Urframføring på Røros

Fredag 7. juni kommer mange musikere og sangere fra Bergen og Askøy til Røros for å fremføre spennende, nyskrevet norsk samtidsmusikk sammen med blandakorene fra Tynset og Tylldalen.

«Leve forskjellen» er et bestillingsverk laget av Heidi Tronsmo og komponist Glenn Erik Haugland fra Alvdal. Verket hadde urframføring på Askøy søndag 2. juni – da var korene fra Tynset og Tylldalen i vesterled for å være med.

Verket framføres i Falkbergetsalen i Storstuggu fredagkveld. Gjester på konserten er også Alvdal/Tynset janitsjarkorps med solist Gaby Nio Rotsch-Grein fra Røros. Gaby synger også i Tynset blandakor.

– Dette er musikk som aldri før er hørt på Røros. Aktørene er Hetlevik musikklag, Tynset blandakor, Tylldalen blandakor og Bjørgvin vokal, sier Karin Tørklep Sletten som er leder i Tynset Blandakor. Lørdag fortsetter miniturneen til Tynset med konsert i kulturhuset.

Komponisten selv sier dette om «Leve forskjellen»:

“Easy come, easy go», sies det i USA.

Leve Forskjellen er alt annet enn easy. Det har krevd mye av korene og korpsene, og ideene i verket har gitt alle mye å tenke på.

Det er så mye som er easy i disse dager.

Jeg tenker det kan være lurt å gjøre det som er tidkrevende og vanskelig igjen.

Det er givende og blir hengende med oss i mange mange år.

Leve Forskjellen, fordi vi må for å ta vare på felleskapet.

Ekstrakonsert med Anders Jektvik 

Det blir ekstrakonsert med Anders Jektvik lørdag 3. august. Bakgårdskonserten med Anders Jektvik ble utsolgt allerede 2 måneder før, så vi setter opp ekstrakonsert samme dag. De som ikke fikk sikret seg billetter til konserten får nå en ny sjanse, skriver Røros Konserter i en pressemelding.

Anders kommer til Røros helt alene med kassegitaren for å for å spille en unik intimkonsert i historiske og sommerlige omgivelser. Vi har vært så heldige å få låne Lars-Persa-gården som er blant de eldste på Røros, bygget før byplanen fra 1654 forelå.

Aktuell med ny musikk
Anders Jektvik er tilbake med ny musikk for første gang siden 2019 med singelen «Skein i vein» som ble sluppet langfredag som er en vårlig hyllest til den typen frihet du bare finner i en bil på vei et annet sted. 

«Skein i vein» er trøndersk og betyr at det skinte i veien. Sangen beskriver følelsen jeg får når snøen endelig smelter bort og vekker det som sover, det som har blitt satt på vent og nedfryst. Ikke bare i omgivelsene, men også i kropp og sinn, forklarer Anders.

Anders Jektviks tekster og melodier og stemme har berørt publikum over hele Norge siden hans debut i 2012. Hans posisjon som ny og sterk visestemme er udiskutabel og han har gitt ut flere kritikerroste album og gledet tusenvis av konsertgjengere.  

Etter flere års pause er Anders i bevegelse igjen, dit veien måtte ta ham, og han skal turnere store deler av landet i løpet av 2024. Samtidig jobber han kontinuerlig med nye låter, disse vil slippes til publikum jevnlig i tiden som kommer.

Ny konsertserie i historisk gård
Røros Konserter lanserte konsertserien «Sommer i bakgården» tidligere i vår hvor kjente artister inviteres til å spille intimkonserter i historiske omgivelser i sommerdrakt. 

-Konseptet har blitt tatt veldig godt imot, og konserten med Anders Jektvik er allerede utsolgt. Nå setter vi opp ekstrakonsert samme dag, slik at de som ikke fikk kjøpt billetter til konserten får en ny sjanse. Over 50% av billettene til Sondre Lerche er allerede solgt, så her gjelder det å henge på, sier Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord i Røros Konserter.

Sommerens konserter foregår i bakgården til nylig renoverte Lars-Persa-gården som er blant de eldste på Røros, bygget før byplanen fra 1654 forelå, og som for første gang på mange år huset lasskjørere under årets Rørosmartnan.

Finansbyråd i Trondheim

Kjetil Reinskou (47) er utnevnt til finansbyråd i Trondheim kommune. Han har en lang karriere i Høyre og folkevalgte verv både i kommune og fylkeskommune. Reinskou var fylkestingsrepresentant i Sør-Trøndelag fra 1999 til 2007, og ledet i den andre perioden kontrollutvalget. Han var også kommunestyrerepresentant og vararepresentant til Stortinget i perioden 2013-2017.

Byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge presenterte Reinskou i rådhuset onsdag, og sa at posten som finansbyråd er særdeles viktig og avgjørende for at kommunen skal lykkes med å sikre en trygg og god kommuneøkonomi.

Den nye finansbyråden har vært banksjef i både Hegra sparebank og Danske Bank og assisterende banksjef i Rørosbanken.

Kjetil er kjent som en politiker som er i stand til å bygge bro mellom partiene. Han har vært med på flere tunge politiske prosesser, og han tar med seg en erfaring som vil tilføre både byrådet og alliansen viktig politisk erfaring. Jeg er veldig glad for at Kjetil sa ja til å være med på laget, understreket Dahlberg Hauge.

2. mai ble Ferhat Güven presentert som Trondheim kommunes første finansbyråd. Han måtte imidlertid trekke seg noen uker senere. Parlamentarisk styreform blir innført i Trondheim torsdag 13. juni.

Stor vedlikeholdshelg på Rørosbanen

Mellom 08.- 10. juni settes togtrafikken på pause for å utføre vedlikehold og utbedringer på Rørosbanen. Det bygges en ny jernbaneundergang på Glåmos og platene på jernbaneovergangen ved Kiwi skiftes ut.  

Bane NOR minner om at det er farlig og forbudt å ferdes i, eller i nærheten av jernbanespor og høgspenningsanlegg. Selv om den vanlige togtrafikken er innstilt, kan det komme arbeidstog når som helst.

Bane NOR vil de tre dagene utføre omfattende vedlikehold langs strekningene. Prosjektleder i Drift og vedlikehold hos Bane NOR Arne Marius Holden Utne har ei helg foran seg der det skal skje mye, og det skal skje fort.

Arne Marius Holden Utne intervjuet av Tore Østby
Platene på planovergangen ved Kiwi skiftes ut. Foto: Tore Østby

Full stans i togtrafikken

Mellom 08.- 10. juni settes togtrafikken på pause for å utføre nødvendig vedlikehold av Rørosbanen, Meråkerbanen, Stavne-Leangenbanen og Nordlandsbanen. Trafikken på Dovrebanen mellom Trondheim og Oslo går som normalt. Da settes trafikken på Meråkerbanen, Stavne- Leangenbanen, Rørosbanen og Nordlandsbanen på pause slik at vi kan utføre vedlikehold langs strekningene.

Påvirker togtilbudet
Når det pågår arbeid i sporet, kan ikke toget kjøre som vanlig. Derfor blir det buss-for-tog på flere strekninger denne helga. For detaljer om alternativ transport, se togselskapenes apper eller hjemmesider for mer informasjon.

Bane NOR oppfordrer passasjerene til å planlegge reisen sin i appene eller på nettsidene til togselskapene eller Entur. Bussen kan bruke andre stoppesteder enn det toget gjør. Avgangs- og ankomsttider kan være annerledes, og reisen kan ta lengre tid med buss og det tar tid å bytte mellom buss og tog. Det kjøres sommerruter på flere strekninger.

Bane NOR minner om at det er farlig og forbudt å ferdes i, eller i nærheten av jernbanespor og høgspenningsanlegg. Selv om den vanlige togtrafikken er innstilt, kan det komme arbeidstog når som helst.

Her er listen over steder det skal gjøres arbeid 8.-10.juni:

Rørosbanen: Langs hele strekningenkjører vi pakkmaskin som stabiliserer underbygningen der sporet ligger.
Røros stasjon ved Bergstaden hotell: Bane NOR jobber med planovergangen ved Bergstaden hotell. Planovergangen blir stengt i perioden, og trafikken blir omdirigert. Vi skal også bytte skinner og gjøre annet vedlikeholdsarbeid på banen i nærheten.
Glåmos stasjon: Ny undergang skal bygges ved Grubben ved Glåmos stasjon. Dette arbeidet vil medføre støy, og berørte naboer blir varslet.
Røros – Støren: Det vil foregå arbeider på store deler av strekningen i helga. Vi skal blant annet bytte stikkrenner for å unngå flom ved mye nedbør og legge inn flomløp på enkelte steder.