Elever og lærer fra Glåmos skole. Foto: Tove Østby

+ 25 år med mat, helse og miljø

I går kveld kunne endelig Mat – Helse og Miljø Alliansen feire sitt 25-årsjubileum. På grunn av koronasituasjonen ble feiringen utsatt i fjor. Men i går kveld ble det en flott markering på Storstuggu. Reidun Roland i Mat – Helse og Miljø alliansen var godt fornøyd med markeringen.

Røros Soul Children sto for de musikalske innslagene. Koret startet jubileumsforestillingen, og fremførte flere sanger underveis. 25-årsjubileet ble åpnet av ordfører Isak Veierud Busch. Kveldens konferansier var Unni Ryen.

Bokashi

Emma Lia Goodwine, Felicia Madelen Barø, Silje Silderen Moholt og Anne Marie Mørtvedt fra Glåmos skole fortalte om skolens bokhasi-prosjekt. Gjennom dette prosjektet lærer elevene å bruke den maten som de må kaste, til noe nyttig. Barnehagen på Glåmos fikk sitt bokashi-sett av FIAS, gjennom samarbeid med Mat – Helse – Miljø Alliansen. Skolen kjøpte sitt eget med penger fra FAU på Glåmos.

Alt matavfall kan komposteres med bokashi. Det tar lang tid før kyllingbein, avocadoskall og eggeskall blir til jord. Man ser dem i jorden som tørre beinrester. Fiskebein blir som regel helt borte.

Barnehagebarna ble fort gode på å sortere avfallet etter endt måltid. De var nysgjerrige på prosessen og resultatet. Barnehagen hadde planer om grønnsaksdyrking og restaurering av hagen sin, men sen vår og Covid-19 stoppet planene.

Epleskrell

Kokk Espen Welin – Larsen fra Vingelen var kveldens hovedtaler. Elevbedriften Epleskrell presenterte bedriften sin. De hadde også laget fingermaten som ble servert etter forestillingen: Bruschetta, lapper med lønnesirup, eple, avokado, dressing og brødpinner, marengs og smoothie.

Nour Hubous fra Ungdomsrådet i Fjellregionen snakket om klima og miljø. I Jubileumshuskestue var det et tilbakeblikk på 25 år med en konkurranse mellom Reidun Roland og Helge Christie. Konkurransen ble avsluttet med bygging av separator.

Bygging av separator. Foto: Tove Østby

Facebook
Twitter
LinkedIn