+ Rundtur i nybygget med Rotary

Om 14 dager tas Øverhagaen Bo- helse- og velferdssenter i bruk. Bygget er ferdig, og overlevert fra entreprenør til Røros kommune. I dag fikk Rotarys medlemmer en omvisning i lokalene ledet av kommunens koordinator på byggerosjektet Mads Tamnes

https://vimeo.com/445330021
Mads Tamnes intervjuet av Tore Østby

Medlemmene i Rotary lot seg imponere av nybygget, og noen av dem la allerede inn «bestillinger» på rom.

https://vimeo.com/445329989
Arne Solli intervjuet av Tore Østby

Rotaryguvernør Ole Jørgen Kjellmark var også imponert av det han fikk se i nybygget, selv om han uttrykte bekymring for Røros kommunes økonomi. Som politiker var han bekymret over om kommunen klarer å bære den økonomiske byrden, men konstaterte at pasientvinsjen klarer å bære ham.

https://vimeo.com/445330086
Ole Jørgen Kjellmark intervjuet av Tore Østby

Her er noen bilder fra nybygget.

Vinduskorridoren Foto: Tore Østby
Varmesentralen. Det er bannbåren oppvarming, og varmen hentes fra grunnen. Foto: Tore Østby
Kjøkken i nybygget. Foto: Tore Østby
Det blir flott utsikt fra balkongen i andre etasje også når gravemaskinen er fjernet. Foto: Tore Østby
Oslo har Rådhuset….. Foto: Tore Østby

+ Fortsatt stengt grense

Regjeringen sendte ut pressemelding i dag om endrede anbefalinger for reiser til regioner i Sverige.

Jämtland og Härjedalen er fremdeles en rød region og dermed åpnes ikke grensen på Vauldalen i denne omgang.

Regjeringen åpner nå for karantenefrie reiser til fire nye regioner i Sverige: Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten. Men for Skåne og Kronoberg har tendensen snudd, og disse to regionene går altså fra grønt til rødt igjen. Følgende svenske regioner er nå grønne: Blekinge, Dalarna, Kalmar, Södermanland, Uppsala, Örebro, Östergötland og Värmland og Västerbotten.

Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 8. august.

Les hele pressemeldingen her.

+ Nye smittetall for Jämtland og Härjedalen

Svenske Folkhälsomyndigheten oppdaterte klokken 14:00 i dag smittetallene for Jämtland og Härjedalens len.

De nyeste tallene er for uke 31, det vil si uken som begynte med mandag 27. juli og sluttet med søndag 2. august. Tallene viser at det denne uken har vært ti smittestilfeller og ett intensivtilfelle av Coronaviruset.

Covidstatistikken fra uke 31 i Jämtland og Härjedalen. Skjermdump fra Folkhälsomyndigheten.

Normalisert per 100 000 innbyggere så er det 8 innbyggere per 100 000 som er smittet. De siste to ukene er det altså 23 per 100 000 innbyggere som er smittet i følge FOHM. Dette ligger over verdiene som FHI opererer med på 20/100 000 innbyggere som er smittet per 14 dager for å ikke åpne regioner for reise. Per nå så ser det ut til at grensene ikke blir åpnet i morgen heller.

Härjedalen kommune har ikke hatt noen tilfeller av smitte i uke 31.

+ Går mot løsning i Dalsveien

Etter lang tid ser det ut til at det går mot endelig løsning på situasjonen i Dalsveien hvor en beboer i lang tid har forsøplet utsiden av boligen sin.

– Kommunen engasjerte høsten 2019 advokat til å bistå med å få denne saken behandlet på riktig juridisk måte. Det har vært forhandlinger mellom leietaker, advokat og tingretten. Det gis etter slike møter en 3 -ukersfrist på tilsvar som fremgår direkte av tvisteloven. Disse fristene har gjort at saken har tatt lang tid, men nå ser vi omsider en mulig ende på denne saken. Det blir rettsak i midten av August, sier Ole Anders Feragen bygg og eiendomsforvalter i Røros Kommune i et brev til beboere i Dalsveien.

Feragen sier i brevet at denne saken har vært et stort problem for kommunen og at de har prøvd å få til en avtale med leietaker i lang tid.

– Denne saken har vært et stort problem for oss i lang tid. Etter utallige forsøk på å komme til en avtale om ryddig mellom oss og leietaker, samt ved hjelp fra Brannetaten har saken gang på gang blitt trenert fra leietaker. Denne saken har krevd mye energi og arbeid i lang tid og det skal bli godt for dere som bor i området og for oss som har prøvd få denne saken avgjort i lang tid og bli ferdig, fortsetter han i brevet til beboerne.

+ Takker ja til stilling som lege

Hanne Berg fra Trondheim har takket ja til et 100% vikariat som lege ved Røros legesenter. Det var tre søkere til stillingen, to kvinner og en mann.

Vikariatet som kommunalt ansatt lege på 100% varer i utgangspunktet i seks måneder fra og med 28.09.2020, med mulighet for forlengelse.

+ Lille København i Kirkegata

Grillhuset Røros drives av Poul Lysdal og er en av få restauranter i regionen der man kan få autentisk dansk lunsj.

Poul er født i København og vokste opp med en mor som var smørbrødskokk og som gikk på skole med Ida Davidsen som har Danmarks mest kjente smørbrødsresturant. Han vokste rett og slett opp med dansk lunsj.

– Jeg var ikke spesielt flink på skolen og kjedet meg lett, så jeg ble med mamma på jobb og ble satt på kjøkkenbenken. Det er måten jeg lærte å lage mat på ved å se at min mor lagde smørbrød. Hver gang folk finner ut hva min bakgrunn er så ender jeg opp med å lage dansk smørbrød, ler Lysdal.

Dansk smørbrød har en lang lang tradisjon og har noen grunnprinsipper for hva som skal være med av ingredienser og garnityr. Lysdal setter pris på de gode lokale råvarene som er tilgjengelig.

– Man får lov til å leke mye med uttrykk og det kreative er i høysetet når man lager smørbrød. Det som er gøy med å jobbe med smørbrød på Røros er de helt sinnsykt gode råvarene som finnes her, sier han.

Lysdal har som mål å ha lokale råvarer både på lunsj- og middagsmenyen.

– Mitt mål med det her er at likedan som på vår middagsmeny så skal det være noe lokalt på lunsjmenyen også. Vi setter det lokale i sentrum og bygger smørbrødet rundt det. Vi håper at det blir et lite stykke København på Røros hvor man kan komme ned å få en god dansk lunsj med smørbrød. Vi har hatt en del gjester som kommer ned og skal ha dansk smørbrød med en øl og en snaps til, ler Lysdal som mener det hører med.

– Det er litt kulturen i Danmark man får en plate med smørbrød og så hører det nesten alltid med en øl og snaps. Man må ikke men det er en tradisjon, sier han.

Det pyntede og høye “festsmørrebrødet” anses som spesielt dansk. Det ble utviklet på slutten av 1800-tallet. En av dem som gjorde danske smørrebrød kjent, var vinhandler og restauratør Oskar Davidsen. Han ble berømt for sin meny som inneholdt opp til 178 varianter av smørbrød og hadde en lengde på 140 cm. Noe for enhver smak med andre ord.

Ekste dansk smørrebrød. Foto: Poul Lysdal.

– Går man bare 20 år tilbake i tiden så var det nesten ingen smørbrødsresturanter i København. Det var ikke populært, men i dag er det trendy, sier Lysdal som selv går på Restaurant Schønnemann når han skal spise dansk smørbrød i København.

Fantastisk sommer

– Det har vært en fantastisk sommer, vi har hatt en helt fantastisk respons. Det er ikke noen tvil at Røros har tjent stort på denne sommeren, det merker vi. Med fullt belegg på alle hotellene og det eneste problemet for resturantene har vært å få tak i nok personell. For oss som har 22 plasser har vi vært fire til fem personer på jobb hver dag, sier Lysdal.

Han har som mål om å ha den beste servicen og maten på Røros.

– Vi har en målsetning om at vi skal være best på Røros. Vi skal ha den beste servicen og vi skal ha den beste maten. Det er vår helt klare målsetning. En slik målsetning er ikke mulig uten dyktig personell og man skal ha tid til hver gjest. Når du kommer hit ned til oss så skal du føle at du slapper av og har det rolig med dansk hygge og god mat, avslutter Lysdal.

Penger i utlandet: Lokal valuta eller norske kroner?

Pressemelding fra Dinero

Bør man velge norske kroner eller lokal valuta når man gjennomfører transaksjoner i utlandet? Lokal valuta – hvis du ønsker å spare penger.

Når du handler eller tar ut kontanter i minibanker eller terminaler i utlandet, er disse ofte utstyrt med en teknologi som kalles dynamisk valutakonvertering (DCC). Med dynamisk valutakonvertering får du tatt ut penger i lokal valuta, samtidig som du får oppgjøret i norske kroner.

At prisen oppgis i norske kroner gjør det lettere for deg å holde oversikt, men det kommer til en pris. Og den prisen er dårlige valutakurser.

Derfor bør du alltid velge lokal valuta framfor norske kroner når du drar kortet i utlandet, skriver forbrukerportalen Dinero.no i en pressemelding.

Fremstår som svindel

Med dynamisk valutakonvertering er det banken eller brukerstedet du drar kortet hos som setter kursen. Disse gir deg ofte en vekslingskurs som er langt høyere enn den faktiske valutaverdien på transaksjonsdagen. Og mellomlegget – det havner hos banken eller brukerstedet.

– Dette er ikke noe de gjennomsnittlige ferieturistene tenker på når de bruker sitt norske kort i utlandet – og det er ikke så rart. Men hvis man ser litt nærmere på det, så blir det tydelig at dette er en virksomhet hvor bankene og brukerstedene tjener store penger på noe som faktisk kan fremstå som svindel, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no

Nordmenn taper til sammen godt over en milliard i året på å gjøre denne tabben når de tar ut penger i utlandet. På ferie i Portugal i fjor ble Fagereng selv nesten del av denne statistikken, da han ble tilbudt å gjennomføre en transaksjon i norske kroner.

– Da jeg skulle ta ut penger ble jeg presentert med to valg: «avbryt» eller «fortsett». Ved første øyekast vil nok folk flest forvirres til å tro at transaksjonen avbrytes når man velger «avbryt», og derfor velger «fortsett». Det er ikke tilfellet. Det er det du må velge for å unngå den fordyrende valutakonverteringen, sier Fagereng. 

Fagereng peker derfor på at hele oppsettet til denne tjenesten virker å være designet for å være mest mulig forvirrende for kunden.

– Her gjelder det enkelt og greit å være bevisst. En tommelfingerregel er at konvertering til norsk valuta ved uttak i utlandet nesten alltid vil koste deg dyrt, sier han.

VISA og Mastercard gir mest fordelaktig kurs

Hvis du ønsker den mest fordelaktige kursen på markedet, bør du alltid gjøre transaksjoner i lokal valuta – med et kort som har VISA eller Mastercard. Disse betalingsnettverkene er konkurranseutsatt, og forhandler seg hele tiden frem til den mest fordelaktige kursen.

– Hvilken av disse aktørene som tilbyr best kurs varierer fra dag til dag, og over tid er forskjellene minimale. Vi kunne ikke anbefalt den ene over den andre – noen dager gir VISA best kurs, og andre dager er det Mastercard. Vi kan i alle fall slå fast at begge til enhver gir en mer fordelaktig kurs enn hva den dynamiske valutakonverteringen gir, sier Fagereng.

– Og siden kredittkort er anbefalt framfor debetkort, anbefaler vi at man velger kort basert på fordelene det gir framfor hvilket betalingsnettverk de tilbyr, legger han til. 

Velg riktig kort

Det bør understrekes at denne konverteringsbommerten bare er en av flere måter å tape sure penger på ferie på. Hvis du for eksempel har et kort med kortgebyr for uttak i utlandet, kan dette koste deg minst like dyrt som den dynamiske valutakonverteringen gjør.

– Vi anbefaler alle å bruke kredittkort på ferie, men uansett om du velger debet eller kredittkort bør du velge et kort som ikke krever gebyr for uttak. Sjekk prislisten for kortet ditt før du reiser, er Fagerengs siste råd.