Fjell-Folk 2019 lanseres

Denne uka er den nye utgaven av Rørosmuseets årbok Fjell-Folk/Vaerien Almetjh kommet fra trykkeriet. Rørosmuseet er glade for å kunne presentere et interessant hefte med varierte, gode artikler fra ulike forfattere. Blant temaene nevnes vennskapet mellom Sigrid Undset og Johan Falkberget, skosying i Ol-Eriksagården, svenskenes innfall i 1678 og bilhistorie på Røros.

Det er en god tradisjon at Fjell-Folk/Vaerien Almetjh inneholder en artikkel på sørsamisk. Det passer ekstra godt i FNs år for urfolksspråk at artikkelen om samiske språk kan leses både på sørsamisk og norsk.

Artiklene i Fjell-Folk/Vaerien Almetjh er som vanlig rikt illustrert, og både for- og bakside viser fotografier som vil interessere mange.

På kvelden søndag 17. november inviterer Rørosmuseet til presentasjon av Fjell-Folk/Vaerien Almetjh 2019 i Rørosmuseet Smelthytta. Det blir en kort gjennomgang av artiklene, og korte innslag i forlengelse av noen av temaene der.

Overtar Bilia på Oppdal

Det er i dag gjort avtale mellom Toyota Bilia AS og Toyota Slettum Bil AS, om at Toyota Slettum Bil AS overtar Toyota Bilia’s avdeling på Oppdal fra 01.01.20.

Toyota Slettum Bil har hovedkontor på Røros og avdeling på Tynset og vil med overtagelsen av Toyota Bilia Oppdal forsterke sitt nærvær i mindre markeder som Røros, Tynset og Oppdal. Det er en klar ambisjon å være markedsledere i de markedene man er tilstede i. Gjennom gode kundeopplevelser skal selskapet sikre langsiktig tilstedeværelse. Toyota Slettum Bil ble etablert i 2010. Samlet vil de 3 avdelingene omsette for ca 130 mill fordelt på bilsalg, mekanisk verksted og bilskadeavdelinger. På Oppdal vil vi også overta driften av yX-stasjonen og helt klart opptatt av å utnytte markedsposisjonen til yX i distrikt Oppdal

Med Toyota’s strategi om 0-utslipp i hele produksjonsforløpet og de med bilmodeller som lanseres de neste årene er vi trygge på at dette vil bidra til en sterk posisjon i de lokale markedene man er representert i.

Toyota Slettum Bil AS er 100% eiet av Compenso Holding AS, som også har aktiviteter innenfor eiendom, blant annet med Røros Vekst AS.

Taktiske brukerundersøkelser

Begrenset utvalg, begrenset åpenhet, og begrenset frekvens er stikkord for brukerundersøkelsene i Røros kommune.

I forbedringsarbeidet til Røros kommune er brukerundersøkelser sammen med blant annet innbyggerundersøkelser og statistikk fra diverse rapporteringssystemer definert som en essensiell del. 

Derfor er det viktig at disse undersøkelsene gjennomføres grundig og på en måte som kan legge et godt grunnlag for arbeidet som gjøres for at Røros kommune skal bli en bedre tjenesteleverandør og at brukerne skal bli hørt.

Tidligere i høst gjennomførte man en brukerundersøkelse i hjemmetjenesten. Her ble 50 av totalt 270 brukere spurt om hvordan man opplever kvaliteten på tjenesten. De som ble spurt var de som hadde besøk av hjemmetjenesten minst to ganger om dagen, det vil si den gruppen som trenger mest hjelp og som har dårligst helse.

– Den eksterne validiteten er høy dersom de som har besvart er representativt for gruppen man ønsker å finne ut noe om. I eksemplet fra Røros er den eksterne validiteten svært høy dersom de 50 som besvarte var et tilfeldig utvalg av de 270, og alle 50 besvarte. Dersom alle 270 ble invitert til å besvare, men kun 50 besvarte er den eksterne validiteten svekket. Dersom det ikke er noen systematisk forskjell på de 50 som besvarte og de 220 som ikke besvarte, kan resultatene likevel ha god validitet, sier avdelingsdirektør for innsikt og innovasjon i KS, Silje Anine Bell.

Det vil si at validiteten til brukerundersøkelsen fra hjemmetjenesten svekkes fordi det er et begrenset utvalg fra samme gruppe brukere ble spurt.

Flesteparten av de som ble spurt var over 80 år og majoriteten av disse var kvinner. Begrunnelsen for utvalget var at de som får oftest hjelp kan si mest om kvaliteten på tjenesten. Det er forsåvidt i prinsippet riktig, men den gruppen er også sannsynligvis de som er mest forsiktig med å være kritisk til hjelpen de får.

Noe som underbygger overnevnte påstand er at i portrettintervjuet med Anne Grete Beck Andersen på Rørosnytt tidligere i høst kom det frem at brukerne av tjenestene ofte er redd for å komme med kritikk. De vil ikke bli oppfattet som vanskelige brukere.

– Nei man vil jo ikke det, man vil ikke kritisere systemet heller fordi da er man redd for at man skal bli definert som en vrang pasient. Det er derfor mange henvender seg til de som sitter i kommunestyret, det er de som er ombudene, det er veldig mye av det. Man tar kontakt med de kommunestyrerepresentantene man kjenner og sier ifra, sier Beck Andersen.

At man spør de eldste og mest utsatte brukerne om å gi tilbakemelding og utelukker 81,5 prosent av den totale brukergruppen viser at det reelle ønsket om å forbedre tjenesten sannsynligvis er sekundært i forhold til hvordan man ønsker å fremstå utad.

Det er også sagt at resultatene fra brukerundersøkelsene skal legges ut på hjemmesiden til kommunen, men det eneste som ligger ute er en artikkel om brukerundersøkelsen som ikke kan sies å gi et objektivt bilde av virkeligheten. Åpenhet og transparens er erstattet av et kontrollert narrativ. Nok en handling som bekrefter at hvordan man fremstår er viktigere enn ønsket om å bli en bedre tjenesteleverandør.

En tredje symptomatisk sak er det faktum at den første brukerundersøkelsen som hjemmetjenesten gjennomførte for tre år siden hadde andre typer svaralternativ slik at det ikke er mulig å sammenligne resultatene med svarene fra årets undersøkelse.

– Ja, det kan være en fordel at man kjører samme form på brukerundersøkelsene fra år til år. Å sammenlikne kommunens resultater fra en brukerundersøkelse med resultatene fra forrige gang den ble gjennomført kan si noe om hvorvidt kvaliteten på tjenesten har blitt bedre/dårligere. Det kan også si noe om eventuelle tiltak har hatt effekt, sier Bell.

Når det er tre år mellom hver brukerundersøkelse i hjemmetjenesten og den siste ble gjennomført på denne måten gir det et inntrykk av at man ikke tar forbedringsarbeidet og brukerinvolveringen seriøst, men at det er et spill for galleriet.

Slike brukerundersøkelser er offentlige dokument og innbyggerne har rett på å få et uredigert bilde av den faktiske situasjonen. Spesielt viktig er det når brukerne er svake grupper i en kommune med begrensede økonomiske ressurser og det allerede er uttalt fra sentraladministrasjonen at helse- og omsorgstjenestene er underfinansiert i forhold til rammeoverføringene fra staten.

Inntil dette endres er det vanskelig å se at brukerundersøkelser kan fungere som et effektivt redskap for å forbedre kvaliteten på Røros kommune som tjenesteleverandør.

Salget av lokalmat øker

Totalt selges det lokalmat og drikke for 11,25 milliarder i Norge. Dette er den samla omsetningen i både dagligvare, storhusholdning og restaurant. – Svært gledelig! Norsk lokalmat begynner nå på alvor å ta plass i våre hjerter og ganer, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.

Salget av lokalmat har hatt en betydelig vekst det siste året. Veksten er i alle kategorier av lokalmat. Tall fra dagligvarehandelen har vært kjent i mange år, men i år har Matmerk også fått målt hvor mye lokalmat og drikke som serveres i restauranter og omsettes i storhusholdninger. 

-Regjeringens mål har vært at vi skal omsette for over 10 milliarder innen 2025, men allerede nå har vi nådd målet med god margin. Dette sier noe om lokalmat, kvalitetsmessig, og at folk ønsker å bruke det i det store og det små. Og samtidig skaper dette arbeidsplasser, kultur og tilhørighet, reiseliv og mye mer, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.  

Størst omsetning på Østlandet 

Omsetningen av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen vokser over hele landet. Total omsetning er på 5,25 mrd. Størst omsetning er det på Østlandet, hvor det omsettes totalt for 2,735 milliarder. Størst økning er det midlertidig i Midt-Norge, hvor det er en vekst på 9,2 % fra 2018. Her omsettes det for 738 millioner. 

-Vi har en rik matkultur her i landet og det er mange som heier på norsk lokalmat og drikke. Lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter betyr mye når vi handler lokalmat. Ikke overraskende at veksten er størst i Trøndelag. Der har lokale matprodusenter samarbeidet godt med reiseliv og hoteller i mange år, sier Sundqvist.  

6 milliarder i restauranter og hotell 

Nytt av året er at tall fra restauranter og storhusholdninger er med. Totalt omsettes det for 6 mrd, hvorav 3,43 mrd er lokalmat og 2,14 mrd er lokalt øl. Det omsettes også for 450 mill. gjennom direktesalg som REKO-ring, Bondens marked o.l. 

-Det totale tallet for omsetningen på lokalmat og drikke er dermed på hele 11,25 milliarder kroner. Dette er svært gledelige tall! Norske lokalmat- og drikkeprodusenter må nå bare fortsette å gjøre det de er utrolige gode på – å lage fantastisk lokalmat og drikke, avslutter Sundqvist. 

Definisjon av lokalmat: Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller historie.  EffectoConsulting og Nielsen har årets undersøkelse i samarbeid med Matmerk. Nytt av året er at også omsetningen i storhusholdning og direktesalg er målt. Matmerk har i flere år målt omsetningen av lokalmat og -drikke i dagligvaremarkedet.  

Røros på tredje plass

Røros ligger foreløpig på en tredje plass i svarprosent per kommune i HUNT 2019. På topp ligger Tydal med Holtålen rett bak.

Hittil har 2214 rørosinger svart på undersøkelsen, det vil si 61,9%. Tydal leder med 67,6% foran Holtålen med 66,3%.

Det er fortsatt mulig for de som ikke har svart å bli med på HUNT, svarfristen er fredag 15.11.

Statestikk per 12.11. Illustrasjon fra HUNT.

I hele Trøndelag Sør har man passert 95.000 besvarelser. Om man justerer totalen ved å inkludere de som er invitert via brev (ID-pålogging eller papirskjema) ligger den reelle oppslutningen nå på cirka 39 prosent. Man kan fortsatt nå 40 prosent og 100.000 besvarelser fra Sør-Trønderne.

Peder Angel i semifinale fredag

Fredag kl. 20.00 skal Peder Angel i aksjon i semifinale i ”Norske talenter”. Han har imponert veldig så langt, men i semifinalen blir det tøff konkurranse, og bare en av semifinalistene går videre. I tillegg til at dommerne kan trykke på gullknappen en gang hver i løpet av alle semifinalene. Dette er semifinalefeltet nå på fredag:

Norske talenter, dommere, Mia Gundersen, Mona Berntsen, Bjarne Brøndbo, Janne Formoe. 
Foto: Helene kjærgaard

Rune Olsen (48 år) aka «Mr. Olzen One Man Blues Band» fra Sandnessjøen/Fredrikstad: One man band

Peder Angel (15 år) fra Røros: Sang

Sondre Tarud (23 år) aka «Salty» fra Oslo: Dragartist

Ali Eibo (19 år) fra Elverum: Popping

Robin med venner  (Robin Morken 14 år) fra Oppdal: Folkemusikk

Jonatan og Marius (16 år) fra Bergen: Fotballtriksing

Kristine Jacobsen (46 år) fra Nesodden: Sang

FBUT (Fredrikstad barne- og ungdomsteater) fra Fredrikstad (8-19 år): Musikal/teater

Tobias Eikrem-Råmkes (10 år) fra Vevang: Piano

Møte om fly og tog

Destinasjon Røros inviterer til et «transportmøte» på Røros Hotell i morgen. Både SJH og Air Leap deltar på møtet. I 2020 er det de to selskapene som tar over jernbane og flyrute. 

Tove Martens og Destinasjon Røros inviterer til transportmøte.

Destinasjon Røros holder et felles møte for alle reiselivs- og næringsaktører i regionen. Målet med møtet er å informere om det nye transporttilbudet , bli bedre kjent med aktørene, og dele tanker og ønsker om leveranse tidlig i prosessen. 

I tillegg til at SJ Norge og Air Leap orienterer om sine planer, blir det også en orientering fra busselskapet ATB. Arrangøren åpner opp for spørsmål fra salen.

Strømbruddet: Jordfeil hos Eidsiva i Østerdalen

Strømbruddet på Røros i dag er forårsaket av en jordfeil i nettet til Eidsiva i Østerdalen.

– Årsaken til strømbruddet er en jordfeil i 132 kilovolts linja til Eidsiva nett i Østerdalen. De har nå koblet oss over på strøm via Kvikne, den såkalte trønderforbindelsen, sier nettsjef hos Røros E-verk Nett Lars Hofstad.

Eidsiva jobber med feilsøkning for å finne feilen og inntil videre blir vi altså forsynt med strøm over Kvikne.

Atterljomen på Solheim Pensjonat

Lørdag 23. november skal Atterljomen spille konsert på Solheim Pensjonat. Felespillerne fra Lom er i disse dager aktuelle med nytt album «Tonar i tre». Bjørn Kåre Odde, Astrid Sulheim og Aslak Brimi gleder seg til å vise fram musikken på turneen de skal ut på i høst.

Tre år etter suksessen med albumet Atterljomen, som fikk Folkelarmprisen i
2016, er trioen med same namn nå ute med ei ny plate som inneholder
tradisjonsmusikk frå Ottadalen. De meritterte felespillerne fra Lom har tatt med
slåttekomposisjoner av 17 spelmenn i Lom og Skjåk som de har tolka og arrangert på sin
måte. Selv om dette strengt tatt er nyere komposisjoner, mener de likevel at slåttene er så
tradisjonelle i uttrykket at det like så godt kunne vært av et myke eldre opphav.


– Det å lage slåttar i tradisjonell stil har alltid vore vanleg i bygdene våre. Over tid har mange av desse slåttane vorte så integrerte i tradisjonen at ein mest ikkje tenkjer over at det er ein komposisjon. Det er noko av styrka til tradisjonsmusikken vår, og kanskje ei av forklaringane på det enorme repertoaret vi har i Ottadalen og Gudbrandsdalen, seier Aslak Brimi, årets vinnar av feleklassa på Landskappleiken i Vågå.


I tillegg til slåtter av eldre spelmenn, har medlemmene i gruppa laget hver sin slått spesielt til denne utgivelsen.


– Vi har gjort vårt beste for å la slåttane våre spegle det tradisjonelle uttrykket i distriktet
vårt. Eg har laga ein halling; Aslak har laga eit tonestykkje som munnar ut i ein suggererande springleik; og Bjørn Kåre har laga ein skikkeleg «groovy» reinlender, sier Astrid Sulheim.


Utvida trio
Det som kanskje skiller denne plata mest frå den forrige, er at trioen har fått med seg en
gjesteartist. Anders Löfberg frå Småland i Sverige bidrar med cello på fire runddansslåtter
som Bjørn Kåre Odde har arrangert ut for to feler, bratsj og cello.


– Sjølv om dette er ein tradisjonell, klassisk strykekvartettbesetning, mistar ikkje slåttane det folkemusikalske preget av den grunn. Måten eg arrangerar på og måten vi spelar det på sørger for det. Eg tykkjer innslaget av ein utvida trio med ein grom cello i botn kler plata godt, og gjer han meir variert og heilstøypt, sier Odde.


200 unike CD-cover
I tradisjon tro legger trioen ut på ein turné i forbindelse med plateutgivelse. De startet på
Lillehammer i stova til Camilla Granlien og Niels Røine onsdag 18. september. Videre har de
blant annet vært til Oslo og Gjøvik. Totalt skal de ha åtte konserter på øst- og vestlandet. Med seg i bagasjen har de det fysiske formatet av albumet, og denne gangen har de gjort seg ekstra flid i arbeidet med coveret.


– Det er ikkje berre tettvevd og spennande musikk dette, men også coveret blir noko
spesielt. Vi har latt kunstnarane i oss kome fram i andre former enn musikken: 200 av
platene har vi spesiallaga ved å trykke eigne tresnitt. Kvart cover er unikt og eit lite kunstverk i seg sjølv. Å lage ein leik er som treskjering. Tonene bukter og snirkler seg inn mellom hverandre i boger og linjer. Dei blir til roser av ulike slag og størrelser. Fargen og mønsteret i treet, sammen med sjølve skurden, gir mange dimensjonar. Verktøyet er fela, bogen og humøret. Det er som å skrive eit dikt med rytme og vers. Å finne retning og meining er målet, sier Aslak Brimi.

Ingen myk start

Det nye formannskapet på Røros er så vidt kommet i gang med sitt virke, og på torsdag venter ei massiv sakliste. Den kontroversielle saken om kjøp av Reiselivets hus kommer mot slutten på ei sakliste, som består av 43 saker.

De fleste sakene er valg av kommunens representant i forskjellige styrer, råd, utvalg og nemnder. På sakslista er det også en invitasjon til å sette punktum for Rådmannstittelen. I ny kommunelov er «kommunedirektør» tittelen på kommunenes øverste administrative leder. Rådmannen innstiller på at Røros kommune følger den praksisen. Dermed blir Kjersti Forbord Jensås både første og siste kvinnelige Rådmann i Røros.