+ Koronahverdagen i grunnskolen

Utdanningsdirektoratet har sendt ut et informasjonsskriv som skolene skal bruke til å informere foreldrene om skolehverdagen under Korona.

I skrivet sier Utdanningsdirektoratet at man skal bruke et trafikklyssystem med grønt, gult og rødt nivå ut fra smittesituasjonen i Norge.

– For å begrense smitte har vi satt i gang en rekke tiltak på skolen. Trafikklysene med grønt, gult og rødt nivå viser hvilke smitteverntiltak som gjelder for skolene for de ulike nivåene. Det er smittesituasjonen i Norge som avgjør hvilket nivå vi på skolen skal følge, heter det i skrivet.

Uavhengig av smittenivå så kommer man til å være opptatt av smittevern sies det i skrivet.

– Vi skal fremdeles sørge for at elevene har et trygt og godt skolemiljø. Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra. I perioden fremover vil vi være ekstra nøye med å sikre godt smittevern, heter det i skrivet.

Man er ekstra opptatt av tre enkle tiltak. Hvis man er syk så skal man holde seg hjemme fra skolen eller SFO, man skal vaske hendene før man kommer på skolen, og god håndhygiene og renhold er viktig på skolen.

I seksjonen om hvordan skolehverdagen kommer til å være er de konkrete forskjellene på de tre nivåene beskrevet nærmere.

Grønt nivå: Skolehverdagen vil være som normalt, men elever og lærere må unngå håndhilsning og klemming.

Gult nivå: Hele skoleklasser kan være samlet, og alle elever skal få et fulltidstilbud på skolen med vanlige skoledager. Skolegården kan bli delt opp for å skille klasser fra hverandre. Elever og lærere må unngå håndhilsning, klemming og store samlinger.

Rødt nivå: Elevene vil bli delt inn i mindre grupper. Det kan være nødvendig at vi begrenser hvor mange elever som kan komme på skolen. Vi kan også be elevene møte opp til ulike tider. Vi må holde god avstand til hverandre, og elevene vil være mye ute, også i vanlige skoletimer.

Skrivet avsluttes med å minne om at alle elever skal sikres et godt opplæringstilbud uavhengig av hvilke av de tre definerte smittenivåene man er på.

– Alle elever har krav på opplæring, og skolen skal sikre et godt opplæringstilbud til alle elever uavhengig om smittenivået er på grønt, gult eller rødt nivå, avslutter skrivet fra UDIR.

Kronikk: Selvmord blant eldre er et problem vi snakker lite om

Kronikk av: Kenneth Ledang, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Trøndelag

Selvmord har blitt en større del av den offentlige samtalen de siste årene, men det er fortsatt stille rundt at eldre tar livet sitt.

Selvmord er et folkehelseproblem også i den eldre del av befolkningen. Selvmord har de siste årene blitt en del av den offentlige samtalen, men da handler det sjelden om eldre. Selvmord blant eldre er et underkommunisert problem i Norge. Det er lite kunnskap om problemet også blant helsepersonell og det gjør at mange eldre ikke får hjelpen de trenger.

Regjeringen har siden begynnelsen av 1990-årene satset på selvmordsforebyggende tiltak, blant annet gjennom egne handlingsplaner. Den siste handlingsplanen gikk ut i 2017. Planen inneholdt 29 konkrete forebyggende tiltak som kommunene ble oppfordret til å jobbe med. Forslagene til selvmordsforebyggende tiltak rettet mot eldre er ikke særlig imponerende: Kun fire linjer om støtte til eldre- og seniorsentrene!

Holdninger

Er mangelen på oppmerksomhet uttrykk for våre holdninger? At vi ser annerledes på eldres selvmord enn på yngres? Like mye som vi ønsker oss et langt liv som «vellykket» gammel, frykter vi en alderdom med funksjonssvikt og avhengighet. Eldres selvmord er derfor lettere å forstå og dermed mer akseptert. Antallet tapte leveår er, når det kommer til stykket, ikke så mange. En amerikansk undersøkelse viser at helsepersonell er mindre aktive i utredning og behandling av eldre med uttrykte selvmordstanker enn av yngre. Det er liten grunn til å tro at forholdene er annerledes i Norge.

Selvmord er et tema som kan være vanskelig å snakke om. Mange av dem som er eldre nå, vokste opp i en tid da selvmord var omgitt av skam og total taushet. Eldre snakker derfor kanskje enda mindre om egne selvmordstanker enn yngre gjør. Det kan oppleves som om samfunnets holdning er at eldre er mer en belastning og utgiftspost enn en resurs, for eksempel ved at det brukes ord som «eldrebølgen» når man skal beskrive økningen i den eldre delen av befolkningen i årene fremover. Dette kan ha negativ innvirkning på eldres opplevelse av å være til nytte og ha en verdi.

Forekomst

De siste årene har antall selvmord blant eldre over 65 år ligget på mellom 75 – 100 i året. Selv om det ikke finnes gode registreringer av selvmordsforsøk blant eldre, viser internasjonale studier at det gjennomføres rundt fire selvmordsforsøk for hvert gjennomført selvmord. Det tilsier at det er rundt 400 – 500 selvmordsforsøk blant eldre i året.

Selvmordsraten (antall selvmord per 100 000 innbygger per år) er betydelig høyere for eldre enn for yngre i de fleste vestlige land. I Norge er det menn over 85 år som har høyest selvmordsrater. Man ser større forskjeller mellom kjønnene i eldre enn yngre aldersgrupper. Det er 4 – 5 ganger flere eldre menn enn eldre kvinner som dør i selvmord. I befolkningen som helhet dør 1 av 15 som prøver å ta livet sitt, mens blant dem over 65 år, dør så mange som 1 av 4.

Utløsende årsaker

Undersøkelser viser høy forekomst av psykiatrisk lidelse (62%), spesielt depresjon hos eldre som begår selvmord. Fysisk (somatisk) sykdom viser seg å være hovedårsak i et mindretall av selvmordene (22%) og forekommer hyppigere hos mannlige selvmordere. Dette underbygger nødvendigheten av å øke kunnskapen og oppmerksomheten om psykiatrisk sykdom hos eldre, særlig depresjoner.

Kompetanse

Helsepersonell må ha skjerpet oppmerksomhet i forhold til selvmordsignaler hos deprimerte eldre. De kan være de første til å oppdage at noen er i selvmordsfare. Det er derfor viktig at de er observante på dette og vet hva de kan gjøre. Kartleggende samtaler ved selvmordsfare krever god kompetanse på feltet. Helse- og omsorgspersonell bør få spesiell opplæring i å utøve kartleggende samtaler og kommunene bør ha rutiner for hvordan pasienter i selvmordsfare skal kartlegges og følges opp. Ved å tilby eldre mennesker omsorg, utredning og behandling for psykiske sykdommer og tiltak som kan lindre ensomhet, kan selvmord forebygges.

Forebygging

Forebygging av selvmord hos eldre har ikke stått øverst på agendaen, verken i selvmordsforskning eller i kommunenes forebyggingsstrategier. For befolkningen generelt kan innsats på flere nivåer forebygge selvmordsatferd, og det er grunn til å tro at dette også gjelder for eldre. Både tiltak rettet mot hele befolkningen, mot utsatte grupper og mot den enkelte person med selvmordstanker kan ha effekt. 

Selvmordsforebyggende tiltak rettet mot eldre kan blant annet dreie seg om viktigheten av å tilegne seg kompetanse i å avdekke selvmordsfare, særlig ved depresjoner, at helsetjenesten i sterkere grad prioriterer eldre i det psykiske helsevernet, at vi når tak i de som ikke oppsøker eldresentre, motvirke isolasjon og styrke besøkstjenester i regi av frivillige lag- og organisasjoner, bedre undervisning av helsepersonell i selvmordsforebygging, gode bomiljøer med aldersvariasjon mm.  

Men, det aller viktigste er at vi sammen legger oss i selene for å skape holdninger i samfunnet som anerkjenner at også eldre mennesker, friske som skrøpelige, har en verdi! Holdninger skapes ikke over natta. Vi må la de oppvoksende generasjoner få se at livet kan leves med verdighet fullt ut. Da må vi prioritere slik at de som ikke lenger har en stemme, kan føle seg trygge på at slik vil det bli. Den beste måten å hindre selvmord på er å gi de eldre verdi!

+ Video: Se oksen på rømmen

Erkan Yüksel filmet oksen på rømmen mens han var på jobb for Røros taxi. Han har latt oss bruke klippet i denne saken.

https://vimeo.com/447497218
Oksen på 1200 kilo spratt lett over autovernet i Johan Falkbergets vei.

HalloVenn 2020 er avlyst

Pressemelding fra HalloVenn-arrangørene

Vi har jo forstått en stund hvilken veg dette bar, men vi har skjøvet det foran oss så lenge vi kunne.  Etter de siste smittevernoppdateringene, har vi dessverre ikke noe valg, men må avlyse HalloVenn i år.

Arrangementet trekker nærmere 500 mennesker hvert år og vi har ingen mulighet til å holde avstand eller registrere alle som er tilstede. Dette skulle vært 10. HalloVenn i rekka, så vi synes jo dette er fryktelig trist, men slik må det dessverre bli. Det kreves mye planlegging og vi har ikke mulighet til å sitte på gjerdet og vente til i siste liten med å bestemme oss, så nå er avgjørelsen tatt.

Vi planlegger selvfølgelig å komme sterkt tilbake neste år!

For HalloVenn-arrangørene

Cathrine Lie Engåvoll

+ Varsler styrtregn

Yr varsler styrtregn sør og øst i Trøndelag i ettermiddag og kveld. Farevarselet er på gult, det vil si moderat nivå.

– Fra torsdag ettermiddag til torsdag kveld ventes lokalt svært kraftige regnbyger, bygene kan vare i 2 til 3 timer. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Nedbørens plassering er usikker, men områdene med høyest sannsynlighet for kraftige regnbyger/svært kraftige regnbyger er sør og øst i Trøndelag varsler Yr på nett.

Yr varsler styrtregn i sør og øst i Trøndelag. Skjermdump fra Yr.no

Farevarslet er på gult nivå noe som vil si at faren er på et moderat nivå.

– Gule farevarsler sendes ut når det forventes mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette sine daglige gjøremål, men de som f.eks. planlegger utendørsaktiviteter, bør være oppmerksomme eller eventuelt holde seg inne, heter det i følge Yr.

+ Dyrlege øyenvitne: – Den største oksen jeg har sett

Dyrlege Lars Strømmen fra Trondheim ble vitne til oksen på rømmen i dag og sier det er den største oksen han har sett i Norge.

– Vi var på gåtur rundt Doktortjønna og skulle gjøre det i dag også. Vi parkerte ved Tweeden og gikk forbi Røros dyreklinikk og kom bortover mot togovergangen. Da ser jeg en svær okse stå midt ute på skinnegangen. Som dyrlege vil jeg anslå at den var 1000 – 1200 kilo. En kjempeokse. Så vi så at den gikk videre mot Doktortjønna og det er det siste jeg så av den, sier Strømmen.

https://vimeo.com/447439260
Lars Strømmen intervjuet av Iver Waldahl Lillegjære.

Strømmen som har sett mange okser gjennom sin karriere som dyrlege var imponert over størrelsen på rømlingen.

– Det er den største oksen jeg har sett i Norge, nesten som en Bisonokse, sier han.

+ Oksen er skutt

Personale fra slakteriet har nå skutt den rømte oksen i boligfeltet utenfor Røros helsesenter. Oksen rømte fra Røros slakteri, i forbindelse med flytting fra lastebil til mottaket på slakteriet. Politiet ble varslet, og deltok i jakten.

– Oksen hadde en heller vilter oppførsel, og den ble skutt for å hindre skade på personer eller annet. Det var kyndig personell fra Røros slakteri, som skjøt oksen, sier operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt Ole Petter Hollingen til Rørosnytt.

+ Oksejakt i sentrum

Politiet jakter nå på en rømt okse i Røros sentrum. Det dreier seg om en okse, som har har rømt fra Røros slakteri og har kurs for sentrum. Flere politikonstabler og andre er på jakt etter den. Den er sist sett ovenfor helsehuset.

Oksen skal ha rømt i forbindelse med henting fra transportbil som sto parkert inn til lasterampa inn i slakteriet.

Vi går over 150 millioner turer i naturen i sommer

Pressemelding fra Norsk Friluftsliv

Nordmenn er et turglad folk. En ny undersøkelse fra Kantar TNS viser hvor mange turer i naturen hver og en faktisk foretar seg i sommer.

Undersøkelsen viser at nordmenn i snitt er ute i naturen i overkant av tre ganger i uka på denne tiden av året.

I sommerperioden juni til august blir dette til sammen over 150 millioner turer ut i norsk natur.

– At det i hver av disse ukene gås over et titalls millioner turer i naturen, er helt fantastisk, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Fellesorganisasjonen for 18 friluftslivsorganisasjoner har selv lagt sammen tallene, som er hentet fra Natur- og miljøbarometeret, gjennomført av Kantar TNS.

Kvinner er oftere i naturen

Her er det imidlertid stor forskjell på kjønnene. Mens hele 42 prosent av kvinnene oppgir at de er ute i naturen tilnærmet daglig, er det kun 28 prosent av mennene som svarer det samme.

Det er også tydelige aldersforskjeller, der de fra 60 år er de som oftest tar seg en daglig tur ut.

Stort potensial for folkehelsa

Lasse Heimdal mener tallene viser at friluftsliv spiller en viktig rolle i nordmenns liv. Det oppfordrer han politikere til å ta innover seg.

 Naturen en av de mest attraktive kildene vi har til både rekreasjon og mosjon, og har et enormt potensial for å bedre folkehelsa i Norge. Bedre tilrettelegging for lavterskel-aktivitet, som friluftsliv, er noe det beste vi kan gjøre for å forebygge både stillesitting og stress, sier Heimdal.

+ Starter begravelsesbyrå

Fjellpryd starter begravelsesbyrå og er i drift fra og med i dag torsdag 13. august.

– Jeg har ville hatt begravelsesbyrå i mange år og har tenkt på det helt fra jeg begynte med blomster egentlig. Så er det trivelig å kunne hjelpe andre folk med noe annet også og samtidig videreutdanne oss på en måte, sier Lene Smestu som er en av eierne av det nye byrået som vil være en del av samme bedrift som blomsterbutikkene.

Begravelsesbyrået vil hete Fjellpryd begravelsesbyrå, naturlig nok.

– Det er en ganske naturlig utvidelse av driften da. Blomster og begravelser hører jo sammen sier Malin Anette Skogås som også er med i driften av begravelsesbyrået.

– Hvem er det som er med deg og Malin i driften av begravelsesbyrået?

– Jeg er daglig leder sammen med min mor Gunn Heidi Kvernrød, vi har 50% hver, så har vi med oss Malin her sier Smestu.

Iløpet av de siste 2 årene har Malin og Lene vært i opplæring og praksis hos Vigdal begravelsesbyrå på Melhus og eierne Ola og Ragnar Vigdal fungerer som mentorer og gode støttespillere for dem i denne prosessen.

Allerede godt i gang

– Oppstartsdato er egentlig 15. august men nå har vi allerede fått et oppdrag så vi er godt i gang med hele prosessen, avslutter Smestu.