Utsikt over Glomma fra Klemmetveien i Galåen våren 2020. Foto: Tore Østby

Røros kommune inn i vannpartnerskap (+)

Kommunestyret vedtok i kveld enstemmig at Røros kommune går inn i et partnerskap for Koordinator Vannregion Glomma vannområde 1; Fjellregionen. Med kveldens vedtak, bidrar Røros til å oppfylle et EU-direktiv for sikring av drikkevann. Glomma er Norges lengste elv. Elva som har sin øverste kilde i Tydal kommune, men går fra bekk til fullvoksen elv ved utløpet fra Aursunden.

Per Arne Gjelsvik (V) forslo å forsøke å få koordinatorstillingen lokalisert til Røros, gjerne slått sammen med tilsvarende koordinator for Gaula til ei full stilling.

Vannområde Glomma er et stort vannområde med et areal på 19 998 km2 i Innlandet og Viken vannregion. I alt 30 kommuner i Trøndelag og Innlandet fylke har arealer i vannområdet. Grensevassdragene brukes som en samlebetegnelse på delområder av de svenske vannregionene Västerhavet og Bottenhavet som ligger på norsk side av riksgrensen. De norske delene av vannregion Västerhavet består av de fire områdene Femund- og Trysilvassdraget (Klarälven), Røgden (Norsälven), Vrangselva (Byälven) og Upperudsälven. Kommuner langs grensen mot Sverige i Trøndelag, Innlandet og Viken har arealer i området.

Her er vedtaket som ble gjort i kveld:

1. Røros kommune vedtar deltakelse i partnerskapsavtalen for Koordinator Vannregion Glomma vannområde 1; Fjellregionen. Årlig tilskudd beregnes til å bli 53 000 kroner, endelig kostnadsfordeling beregnes etter kommunenes innbyggertall per 01.01.2022

2. Kostnad med deltakelse innarbeides i budsjettrammen for rammeområde Stab og støtte i årene 2022 til 2027.

3. Administrativ styringsgruppe etableres med deltakelse fra alle kommunene i partnerskapet for Glomma del 1 Fjellregionen. Styringsgruppen vedtar vertskommunen for vannområdekoordinator. Vertskommunen ansetter en vannområdekoordinator i tilpasset stillingsstørrelse ut fra hvor mange kommuner som deltar. Med full tilslutning fra alle kommuner tilsettes det i 50 % stilling.

4. Partnerskap skal formaliseres med en foreløpig varighet på 6 år fra 01.01.2022- 31.12.2027. Varsel om uttreden av partnerskapet må skje minimum ett kalenderår før iverksettelse.

5. Det tas forbehold om at tilstrekkelig antall kommuner tilslutter partnerskapet.