+ Nybygg og ombygging ved Rørosmuseet

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) søker Kulturdepartementiet om investeringstilskudd til nybygg og ombygging ved Rørosmuseet. I søknaden skriver MiST at de er innforstått med at prosessen ikke er kommet langt nok til å oppfylle kulturdepartementetsformalkrav til slike søknader, men velger likevel å oversende den nå, som utgangspunkt for en dialog med Kulturdepartementet og Klima- og Miljødepartementet.

MiST v/Rørosmuseet er ett av tre museer i Norge som har fått autorisasjon som verdensarvsenter. MiST er opptatt av å kunne utføre både museumsoppdraget og oppdraget som verdensarvsenter på Røros på en god måte. Smelthytta, som både er Rørosmuseets hovedarena for museumsformidlingen og verdensarvsenter, dekker ikke lenger det arealmessige behovet til museet, hverken når det gjelder museumsformidling eller øvrige museumsfunksjoner, og oppdraget som verdensarvsenter aksentuerer ytterligere behovet for både mer formidlingsarealer og kontor/møtearealer.

Det er mange interessenter i et prosjekt som dette. Tre departementer med tilhørende direktorater, (Kulturrådet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Statsbygg), to fylkeskommuner, fem kommuner og Sametinget og verdensarvrådets representanter er involvert.

Både kokshustomta, hvor nybygget er tenkt plassert og deler av Smelthytta er fredet, noe som gir en del utfordringer i både planlegging og gjennomføring av byggeprosjektet.

Med utgangspunkt i vedlagt dokumentasjon på hvor langt MiST er kommer i prosessen ber de om et møte med Kulturdepartementet og Klima- og Miljødepartementet for å drøfte både oppdragsmessige, bygningsmessige og finansielle forhold rundt saken.

Verdensarvsenter

Rørosmuseet ble i 2017 autorisert som verdensarvsenter. Det ligger som et
premiss i forarbeidene at verdensarvsenteret skal være i Malmplassområdet. Så langt er autorisasjonskravene løst gjennom eksisterende infrastruktur i Smelthytta (museumsbygget, bygd i 1988), men arealene er begrenset og det er behov for betydelig mer romkapasitet både for å løse museumsoppdraget og verdensarvsenteroppdraget. Det er behov for areal til utstillinger, kontorer og andre funksjoner.

Det er et vesentlig moment at verdensarvsenterfunksjonene skal være integrert
med museumsfunksjonene, og at en ikke skal ende opp med et eget
«verdensarvsenterbygg». Det er laget et notatet som tar for seg mulighetene med dagens planer og rammer for et nytt administrasjonsbygg der Kokshuset lå, og en ombygging/bruksendring av deler av Smelthytta til et publikumsbygg. Et nytt administrasjonsbygg ønskes å bygge i samme stil slik det opprinnelige bygget var, og tilpasset omgivelsene, men det er et nytt bygg. Administrasjonsbygget må tilfredsstille dagens lovverk når det gjelder størrelse, lys og sikkerhet. På grunn mangelfull data knyttet til høyder til Kokshuset er det en del usikkerhet knyttet til hvor vidt Kokshuset sine høyder hadde tilfredsstilt dagens krav.

Kokshuset

Kokshuset ligger på Statens eiendom etter Røros kobberverk, forvaltet av Statsbygg i samarbeid med MiST Rørosmuseet.

Kokshuset slik det fremsto før det ble revet. Til venstre er et bilde av fasaden vendt mot sør. Til høyre et bilde av fasaden vendt mot nord. Kilde: Ideskissen til MiST

Kokshuset hadde en grunnflate på 11 m x 37,4 m som tilsvarer ca. 400 m2, og var bygget i tre med saltak (skråtak). Huset var bygget i 1,5 etasje med en relativ høy førsteetasje. Det opprinnelige Kokshuset hadde en høyde på om lag 7 m.

Forutsetningen som har ligget til grunn i utarbeidelsen av alternativene til nye Kokshuset har vært å beholde mye av det samme uttrykket til det opprinnelige bygget, men at det fortsatt er tydelig at dette er et nytt bygg med mer moderne preg. Samtidig skal det passe inn i konteksten til omkringliggende bebyggelse og historie. Materialvalg på fasader er tre og bygget utformes med saltak (skråtak), likt som det opprinnelige. Fotavtrykket samsvarer med det Kokshuset hadde før det ble revet.

For at et nytt administrasjonsbygg skal kunne tilfredsstille dagens lovverk og rammer for bygg, er det nødvendig med noen justeringer for at dette skal bli et fullt funksjonelt kontorbygg. I all hovedsak gjelder dette justering av byggets/etasjenes høyder og mulighetene for dagslys inne.

Ut fra beregninger hadde Kokshuset en høyde på om lag 7 m, men med skråtak vil en del av 2. etasje ikke være egnet til opphold. Det er vanskelig å fastslå hvor stor del av 2. etasje som tilfredsstiller arbeidstilsynets krav om minimumshøyde på 2,7 m i rom for varig opphold, men trolig er det ikke store endringene som må til for å tilfredsstille dagens krav sammenlignet med slik det var.

Alternativene som er utarbeidet til idéskisseen er relativt grovt utformet. Men de gir et godt bilde over mulige uttrykk og volum vil få, med litt ulike høyder og fasader.

Det er fire alternativ til hvordan det «nye» kokshuset skal se ut. Her er alternativ 3. Byggets høyde økes med 1,5m, men dette skjer via å bygge under bakken. Slik vil høyden over terreng være lik som det opprinnelige bygget. Ved å f.eks. senke etasjeskiller kan 2. etasje får høyere romhøyde. Her er det også mulig å få inn lys fra vinduer på fasader (minst en retning). Kilde: Ideskissen til MiST.
Kilde: Ideskissen til MiST.

Smelthytta

Smelthytta, som er en del av Malmplassen, ble oppført i 1888. Malmplassområdet er i all hovedsak fredet og Smelthytta er fredet etter forskrift. Formålet med fredningen er å bevare smeltehytta som en helt sentral bygning i Malmplasskomplekset. Fredningen omfatter inngangskloppa og hovedelementer som konstruksjon, materialbruk, overflatebehandling og bygningsdeler (2015, §15-1). Bygget brant ned i 1975 og det eneste treverket som sto igjen etter brannen var kloppa, inngangen til Smelthytta på vestsiden og gangbru og et maskinhus på østsiden av bygningen.

Smelthytta. Foto: Tove Østby

+ Ny sjef klar for spennende utfordringer

De to siste årene har hun vært frontfiguren for frilansere innen visuell kommunikasjon på Solsiden i Trondheim i agenturet Buckethaus. I dag ble Hege Biermann presentert som ny daglig leder i Ren Røros Frontal. Hun ble den utvalgte blant mange gode søkere.

Hege Biermann skal ha sitt arbeidssted både på Røros og i Trondheim. Hun skal lede et reklamebyrå med store ambisjoner, og hun har også ansvaret for profileringen av alle virksomhetene i konsernet Ren Røros AS.

Hege Biermann intervjuet av Tore Østby

Ren Røros Frontal har flyttet inn i nye lokaler i Trevarefabrikken i Ol-Kanelesaveien.

Nå kan du enkelt registrere dine nærkontakter hvis du tester positivt på koronatest

Pressemelding fra Røros kommune

Vi har nå tatt i bruk en tjeneste for selvregistrering av nærkontakter. Det betyr at personer som tester positivt på covid-19, selv kan registrere sine nærkontakter via et elektronisk skjema. Smittesporingsteamet får da automatisk liste over nærkontaktene til den som er smittet.

Slik fungerer tjenesten

Hvis du tester positivt på din koronatest, får du en SMS med lenke til registreringsskjemaet.

  • Du logger inn med din BankID, og fyller inn dine nærkontakter. Dette kan du gjøre via mobil eller PC.
  • Du kan logge deg inn flere ganger hvis du kommer på flere kontakter.

Du kan også gå inn i registreringsskjemaet via våre nettsider:

  • på vår koronaside
  • på Min side, under Helse og omsorg
  • Klikk på knappen Registrer nærkontakter ved positiv koronatest

Du får tilgang til å registrere nærkontaktene dine når du har testet postitivt på covid-19 og smittesporerne har ringt deg.

Rask smittesporing er avgjørende

Smittesporing er meget ressurskrevende for kommunene. God oversikt over de du har vært i nærheten av er avgjørende for å kunne varsle alle berørte raskt. Dette er viktig for å stoppe smitten i å spre seg videre, og for å unngå store utbrudd.

Hege Biermann ny leder i Ren Røros Frontal

Pressemelding fra Ren Røros Frontal

Hege Biermann er ansatt som daglig leder i kommunikasjonsselskapet Ren Røros Frontal. Hun kommer fra stillingen som daglig leder av Buckethaus. Hun begynner i stillingen 1. mars.

Ren Røros Frontal har i dag en sterk posisjon i Røros-regionen, og har vært helt sentral i utviklingen av merkevaren Røros. Nå ønsker konsernet Ren Røros å ekspandere i Trondheim og Trøndelag.

Hege Biermann er grunnlegger, eier og daglig leder av innholdsbyrået Buckethaus i Trondheim. Hun har vært engasjert en rekke steder fra filmfestivalen Kosmorama til Avantas. Hun er utdannet innen ledelse, forretningsutvikling, markedsføring, kunst og design. Hun ser fram til å ta fatt på en ny og spennende oppgave.

– Da denne muligheten dukket opp hadde jeg ikke annet valg enn å satse. Jeg blir nå leder av en ny og svært dyktig gjeng som har levert strålende på Røros. Nå skal vi utvikle selskapet også i et større marked, noe jeg ser svært positivt på.

Hun legger vekt på at Ren Røros som konsern er nytenkende og framtidsretta.

– Det er en spennende å være en del av et miljø som vil bidra til at verden blir litt grønnere. Jeg liker mennesker, jeg liker å ta ansvar og drive fram vekst som gir resultater.

Administrerende direktør Arnt Sollie i Ren Røros er svært fornøyd med Biermann som leder av konsernets kommunikasjonsselskap.

– Vi får en leder i Frontal med solid utdanning og bred erfaring. Hun har et strategisk hode, har vist at hun kan levere og har lidenskap for kommunikasjon, merkevarebygging og forretningsutvikling. Hun har også et stort nettverk i Trondheim, noe som er viktig når vi skal ekspandere inn i et nytt marked.

—-

Ren Røros Frontal er et kommunikasjonsselskap i konsernet Ren Røros. Selskapet har kontor på Røros og i Trondheim. I tillegg til ny daglig leder er tre nye ansatt de siste månedene. I løpet av første kvartal vil Ren Røros Frontal ha 14 ansatte.

Ren Røros Frontal løfter fram det du har på hjertet gjennom å bygge sterke identiteter – vi sikrer helhetlig kommunikasjon. Vår styrke ligger i vår brede kompetanse og solide fagmiljø. Det gjør oss til en fleksibel og trygg samarbeidspartner.

Konsernet Ren Røros produserer og distribuerer fornybar energi. Vi bidrar til utvikling av klimateknologi og nye smarte løsninger i en mer digital og bærekraftig framtid for oss alle. Vi er en del av det grønne skiftet.

+ For kort avstand i øl-hyllene

Coop Mega har fått varsel om mulig prikkbelastning etter en salgskontoll foretatt 12. desember. Kontrollørene har påpekt brudd på alkoholforskriften § 3-3, som sier at alkoholholdig drikk skal plasseres på en sånn måte at den ikke kan forveksles med alkoholfri/alkoholsvak drikk.

Bakgrunnen for saken er at det etter kontrollørenes mening var for kort avstand mellom alkoholholdig og alkoholfri drikk i butikkhyllene. Administrasjonen i Røros kommune sier seg enig med kontrollørene sine vurderinger om at alkoholfri drikk stod for nære alkoholholdig drikk i butikken.

Coop Midt-Norge har fått en frist på 2 uker fra mottatt varsel, på å uttale seg om forholdet. Det er kommunestyret som avgjør om det skal tildeles prikker, og eventuelt hvor mange prikker Coop Mega skal få. I varselet antydes en prikk.

Coop Mega Røros har ingen aktive prikker per dags dato. Reglene som gjelder, sier at en bevilling for salgs- eller skjenkestedet kan inndras når det er tildelt til sammen 12 prikker i løpet av en periode på to år.

+ Utsetter 10-årsjubileum

Styret i venneforeningen Kunst i Bergstaden, har besluttet å avlyse årets arrangementet grunnet situasjonen Covid 19 har skapt. Kunst i Bergstaden har levert på høyt kunstnerisk nivå i 9 år, og deres 10 -årsjubileum skulle være et høydepunkt. Det ønsker de å gjennomføre i mars 2022, og da med enda bedre forutsetninger enn i år. 10-årsjubileet er utsatt til uke 11 i 2022.

– Vi lover at 2022 blir et høydepunkt for alle kunstinteresserte; våre samarbeidspartnere, kunstnere, alle barn og unge som følger oss, samt vårt trofaste publikum, skriver leder for venneforeningen Kunst i Bergstaden, Rolf Ericson, i en mail til Røros kommune.

Kunst i Bergstaden er et populært arrangement . Her fra åpningen i 2016. Foto: Tove Østby

+ Brannutrykning til Flanderborg

Brannvesenet har rykket ut til Flanderborg klokken 08.40. Stigebilen er i aksjon ved et hus, og det er røyklukt i området. Det er ikke visuelle flammer, men det kommer mye røyk fra pipa på huset der brannvesenet er i arbeid.

– Vi er på stedet med full bemanning, og det jobbes med slukking og rensing av ildsted. Vi har god kontroll på situasjonen nå, sier Terje Larsen i Røros brannvesen til Rørosnytt.

Brannvesenet renser opp i den brennende pipa. Foto: Tore Østby

+ Skifter navn til RS Servicesenter AS

Tekst og foto: Iver Waldahl Lillegjære

Røros Solfilm og Tuningservice AS skifter navn til RS Servicesenter AS, og navneendringen er kunngjort i Brønnøysund i dag. Det skjer etter at de det siste året har utvidet virksomheten sin med salg av snøscootere, ATV/UTV og motorsykler. I tillegg har de etablert et fullt godkjent bilverksted.

– Det har skjedd mye det siste året og med alt det nye vi har startet med og planer for fremtiden er det mer riktig å endre navnet til RS Servicesenter, sier daglig leder for RS Servicesenter Morten Homnes.

Bedriften har kommet seg inn i nytt lokale og har utvidet virksomheten med en egen salgsavdeling og eget bilverksted.

– Etter vi kom hit har vi fått bra med plass slik at vi kunne sette i gang noen nye prosjekter som vi har pratet om en god stund. Med Haldor Bromstad på laget så starter vi med å selge brukte snøscootere, brukte ATV/UTV, og nye Kawasaki motorsykler, sier Homnes.

For Homnes er det en barndomsdrøm å kunne drive med det som man har som hobby. Interessen for kjøretøy deler han med Bromstad og de andre i bedriften.

– Jeg har jo en glødende lidenskap for snøscootere, og både Morten, Egil og Christian har alltid vært interessert i motorsykler og det har bestandig vært motor inne i bildet. Det er jo litt den drømmevisjonen som vi har snakket om en stund som Morten og jeg har jobbet veldig mye med, og nå får satt ut i praksis, sier Haldor Bromstad som er ansatt som selger i bedriften.

+ Årets første kommunale møte på nett

Etter å ha gjennomført de siste kommunale møtene i 2020 på vanlig møte, tyr Utvalg for oppvekst til Internett i det første kommunale møtet, som avholdes i dag. Mens ungdomsskolen drives på rødt nivå, skal medlemmene i utvalget utrede trygt skolemiljø og trygt barnehagemiljø. Dette skal munne ut i en innstilling til kommunestyret, som vedtar planer for hvordan en skal oppnå trygg hverdag for barn og unge i kommunen.

Kommunestyret vedtok i april 2018 en plan for godt skolemiljø og en plan for godt barnehagemiljø i Røros kommune. Det er disse planene som nå skal gjennomgås på nytt, basert på erfaringer fra de to årene som har gått etter at planene ble vedtatt.

Alle elever har rett til et godt skolemiljø. Rørosskolene skal være fri for alle former for krenkende atferd, og skolemiljøet skal virke positivt på elevenes helse, trivsel og læring. I tillegg skal Rørosskolene lære barn og unge å mestre sitt eget liv og sin egen psykiske helse, ta sosialt ansvar og vise medborgerskap.

I planen fra 20 18 står det at elevene i Røros kommune skal være:
• trygge på at voksne vil dem vel, ser dem og passer på
• rause ved å inkludere alle, ta vare på hverandre og skolemiljøet
• modige ved å stå opp for seg selv, hjelpe en venn og tørre å heve sin røst

Planen skal gi føringer for hvordan Rørosbarnehagene skal arbeide for å skape et godt
barnehagemiljø, og håndtere krenkelser og mobbing. I dette arbeidet er det tre viktige
forutsetninger:

Barnehagene driver et aktivt og systematisk arbeid for å fremme et godt barnehagemiljø.
Alle voksne i barnehagen har plikt til å følge med, undersøke, gripe inn, varsle og sette inn
tiltak når de får mistanke om eller kjennskap til krenkelser.
Barnehagen og hjemmet har god kommunikasjon Alle barn og foreldre i
Rørosbarnehagene skal møte voksne som har vilje, kompetanse og mot til å gjøre sitt
ytterste for å skape et trygt barnehagemiljø. De skal også oppleve å bli tatt på alvor når de
har en bekymring.

Møtet er åpent for publikum, og kan følges på nett.