Anne Grete Beck Andersen gir seg etter 35 år i politikken. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Gir seg etter 35 år

Anne Grete Beck Andersen gir seg etter å ha vært med i lokalpolitikken siden 1984. Hun har vært nestleder i Arbeiderpartiet inneværende periode, tidligere leder, varaordfører og ordfører.

– Jeg bryr meg om Røros og har lyst til at det skal bli en god utvikling. Det kan jo hende at noen andre mener at god utvikling er noe annet enn det jeg mener, men det er det fine med lokaldemokratiet, sier Beck Andersen.

– Hva har vært viktigst for deg som lokalpolitiker i perioden du har vært med?

– Det som har vært kjempeviktig i denne perioden har vært økonomi og å snu trenden der det er fritidsboliger som skal være mest sentrumsnære. At de mest sentrumsnære tomtene som er igjen, og de er det ikke mange av, skal forbeholdes helårsboliger. Det skal være kort veg for barna til skole, barnehage og fritidsaktiviteter. Det har vært en kjepphest for meg ihvertfall, og det har vi jobbet mye med, sier Beck Andersen.

Beck Andersen føler at de har greid delvis å snu denne trenden, blant annet så gikk de ikke med på at det skulle være fritidsboliger ved Idrettsparken. 

– Det ble foreslått med bakgrunn at det hadde blitt tillatt oppe ved Kirkegårdshagaen. Amneushagaen er det siste området som er sentrumsnært, og det vil også sannsynligvis bli foreslått benyttet til fritidsboliger. Det er synd at det ikke kom opp i denne perioden slik at jeg kunne vært med på å påvirke hvordan utfallet blir, sier hun.

En annen kjepphest Beck Andersen har er fortettingen og transformeringen som skjer, det at man skal gjøre om næringsbygg til leiligheter. 

– Det er en fin tanke det, men man jo ha klart for seg at man ikke skal ødelegge det visuelle uttrykket som vi har i Røros, definitivt ikke innenfor fredningsområdet men heller ikke rett ved siden av.  Et eksempel på noe som etter min mening ikke har vært heldig løst er Hans Aasensgata 2 eller Øgle som det heter på folkemunne. Det bryter med omgivelsene. Skjer det med for mange tidligere næringsbygg, ødelegger du mye av inntrykket folk har av Røros som verdensarvsted, sier hun.

De svakes representanter

Beck Andersen er også opptatt av at det offentlige har et engasjement i forhold til det å ta seg av svake grupper. Blant annet funksjonshemmedes mulighet til å delta på linje med andre i samfunnslivet og eldre.

– Jeg er opptatt av at vi greier å ta oss av de eldre som ikke er i stand til å fungere optimalt lenger. Vi må ha et system der de ikke faller utenfor samfunnet. Vi ser hvor fort det kan endre seg, det blir jo flere eldre i Røros kommune i årene fremover og mange demente. Vi er nødt til å ha et apparat som ivaretar de som ikke kan ta vare på seg selv lenger, sier hun.

Beck Andersen sier at en del eldre tar kontakt med de som sitter i kommunestyret for å fortelle om problemer fordi det er mange som ikke ønsker å si ifra til de som driver tjenestene. 

– Hvis du er gammel og skrøpelig vil du jo ikke kritisere de som kommer og hjelper deg?

– Nei man vil jo ikke det, man vil ikke kritisere systemet heller, fordi da er man redd for at man skal bli definert som en vrang pasient. Det er derfor mange henvender seg til de som sitter i kommunestyret, det er de som er ombudene.  Man tar kontakt med de kommunestyrerepresentantene man kjenner og sier ifra, sier Beck Andersen.

Hun presiserer at Røros har en meget god og velfungerende eldreomsorg med mange dedikerte og dyktige medarbeidere som står på for pasientene døgnet rundt. Likevel kan det være ting de eldre trenger hjelp til å avklare.

– Har du fått mange slike henvendelser?

– Ja, og som eksempel kan nevnes at mange minstepensjonister tok opp avgiften til trygghetsalarm som et problem. Det ble for dyrt for dem, og som resultat ble avgiften gradvis fjernet i budsjettbehandlingen, sier Beck Andersen.

For få eldre

Det er derfor det er veldig viktig at kommunestyrerepresentantene kan ta imot innspill fra befolkningen, bringe disse videre til de ansatte, ta grep i budsjettsammenheng og at sammensetningen av kommunestyret avspeiler befolkningen både i forhold til alder og bakgrunn sier Beck Andersen.

– Nå tror jeg det blir for få eldre i det nye kommunestyret. Det var flere sist, og det tror jeg er bra. Det er såpass mange eldre i kommunen at man må ha folk i kommunestyret som representerer dem også. De eldre må ha noen som de kan identifisere seg med slik at terskelen for å ta kontakt blir mindre, sier hun.

At man har mennesker som engasjerer seg i lokalpolitikken over så lang tid som det Anne Grete Beck Andersen har gjort er fantastisk. Lokaldemokratiet er avhengig av tydelige stemmer som hevder meningene sine for å kunne ivareta de demokratiske prosessene på best mulig måte. På samme måte som et ordtak er en kort setning basert på lang erfaring har Anne Grete Beck Andersen med sine 35 år i lokalpolitikken vært med på og formet Røros som vi kjenner det i dag. 

Nå fremover vil hun få mer tid til å pleie vennekretsen og stille opp som barnevakt for barnebarna.

– Det har til tider vært fryktelig travelt, så nå føler jeg på behovet for å ha litt mer fritid, og når barnebarna har behov for pass så må vi hive alt annet, ler hun.

RS Servicenter