Julegavetre på Veksthuset (+)

Denne uken har organisasjonen En hjelpende hånd, Fjellregionen fått julegavetre på Veksthuset. Fra før har de også et julegavetre hos Rørosbarn. Treet på Veksthuset skal stå til 17. desember.

– Vi ble spurt om vi hadde lyst til å ha et tre her også. Det ville vi selvfølgelig. Vi gikk igjennom, og fant noen flere ønsker, skrev opp det, og nå er de hengt opp her. Det er hovedsakelig for de som er på huset her, om det er besøkende eller ansatte, sier Linn Ydse Høsøien i En hjelpende hånd, Fjellregionen.

Det var Elvine Claussen i kantina på Veksthuset, som tok initiativ til julegavetreet på Veksthuset. Hun kjenner godt til organisasjonen En hjelpende hånd.

– Jeg tenkte at det hadde vært fint om vi kunne hatt noe slikt her oppe også. Folk er her, og det er mye folk innom, sier Elvine. Hun snakket med Siva Eiendom som synes at det var en fin gest å kunne gjøre, og ga grønt lys for treet.

Kantinen skal ha julelunsj for ansatte og deres kontaktpersoner 14. desember. Naturligvis blir det igjen mye mat etter julebordet. Siden kantinen blir stengt før jul den 17. desember, blir det mye mat som ikke kan fryses ned. Når januar kommer er folk litt lei julemat. Derfor gir Elvine maten som blir igjen til En hjelpende hånd, Fjellregionen.

– Det er greit at det kan gå til folk og familier som ikke ha råd ,i stedet for å tine det opp og selge for en billig penge til folk som kan kjøpe noe annet, sier Elvine.

Hjerte på julegavetreet. Foto: Tove Østby

Til topps i internasjonalt stemne (+)

Milda Marina Søberg Haugen har leverte fantastisk skyting i internasjonalt stevne i Luxemburg i dag, og gikk helt til topps på sin egen bursdag. Hun satte personlig rekord med 631,2 poeng i innledende skyting, og vant med det innledenderunde.

Milda leverte denne serien i finalen, og dermed gikk hun til topps.

– Under finalen dunka det godt, men klarte å karre meg til topps til slutt! Utrolig artig at første dag i Luxembourg starter slik, i tillegg til bursdag og første tur hvor pappa er med og får sett. Dette er stas sier Milda Marina Søberg Haugen!

Milda Marina Søberg Haugen skyter på landslaget og for to uker siden tok hun gull og sølv i et internasjonalt stemne i Ungarn.

Med resultatene i dag befester hun sin posisjon i Europatoppen. De to siste månedene har hun imponert veldig med stabilitet og svært gode resultater.

OL-plass til OL i Paris i 2024 er målet, og skyter hun så godt at OL-plassen oppnås, vil medaljene også være på skuddhold.

– OL-plass er målet, og da må det jobbes hardt hele tiden. Fokus nå er konkurransen i morgen, der det blir nye 60 skudd stående. Det blir ingen feiring i kveld, hverken av seier eller bursdag. Nå blir det ganske snart Ole Lukkøye. Jeg synes jeg har hatt en fin bursdag, sier Milda Marina Søberg Haugen til Rørosnytt.

Tilskudd til ombygging av legesenter og helsestasjon (+)

Miljødirektoratet har gitt Røros kommune kr 290 000,- i tilskudd til ombygging av legesenter og helsestasjon. Begrunnelsen for vedtaket er at potensialet for å kutte klimagassutslipp og realisere lavutslippssamfunnet er betydelig i byggesektoren. Ved å identifisere klimavennlige alternativer og eventuelle merkostnader tidlig, vil det bli enklere å realisere et klimavennlig byggeprosjekt. Kommunene kan bidra ved å legge til rette for innovasjon og klimavennlige løsninger i bygge- og rehabiliteringsprosjekt.

Prosjekter med høye klimaambisjoner og mål om klimatiltak innenfor flere tema prioriteres. Nøkkelen til et klimavennlig prosjekt er en god bestilling. Miljødirektoratet støtter derfor prosjekter som gir et godt grunnlag for å ta en avgjørelse om klimavennlige anskaffelser og øker kompetansen på dette i kommunene, og som samtidig øker byggenæringens kompetanse på klimaløsninger.

Røros kommune har søkt støtte for å utrede klimavennlige løsninger ved oppgradering av et legesenter og helsestasjon. Kommunen vil finne ut om det lønner seg å renovere og bygge om eksisterende helsestasjon og nabobygg, eller om de må rive nabobygget og bygge en ny helsestasjon. Uansett skal kommunen kartlegge klimavennlige materialer og energiløsninger og klimatiltak på byggeplassen. Midlene skal blant annet gå til eksterne rådgivere.

Miljødirektoratet skriver i tilskuddsbrevet at de ut fra søknaden forstår at kommunen ikke har inngått en avtale med en leverandør, men at tiltaket skal konkurranseutsettes og eksterne konsulenter hyres inn.

Miljødirektoratet støtter søknaden til Røros kommune. Støtten til tidlig kartlegging skal gå til å konkretisere klimagassreduserende tiltak på flere felt for de konkrete byggene; for eksempel klimavennlig materialbruk, energiløsninger, sambruk og gjenbruk. Kartleggingen kan med fordel inkludere klimavennlige løsninger på byggeplassen, som for eksempel transport til og fra byggeplassen, elektriske varmeaggregater og utslippsfrie anleggsmaskiner.

Støtten dekker inntil 75 % av kostnadene kommunen har til å utrede og planlegge klimavennlige løsninger knyttet til helsestasjonen, oppad begrenset til 290 000 kr. Kommunen må benytte midlene i tråd med relevant regelverk, inkludert regelverket om offentlige anskaffelser.

Røros kommune inn i vannpartnerskap (+)

Kommunestyret vedtok i kveld enstemmig at Røros kommune går inn i et partnerskap for Koordinator Vannregion Glomma vannområde 1; Fjellregionen. Med kveldens vedtak, bidrar Røros til å oppfylle et EU-direktiv for sikring av drikkevann. Glomma er Norges lengste elv. Elva som har sin øverste kilde i Tydal kommune, men går fra bekk til fullvoksen elv ved utløpet fra Aursunden.

Per Arne Gjelsvik (V) forslo å forsøke å få koordinatorstillingen lokalisert til Røros, gjerne slått sammen med tilsvarende koordinator for Gaula til ei full stilling.

Vannområde Glomma er et stort vannområde med et areal på 19 998 km2 i Innlandet og Viken vannregion. I alt 30 kommuner i Trøndelag og Innlandet fylke har arealer i vannområdet. Grensevassdragene brukes som en samlebetegnelse på delområder av de svenske vannregionene Västerhavet og Bottenhavet som ligger på norsk side av riksgrensen. De norske delene av vannregion Västerhavet består av de fire områdene Femund- og Trysilvassdraget (Klarälven), Røgden (Norsälven), Vrangselva (Byälven) og Upperudsälven. Kommuner langs grensen mot Sverige i Trøndelag, Innlandet og Viken har arealer i området.

Her er vedtaket som ble gjort i kveld:

1. Røros kommune vedtar deltakelse i partnerskapsavtalen for Koordinator Vannregion Glomma vannområde 1; Fjellregionen. Årlig tilskudd beregnes til å bli 53 000 kroner, endelig kostnadsfordeling beregnes etter kommunenes innbyggertall per 01.01.2022

2. Kostnad med deltakelse innarbeides i budsjettrammen for rammeområde Stab og støtte i årene 2022 til 2027.

3. Administrativ styringsgruppe etableres med deltakelse fra alle kommunene i partnerskapet for Glomma del 1 Fjellregionen. Styringsgruppen vedtar vertskommunen for vannområdekoordinator. Vertskommunen ansetter en vannområdekoordinator i tilpasset stillingsstørrelse ut fra hvor mange kommuner som deltar. Med full tilslutning fra alle kommuner tilsettes det i 50 % stilling.

4. Partnerskap skal formaliseres med en foreløpig varighet på 6 år fra 01.01.2022- 31.12.2027. Varsel om uttreden av partnerskapet må skje minimum ett kalenderår før iverksettelse.

5. Det tas forbehold om at tilstrekkelig antall kommuner tilslutter partnerskapet.

Drop-in for oppfriskningsdose med koronavaksine

Pressemelding fra Røros kommune

Nå kan innbyggere fra 45 år og eldre få oppfriskningsdose mot covid-19.

Les dette før du kommer:

  • Det må ha gått minst 5 måneder fra du fikk 2. dose, til du kan få oppfriskningsdosen. I koronasertifikatet ditt ser du når du fikk 2. dose
  • Du må ta med deg koronasertifikatet når du kommer.
  • Du kan ikke komme på drop-in hvis du er syk eller har luftveisinfeksjon.
  • Det er viktig at du ikke møter opp før tiden. Da unngår vi for lange køer.

Sted: Verket i Sundveien 10 (gamle gymbygget).

Onsdag 15. desember:

  • kl. 16.15–17.30: fra 65 år og eldre
  • kl. 17.30–18.30: fra 45 år til 64 år

Tirsdag 21. desember:

  • kl. 16.15–17.30: fra 65 år og eldre
  • kl. 17.30–18.30: fra 45 år til 64 år

Finn ut når du kan få oppfriskningsdose

Det må gå minst 5 måneder fra du fikk 2. dose, til du kan få oppfriskningsdosen. I koronasertifikatet ditt kan du se når du fikk 2. vaksinedose. Eksempel på når du kan få oppfriskningsdose:

  • fikk du 2. dose den 15. juli eller tidligere, kan du komme på drop-in 15. desember
  • fikk du  2. dose den 21. juli eller tidligere, kan du komme på drop-in 21. desember

De eldste blir prioritert først i køen

Koronavaksinen har kort holdbarhet, og vi har kun et begrenset antall vaksinedoser disse dagene. Dersom det ikke blir nok vaksinedoser til alle som møter opp, må du komme igjen neste gang. Det vil være de eldste som blir prioritert først, slik helsemyndighetene har bestemt.

Hvis du ikke har mulighet til å ta vaksinen på noen av dagene over, vil du få muligheten igjen når vi setter opp nye drop-in dager fra 12. januar.

Her får du koronasertifikatet

Du kan vise fram sertifikatet elektronisk på din mobiltelefon, eller skrive det ut før du kommer. Slik finner du digitalt koronasertifikat.

Hvis du ikke har pc eller mobil, kan du bestille koronasertifikat på telefon 815 55 015. Du får tilsendt sertifikatet i posten. Husk at det tar noen dager fra du ringer til du får det i din postkasse.

Skal du også ta influensavaksine?

Vi har også drop-in for vaksine mot sesonginfluensa. Det må gå minst 1 uke mellom koronavaksinen og influensavaksinen, og du kan ikke ta begge vaksinene samme dag.

Se hvem som kan få influensavaksine og når

Har du spørsmål om vaksinering?

Da kan du ringe Røros kommunes vaksinetelefon på 72 41 95 94 – mandag til fredag klokken 12.00 til 15.00.

Ingen nye bekreftet smittet (+)

I går fikk ingen nye på Røros bekreftet covidsmitte i PCR-tester. Dette står i sterk kontrast til de to foregående dagene, da henholdsvis 6 og 7 fikk bekreftet smitte. Det er også nå avlagt flere positive hurtigtester, og det er fortsatt flere som venter på svar på sin PCR-test. O smittede i går sier kanskje mer om ventetiden ved laboratoriet enn smittesituasjonen akkurat nå.

I den siste tiden har hurtigtestene vist seg å være så nøyaktig, at det nå stilles spørsmål ved om det er nødvendig med PCR-tester. Årsaken til at det fortsatt kjøres PCR-tester, er etter det Rørosnytt kjenner til, at man ønsker å ha kontroll på spredningen av Omicron-varianten.

Det er fortsatt ingen lokale smitteverntiltak på Røros, og vi følger de nasjonale tiltakene som trådte i kraft i dag.

615 vaksinert på under to timer (+)

Alle som holdt ut i vaksinasjonskøen ved Verket i går ettermiddag fikk vaksine. Det var 800 vaksiner til rådighet. De 615 som hadde møtt opp i går kveld, og sto i køen til det var deres tur, fikk vaksine. I køen var det folk som skulle vaksineres første, andre og tredje gang.

De første møtte opp til vaksinering 45 minutter før vaksineringen startet. Det ble veldig folksomt i køen, som strakk seg fra inngangspartiet på østsiden av Verket, rundt to hjørner og nesten bort til Røros videregående skole.

Det ble en lang og krevende økt i køen for mange, og det var ikke alle som var kledd for å stå i kø ute i 9 minus og kaldt trekk så lenge. Det kom også en del reaksjoner på at folk sto for tett i køen, særlig etter at de ble sluset inn i Verket. Selve vaksineringen gikk fort unna, med en vaksinering hvert 9. sekund.

Brannbamsen Bjørnis til Femundløpet 2022 – viktig og morsomt på samme tid

Pressemelding fra Femundløpet

Kjenner du brannbamsen Bjørnis? Hvis ikke får du muligheten under Femundløpet 2022. Da blir det sceneshow med Mia og Bjørnis fra scenen på Malmplassen.

Brannbamsen Bjørnis er brannvesenets verktøy for å trøste barn når ulykken er ute. Han er også frontfigur i brannvernopplæring rettet mot barn. Bjørnisprosjektet startet som et lokalt initiativ i brannvesenet, men jobber nå med barn i hele landet som målgruppe.

Brannvesen over hele landet rundt bruker Bjørnis som verktøy når de møter barn i forbindelse med branner og andre ulykker. Bjørnis er i tillegg en ressurs i barnehagenes brannvernopplæring og brannvesenets forebyggende arbeid.

Prosjektet ble opprinnelig etablert av Trøndelag brann- og redningstjeneste, men er nå opprettet som en egen Stiftelse. Brannbamsen Bjørnis er av nasjonale aktører valgt som nasjonal satsing i brannforebyggende kommunikasjon rettet mot barn.

På nettsiden www.brannbamsen.no er det lagt til rette for brannvernopplæring gjennom spill og andre aktiviteter for våre minste. Opplæring skaper trygghet. Brannbamsen Bjørnis driver opplæringsarbeid om brann- og brannvern i norske barnehager.

Hva gjør man hvis det begynner å brenne? Hva skal vi gjøre for at det ikke skal begynne å brenne? Ansatte i barnehagene kan finne ferdige undervisningsopplegg, en egen side for foreldre finner du også.

Brannbamsen Bjørnis har etablert samarbeid med lokale brannvesen over hele landet. Eksakt når Brannbamsen Bjørnis blir å treffe på Malmplassen vil bli publisert i Femundløpets program, når detaljer er klare. 

Nær en avklaring om flyruta (+)

Samferdselsdepartementet og Air Leap nærmer seg en konklusjon i forhandlingene om videre drift av flyruta mellom Røros og Oslo. Det ser ut til å gå mot en løsning, der det settes inn en ny flytype på ruta. Etter det Rørosnytt kjenner til, vil ruta bli trafikkert med 50-setersflyet Fokker 50.

Fungerende ordfører Christian Elgaaen er i daglig kontakt med Samferdselsdepartementet.

Hoppvals ette’ Kvernengskarom bak luke 9 (+)

Laget Hass Krestafer ventet 39 år før de kom med ny plate. Orkesteret, som har eksistert siden 1976 (!) slo til med 24 kutt med en god miks av tradisjonelle gammeldanslåter, egenskrevet musikk av Odd Sundt og et knippe riktig gamle Rørospolser.

Dermed rommer plate en hel julekalender, og hver dag i advent åpner vi ei luke. Bak luke ni finner vi Hoppvals ette’ Kvernengskarom, og som alle slåttene på plata, har den en spesiell historie.