UTTAK OG BETALING: Skal du ta ut penger eller handle i utlandet, bør du velge å gjennomføre transaksjonen i lokal valuta framfor i norske kroner dersom du får valget. Hvis ikke kan du tape penger. Foto: Dragana Gordic

Penger i utlandet: Lokal valuta eller norske kroner?

Domus teaser
Domus teaser

Pressemelding fra Dinero

Bør man velge norske kroner eller lokal valuta når man gjennomfører transaksjoner i utlandet? Lokal valuta – hvis du ønsker å spare penger.

Når du handler eller tar ut kontanter i minibanker eller terminaler i utlandet, er disse ofte utstyrt med en teknologi som kalles dynamisk valutakonvertering (DCC). Med dynamisk valutakonvertering får du tatt ut penger i lokal valuta, samtidig som du får oppgjøret i norske kroner.

At prisen oppgis i norske kroner gjør det lettere for deg å holde oversikt, men det kommer til en pris. Og den prisen er dårlige valutakurser.

Derfor bør du alltid velge lokal valuta framfor norske kroner når du drar kortet i utlandet, skriver forbrukerportalen Dinero.no i en pressemelding.

Fremstår som svindel

Med dynamisk valutakonvertering er det banken eller brukerstedet du drar kortet hos som setter kursen. Disse gir deg ofte en vekslingskurs som er langt høyere enn den faktiske valutaverdien på transaksjonsdagen. Og mellomlegget – det havner hos banken eller brukerstedet.

– Dette er ikke noe de gjennomsnittlige ferieturistene tenker på når de bruker sitt norske kort i utlandet – og det er ikke så rart. Men hvis man ser litt nærmere på det, så blir det tydelig at dette er en virksomhet hvor bankene og brukerstedene tjener store penger på noe som faktisk kan fremstå som svindel, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no

Nordmenn taper til sammen godt over en milliard i året på å gjøre denne tabben når de tar ut penger i utlandet. På ferie i Portugal i fjor ble Fagereng selv nesten del av denne statistikken, da han ble tilbudt å gjennomføre en transaksjon i norske kroner.

– Da jeg skulle ta ut penger ble jeg presentert med to valg: «avbryt» eller «fortsett». Ved første øyekast vil nok folk flest forvirres til å tro at transaksjonen avbrytes når man velger «avbryt», og derfor velger «fortsett». Det er ikke tilfellet. Det er det du må velge for å unngå den fordyrende valutakonverteringen, sier Fagereng. 

Fagereng peker derfor på at hele oppsettet til denne tjenesten virker å være designet for å være mest mulig forvirrende for kunden.

– Her gjelder det enkelt og greit å være bevisst. En tommelfingerregel er at konvertering til norsk valuta ved uttak i utlandet nesten alltid vil koste deg dyrt, sier han.

VISA og Mastercard gir mest fordelaktig kurs

Hvis du ønsker den mest fordelaktige kursen på markedet, bør du alltid gjøre transaksjoner i lokal valuta – med et kort som har VISA eller Mastercard. Disse betalingsnettverkene er konkurranseutsatt, og forhandler seg hele tiden frem til den mest fordelaktige kursen.

– Hvilken av disse aktørene som tilbyr best kurs varierer fra dag til dag, og over tid er forskjellene minimale. Vi kunne ikke anbefalt den ene over den andre – noen dager gir VISA best kurs, og andre dager er det Mastercard. Vi kan i alle fall slå fast at begge til enhver gir en mer fordelaktig kurs enn hva den dynamiske valutakonverteringen gir, sier Fagereng.

– Og siden kredittkort er anbefalt framfor debetkort, anbefaler vi at man velger kort basert på fordelene det gir framfor hvilket betalingsnettverk de tilbyr, legger han til. 

Velg riktig kort

Det bør understrekes at denne konverteringsbommerten bare er en av flere måter å tape sure penger på ferie på. Hvis du for eksempel har et kort med kortgebyr for uttak i utlandet, kan dette koste deg minst like dyrt som den dynamiske valutakonverteringen gjør.

– Vi anbefaler alle å bruke kredittkort på ferie, men uansett om du velger debet eller kredittkort bør du velge et kort som ikke krever gebyr for uttak. Sjekk prislisten for kortet ditt før du reiser, er Fagerengs siste råd.

RS Servicenter