En fullsatt kirke beveget seg ned etter åpningssermonien for Femundløpet var ferdig ned Kirkegata til Nilsenparken. Det måtte være snakk om mange hundre mennesker fordi videoopptaket under er 15 minutter langt i reell tid.
Dag: 30. januar 2020
Blomstrende skoledag
Neste skoleår får Røros Videregående skole et nytt programområde; frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. I den forbindelse starter skolen et samarbeidsprosjekt med blomsterbransjen på Røros. Denne uken har Atelier fjellpryd og Bergstadbuketten vært på besøk på skolen, og hatt et samarbeid med elevene som i dag går vg1 Design og håndverk.
Lene Smestu fra Atelier fjellpryd var på besøk hos Design og håndverksklassen i går. Med det nye tilbudet ved Røros Videregående skole, blir det mulighet til at Lene får lære elevene om blomstenes muligheter.
Lærer på Design og håndverk, Anita Nordbrekken synes det var artig å ha et prosjekt sammen med næringslivet. Lene kom med blomster og forskjellige materialer til skolen dagen før. I løpet av skoledagen har elevene laget en fancy bukett og en stor bohemsk bukett, i vårlige farger. I tillegg har de laget blomsterkrans til å ha på hodet, og pyntet håret på dukker. Elevene fikk dermed kjenne på forskjellige materialer. Ikke bare en type. Lene hadde med mye blomster til skolen. Hun tror at elevene koset seg da de jobbet med blomstene.
– De har nå gjort det jeg har sagt at de skal gjøre, og det virker som en interesse. Det er veldig bra, sier Lene, som brenner for faget sitt og ønsker at andre ungdommer skal se at det er mange muligheter.
Lene har jobbet med blomster i 15 år. Det å jobbe med blomster gir henne muligheten til å være kreativ.
– Jeg får utfordret meg hver dag selv. Hver dag er forskjellig. Vi har både brud og sorg, og scenedekor, det er mye vi kan gjøre. Det er veldig artig, sier hun.
Lærling
Atelier Fjellpryd tar imot lærlinger, og kanskje blir ei av jentene som Lene møtte på skolen lærling hos dem en gang i fremtiden.
Lærer Anita synes det er spennende å jobbe med blomster. De har ikke gjort det tidligere på Design og håndverk, selv om det har vært en mulighet videre fra studiet.
– Fra neste år skal vi jo bruke tid på å fordype oss mer i blomsterfaget, sier Anita.
Blomsterskap
Et stort blomsterskap er allerede på plass på skolen. Det kom på plass i forbindelse med byggingen av ny skolen, da det var klart at det nye tilbudet med blomsterdekorasjon kom til skolen fra neste skoleår.
Anita har vært rundt hos 10.trinn på skolene og informert og det nye tilbudet. Nå håper hun at det er mange som søker programområdet frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign på Røros Videregående skole.
Elevene synes det var morsomt og kreativt å jobbe med blomster.
– Vi fikk prøvd litt forskjellig, og har sett at det er mer med det å holde på med blomster enn bare lage buketter, sier elevene.
En av elevene ønske om å jobbe med blomster i fremtiden. Hun liker å jobbe med hendene, og hun liker blomster. I tillegg er hun veldig glad i farger.
Helsestasjonen samarbeider med Røros Pride
Helsestasjonen og skolehelsetjenesten støtter Røros Pride. Helsesykepleiere og legen som jobber på helsestasjonen er opptatt av barnas psykiske helse.
– Det å være synlig og lage et opplegg rundt Pride-uken vil være veldig viktig, for å vise at vi er tilstede for barn og unge som har lyst til å prate om det med kjønnsidentitet, og følelser rundt det om å kanskje føle seg homofil, lesbisk og usikker på hvilke følelser det her er. Komme med litt informasjon om akkurat det, og bare vise at vi er tilstede og støtter opp om likeverd i mennesket, sier helsesykepleier ved Røros Helsestasjon, Elisabeth Undhjem.
Skolene
Den uken Pride er skal helsesykepleierne som har ansvaret for skolene fra 1. trinn til videregående, ha et undervisningsopplegg på skolene. De skal snakke om Pride og likeverd. På helsestasjonen blir også Pride markert.
– Vi har med en mannlig lege som jobber på helsestasjonen for ungdom, som også skal være involvert i Pride-uka, sier Elisabeth.
Spørsmål
Helsestasjonen får spørsmål om Pride-temaet.
– Vi som jobber i skolehelsetjenesten har noe som kalles for «Åpen dør». Det er barn som kommer og lurer på at man er forelsket i en gutt og så er man en gutt selv. Er dette normalt? Er det her noe som vil gå over? Noen kommer med spørsmål i forhold til at man ikke føler seg vel i den kroppen man har. Vi snakker litt rundt det, og prøver å normalisere det på best mulig måte. At følelser gitt det her med identitet, kjønn og kropp, det er normalt. Vi vil være med på å ufarliggjøre det, sier Undhjem.
Glad
Leder for Røros Pride, Hans Oddvar Stuenes er glad for at helsestasjonen støtter Pride. Helsesykepleierne og legen har en unik mulighet til å møte alle fra 0 – 20 år. Alle ungdommene og barna i skolen og på helsestasjonen.
Hans Oddvar synes at de som jobber på helstasjonen er flinke til å snakke med barn og unge om temaet, som for noen er vanskelig å ta opp. Men på helsestasjonen er muligheten, og det er Stuenes kjempeglad for, og at de ønsker å bidra inn i Pride og hjelpe med dette.
Hans Oddvar tror at det er kjempeviktig at helsestasjonen er med.
– Det er helse, og det med psykisk helse. Alle kjenner til helsetasjonen og vet arbeidet de står for. Jeg tenker det er en veldig god og bra samarbeidspartner under den uka, sier Hans Oddvar Stuenes. Røros Pride blir arrangert 25. – 31. mai i år.
Femundløpet 2020: Åpningsseremonien i gang
Det 31. Femundløpet i rekken starter i morgen formiddag og 145 hundespann tar turen opp Kirkegata før de forsvinner ut i naturen via Slegghaugene på Røros.
Ane-Linn Haagaas leder sermonien i kirka og ordfører Isak Busch foretok den offisielle åpningen av årets Femundløp.
Åpningssermonien i kirka er et fast innslag som er med og setter stemningen blant kjørere og frivillige med kulturelle innslag, taler og praktisk informasjon dagen før løpet. Etter sermonien i kirka er det felles fakkeltog ned til Nilsenparken hvor det blir utdeling av startnummer for alle kjørere og senere middag på hotellet.
I år vil det være mulig å følge løpet via live tv-sendinger i tillegg til et nytt gps-tracking system som skal visualisere hvordan det ligger an i sporet for alle oss sofamushere som sitter hjemme og følger med.
Vi i Rørosnytt vil følge Femundløpet 2020 med spesiell fokus på de kjørerne som er med fra Røros.
Disse er:
Thea Emilie Benediktedatter Lian, FJR
Amund Kokkvoll, F650
Niklas Rogne, F650
Kristin Thorsen, F200
Matthieu Brewer, F200
Elin Kjelsberg, F450
Klas Sommer, F450
Arne Rosvold, F450
Thomas Heggvik, F450
Åsmund Snortheim, F450
Fredrik Lindgren, F450
Henrik Feragen, F450
Ove Grytbak, F450
Aleksander Søtvik, F450
Barnehageplass til alle som trenger det og når de trenger det
Resolusjon til årsmøtet i Trøndelag Høyre fra Røros Høyre:
«Barnehageplass til alle som trenger det og når de trenger det, dette er god distriktspolitikk», Røros Høyre
I Røros Kommune opplever vi, i tråd til mange andre distriktskommuner i Norges land, utfordringer med befolkningsutviklingen. Særlig den prognostiserte befolkningssammensetningen for distriktskommunene og spesiell den for Røros bekymrer oss. Vi er likevel så heldig at det fødes ca. 50 barn per år i Røros. Noen foreldre klarer å treffe bra med fødselsdatoen, andre er langt mindre heldig.
Det er nemlig slik at fødselsdagen avgjør når barna har rett til barnehageplass! Er barna født i perioden januar – juli har barna ikke rett før 15. august året etter. Økonomien i en distriktskommune er dessverre ikke slik at tjenestene som tilbys innbyggere kan overgå det lovpålagte. Slik er det også på Røros, lovkravet oppfylles og ikke mer. Men dette fører til store utfordringer for foreldrene og kommunen; ventelister, ulønnet permisjon og utfordringer på arbeidsplassen. I tillegg er alternative løsninger vanskelig å finne i en relativ liten kommune. Alt i alt fører dette til at fraflytting øker eller i beste fall, tilflytting uteblir.
Derfor vil Røros Høyre:
- Lovfeste barnehageplass fra og med at barna fyller ett år uavhengig av måneden barna er født i.
- At overføringene til kommunene økes tilsvarende kostnadsøkningen for å sikre 1-åringene barnehageplass.
Vil tredoble Kulturminnefondet
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) vil arbeide for en tredobling av Kulturminnefondet. I dag besøkte stortingsrepresentanten Kulturminnefondet sammen ved varaordfører Christian Elgaaen. Haltbrekken begrunner forslaget med at fondet i dag bare kan innvilge omlag en tredjedel av søknadene som kommer inn.
Simen Bjørgen liker forslaget fra SV, og sier en så stor økning i fondet ville gitt mye igjen for pengene.
Kulturminnefondet har i dag 130 millioner å dele ut. Summen på søknadene kommer trolig opp mot 400 millioner kroner. Pengene fra fondet utløser store investeringer fra private, og tilskudd også fra andre instanser.
Kulturminnefondet har nå 19 ansatte, og to av dem er i 80% stilling etter eget ønske. Staben utvides nå med to stillinger, slik at det snart vil være 21 ansatte.
Femundløpet 2020: Verdensomspennende TV fra Røros
Den verdensomspennende cupen for hundekjøring QPAWS er i gang og det neste løpet i serien er Femundløpet som starter i morgen formiddag.
Fra et studio i Kaffestuggugården og et på plattingen pluss studio i Oslo skal det som skjer i Femundløpet formidles ut til verden.
– Det er så mye nytt med Aker inn i dette systemet her, vi har et helt nytt trackersystem, et nytt resultatsystem, og vi skal kunne nå verden på en helt annen måte for Femundløpet, for regionen, for sporten ikke minst for deltakerne og for hundevelferden. Etter det første løpet i serien Beargrease har det vært veldig gode tilbakemeldinger fra våre deltakere. Vi er veldig spent, det har vært et enormt arbeid, og det er unikt for oss å kunne være med på dette, sier daglig leder for Femundløpet Jon Anders Kokkvoll.
Prosjektleder for Aker Biomarine Nils Marius Otterstad som er den som har jobbet frem tv-konseptet sier at de ønsker å gjøre hundesporten mer publikumsvennlig og nå de som ikke har vært interessert i hundekjøring før.
– Vi har et felles GPS-system fordi vi ønsker å visualisere sporten litt annerledes kan man si. Vi ønsker å nå dem som ikke har fulgt med hundesporten tidligere. Skape en mer publikumsvennlig forståelse av GPS-trackingen. Det er et poengsystem selvfølgelig både for de som kommer først i mål men også for de som er best på hundevelferden. Så kommer vi da også med en tv-produksjon. Å sette sammen alt dette på kort tid har vært gøy, sier Otterstad.
I Norge er det VG som sitter på rettighetene til live-sendinger fra Femundløpet men NRK har også planer om å sende fra løpet.
Kommer brått på
Bilen som har kjørt ut av veien ved Djupsjølia kommer brått på når man kommer fra Brekken mot Røros og er delvis inn i kjørebanen.
Politiet oppfordrer bilister som skal den veien å være oppmerksom.
– Det var sporete vei og bilen har sannynligvis kommet inn i kanten på grunn av dette. Bilen kommer brått på når man kommer mot Røros fra Brekken, og vi oppfordrer bilister til å være forsiktig. Det går bra med både bil og sjåfør. Bilen vil bli fjernet i løpet av en time. Bilbergerne var opptatt så det tar litt tid, sier politibetjent Anders Brennhaug til Rørosnytt.
Utforkjøring ved Djupsjøen
Politiet melder om at en bil har kjørt utfor veien på FV 31 ved Djupsjøen.
Ikke meldt om personskade men uhellet kommer litt brått på fordi det skjedde i en sving.
– Patrulje på stedet bekrefter utforkjøring. Ikke noe som tyder på personskade. Entrepenør er bestilt på grunn av glatt vei melder politiet på Twitter.
Femundløpet 2020: En del av flokken
Kristin Thorsen kjører F200 i årets Femundløp og er på god vei til å bygge opp et nytt spann sammen med datteren Hanna.
Etter noen år med pause fra hundekjøringen har hun målsetting om å komme i mål i Trysil og gi unghundene i spannet en fin opplevelse på deres første løp.
– Jeg er litt spent fordi jeg har trent litt annerledes enn hvordan jeg har gjort de tidligere årene, med mindre lange turer. Dette løpet i år blir mer en gjennomkjøring for årene fremover og en bonus for oss. 20-mila er jo ny i år, og det er en fin start for oss som har hatt pause i noen år, og da er det greit og ta det gradvis. Vi har noen gamle hunder og noen veldig unge. Planen vår er å bygge opp hundegården igjen og bruke noen år på det. Komme i gang på nytt og gjøre det sammen med datteren min Hanna, nå er hun så voksen at hun har lyst til å være med å kjøre aktivt, sier Thorsen.
Selv om Thorsen ikke har trent så mye i år så er hun rutinert og har mange kilometer bak seg på sleden.
– Jeg kjørte kjørte 50-mila i Finnmarksløpet mange år når jeg bodde i Alta. Jeg drev jo med hundekjøring på heltid, trente hunder og kjørte turister. På det meste hadde jeg 16 hunder. I dag har vi sju, snart åtte hunder og det blir ni til sommeren. Det spiser på seg, ler hun.
Å finne balansen mellom familien og hundekjøringen kan være utfordrende. Det kreves mange timer borte fra hjemmet når man skal trene hundene. Thorsen kjente på det etter hun kom flyttende til Røros fra Finnmark.
– Det er derfor jeg solgte alt jeg hadde med fra Finnmark etter et par år på Røros. Jeg klarte ikke å kombinere det på den måten jeg ønsket. Men da Hanna kom i den alderen at hun ville være med på egen hånd ble det aktuelt å starte på nytt igjen. Da har vi jo muligheten til å dra ut å trene sammen, fordi det er snakk om mange, mange timer ikke sant. På det lengste så er man jo ute en hel dag, og da er det ikke bare å sette igjen ungene hjemme, ler hun.
Hvorfor hundekjøring
For mange er det å dra ut i all slags mulig vær å stå å fryse bak på en slede i kulden og mørket noe som man ikke vil gjøre frivillig. Hva er det med hundekjøringen som gjør at man fortsetter med det i mange år?
– Det er mestringsfølelsen og det å være sammen med dyrene som du har avlet opp fra de var små individ. Man er med på å forme dem sammen på et vis, man blir en flokk, man blir en gjeng, og det er bare merkelig, du må oppleve det for å skjønne det. Har du en dårlig dag og du kommer deg på sleden og opp på fjellet og opplever elementene av naturen på godt og vondt så er det fantastisk. Det gir så utrolig mye, et adrenalinrush. Sånn er det også med løpet, man får et adrenalinrush bare man kommer seg til starten, fordi å komme dit krever såpass mye trening slik at alle som kommer seg til starten er vinnere per definisjon, sier Thorsen.
Thorsen sier at hun stiller til start på løpet med ambisjoner om å gjøre det best mulig, ut fra de forutsetningene hun har.
– I år som sagt har vi noen gamle hunder og noen veldig unge hunder som aldri har kjørt løp før. Slik at vi har ikke et veldig jevnt spann. Så målsettingen blir å kjøre best mulig ut fra de hundene vi har. Det er mer å gi unghundene en fin opplevelse av det første løpet og bare være på sporet igjen, og kjenne på den følelsen. Pluss å komme i mål i Trysil da, sier hun.
Når man snakker mer langsiktige mål har Thorsen lyst til å kjøre både 50-mila i Finnmark og 40 mila i Femundløpet. Men neste år er det kanskje datteren Hanna som stiller til start i Femundløpet.
– På sikt har jeg lyst tilbake til Finnmark og kjøre 50-mila, men da snakker vi om noen år fremover i tid. Det tar tid å bygge opp et nytt spann og vi kommer naturligvis til å kjøre 40 mila i Femundløpet også. Men neste år kan det hende at det er Hanna som stiller til start på Femundløpet JR. Hun har snakket om det fra hun var liten og det er på tide at hun får sjansen, ler Thorsen.