+ Pålagt å krysse grensa hver dag

Fra mandag første mars, er Riksgrensen igjen åpnet for dagpendlere etter stengt grense i en måned. Stengt grense har skapt problemer for mange virksomheter, og Ivar Näs Byggentreprenør er blant dem. Når grensa åpner for dagpendlere, løser det et problem for firmaet, men skaper et annet.

Det normale for Ivar Näs og hans bygningsarbeidere, er ukependling. Den nye ordningen pålegger dem å kjøre hjem hver dag.

Gjennom store deler av pandemien har Røros og Härjedalen utgjort to forskjellige verdner. Bare to innbyggere i Røros har blitt smittet så langt, mens Härjedalen har hatt 382 smittetilfeller. Gjennom hele pandemien har det foregått arbeidspendling over grensen, uten at det har ført til smittespredning til Røros.

Fv 705 er åpnet

Fv 705 Stugudal – Brekken er åpnet etter at veien ble stengt på grunn av uvær tidligere i dag. Det er snø- og isdekke, stedvis bart og vått på veien.

+ 15 nye smittetilfeller i Härjedalen

I uke 7 er det påvist 15 nye smittetilfeller i Härjedalen, som dermed er oppe i 382 smittede siden pandemien startet. Gjennom store deler av pandemien har vår nabokommune i øst hatt langt større utfordringer enn Røros, som fortsatt står med to smittetilfeller totalt. De siste ukene har situasjonen stabilisert seg rundt 10-15 smittetilfeller i uka.

Härjedalen har likevel klart seg bedre enn länet Hjämtland Härjedalen generelt. I länet ble det oppdaget 264 smittetilfeller i uke 7. Det totale antall smittede under pandemien er da 6591. 112 er døde som følge av covid 19 i Jämtland Härjedalens län.

Sverige er som land langt hardere rammet enn Norge av covid 19. Sammenlignet med mange land ellers i Europa, kommer Sverige bedre ut enn flere andre land.

Verd å merke seg er også at det så langt ikke finnes et eneste kjent tilfelle av spredning fra Härjedalen til Røros. Erfaringene fra vårt område tilsier at arbeidspendling ikke nødvendigvis utgjør en stor fare for smittespredning.

Deltar i “Norges tøffeste hund”

Hanna Storstein-Thorsen (14) fra Røros og hunden Gaisa deltar i konkurransen Norges tøffeste hund. Gaisa hjelp Hanna tilbake fra en alvorlig ryggoperasjon og sammen skulle de ha startet årets Femundløp.

Den største drømmen til Hanna (14) er å konkurrere i hundeløp, og hun gledet seg til å delta for første gang i årets Femundløp. Det ble som kjent avlyst.

Sommeren for halvannet år siden ble Hanna syk og måtte gjennom en alvorlig ryggoperasjon som gjorde henne sengeliggende i flere måneder. Hun måtte gjennom lang opptrening for å bli sterk.

– Gaisa skjønte at noe var galt, og satt ved siden av stolen min i hundegården time etter time. Hun så på meg med sine kloke brune øyne, akkurat som at hun sa dette skal vi klare sammen! Du og jeg! Vi skal ut på sleden igjen, forteller Hanna.

– Men jeg var redd. Min første sledetur loset hun meg trygt igjennom. Hun tittet bak, akkurat som at hun skulle forsikre meg om at dette går bra.

Humørsprederen Gaisa. Foto: Privat

Humørspreder

Etter det gikk det bare oppover med begge to. Gaisa gjør Hanna sterk og trygg, og hun viker aldri når det gjelder å stramme opp unghundene hvis de mister fokus. Gaisa er som en bulldoser i løypa, men snill som et lam i hundegården. Hun er også en skikkelig humørspreder, som elsker å få kos.

– Jeg ler mye av henne når jeg står bak sleden. Heldigvis skjønner hun ikke helt hvorfor, men både Gaisa og resten av spannet mitt blir i godt humør av det. Og det er det viktigste. Hun lærer meg å leve i nuet, sier Hanna.

– Hun finner sporet på millimeteren, selv når det ikke er noe spor foran oss. Hvordan hun gjør det aner jeg ikke, hun må ha et innebygd kompass.

Den unge hundekjøreren takker Gaisa for at hun fikk henne tilbake på sleden og gleder seg til de kan stå sammen på startstreken under mottoet:

«Jeg og du Gaisa – vi to!»

Konkurransen arrangeres av Aker BioMarine og QRILL PAWS. Den ledes av hundetrener Maren T. Rørvik, kjent fra NRK-programmene «Fra bølle til bestevenn» og «Valpeskolen». En jury med henne i spissen har plukket ut delfinalistene. Hanna og Gaisa konkurrerer mot 11 andre delfinalister. 

De tre finalistene stemmes frem av publikum. Deretter stemmes vinneren frem blant disse. Vinneren får ett tonn med hundefor fra Appetitt i premie.

+ Åpnes for dagpendling

Regjeringen har bestemt at mandag 1. mars gjenåpnet Riksgrensa for dagpendlere. Det skjer i følge Regjeringen under et strengt test- og kontrollregime. Det betyr at svenske arbeidere igjen får lov til å gjøre jobben sin på Røros. Dette gjelder blant andre personer i byggebransjen på Røros.

Gjennom mye av pandemien, har det vært smittespredning i Härjedalen uten at det har vært et eneste kjent tilfelle av spredning fra Härjedalen til Røros. Erfaringene fra vårt område tilsier at arbeidspendling ikke nødvendigvis utgjør en stor fare for smittespredning.

Dagpendlere fra Sverige og Finland har vært i en spesielt vanskelig situasjon etter at grensen i Norge i praksis ble stengt. Det har kommet sterke reaksjoner mot stengingen, men det har også vært et sterkt engasjement fra folk som mener stenging er nødvendig. Stengingen kom som følge av at Norge strammet inn innreiseregelverket 29. januar 2021. Nå, en drøy måned senere åpnes det opp igjen.

Den siste måneden har nesten alle arbeidstakere fra Sverige og Finland som daglig pendler til Norge blitt hindret i å gå på jobb, med unntak av helsepersonell. Dette har fått betydelige konsekvenser, spesielt for de som ikke får lønn fordi de ikke kan komme på jobb i Norge. Det er snakk om en relativt begrenset gruppe på om lag 3000 personer.

Helsedirektoratet og FHI mener det er forsvarlig å fjerne innreiserestriksjonene for grensenære pendlere fra Sverige og Finland. De anser at en test hver syvende dag er smittevernfaglig tilstrekkelig for å redusere smitterisiko for denne gruppen.

– Smittesituasjonen i Norge og i Europa gjør at vi ikke kan åpne for mye av gangen, men det er bra at vi nå har funnet en løsning for denne lille gruppen dagpendlere som har vært i en svært vanskelig situasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Viktig for pendlere

Unntaket fra innreiserestriksjonene gjelder for utlendinger bosatt i Sverige eller Finland som dagpendler til arbeid i Norge. Dagpendling inkluderer kvelds- og nattarbeid, så lenge man reiser hjem etter endt arbeidstid. Dette løser det som har vært en vanskelig situasjon for mange pendlere fra våre naboland Sverige og Finland.

– Regjeringen har nå fått på plass en ordning basert på smittevernfaglige råd som gjør det mulig for dagpendlere fra Sverige og Finland å komme på jobb i Norge. Dette er gode nyheter for de som pendler, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Strengt testregime

Kontrollen og dokumentasjonen av testing, bosted og arbeidsgivere blir betydelig strengere sammenlignet med ordningen før grensen i praksis ble stengt.

Karantenereglene for dagpendlerne fra Sverige og Finland er regulert i covid-19-forskriften § 6b, og innebærer at pendlerne vil være unntatt fra innreisekarantene i arbeidstiden dersom de testes hver syvende dag.

Regjeringen strammer inn reglene ytterligere, og innfører krav i innreiseforskriften om at dagpendlerne fra Sverige og Finland ved innreise må fremvise negativ covid-19-test tatt i løpet av de siste syv døgnene. Testen må være tatt i Norge, Sverige eller Finland, og må være tatt før grensepasseringen.

Covid-19-forskriften § 6b endres også slik at det etter ankomst til landet ikke blir krav om ny test på ankomstdagen, men krav om test senest 7 dager etter siste negative test. Kravet om test hver syvende dag for å unngå innreisekarantene i arbeidstiden opprettholdes.

Grensekontrollen

Dagpendlerne fra Sverige og Finland må i grensekontrollen dokumentere bosted i Sverige eller Finland, og det kreves attest fra norsk arbeidsgiver som bekrefter at vedkommende er dagpendler, inkludert informasjon om arbeidssted, arbeidstid og at avstand til hjemmet ikke er til hinder for dagpendling. Den enkelte arbeidstaker må også registrere seg i innreiseregistreringssystemet i forkant av hver innreise.

Endringene trer i kraft midnatt, natt til mandag 1. mars.

Regjeringen med løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland

Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag

Fra 1. mars kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen komme på jobb i Norge. Det ble klart i en pressemelding fra regjeringen fredag 26. februar. Men det er knyttet et strengt test- og kontrollregime til ordningen.

Dagpendlere fra Sverige og Finland kan fra 1. mars igjen komme på jobb i Norge, men under et strengt test- og kontrollregime. Regjeringen sendte fredag 26. februar ut en pressemelding om den nye ordningen.

Dagpendlerne fra Sverige og Finland har vært i en vanskelig situasjon etter at Norge strammet inn innreiseregelverket den 29. januar 2021. Gruppen det er snakk om er om lag 3 000 personer, men det er flere som ikke får lønn fordi de ikke har kunnet møtt på jobb i Norge. Det har vært et unntak for helsepersonell.

Helsedirektoratet og FHI mener det er forsvarlig å fjerne innreiserestriksjonene for denne gruppen pendlere fra Sverige og Finland. De anser at en test hver syvende dag er smittevernfaglig tilstrekkelig for å redusere smitterisiko.

Endringene trer i kraft midnatt, natt til mandag 1. mars.

Du finner mer informasjon om testing, nødvendig dokumentasjon og kontroller for dagpendlere fra Sverige og Finland i pressemeldingen fra regjeringen.

Fv 705 midlertidig stengt

Fv 705 Stugudal – Brekken ble midlertidig stengt klokken 11.00 i dag. Veien er stengt på grunn av uvær. I dag er det meldt litt snø og stiv kuling fra nordvest med vindkast på 21 m/s.

+ Ønsker rask virkning av koronamidler

Kommunalsjef Elisabeth Wikan Heidtmann sier at Røros kommune skal være raske i saksbehandlingen av de siste koronamidlene som kommunen fikk av Stortinget.

Beløpet som er på 510 000 kroner skal gå til bedrifter som er rammet av nasjonale eller lokale smitteverntiltak. 

– Vi er innstilt på å være raske i saksbehandlingen av disse pengene slik at de kommer raskest mulig ut og gir en virkning i næringslivet i Røros kommune. Her gjelder det også for bedriftene å være raske til å sende inn en søknad fordi vi behandler dem etter rekkefølgen de kommer inn i. Som forrige gang regner vi med at det ikke er midler nok til å dekke alle omsøkte beløp, sier Heidtmann til Rørosnytt.

Det vil være klare føringer i utlysningen som følger disse midlene. Slik som forrige gang vil det bli kunngjort hvordan man kan søke, og hvem som kan søke på midler fra denne potten. I kunngjøringen vil det stå hvilke kriterier man må oppfylle for å være tilskuddsberettiget sier Heidtmann. Hun er også veldig glad for at kommunen får tilgang på penger for å støtte næringslivet.

– Røros er hardt rammet av pandemien fordi mange arbeidsplasser er relaterte til reise- og opplevelsesnæringen. Derfor har Røros en stor økning i permitteringer så snart nasjonale retningslinjer gjør at folk ikke lenger reiser. Men næringslivet i Røros er likevel flinke til å finne løsninger og tilpasse driften til situasjonen – og ikke minst til å tenke på morgendagen. Det er suverent for kommunene å få tilgang på midler til å bestå næringslivet. Det er virkelig etterlengtet i den situasjonen vi har hatt det siste året, legger hun til.

Lanserer CV-database for styrekandidater

Pressemelding fra Velg med hjertet:

Velg med hjertet lanserer nå en CV-database for styrekandidater som skal bidra til at flere dyktige mennesker med ulik bakgrunn og fra ulike bransjer kan tilby sin kompetanse til det beste for andre selskaper, organisasjoner og nye forretningskonsepter. 


Tiden vi er inne i nå er høyaktuell for valgkomité og styrevervarbeid. Fra februar 2021 vil Velg med hjertet opparbeide en database hvor kandidater som er interessert og motivert til å bidra i styrer i regionen kan registrere seg. Selskaper som trenger ny kompetanse, vil kunne få tilgang til en søkbar CV-database for å finne kandidater med ønsket kompetanse og erfaring til å påta seg styreverv. 

Et styre skal sørge for at selskapets virksomhet til enhver tid er forsvarlig organisert. Dette innebærer blant annet at styret skal sørge for at administrasjonen har fastsatte tilfredsstillende rutiner, samt har ressurser og kompetanse til å forvalte selskapet i tråd med fastsatte mål og regulatoriske mål. Det er ofte krevende arbeid å finne kvalifiserte styremedlemmer og ofte blir jobben gjort i siste liten før generalforsamling. Mange styrer opplever i tillegg utfordringer knyttet til å rekruttere kvinner til styreverv. 
Velg med hjertet ønsker å bidra til økt kunnskap og kompetanse omkring styrearbeid og i tillegg til CV-database vil vi utarbeide veiledere knyttet til styrearbeidet og valgkomitéarbeid som publiseres på vår hjemmeside velgmedhjertet.no

Velg med hjertet er et omdømmebyggings– og rekrutteringsfirma som jobber med markedsføring, rekruttering og synliggjøring som bidrar til at Fjellregionen er et godt sted å leve, bo og jobbe. Selskapet ble etablert i 2018 og eies med 1/3 hver av Form til Fjells AS, Offo AS og Rådhuset Vingelen AS.

+ 510 000 kroner i koronamidler til lokalt næringsliv

Stortinget har bevilget 1,75 milliarder til kommunene i kompensasjon som skal gå til lokalt næringsliv rammet av nasjonale eller lokale smitteverntiltak. Røros kommune får 510 000  av disse pengene.

– Mange virksomheter rundt omkring i landet er svært hardt rammet av de skjerpede smitteverntiltakene som ble innført på nyåret. Det er kommunene som kjenner det lokale næringslivet best og vet hvor skoen trykker. Disse pengene skal fordeles på en rask og enkel måte, slik at bedrifter som ligger med brukket rygg vil kunne komme seg igjennom krisen, sier Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister.

De økte midlene til kommunene kommer i tillegg til de 250 millioner kronene regjeringen bevilget til støtte for lokalt næringsliv i desember 2020.

– Mange kommuner har hatt stort smittetrykk og strenge smittevernregler den siste tiden. Nå gir regjeringen disse kommunene midler til å kompensere lokalt næringsliv som er spesielt hardt rammet, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Slik er pengene fordelt til kommunene

  • 500 millioner kroner går til kommuner som har arbeidsledighet over landsgjennomsnittet per 16. februar 2021 eller kommuner som har vært omfattet av de forsterkede smitteverntiltakene som ble iverksatt på nyåret. Beløpet fordeles etter antall arbeidsledige i disse kommunene.
  • 500 millioner kroner fordeles til kommuner etter folketall. Alle kommuner får et minstebeløp på 250 000 kroner.
  • De resterende 750 millionene vil bli fordelt til kommunene dersom situasjonen vedvarer.

Departementet vil utbetale midlene så snart som mulig i én utbetaling.