Air Leap, som innebærer at selskapet skal sette inn en ny flytype på ruten. I en mellomperiode skal ruten opereres med innleid kapasitet fra den svenske operatøren Amapola Flyg.

Fra 3. januar vil ruten bli operert med en Fokker 50 på strekningen Ørland–Røros – Oslo. Amapola Flyg AB, som skal operere ruten i denne perioden, er et svensk selskap med erfaring fra vinteroperasjoner i Nord-Sverige. Air Leap tar sikte på å overta driften med en ny flytype, ATR 42, så raskt som mulig, og senest innen utløpet av april 2022. Operatøren planlegger da for at Røros–Oslo igjen skal opereres som en selvstendig rute, og at flyet skal stå nattparkert i hangaren på Røros.

Behovet for å skifte flytype skyldes i hovedsak nye internasjonale regler med krav til rapportering av rullebaneforhold vinterstid. De nye reglene har medført betydelige vektbegrensninger ved landinger på Røros lufthavn med flytypen dagens operatør benytter. Ved flere anledninger har dette medført at passasjerer ikke har kommet med på flyet. Etter dialog med Luftfartstilsynet, Avinor og operatøren er det enighet om at den eksisterende flytypen ikke er egnet for vinteroperasjoner på denne FOT-ruten.

-Det er beklagelig at denne situasjonen oppstod og at rutetilbudet til og fra Røros har vært lite tilfredsstillende. Vi har imidlertid gjennom en konstruktiv dialog med dagens operatør Air Leap funnet fram til løsninger som vi mener vil fungere godt. Jeg vil også takke for en god dialog med Røros-samfunnet, sier statssekretær Johan Vasara. Han påpeker at Samferdselsdepartementet imøteser at operatøren Air Leap så snart som mulig selv overtar ruteproduksjonen.

Air Leap bytter flytype på Røros (+)

Fra og med 3 januar setter Air Leap inn Fokker 50 på Røros i stedet for Saab 340. Det er det svenske flyselskapet Amapola som kommer til å fly for Air Leap under en periode frem til en langsiktig løsning er på plass.

– Vi er glade for at vi har kommet til denne løsningen på Røros. Det kjennes dessuten bra at vi ha funnet et annet skandinavisk selskap med kollektivavtaler og skandinaviske arbeidsvilkår som kan hjelpe oss på kort sikt, mens vi iverksetter egen løsning. Vi vil samtidig beklage at Saab 340 ikke kunne brukes i den utstrekning som tidligere etter at et nytt regelverk trådte i kraft 12 august 2021, sier Johan Giæver Marvik, kommersiell direktør i Air Leap

– Jeg har observert at det har versert mye feilinformasjon i media de siste ukene, og jeg vil derfor takke vår kontraktspart Samferdselsdepartementet for god og konstruktiv dialog. Det er mange variabler som har forårsaket det inntrufne, men til syvende og sist er det så enkelt at vi ikke har kunnet levere et tilstrekkelig produkt til våre kunder uavhengig av årsak. Nå skal vi se framover og få på plass interlineavtalen med SAS, samtidig vil jeg også benytte anledningen til å informere om at innsjekk på Gardermoen er utbedret ved at man kan benytte kiosker og bag-drop, fortsetter Johan Giæver Marvik.

– Amapola er en god løsning på kort sikt for de problemene som har oppstått i forbindelse med innføringen av det nye regelverket for rapportering av rullebanens vintertilstand. Vi jobber med en langsiktig løsning som vi håper å kunne ha på plass første halvår 2022, sier Jon Melkersson, daglig leder i Air Leap.

Uansvarlig, naiv og ansvarsfraskrivelse ?

Leserinnlegg av Hilde Fjorden og Jon Anders Kokkvoll

Det er ord høyres representant Rob Veldhuis bruker i leserinnlegg om medlemmer av
kommunestyret som fikk flertall for budsjettforslaget sitt. Takk for den!

Vi syns det er på grensen til drøyt å kalle flertallet i kommunestyret for uansvarlige og naive. Denne type verbal sjargong fortjener heller ikke politikere. Det er ingen som tar lett på budsjettprosessen, og det er mange runder internt i de ulike partiene for å bli enige om prioriteringene. Jobben med budsjettet og økonomiplan begynte politisk allerede i vår under dialogkonferanse 1.

Det han har rett i, er at politikk handler om å prioritere, og det å måtte velge.

Det handler også om verdivalg.

Røros Arbeiderparti stemte i 2020 for å opprettholde en desentralisert skolestruktur i Røros
kommune. Det er et prioritert valg som ble gjort, noe vi den dag i dag mener var riktig.

Gjennom budsjettprosessen, som starter med dialogmøtet vi har i mai, signaliserte vi også at vi ønsker å prioritere Røros skole i budsjettbehandlingen og jobbe for å øke overføringene. Det er også riktig og villet. Så har administrasjonen fremmet sitt forslag til budsjett, der en har valgt å skjerme Røros skole for kutt. Gjennom tilleggsproposisjonen fra statsbudsjettet er det også tildelt 500 000 pr skole i kommunen, noe en i sin helhet har valgt å legge inn i budsjettet til Røros skole, nettopp for å bedre økonomien. Hvordan skolen velger å bruke disse midlene er opp til virksomheten. Røros skole
er altså prioritert med ca. 1,5 millioner ekstra i vårt budsjett for 2022. Dette vil gi økt bemanning ved Røros skole og på eller litt over lærernorm i 2022.

Røros skole har knapt med midler, det er vi ikke uenig i, men de stadige forsøkene på å fremstille Røros skole som en dårlig skole vil vi ikke godta. De ansatte ved Røros skole gjør en formidabel innsats og leverer en god tjeneste til elevene ved skolen. Det viser også undersøkelser som er gjennomført.

Røros Høyre foreslår i sin økonomiplan å flytte 3 millioner fra virksomhet tekniske tjenester samt Stab og støtte. Dette foreslår de uten å kjenne noe til konsekvensene det vil få for driften og tjenestetilbudet her. Kan dette sies å være mer ansvarsfullt? Vi er ikke av den oppfatning.

Hvis det hadde vært så enkelt, hadde vel administrasjonen foreslått å kutte i egne rammer.

Tekniske områder, stab og støtte, leverer også tjenester som kommer befolkningen til gode og er også lovpålagte oppgaver.

At Høyre i sitt alternative budsjett også foreslo å kutte en halv million innenfor eldreomsorgen i økonomiplanperioden nevner ikke høyres gruppeleder i sitt leserinnlegg. Når vi vet at det kommer til å bli flere eldre med hjelpebehov kan man jo lure på hvilke av ordene i høyres retorikk som passer best; «uansvarlig», «naivt» eller «ansvarsfraskrivelse»? Kanskje alle sammen.

Røros Høyre har prioritert ned bibliotek i planperioden for å øke finansieringen til Røros skole.

Biblioteket trenger nye lokaler. De ansatte som jobber der fortjener nye lokaler, og ikke minst fortjener Røros sentrum den styrkningen et moderne bibliotek faktisk innebærer.Arbeidet med å realisere nytt bibliotek har pågått i flere år. Å nå skulle stoppe opp arbeidet med å få på plass nye biblioteklokaler vil være et stort tilbakeskritt.

Røros Arbeiderparti har programfestet realisering av et nytt folkebibliotek i inneværende periode, noe vi vil fortsette å jobbe for. Det bør ikke overraske Høyre at vi holder fast på dette.

Budsjettet for 2022 er vedtatt ut fra at dette er til beste for lokalbefolkningen, unge som voksne. Arbeidet med budsjettet for 2023 er allerede i gang.


Varaordfører Hilde Fjorden (AP) og partileder Røros AP Jon Anders Kokkvoll

Støtte til GPS-peiler (+)

56 prosjekt for friluftsliv i hele landet får nå støtte fra «Statskogmillionen». En av de som får støtte er Røros jeger- og fiskerforening, som får fem tusen kroner til GPS hundepeiler.

Hundeutvalget arrangerer en rekke aktiviteter, og ved flere anledninger har de merket behovet for å ha en GPS hundepeiler. Denne vil gi sikkerhetsgevinst både for hunder og hundeeiere.

Statskogmillionen

Ordningen er en del av Statskogs arbeid for å tilrettelegge for bærekraftig friluftsliv i Norge. De prosjektene som velges ut får et bidrag på fem eller ti tusen kroner.

– Det er inspirerende å se hvor mye som kan skapes med litt penger og mye frivillig innsats, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

Ordningen ble opprettet i 2017 og har bidratt med nær fem millioner kroner fordelt på om lag 700 prosjekt og aktiviteter.

Valgt av Britannia (+)

Den eneste julebrusen som ble kjøpt inn av Britannia hotell kommer fra Røros Bryggeri. Julebordene som ble gjennomført ved Norges beste hotell, hadde julebrus fra Røros på bordet. Britannia Hotel har et renommé å ta vare på, og overlater ikke noe til tilfeldighetene når de velger leverandører.

– Julebrusen fra Røros Bryggeri er den eneste julebrusen vi serverer på Britannia. Valget er gjort etter beste kvalitet og smak. Vårt sommelierteam har vurdert flere typer julebrus, og Julebrus fra Røros Bryggeri er den beste på markedet, sier Hotelldirektør ved Britannia, Mikael Forselius til Rørosnytt.

Henrik Dahl Jahnsen, som leder sommelierteamet ved Britannia Hotel, motto nylig Micheliguidens sommelierpris. Han var den første sommelieren fra Norden som fikk denne prisen. En av Britannias restauranter, Speilsalen, har også en Michelin-stjerne, så det er en ordentlig fjær i hatten, å bli valgt ut som leverandør til Britannia Hotel.

Britannia har en nesten legendarisk status, og regnes som Norges flotteste hotell. Hotellet har stolte tradisjoner, og fikk en ny vår da Rema-gründer Odd Reitan tok over. Han satte i gang et oppussingsarbeid, som varte i to år, og kostet 1,2 milliarder kroner. 

Julebrusen fra Røros Bryggeri inneholder smak av ingefær, pære, champagne og vaniljestang. Det er ingen allergener i den. Smaken skiller seg fra annen julebrus ved at den er friskere og litt mindre søt. Den oppleves som mer ekte, enn noen av de andre rødbruslignende variantene.

– Det er som vi skriver på nettsiden vår: Ekte juleglede – det er forventningen om at noe helt spesielt er i ferd med å skje. Følelsen av å liste seg barbeint ned trappa, tidlig julaften morgen. Den laaange ventetiden ved middagsbordet. Årets julebrus fra Røros passer til alle disse stundene – du vet, øyeblikkene du husker resten av livet, sier Per Grindstad til til Rørosnytt.

Tre nye bekreftet smittet på Røros (+)

I går fikk tre personer folkeregistrert på Røros bekreftet covidsmitte i PCR-test. Dermed er 113 bekreftet smittet siden pandemien tok til.Tallet for de siste 14 dagene er 42, og det gir et gjennomsnitt på 3 smittede per dag og smittetrenden er nå flat.

Det er fortsatt stor pågang ved laboratoriet på St. Olavas hospital. De bekreftede tilfellene forteller derfor om smitte som ble oppdaget 2-3 dager siden. 

Etter noen dager med strengere covidtiltak, kan det se ut som økningen i smitte er i ferd med å flate ut i landet som helhet. I går ble det registrert 3022 nye smittetilfeller i Norge.