Røros Kino blir ny

Røros Kino skal oppgraderes. Til sommeren skal alle kinostolene og gulvteppet tas ut fra kinosalen. Kinosalen var ny i 2000, da Storstuggu var ny. Det har ikke vært oppussing av kinoen i løpet av 20 år. Stolene begynner å få slitasje på det mekaniske, men ikke så mye slitasje på stoffet.

– Det er bedre å være litt føre var, at vi tar utskiftingen før stolen bryter sammen, sier Jo Hage som er kinoansvarlig for Røros Kino. Han legger til de er heldig som har huseier som ser behovet for oppgraderingen. Og ikke minst at kommunen ser behovet for å ha en kino.

Styrevedtak

På tirsdag vedtok styret for Røros Kurs- og Konferansesenter at det skal innhentes pris på nye stoler og nytt gulvteppe. Det har vært kontakt med entreprenør om bygging av nye handicap-plasser. De nye plassene er planlagt på bakerste rad slik at brukerne kommer inn og blir sittende på høyre side, på bakerste rad. Det er planlagt tre oppstillingsplasser for rullestol. I dag er handicap-plassene nede i salen, på første rad.

Projektor

I 2021 får kinoen ny projektor. Det er ti år siden Norge ble digitalisert, og garantien på utstyret er 10 år. I juni går garantien på utstyret ut, blir det noe feil etter det så kunne det bli dyrt.

– Vi har avtaler med noen kinoer som har ekstrautstyr, slik at vi skal nok klare oss selv om det er noe som går, sier Hage.

Det er en laserprojektor som Røros Kino skal få tak i. Det er den nyeste teknologien, den har et mye mer lyssterkt bilde.

– Det blir kanskje litt artig å vise 3D-film igjen. Nå blir det samme lysstyrke om det er 3D eller om det 2D, sier Jo.

Kostnaden

Kostnaden med oppussingen tar Røros Kurs- og Konferansesenter. De er huseier, Røros kommune og Røros Hotell er leietakere. Det er ikke bare kino i kinosalen. Når kinosalen blir oppgradert kommer det også konferansedelen til gode.

Jo Hage forteller at de ser på muligheten for å ha kinostoler med klaffbord og bevegelig rygg. Det er plass til 125 personer i kinosalen. Trolig er de nye stolene litt bredere, slik at det blir en stol mindre på hver rad.

Stengt

Kinoen blir stengt et par uker under oppussingen. Jo håper at arbeidet blir gjort i sommer. Da er det litt roligere på kinoen. Allerede i august står det store filmer å venter. Fra 12. august vises Burning 3, og da bør kinoen være ferdig.

Tradisjonelt er ikke juli den største kinomåneden, men det er væravhengig. Sommere med fint vær er kinoen dårligere besøkt enn sommere med dårlig vær. I tillegg er det avhengig av hvilken film som går på kinoen.

Lyd

Lydsystemet som er på kinoen kan brukes i flere år enda, men det er mange som er ute å reiser og opplever mye bedre lyd på andre kinoer. Jo håper at lydsystemet på Røros Kino også blir oppgradert etterhvert.

I 2019 hadde Røros Kino ca 120 filmer, og 780 forestillinger. Det er mellom 12 – 16 kinoforestillinger i løpet av ei uke. Det er et tilbud som er hver dag.

Gave til unge hundekjørere

Ungdomsgruppa i Femund trekkhundklubb er i vekst og trenger flere kjelker. Nå har Toyota Slettum Bil slått til med en kjelke fra Troll Mushing Hundemat og utstyr i gave. Kjelken er utviklet av Troll Mushing, og produseres lokalt. Henrik Slettum var på Troll Mushing Hundemat og utstyr på Autotomta i dag, og hentet ut sleden.

Toyota Slettum Bil ønsker å bidra til at de unge skal ha muligheten til å bedrive sin idrett og fritidssyssel. Et miljø som stadig vokser i distriktet. Vi har derfor sponset en komplett kjelke inkl. alt utstyr. Her er det bare å feste hundene å kjøre, sier Henrik Slettum til Rørosnytt.

Ungdomsgruppa i Femund trekkhundklubb har i dag 8 medlemmer og får tilsig av nye ungdommer som ønsker å være med. Alder på de unge hundekjørerne er fra 11 – 16 år. Petter Swift er leder og legger ned mye frivillig arbeid i gruppa som treffes til vanlig en gang i uka. I tillegg har de overnattingsturer og langturer med hundene.

Gruppa hadde til i dag to barnesleder og to store gamle tresleder som ikke egner seg så godt for ungdom som kjører små spann. Derfor har de ønsket seg tre ny kjelker. Gaven fra Toyota Slettum er et godt skritt på veien for å oppfylle dette ønsket.

Beate Salvesen er en av ungdomsgruppas støttespillere. I dag bidro hun under starten på Femundløpet, og hun er glad for gaven Ungdomsgruppa mottok i dag.

https://vimeo.com/388528683

Video: Starten på Femundløpet

Sterk vind og snødrev hindret ikke tilhørerne for å fylle Kirkegata for å se starten på Femundløpet.

F650, FJunior og F200 var de som startet fra klokken 11:00 og frem mot kl. 15.00. De første spannene har nå nådd sjekkpunkt Tufsingdalen og tar ut hvile der. Inn til Tufsingdalen var det Birgitte Næss som kom først, fulgt av Daniel Haagensen og Thomas Wærner.

https://vimeo.com/388508487
Starten på Femundløpet. Video: Iver Waldahl Lillegjære

Fire regelbrudd ved Røros skole

Den foreløpige tilsynsrapporten etter tilsyn på skolens arbeid med elevenes utbytte av opplæringen, konkluderes det med fire regelbrudd. Regelbruddene er avdekket i dokumentasjonen tilsendt fra Røros kommune, informasjon fra Fylkesmannens egne systemer og offentlige registre, intervju med elever på 7. og 10. trinn, samt lærergrupper som underviser på henholdsvis 1.-4. trinn, 5.-7. trinn og 8.-10. trinn. I tillegg intervjuet Fylkesmannen lærergruppen som har ansvar for spesialundervisning og skoleledelsen ved Røros skole.

Følger feil læreplanverk

Sommeren 2018 ble Røros sørsamisk forvaltningskommune. Dette innebærer blant annet
at alle elever i kommunen skal få opplæring etter læreplanverket utarbeidet spesielt for slike kommuner. Tilsynsrapporten konkluderer med at rektor sikrer at opplæringen er i tråd med læreplanverket i planen som gjelder for kommuner som ikke er språkforvaltningskommuner. Lovkravet er dermed ikke oppfylt. Fylkesmannen varsler pålegg, men avventer redegjøreselse for dette fra kommunen.

Svikt i indiuviduell oppfølging

Et lovkrav er at rektor skal sikre at opplæringen dekker de individuelle opplæringsmålene i Individuell Opplæringsplan (IOP). Dette gjelder enkeltelever, og Rørosnytt vil ikke gå detaljert inn i dette, men konklusjonen i tilsynet er at lovkravet ikke er oppfylt. Konklusjonen er den samme når det gjelder innholdet i IOP-er, og begrunnelse av avvik fra Opplæringsplanen samt sakkyndigrapporter. Når det gjelder klarlegging av læremål i IOP-er er det også konkludert med at lovkravet ikke er oppfylt.

Ujevn faglig fokus

Skoleledelsen sier at det varierer om lærerne klarer å ha et faglig fokus i halvårsvurderingen. Malen skal hjelpe lærerne i å ha et faglig fokus i vurderingen; allikevel ser vi flere eksempler på at de beskrive elevenes innsats og væremåte i stedet. Fra 8. årstrinn skal elevene få halvårsvurdering i fag midt i, og på slutten av, skoleåret. Skolen må ha en innarbeidet framgangsmåte som sikrer at lærerne i halvårsvurderingen gir informasjon om elevenes kompetanse i fagene og veiledning om hvordan elevene kan øke kompetansen sin. Tilsynsrapporten konkluderer med at lovkravet ikke er oppfylt.

Kommunen skal ha en innarbeidet framgangsmåte for å kartlegge elevenes ferdigheter i norsk. For elever med rett til særskilt språkopplæring, skal det også vurderes behov for morsmålsopplæring og/eller tospråklig fagopplæring. Røros kommune mangler en overordnet rutine eller plan for minoritetsspråklige, og Fylkesmannen konkluderer derfor med at lovkravet ikke er oppfylt.

Mye bra også

Rapporten konkluderer med at lovkravet er oppfylt når det gjelder elevens rett til å kjenne målene for opplæringen og hva som blir vektlagt i vurdering av elevens kompetanse. Underveisvurdering for å øke elevens læringsutbytte er i samsvar med lovverket. Elevene skal får tilbakemeldinger på hva de mestrer, og veiledning i hva de må gjøre for å øke sin kompetanse (læringsråd) slik lovverket beskriver.

Elevene skal delta aktivt i vurdering av eget arbeid, egen kompetanse og egen faglig utvikling. Formålet med egenvurdering er at elevene reflekterer over og blir bevisst på egen læring. Tilsynsrapporten konkluderer med at Røros skole lykkes i dette. Skolen har en innarbeidet framgangsmåte som sikrer at årsrapporten inneholder en vurdering av elevenes utvikling ut fra målene i IOP-en, og oppfyller lovkravet også på dette området. Røros skole sørger for å ha underveisvurderinger, som gir et lovmessig grunnlag for tilpasset opplæring og spesialundervisning.

Røros kommune har kommet med tilsvar etter tilsynet.

Interessen for hundekjøring skyter fart

Pressemelding fra Aker BioMarine:

(Røros, 31 januar 2020): Femundløpet er det andre løpet i QRILL PAWS World Serien. Nesten 200 kjørere vil delta i denne episke begivenheten, som gjør Femundløpet til verdens største hundekjørings-arrangement.  Interessen for hundekjøring har tatt seg opp etter lanseringen forrige uke i Minnesota. Nye kanaler har meldt sin ankomst og verdensserien når ut til et globalt publikum under Femundløpet.

Ryan Reddington vant årets John Beargrease Sled Dog Marathon. Det var det første QRILL PAWS-arrangementet og den 36. utgaven av det 300-kilometer lange løpet, som krysser tøft terreng langs kysten av Lake Superior i Minnesota. Sammenlagt er det Ryan Reddington som også er lederen i QRILL PAWS-serien. 

For Femundløpet forventer vi en rivalisering mellom regjerende mester Thomas Wærner og legenden Robert Sørlie for årets utgave. Supertalentet, Hanna Lyrek, (19 år) har blod på tann og vil jakte de. Hun vant Finnmarksløpet (FL600) i 2019 og er å regne som en av favorittene i år, sammen med Peter Karlsson (Swe), Benoit Gerard (Fra), og Lars Hoffmann (Ger).

 Økende interesse

Dette er første gang sporten med hundekjøring produseres med en strategisk TV-distribusjon globalt. QRILL PAWS vil være tilgjengelig i over 100 land av verdens ledende nyhetsbyråer og distributører, og garanterer en bred dekning av disse spektakulære løpene over hele verden. 

QRILL PAWS inngikk nylig en avtale med den russiske kringkasteren, Match TV. Dette samarbeidet vil gjøre QRILL PAWS synlig i Russland og i den østlige delen av Europa. Fra før har QRILL PAWS inngått avtaler med EBU, VG, SNTV, og Reuters. Og vi er nå i forhandlinger med en amerikansk aktør. Mer informasjon kommer. 

Hvert løp i QRILL PAWS vil også bli sendt direkte på VG sine mediaflater, som norske brukere kan følge. 

Den første sesongen av World Series består av fire legendariske og historiske hundeløp over hele kloden, og kårer til slutt verdens beste hundekjørere. Løpene er unike og store sportsbegivenheter hver for seg. Ved å bringe dem sammen i et internasjonalt mesterskap tror vi sporten kan nå et helt nytt interessenivå.

QRILL PAWS-kalender, 2020:

John Beargrease, start 26. januar

Femundløpet, start 31. januar

Volga Quest, start 8. februar

Iditarod Finale, start 7. mars

Om QRILL Pet Arctic World Series (QPAWS)

QRILL PAWS består av legendariske hundekjøringsløp som finner sted over hele verden med det formål å kåre verdens beste hundekjører, samt å identifisere og premiere hundekjørere for god hundevelferd.

Seien er basert på et felles poengsystem, digital visualisering av GPS-data og TV-produksjon og -distribusjon.

QRILL PAWS er etablert som en non-profit sportsserie etablert etter initiativ og investeringer fra Aker BioMarine. Alt overskudd går tilbake til begivenhetene og investeringer i hundekjøringssporten.

Same -100 mennesker i Sapmi

På samenes nasjonaldag torsdag 6. februar, kommer Torgrim Halvari til Røros bibliotek med foredraget «Same- 100 mennesker i Sapmi». Fotograf Halvari har laget bok med fotografiske portretter av mennesker i Sapmi og deres historier om samisk identitet. Foredraget holdes på norsk, og det er gratis inngang.

Enstemmig gjenvalgt som leder

I går ble det avholdt årsmøte i Røros SV. Christian Elgaaen ble enstemmig gjenvalgt som leder. Styret består ellers av nestleder Marianne Moseng Breigutu, kasserer Thorleif Thorsen, Berit Konstad Graftås og Signe Nordermoen. Hilde Danielsen er vara.


-Årsmøtet sa seg svært fornøyd med valgåret 2019, med et flott resultat for SV på 15,1 % i Røros. Røros SV hadde i 2019 en medlemsvekst på 9 %, sier Christian Elgaaen.


Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken innledet om den politiske situasjonen og SVs vei fram mot stortingsvalget i 2021. Det ble vedtatt en uttalelse om situasjonen i flyktningleiren i Moria på Lesvos

Dobbel festivalhelg

Denne helgen blir det arrangert to festivaler på Røros. Bergstadkoret arrangerer sin Vinterfestival for 28. gang. Under festivalen får Bergstadkoret besøk av 11 kor, som blant annet kommer fra Ørland, Støren, Soknedal, Oppdal, Molde, Oslo og Trondheim. Med Bergstadkoret blir det ca. 340 sangere som deltar på festivalen.

Under festivalen er det to konserter som er åpne for publikum. Når korene kommer til Vinterfestivalen har de med seg det fineste de kan i kofferten, og dette kan publikum høre i Røros Kirke og på Storstuggu. I morgen ettermiddag er det konsert i Bergstadens Ziir der alle 12 korene opptrer. Konserten i kirka er det store høydepunktet for gjestene. Det er gratis inngang til Sangerkafeen som er Storstuggu på søndag. Kafeen avsluttes med en fellessang der alle korene er med.

Snowfall snøfestival

Femundløpet vil skape mer liv på Røros mens hundekjørerne er ute i marka, og i år starter de så smått med Snowfall snøfestival helgen 1.–2. februar. Det blir snøaktiviteter på Flanderborg og på Doktortjønna, og formålet er å få hundens beste venn ut i snø og frisk luft.

På lørdag blir det aktiviteter i Sleggveien, på Riishagaen og Malmplassen. Temaet er Pippi Langstrømpe, så de skal ha snøballkrig, lage snøfigurer, ake og spark. Høydepunktet blir muligens «På glatta» – en gåkonkurranse opp Amundbakken med glatte sko.

Når sola går ned, beveger festivalen seg til Doktortjønna, der det er laget snøsøyler og satt ut islykter. Det skal tennes bål ved gapahuken, og det blir mulighet for grilling. Om innendørsvarme frister mer, kan man innta varm drikke i Stenhuset.

På søndag inviteres alle hundeeiere til å ta med hunden sin på Doktortjønna. Der man kan boltre seg på isen med hundeaking og skøyting, ake i bakkene og lage snøskulpturer. Stenhuset er åpent med kaffeservering og hjemmebakte kaker.

Det er fritt fram for både barn og voksne til å finne på ablegøyer, enten på Flanderborg på lørdag eller på Doktortjønna på søndag.

Foto: Hanne Feragen

Femundløpet 2020: Våre tips

I denne artikkelen går vi gjennom interessante poeng og moment i de forskjellige klassene i årets Femundløp, og kommer med våre tips på hvem som vinner.

F650

I den lengste klassen er det igjen duket for et oppgjør mellom Thomas Wærner og Robert Sørlie. I fjor skilte det veldig lite tid mellom de to og slutten på løpet var superspennende. I fjor vant Thomas Wærner men klarer han det på nytt igjen? Andre som kan hevde seg i toppen er lokalgutta Amund Kokkvoll og Niklas Rogne, to kjørere som har potensiale til å nå helt opp. En interessant outsider er Sigrid Ekran som stiller til start igjen etter en pause på noen år. Andre navn som man kan forvente å finne i toppen er Lars Monsen, Ralph Johannesen, Ronny Frydenlund, Petter Karlsson, Birgitte Næss og Hanna Lyrek. Et veldig sterkt felt på F650 i år.

Vårt tips: Robert Sørlie, den rutinerte ringreven får sin fortjente revansje i år.

F450

I folkeklassen er det flere sterke kjørere. Vår hjemmefavoritt Fredrik Lindgren er en av flere som kan gå helt til topps. Andre kandidater er Ola Brennodden Sunde som vant i fjor, Wolfram Schumacher som ble nummer tre, og outsideren fra Skaun Håvard Okstad, som kjører et renraset Siberian Husky spann og hentet inn en sterk fjerdeplass i fjor. Vanligvis klarer ikke Siberian Husky spann å hevde seg i toppen, og de gjør det tradisjonelt best når det er kaldt. Flere andre kjørere kan gjøre det bra i det som er et jevnt felt.

Vårt tips: Fredrik Lindgren, gjennomført profesjonell og sindig kar som har forberedt seg godt.

F200

I denne klassen som er ny for året er det vanskelig å velge ut noen favoritter fordi det er for mange viktigere å delta, gjennomføre og ha en fin tur enn å fokusere på konkurranseaspektet. Vi følger uansett Kristin Thorsen og hennes spann og håper de får en fin tur. Alle som stiller til start har i utgangspunktet lagt bak seg såpass mange treningstimer og så stor innsats at de er vinnere i mine øyne uansett. Lykke til!

FJR

Her er det naturlig å peke på de som er påmeldt og som deltok i fjor. For de unge kjørerne kan et års rutine gjøre all forskjell. Dermed tror jeg det kommer til å stå mellom Ingrid Andreassen, Amely Lou Inauen og Johannes Mortensen Flessen. Vi følger også Thea Emilie Benediktedatter Lian som kjører Femundløpet for første gang.

El-fly på Rørosruta

Lars Haltbrekken varsler at SV vil foreslå at Stortinget lovfester en elektrifisering av kortere flyruter i Norge. I forslaget ligger det at det i konsesjonsrunden for Røros vil bli krav om 0-utslippsfly.

Produksjon av El-fly er i startfasen, og Rolls Royce vil utvikle El-flymotorer i en fabrikk de vil bygge i Trondheim. Røros er også valgt ut som base for testing av El-fly, med flyvninger mellom Røros og Östersund i prosjektet Green Flyway.

https://vimeo.com/388430362