Ukas TV-nyheter fra Rørosnytt er fullspekket med nyheter fra Røros.
I redaksjonen: Tove Østby og Iver Waldal Lillegjerde
Redaktør og programleder: Tore Østby
Ukas TV-nyheter fra Rørosnytt er fullspekket med nyheter fra Røros.
I redaksjonen: Tove Østby og Iver Waldal Lillegjerde
Redaktør og programleder: Tore Østby
Røros Everk nett har fått feil i området Kuråsfossen – Rugeldalen – Galåen. Mannskaper fra Røros E-verk er ute for å lokalisere feilen. De vil gjerne ha beskjed dersom du har sett eller hørt noe som kan være feil i høyspenningsnettet.
Klokken 18.40 melder Røros E-verk at feilen i høyspenningsnettet er funnet. Det betyr at alle strømkunder bortsett fra et område rundt Galåen Samfunnshus og Galåen Barnehage nå skal ha fått strømmen tilbake.
I dag er det ett år siden Norge ble stengt ned på grunn av pandemi. Allerede to dager tidligere vedtok Formannskapet i Røros å sette foten ned for Vinterfestspill i Bergstaden. Feststemte mennesker fikk avlysning midt i ansiktet, og det ble murret om overreaksjon mot en helt vanlig influensa.
Midt i begivenhetenes sentrum satt Kjersti Forbord Jensås som ett år tidligere var ansatt som øverste administrative sjef i Røros kommune, og Anne Lajla Westerfjell Kalstad, som ett år tidligere var ansatt som kommuneoverlege.
Politiet har i dag hatt fartskontroll i Johan Falkbergets vei (Trondheimsveien), og mange var litt for tunge på gasspedalen i dag. Hele 32 bilførere ble ilagt forelegg for fart, og to ble ilagt forelegg for å ha benyttet håndholdt mobiltelefon under kjøring.
Kontrollen gjalt kjørende i begge retninger. De som kommer nordfra, kjører inn mot fotgjengerovergangen der svært mange skolebarn passerer i løpet av dagen.
Vi har hatt en travel dag, med mange som kjørte for fort. Høyeste målte hastighet var 70 kilometer i timen i 50-sona, sier politibetjent Hilde Håkonsund til Rørosnytt.
I går kveld kunne endelig Mat – Helse og Miljø Alliansen feire sitt 25-årsjubileum. På grunn av koronasituasjonen ble feiringen utsatt i fjor. Men i går kveld ble det en flott markering på Storstuggu. Reidun Roland i Mat – Helse og Miljø alliansen var godt fornøyd med markeringen.
Røros Soul Children sto for de musikalske innslagene. Koret startet jubileumsforestillingen, og fremførte flere sanger underveis. 25-årsjubileet ble åpnet av ordfører Isak Veierud Busch. Kveldens konferansier var Unni Ryen.
Bokashi
Emma Lia Goodwine, Felicia Madelen Barø, Silje Silderen Moholt og Anne Marie Mørtvedt fra Glåmos skole fortalte om skolens bokhasi-prosjekt. Gjennom dette prosjektet lærer elevene å bruke den maten som de må kaste, til noe nyttig. Barnehagen på Glåmos fikk sitt bokashi-sett av FIAS, gjennom samarbeid med Mat – Helse – Miljø Alliansen. Skolen kjøpte sitt eget med penger fra FAU på Glåmos.
Alt matavfall kan komposteres med bokashi. Det tar lang tid før kyllingbein, avocadoskall og eggeskall blir til jord. Man ser dem i jorden som tørre beinrester. Fiskebein blir som regel helt borte.
Barnehagebarna ble fort gode på å sortere avfallet etter endt måltid. De var nysgjerrige på prosessen og resultatet. Barnehagen hadde planer om grønnsaksdyrking og restaurering av hagen sin, men sen vår og Covid-19 stoppet planene.
Epleskrell
Kokk Espen Welin – Larsen fra Vingelen var kveldens hovedtaler. Elevbedriften Epleskrell presenterte bedriften sin. De hadde også laget fingermaten som ble servert etter forestillingen: Bruschetta, lapper med lønnesirup, eple, avokado, dressing og brødpinner, marengs og smoothie.
Nour Hubous fra Ungdomsrådet i Fjellregionen snakket om klima og miljø. I Jubileumshuskestue var det et tilbakeblikk på 25 år med en konkurranse mellom Reidun Roland og Helge Christie. Konkurransen ble avsluttet med bygging av separator.
Røros Barn åpnet i dag den fysiske butikken i Bergmannsgata et par måneder etter nettbutikken åpnet. Syvbarnsmor og blogger Nina Maaø-Ruden er glad for at de endelig har har kommet til åpningsdagen.
– Det betyr veldig mye for oss at vi har åpnet butikken. Man kjenner nok på en lettelse innad over at man endelig har fått åpnet dørene og får sett litt folk, forteller hun.
Butikken har foretatt en såkalt myk lansering der jungeltelegrafen og forsiktig kommunikasjon i egne kanaler er det som kommuniserer åpningen. Maaø-Ruden forteller at de gjør det på den måten fordi de ikke vil samle for mange mennesker i butikken samtidig.
– Vi gjør det på denne måten på grunn av smittevernhensyn. Vi hadde ikke lyst til å starte festen for covid her på Røros, sier hun.
Butikken selger varer rettet mot småbarnsfamilier. Det som er spesielt er at Nina og mannen Jan Anders tester varene selv og tar inn de produktene som de liker selv inn i sortimentet.
– Vi er i samme situasjon som småbarnsforeldre selv og kan produktene veldig godt på grunn av det. Vi har testet og tatt inn de produktene som vi liker og kan anbefale, forteller hun videre.
Butikken vil få flere varer utover våren og sommeren og utvider sortimentet gradvis.
– Det vi har handlet inn nå kommer i butikken utover sensommeren og høsten. Da vil vi få inn flere merker og større utvalg, sier Maaø-Ruden.
Fylkesvei 705 er brøytet og åpen for trafikk igjen, etter å har vært steng på grunn av uvær siden natt til i går. Nå er det stort sett snø- og isdekke på veien, og greie kjøreforhold. Det er -3 grader og sørlig svak vind på Langsvola.
Ruth Asphaug er innstilt som avdelingsleder ved Gjøsvika sykehjem. Dette er en 100 % fast stilling, som har vært utlyst to ganger. Det var fire søkere, tre kvinner og en mann.
Gjøsvika Sykehjem har fire avdelinger. Hver avdeling har fellesstue, kjøkken og seks rom med eget bad. Gjøsvika har en stor sansehage med utgang fra alle avdelinger.
Ved sykehjemmet jobber flere helsefaglige yrkesgrupper for å gi helhetlig og best mulig pleie og omsorg. Gjøsvika sykehjem har fast tilsynslege.
Pressemelding fra Røros kommune
Helsestasjon og hjemmetjenesten gir oppdrag til støttekontakter. De følger opp enkeltpersoner som trenger bistand til å delta i fritidsaktiviteter.
Hvem kan bli støttekontakt?
Du trenger ingen spesiell utdanning, men det legges vekt på personlig egnethet, interesse for mennesker og respekt for andre, samt interesse for kultur og fritidsaktiviteter. Vi søker fortrinnsvis personer som er 16 år og eldre og som ønsker å hjelpe andre med meningsfulle kultur og fritidsaktiviteter.
Hva innebærer det?
Høres det interessant ut ? Da ønsker vi å høre fra deg!
Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag
FHI og Legemiddelverket varslet torsdag den 11. mars at Norge velger å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause. Helsemyndighetene ønsker å undersøke om det er sammenheng mellom vaksinen og tilfelle av blodpropp.
– Dette viser at vi har et godt system som avdekker eventuelle sammenhenger mellom vaksine og alvorlige bivirkninger, sier smittevernansvarlig og fagdirektør Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.
Bakgrunnen for vaksinepausen er at Danmark midlertidig stanser bruk av AstraZeneca-vaksinen for å undersøke om tilfeller av blodpropp er knyttet til vaksinen. Det er helsepersonell og personer under 65 år som har fått tilbud om vaksinen. Hittil har 121 800 personer fått AstraZeneca-vaksinen i Norge.
– Det er klart at det er utfordrende for kommunene, fordi stans i vaksinering betyr forsinket vaksinering av befolkningen. Samtidig er det bra at legemiddelsikkerhet har så stort fokus, sier Kverkild.
Norge handler etter et forsiktighetsprinsipp, og stanser vaksineringen med vaksinen til det er utredet og konkludert om det er en sammenheng mellom vaksine og blodpropp.
– Statsforvalteren har i ettermiddag informert kommunene i Trøndelag om å stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen, sier fagdirektør Marit Dypdal Kverkild.