+ Fokus på psykisk helse

Førstkommende lørdag, 10. oktober blir Verdensdagen for psykisk helse markert på Thomasgaarden. Dagen starter med åpen psykisk kafé, som er tilrettelagt for barn og familier. Det blir småaktiviteter for barna. Ane Linn Haagaas kommer og skal ha underholdning for barna.

Initiativtaker til markeringen på Thomasgaarden er Anna Lundquist Langen.

https://vimeo.com/465117714
Anna Lundquist Langen ble intervjuet av Tove Østby

Etter klokken 16 blir det omrigging til konsert/foredrag som skal være om kvelden. Hele dagen tas det hensyn til at Thomasgaarden er et lite lokale og smittevern, derfor blir konserten stremet på sosialemedier. På konserten blir det lagt ut et vipps-nummer som man kan gi et bidrag til. Pengene som kommer inn går til psykiatrien i Røros og Os kommune.

På kveldsarrangementet deltar: ordfører Isak V. Busch, Ane Linn Haagaas, Vegar Dahl, Mac Haggis, Christina Undhjem, Britt Randi Stenseth, Kirsti Sæter, Erik Roll, Ola Ryen Tøndel, Peder Angel Lundquist Langen, Harald Hauge, Monica Herskedal, Vera Jusnes Mellingen og Anna Lundquist Langen.

– Vi har også sendt ut invitasjon om sponsing. Vi håper at folk vil bidra for det gagner alle sammen til slutt. Alle har ei psykisk helse, sier Anna.

Dette er første året Thomasgaarden har arrangement på Verdensdagn for psykisk helse.

Artut kulturfest 2020 – opplevelser skapt av folk, for folk

Pressemelding fra Røros kommune: 

Kultur skjer inne i oss, ute blant folk, i store rom og små rom, på tvers og overalt! Kultur skjer der du er og der du ikke er, noen ganger der det er mange mennesker, andre ganger der det bare er ett. Artut kulturfest rommer både det profesjonelle og det som drives av ivrige frivillige, både kultur med stort nedslagsfelt og kultur som er langt smalere. Felles for alt i Artut er at det er opplevelser skapt av folk – for folk!

Vi håper du finner noe du liker i programmet. Vi oppfordrer til å bruke årets Artut kulturfest til å utforske kulturlivet vårt, og kanskje til og med oppsøke noe du vanligvis ikke ville gjort. Kanskje du oppdager noe nytt i deg selv?

Program og info om Artut kulturfest

Her finner du programmet til årets Artut:www.artut.no

NB! Det vil legges til noen flere programposter i løpet av uke 41

Artut på sosiale medier:

Artut kulturfest på Facebook

Artut kulturfest på Instagram 

Gïelevåhkoe, samisk språkuke

Årets Artut arrangeres i samme tidsrom som samisk språkuke/Gïelevåhkoe. Flere av programpostene under Artut og Gïelevåhkoe er derfor felles. Vi har også fått oversatt deler av hjemmesiden vår til sørsamisk.

+ Gratis sjekk for livmorhalskreft

Røros Legesenter ønsker å sette fokus på livmorhalskreft og viktigheten av at så mange kvinner som mulig sjekker seg. Ettermiddagene 13. og 14. oktober er satt av til sjekk for livmorhalskreft. Dette vil være et gratis tilbud til kommunens innbyggere og de som har fastlege ved Røros Legesenter.

Det er september som er måneden med fokus på livmorhalskreft og testing. Røros Legesenter rakk ikke dette i september i år, men setter i stedet opp tilbud med gratis sjekk to ettermiddager i oktober.

– Vi gir tilbud til alle kvinner primært i aldersgruppen 25 – 69 år. Men er det noen som veldig ønsker det utenom dem, så tar vi også imot dem. Vi setter opp timer mellom kl 17 – 19 på ettermiddagene, sier avdelingsleder Røros legesenter, Jenni Valseth.

De som ønsker å benytte dette tilbudet ringer til Røros Legekontor og setter seg opp på en time. Det er kun kvinnelige leger som utfører testene disse ettermiddagene. Det blir ikke mulighet til å ta opp andre ting med legen disse ettermiddagene, det er kun sjekk for livmorhalskreft. Legekontoret skal klare å teste alle kvinner som ønsker det.

– Dette er et gratis tilbud så det vil ikke koste noen ting for noen. Dette gjør vi for å sette fokus på kvinnehelse. Dette er en kreftform som kan forebygges, og jo flere vi får testet jo bedre er det. Det er en liten dugnad som vi kjører i gang, sier Jenni.

Ved Røros Legesenter er dette et nytt tilbud, men noen legekontor andre steder i Norge har hatt tilbudet, og det har blitt positivt mottatt. Jenni håper å få opp antallet kvinner som tester seg. Det er anbefalt at man tester seg hvert tredje år. Kvinner som testet seg i fjor eller året før trenger ikke å komme i år. Røros Legekontor har planlagt å ha dette tilbudet årlig fremover. Neste år stiller de seg inn på september #Sjekkdeg-kampanjens måned.

Jenni sier at det er kjempeviktig at kvinner tar denne testen. Man vet aldri hvem som rammes. Dette er en krefttype som kan forebygges dersom man sjekker seg, og mange blir oppdaget gjennom screeningprogrammet. Livmorhalsprogrammet sender brev med påminnelse når det nærmer seg tid for ny prøve.

– Dette er kjempeviktig for alle kvinner. Spesielt i aldren 25 til 69 år. Vi håper at så mange som mulig kommer og gjør dette, seier Jenni.

#Sjekkdeg-kampanjen ble startet i 2015 av journalisten Thea Steen, etter at hun selv fikk livmorhalskreft. Sammen med Kreftforeningen og Det Nye gjorde Steen en enorm innsats for at andre kvinner ikke skulle oppleve det samme som henne. Budskapet til kampanjen er enkelt, men viktig – ring legen, ta livmorhalsprøve, reduser sjansen for å få livmorhalskreft.

+ Har kommet lenger

Sørsamisk språk står på Unesco sin liste over utrydningstruede språk. I år begynte den hittil største gruppen av elever med sørsamisk språk i Røros kommune.

– Vi har 21 samiskspråklige elever i Røros kommune, og 18 av dem går på Røros skole. Det som var nytt i år var at vi fikk en så stor gruppe med førsteklassinger fra Svaale, den sørsamiske avdelingen i Ysterhagaen barnehage. Vanligvis er det en eller to elever som kommer hvert år men i år var det fire elever, sier Ingvild Prøsch-Moen rektor ved Røros skole.

De elevene som begynte på Røros skole i år har gått på Svaale siden den ble åpnet i 2016 og har med seg en god dose samisk språk. 

– De startet jo veldig tidlig i barnehagen slik at de har en god ballast i bagasjen når det gjelder samisk språk. Nytt av året er at vi tilbyr samisk som valgfag på lik linje som tysk og spansk. Det er egne opplæringsplaner som følges for 1.språk, 2.språk-og 3.språkselevene, og det varierer hvor mange timer undervisning  de skal ha i samisk hver uke, sier Prøsch-Moen.

Den førsteklassegruppa som er i Sundveien har noen timer i samisk gruppe så går de inn i sin basisgruppe. Prøsch-Moen sier at de har sin tilhørighet sammen med trinnet.

– De har tilhørigheten sin sammen med hele førstetrinnet, og har sin kulturelle ballast i begge leirene de her ungene også, sier hun.

Røros kommune vedtok i september en historisk utviklingsplan for samisk forvaltningsområde for språk og kultur. Det er kommunen sin første plan som omhandler samisk språk, etter at kommunen ble innlemmet som samisk forvaltningskommune 1. juli 2018. 

– Det handler mye om å skape forståelse for at vi har to kulturer å forholde oss til. Å belyse likheter og det som er særegent hos begge hold, sier Prøsch-Moen.

Utfordringer

Det er en utfordring å få tak i nok utdannede lærere med samisk som fag. Prøsch-Moen sier at satsingen fra statlig hold begynner å bære frukter.

– Det vi ser nå er jo at den satsingen som har vært gjort fra statlig hold med utdanningen på Levanger av sørsamiske lærere monner. I uke 43 kommer det tre lærerstudenter til oss derfra som skal ha praksis på 1.trinn. To av dem har pliktår i Røros kommune når de er ferdig utdannet. Røros kommune er med på å støtte stipendordningen til studentene, og dette er en spleiseordning mellom Sametinget, Fylkesmannen i Nordland og Røros kommune, sier hun.

Røros kommune har som del av forvaltningsområdet et særlig ansvar for å utvikle samisk språk, kultur og levesett. Prøsch-Moen sier at de har kommet lenger i skolen med akkurat det.

– I de årene jeg har jobbet med sørsamisk i skolen så vil jeg si at vi har kommet lenger. Som forvaltningskommune blir vi finansiert med de midlene vi trenger til lærere, og nå følger vi samiske læreplaner i kommunen. Alle elevene i kommunen følger LK20s som er egne læreplaner for kunnskapsløftet samisk. Disse læreplanene er likeverdige og parallelle læreplaner for opplæring i samiske distrikt, avslutter Prøsch-Moen.

+ Tror på kjempefin julemåned

Lillian Sandnes er julemarkedsgeneralen uten marked i år, men hun tror på en veldig bra julemåned på Røros. Handelstanden og reiselivet har gått sammen med kommunen, for å skape julestemning på Røros fra 28. november. Målet er at mange skal få oppleve førjulsstemning på Røros, men at besøket skal fordele seg over en lengre periode enn tidligere år.

https://vimeo.com/465349721

Røros kommune har utviklet en digital løsning for gjesteregistrering til bruk i smittesporing

Pressemelding/presisering fra Røros kommune

Hjelp oss å holde lav smitte i Bergstaden

Røros kommune innfører frivillig registrering av gjester på alle spisesteder og kafeer. For skjenkesteder blir dette pålagt fra den 13. oktober 2020.

Det er et lavt smittetrykk i Røros og regionen rundt. Når det blir påvist smitte er det viktigste vi kan gjøre å være raskt ute med smittesporing slik at personer som har vært i nærheten av smitten umiddelbart kan identifiseres, testes og isoleres.

God smittesporing er avgjørende

Smittesporing er meget ressurskrevende for kommunene. Ved de få tilfellene av smitte som Røros har håndtert, er viktigheten av god og ryddig bakgrunnsinformasjon om hvem som kan ha vært i nærheten av smitte blitt veldig tydelig. God registrering av hvem som har vært hvor og til hvilken tid er avgjørende for å kunne varsle alle berørte rakest mulig. Slik reduserer vi sannsynligheten med å måtte iverksette smittereduserende tiltak som griper unødig sterkt inn i samfunnet.

Røros kommune har utviklet digital løsning for registrering

Helsedirektoratet har gitt kommunene i oppdrag å bidra til at det opprettes registrering av alle gjester som er innom spisesteder og kafeer. Fra den 13. oktober blir alle skjenkesteder pålagt å føre oversikt over sine gjester. For øvrige serveringssteder er registreringen like viktig, men fortsatt frivillig. Virksomhetene i Røros er generelt gode på håndtering av smittevern, og noen har allerede iverksatt registrering av sine gjester. Det er bra!

For å sikre at registrerte data blir enklest mulig å håndtere, har Røros kommune utviklet en egen løsning som stilles fritt til disposisjon for alle spisesteder og kafeer i kommunen. Med dette blir all informasjon registrert i èn og samme database. Dette sparer smittesporingsteamet vårt for mye tid.

Her kan du se løsningen

Hvordan fungerer registreringen?

En QR-kode leder gjestene inn på en nettside der navn, telefonnummer og hvilket spisested som er besøkt kan registreres. Tidspunktet registreres automatisk. All registrering forutsetter av gjesten samtykker i registreringen. Informasjonen lagres i 2 uker før den slettes. Dersom noen ønsker å etter-registrere et besøk på ett av våre spisesteder, finnes det et eget felt for dette. For gjester som ikke har mulighet for å skanne en QR-kode med egen mobiltelefon, skal serveringsstedet ha en reserveløsning i form av papirlister eller bruk av annen mobil eller nettbrett.

Dersom virksomheter som ennå ikke har fått utdelt QR-koder også ønsker å benytte seg av løsningen, er de velkommen til å ta kontakt med Røros kommune.

I en tidligere pressemelding fra kommunen ble denne løsningen omtalt som en app. Som presisert i denne pressemeldingen er det ikke en app, men et digitalt registreringsskjema som du kommer til via en qr’kode. Det er altså ikke en app som folk finner i appstore.

+ Tilsyn med fokus på vold og trusler

Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn med Røros legevakt denne måneden. Dette er for å sjekke om virksomheten følger kravene i arbeidsmiljøregelverket når det gjelder forebygging av vold og trusler.

– Arbeidstilsynet vil kontrollere hvordan virksomhetene etterlever kravene i regelverket, spesielt når det gjelder forebygging av vold og trusler. Fra 01.01.2017 kom det forskriftsbestemmelser som tydeliggjør arbeidsgivers ansvar i det forebyggende arbeidet mot vold og trusler om vold, heter det i brevet fra Arbeidstilsynet til Røros kommune.

Det er kjent at under store arrangement som Rørosmartnan så fylles legevakten opp med folk påvirket av alkohol med større eller mindre behov for akutt legehjelp. Rus og mental helse vil kunne skape utfordringer der helsepersonell kan bli utsatt for vold eller trusler om vold.

Arbeidstilsynet ønsker primært under tilsynet å snakke med virksomhetens leder og verneombud, eventuelt tillitsvalgte og bedriftshelsetjeneste.

– Verneombudet skal være i dialog med arbeidstakerne i forkant av møtet for å kunne fremme synspunktene deres i møtet, heter det i tilsynsbrevet.

Det forventes at verneombudet stiller spørsmål om arbeidstakerne opplever at vold og trusler er en utfordring i arbeidet, om arbeidstakerne har fått informasjon, opplæring og øvelse i forebygging av vold/trusler, og om avvikssystemet brukes til å melde fra om vold/trusler, og om de opplever at avvikene følges opp.

Den interkommunale legevakten holder til i Røros legesenter, som er bemannet med både leger, turnuslege, sykepleiere, bioingeniører og helsesekretær. I tillegg har de egen laboratorievirksomhet. Legesenteret har et nært samarbeid med Røros sykehus for røntgen, laboratorium og akuttmedisin.

+ Mobiliserer for julestemning i en måned

Det er to mål for julemåneden på Røros i år. Det ene er julestemning hver dag fra 28. november, og Norges beste smittevern. Ei bred samarbeidsgruppe har jobbet med dette, og de møtte pressen i dag for å presentere sine planer. Destinasjon Røros, handelstanden, huseierforeningen, Frontal, Røros kommune og hotellene er representert i gruppa. Det blir pynting av hele sentrum, og nisjebutikkene skal trekkes mer fram.

På Røros satses det på naturmateriale.

– Vi har bestilt snø. Det blir konserter og juleaktiviteter, som Visit Røros skal koordinere og samle under en felles paraply. Målet er å få jevnt med folk i hele perioden. Derfor spres aktiviteten utover, og det blir søndagsåpning i hele desember, sier markedsgeneral uten marked Lillian Sandnes.

Det skal være trygt å komme til Røros, og Røros skal bli best på smittevern. Det utarbeides ei hjemmeside, som skal forenkle prosessen med sporing, om smitte skulle oppstå. Dette er en ordning Bergstadens Hotel allerede har innført i sine serveringssteder. Dette innbærer at alle besøkende registrerer seg når de besøker Røros og julemarkedet.

Alt innholdet i jul på Røros er ikke spikret enda. Så langt ligger det ingen planer om boder i gatene, og tanken å ha et julemarked er lagt død. Flere lokalmatprodusenter står i fare for å miste en av sine viktigste arenaer, og det ses på løsninger for det.

+ Politiet stoppet motorsykkelbråk

En patrulje fra Rørospolitiet fikk i går kveld melding om tre motorsykler som kjørte på en måte som skapte mye lyd i Sundveien.

– Patruljen stoppet tre motorsyklister i Sundveien klokken 21:30. Og gav muntlig råd og veiledning om hvordan man skal kjøre i tett-bebygd strøk, sier operasjonsleder Annlaug Oseid i Trøndelag politidistrikt til Rørosnytt.

I følge melder skal dette ha foregått flere kvelder på rad. Alderen til motorsyklistene er ikke kjent.