Håndplukket som ny eier

Emira Husakovic Svalstad har tatt over som eier av Euforia hud-spa-hår i Bergmannsgata. I følge de tidligere eierne, Anne-Karin T. Wendelbo og Charlotte Elizabeth Hicks er Emira håndplukket til oppgaven som ny driver av Euforia.

Euforia

Emira har jobbet hos Euforia i 10 år, siden hun startet som lærling. Litt før det var hun utplassert hos Euforia fra skolen.

Planer

Emira har noen nye planer for Euforia, ikke med det første, men etter hvert. Hun skal beholde Euforia som Euforia er i dag, samme konseptet, den lilla fargen, og det som bedriften tilbyr. Det er en selvfølge for Emira at hun ska fortette med de samme ansatte. Så Anne-Karin og Charlotte blir fortsatt å treffe hos Euforia.

– Det var ett av mine krav at de ble med, sier den nye eieren.

Eierskiftet hos Euforia har ikke kommet over natten. Emira ble spurt om å ta over som eier for rundt 1,5 år siden.

– Det er en veloverveid beslutning, sier Emira. Hun liker at det skjer ting. Er positiv og energisk.

Anne-Karin legger til at Emira er arbeidsom, dyktig i faget sitt og veldig strukturert. Kan man ønske noe mer for en daglig leder og en eier?

Emira er 28 år gammel og utdannet frisør. Hun er gift og har et barn. Emira har bodd på Røros nesten hele livet, men er opprinnelig fra Bosnia. Kom som flyktning i 1995.

Charlotte Elizabeth Hicks, Emira Husakovic Svalstad og Anne-Karin T. Wendelbo. Foto: Tove Østby

Stolt i Fjellregionen

Uke 22 neste år braker det løs med Røros Pride fra 25. til 31. mai. Gjengen som står bak Røros Pride har startet jobbingen med å få til et arrangement neste vår.

– Det hele startet vel i sommer når jeg skrev et innlegg på Facebook som sparket litt i øst og vest og provoserte, for vi har jo ikke noe sånn på Røros, og det popper jo opp overalt ellers. De jeg prøvde å sparke i gang responderte ikke, men mange av de som sitter her responderte pluss en god del flere. Det er jo masse gode tilbakemeldinger på at vi bør ha en Pride på Røros og at flere vil hjelpe oss med å få det til. Så da bestemte vi oss for å gjøre det, sier Hans Oddvar Stuenes, leder for Røros Pride.

Tilbakemeldingene fra de Røros Pride har snakket med hittil er entydig positive. Hittil har de hatt uformelle samtaler med folk som har lyst til å være med, og akkurat nå er de 14 medlemmer i komiteen.

– Vi såpass heldig at vi har fått med oss mange ressurspersoner i komiteen, eller dugnadsgjengen som du kan kalle oss. Det er viktig at vi er klar på at det ikke er fullt her, det er plass til mange, og man må ikke være skeiv for å være med. Dette er for alle, sier Stuenes.

Stuenes sier at det er basert på frivillighet og håper at lag og foreninger kan bidra inn i arrangementet slik at det blir en temauke med bredt innhold.

– Vi tenker jo egentlig på dette som en gedigen dugnad med å kontakte lag og foreninger slik at så mange som mulig kan bidra. Eksempelvis kan filmklubben vise skeive filmer, og Kunst og Kaos kan ha utstillinger med skeive kunstnere eller skeiv kunst. Ungdomsklubben er positiv til å ha arrangement, og Amnesty International har lyst til å komme å snakke om dette her. Vi ønsker i tillegg veldig å få helseetatene og skolen på banen, gjerne i et samarbeid, sier Stuenes.

Selv om de heter Røros Pride så blir slagordet “Stolt i Fjellregionen”. Det er ingen andre slike arrangement mellom Trondheim og Lillehammer.

Riktig tidspunkt

– Man skal være som man er og få lov til å være den man er. Raushet i samfunnet er viktig og slik har det ikke bestandig vært på Røros. Det er viktig at vi går fremover og fortsetter med det og blir flinkere til å vise raushet med hverandre, og at det er ok samme hvem man elsker, sier Høsøien.

Gjengen som arrangerer Pride på Røros tror det er et veldig riktig tidspunkt for et slikt arrangement nå.

– Det er ikke så mange år siden at jeg ikke kunne sett for meg at man kunne arrangere Pride på Røros, men vi har kommet langt på relativt kort tid. Men det blir spennende og se hvor mange som blir med, og hvor mange som støtter opp. Jeg håper at det store flertallet vil være med på å feire dette mangfoldet, sier Høsøien.

Svar til Hanne Feragen og MDG

Leserinnlegg fra Ivar Østby:

Det stemmer at AUF arrangerte klimastreik, men ikke misforstå: Vi streiker imot meningsløse klimatiltak fra FrP, Høyre, Venstre, KrF OG MDG. Vi streiker for gode klimaløsninger, og det grønne skiftet som beskrevet i «AUFs visjon». 

Vi vet at så mange som 330.000 arbeidere er ansatt direkte og indirekte i oljearbeid, og da blir det hensynsløst å ta fra dem arbeidsplassene uten å gjøre forarbeidet som kreves for omstillingen. Nå går vi i  AUF, inn for en legitimt ansvarlig klimapolitikk som inkluderer alt fra vindmøller i havet, til Røroslistas komposttiltak. Det er ikke tull at klimakrisa er vår tids største utfordring, men det betyr ikke at man skal miste hodet. 

På Røros så må man ta tak i det man kan ta tak i på Røros; det vil si klimapakken som Arbeiderpartiet og SV gikk i spissen for, og som du har beskrevet som «et ikke-tiltak», «ingenting», eller i verste fall: «hyklersk». 


Jeg tror skolevalget reflekterer at den målgruppen du så aktivt prøver å appellerer til, forstår at klimakrisen ikke er den dystre dommedagsituasjonen som du beskriver den som. Vi i AUF mener at det ikke er noen hensikt å få panikk, det vil heller være hensiktsmessig å se på løsninger som faktisk fungerer. Derfor har vi gått inn for verning av Lofoten, Vesterålen og Senja; det har Arbeiderpartiet selvsagt også gått med på.


Vi tar sterk avstand fra den uansvarlige politikken som MDG fronter. Det gjør vi fordi AUF, Arbeiderpartiet, SV og Senterungdommen har troen på at man kan løse klimakrisa uten å svartmale. Flykvoter og nedbygging av Brekken vil ikke berge klimaet, selv om du påstår såpass i debatt.

Vi har alltid hatt et tett samarbeid med det organiserte arbeidslivet, spesielt i form av LO. Vi vil derfor at ingen skal straffes på grunn av klimatiltak og at alle skal bli med på det samfunnet som vi sammen skal skape. Dette må gjelde på alle nivåer, og spesielt i Røros kommune!

Det er lokalvalg og derfor prioriterer vi lokale saker. Så vidt jeg kan se er MDG det eneste partiet på Røros uten en reell klimaplan for kommunen. 


Ivar Østby, 13. plass Røros Arbeiderparti og leder Røros AUF.

Hvordan har du det, egentlig? #mobbeskam

Leserinnlegg fra Reidun Roland, Rune Kurås, Idar Bransfjell, Marit Ose:

Er du lei av ordet «skam»? La oss få bruke det en aller siste gang i det nye ordet «mobbeskam». 

Det å få bo i Røros kommune er et særdeles godt utgangspunkt for å kunne trives og leve et godt liv. Med trivsel kommer initiativ, samhold, bedre helse, kreativitet, større forsoningsevne ved konflikter osv. Men er det egentlig slik at alle som bor her trives? Er det noe mer som skal til enn å skape flere arbeidsplasser og å frigjøre flere boligtomter? Kan det være at noe ulmer på undersiden av hverdagsutfordringene og alt praktisk som skal løses? 

Vi legger hele byrden på ungene

Mobbing blant barn og unge er et stadig tilbakevendende tema, og ofte konkluderer vi som mener noe i saken med at «vi må begynne med oss sjøl. Ikke rart at ungene mobber hverandre». Alle er enige, men en løsning på problemet har vi ikke funnet. Antagelig bedriver vi voksne sabotasje på det viktige anti-mobbearbeidet som legges ned i skolene. Det er både en ansvarsflukt og urimelig å legge hele byrden på ungene våre uten å rydde opp i egne rekker.

Bekymring for neste generasjon

Kommentarfeltene på nettet har blitt noe mildere etter tiden med oppslaget «Opprørt over netthets» i Fjell-Ljom den 11.04.2019. Flere politikere hengte seg på og ga tydelig beskjed om at hets på nett er uakseptabelt. Men fremdeles ser man en ukultur i kunsten å skille person og sak. 

Dessverre er det slettes ikke bare på nettet at folk opplever mobbing og hets. Noen opplever baksnakking, ufine tekstmeldinger, hissige oppringninger, utestenging fra sosiale nettverk mm. Mer enn én gang det siste halvåret har vi fått høre om folk som har fått besøk hjemme på døra av meningsmotstandere. Noen av innbyggerne våre er faktisk blitt utsatt for så grov gjentagende hets, trakassering og alvorlige trusler at det er et under at de har holdt ut og blitt boende. Vi har også menneskegrupper i kommunen vår som utsettes for trakassering på bakgrunn av sin etnisitet og/eller næring. «En blir vant til det. Jeg har vokst opp med det og levd med det hele mitt voksne liv. Men man blir skeptisk til folk av det. Jeg overlever, men jeg er bekymra for neste generasjon – om de tåler det», sier en. «Jeg vet at dette har konsekvenser for helsa til mange», sier en annen. Av og til kommer det fram enkeltsaker i media der personer eller grupper er blitt utsatt for dårlig behandling. Felles for disse sakene er at folk ikke blir hørt og at de er blitt overlatt til seg selv med å håndtere problemene.  Og vi kan vel med sikkerhet si at de fleste tilfeller av mobbing og hets ikke havner i media. Det er skamfullt at alt dette foregår i vår kommune.

Alle skal bli hørt

Det er trist å vite at mennesker har en forringet livskvalitet på grunn av fordommer og uforstand. Det er like trist å innse at «udyret» får vokse fordi miljøer ikke bryr seg når urett skjer, eller at det vil få konsekvenser dersom man sier fra. Det er sikkert ikke verre her enn andre steder, men vi er avhengig av hverandre for å få trivsel og bosetting på Røros og ikke minst i grendene våre. 

Røroslista erkjenner at vi har et mobbeproblem blant innbyggere i Røros kommune. Vi kjenner på «mobbeskammen» og har innsett at noe må gjøres. For å kunne vite hvilke tiltak som skal settes inn må vi vite mer om problemet. Derfor vil vi at alle innbyggerne i Røros kommune får tilgang på et spørreskjema med mobbing og trakassering som tema. ALLE skal bli hørt! Vi ønsker at både folkevalgte og andre tar ansvar og blir med på dugnaden med å sette mobbing blant voksne på agendaen. 

Røroslista v/

Reidun Roland, Rune Kurås, Idar Bransfjell, Marit Ose

Feil om leiepriser i Verket

Leserinnlegg fra Roar Aksdal:

Høyrepolitiker Anette Trønnes uttaler på RørosNytt 4.september at «Ja, det er noen idretter som vurderer å flytte aktivitet til nabokommunen, da det er for dyrt i vår egen flerbrukshall.» 

Fakta om prisene i Verket og våre to nabohaller/-kommuner Os og Holtålen er nok noe annerledes enn det man kan få inntrykk av når man leser innlegget til Trønnes. 

Vi er usikre på hvilke kilder politikeren har brukt for å hente sine opplysninger før hun skrev innlegget, men hun har i hvert fall ikke vært i kontakt med oss i Verket. Vi finner det derfor nødvendig å bidra med fakta i saken.

Verket Røros har for øvrig som den eneste av disse tre anleggene differensiert prisene, slik at det er rimeligere for de under 16 år å trene i anlegget enn for de som er over 16 år. Dette fordi slitasjen og renholdet i anlegget er betydelig høyere med voksne utøvere. Siden temaet i anlegget var barneidrett er det derfor naturlig å benytte leieprisene i Verket for de under 16 år i den videre sammenligningen. 

I Hovet i Holtålen kommune koster en treningstime kr. 330,- (kilde er hjemmesiden til Holtålen kommune i dag 5/9). I Oshallen (kilde er hjemmesiden til i Os kommune i dag 5/9) koster en treningstime koster kr. 330,-

I Verket Røros er leieprisen for kommende skoleår/innesesong for lag med utøvere under 16 år
kr. 275,- hvis du leier en enkelt time, men hvis du inngår en avtale for en lengre tidsperiode så rabatteres denne prisen mer, jo lengre leieperioden er. 

Denne ordningen benytter naturligvis idrettslagene seg av. Dette er en vinn – vinn situasjon, hvor idrettslagene får en lavere leiepris og Verket både mer forutsigbarhet og mer effektiv administrasjon av utleien sin.

Denne ordningen medfører at leieprisene i Verket for lag med utøvere under 16 år er:

  • for en 3 mnd´s leieperiode kr. 250,- pr time
  • for en 6 mnd´s leieperiode kr. 225,- pr time
    (som f eks Røros IL fotball, Brekken IL fotball og Røros IL volleyball leier)
  • for helårsleie kr. 200,- pr time
    (som f eks Glåmos IL El-bandy, Røros IL idrettsskolen, Røros IL håndball og Røros IL turn leier).

Med bakgrunn i disse prisene er det vanskelig å skjønne at det vil bli rimeligere for Røros-idretten å flytte sin aktivitet til nabohallene, fordi det er for dyrt i Verket! 

Roar Aksdal

Daglig leder i Verket Røros

Skolevalg, klimastreik og MDG

MDG på landsbasis i skolevalget gikk frem med fire prosent til 10,8 prosent.  MDG´s Hanne Feragen mener aktiviteten blant ungdomspartiene på Røros avspeiler valgresultatet.

– Skolevalgresultatet er sannsynligvis en konsekvens av at Røros bare har ett ungdomsparti. AUF har vært aktive, og de har også hatt klimastreik, sier Feragen.

På landsbasis ligger MDG svært jevnt med Høyre og Venstre om å være det nest største partiet blant ungdommen, men på Røros fikk partiet tre prosent av stemmene, en tilbakegang på sju prosent fra forrige valg.

– Å streike for klimaet matcher bedre med MDGs grønne politikk enn med Arbeiderpartiets grå politikk, ettersom vi har et alternativt statsbudsjett med utslippsmål som er i tråd med Parisavtalen. Vi har utrettelig foreslått politikk på Stortinget som setter i gang det grønne skiftet, og vi fremmet klimastreikernes krav, som Ap stemte ned! Aps alternative statsbudsjett kutter bare en brøkdel (1/8-1/4) av MDGs klimakutt, som er nødvendig for å begrense global oppvarming til 1,5 grad, sier Feragen.

Feragen sier at Ap´s politikk dermed ikke er forenlig med klimastreik, og at klimastreikerne er velkomne i MDG.

– Ap vil fortsette å bore etter olje og gass, og det er det helt motsatte av hva klimastreikerne og MDG vil. Det er bra at ungdomspartiene presser moderpartiene sine i grønn retning, og alle klimastreikere er velkomne i Miljøpartiet de grønne, hvor også klimastreiker Penelope hører hjemme, sier hun.

Röörosen tjïelte sæjhta govledh gie datne sïjhth edtja jïjtje-vieltien heevehtimmiem åadtjodh

Rætnoe lea minngemes biejjien datne maahtah Röörosen tjïeltese tjaeledh gie datne sïjhth edtja dam jïjtje-vieltien heevehtimmiem åadtjodh. Almetje jallh ovmessieh orgaanisasjovnh mah leah jïjnjem Röörosen siebriedahkese jïjtje-vieltien dorjeme maehtieh dam jïjtje-vieltien heevehtimmie åadtjodh. Dan heevehtimmien ulmie lea dej almetji jïjtje-vieltien lutnjedh jïh heevehtidh.

Minngemes biejjien datne maahtah uvtelasse Röörsen tjïeltese seedtedh lea golken voestes biejjien.

Dah mah leah aarebi jïjtje-vieltien heevehtimmiem åådtjeme:

2018 – Gunnar Berg

2017 – ij gie åadtjoeji

2016 – Ester Mikkelsen

2015 – Gunhild Døhl

2014 – Turutvalget meatan Harry Bakos jïh Olav Storli

2013 – Sextus

2012 – Inger Marie Frostvoll

Datne maahtah vielie jïjtje-vieltien heevehtimmien bïjre Röörosen tjïelten nehtesæjrosne lohkedh.

– Kaanne Trööndelaagen bööremes skuvleveeljeme AP’ese

Daan jaepien AP’en skuvleveeljeme lij joekoen buerie juktie 53,3% gïelh åadtjoeji. Dan åvteste Röörosen AUF’en åejvie Ivar Østby lea öövre madtjeles illeldahken åvteste.

-Dellie mijjieh libie 53% gïelijste åådtjeme jïh lea joekoen buerie, mohte manne aaj geerjene dan åvteste aktem jeatjam paartije manne lyjhkem aaj buerie illeldahkh åådtje. Vuesiehtimmien gaavhtan, SV aaj buerie illeldahkh åadtjoeji, 13% gïelijste. Manne aaj öövre geerjene sjædtam gosse vuajnam ahte gåabpatjahkh Høyre jïh FRP 10 gïelh åadtjoejin, Østby jeahta.

Ivar Østby, Röörosen AUF’en åejvie.

Kaanne daate lea Trööndelaagen bööremes skuvleveeljeme AP’ese.

-Gosse Trööndelagen AUF’en fylhkeståvrose rïnghkim dillie dah öövre madtjeles jïh geerjene sjïdtin. Manne vïenhtem mijjieh AP’esne dam bööremes skuvleveeljeme abpe Trööndelaagesne dorjeme. Jïh vïenhtem buerie illeldahke sjïdti juktie mijjieh libie jïjnjem noerigujmie soptsestamme jïh mijjieh aaj noerh, jïh Röörosen AP’en tjïelteåejvien-kaandidaate Isak Busch aaj lea AUF’em goltelamme.

AP, SV jïh Senterpartiet buerebe illeldahkh daan jaepien åadtjoejin goh jaepien 2017.

Tjïelteåejvie-kaandidaate AP’este, Isak Busch daate illeldahken bïjre jeehti.

-Daate mijjieh joekoen lyjhkebe. Lea buerebe illeldahke 20%’en bijjelen jaepeste 2015, jïh lea mubpien bööremes skuvleveeljeme Röörosisnie 30 jaepien tjïrrh! Destie illeldahkeste faamoe åadtjobe veeljeme-gæmhpoen åvtelen, sjïere akten tijjen gusnie AP nasjovnaale illeldahkigujmie tjabreme. Manne hååhkesjem mijjieh AP’esne buerebe illeldahkh veeljemebiejjien åadtjobe. Noerh Röörosisnie vuesiehtieh dej illeldahki tjïrrh dah sijhtieh ektine almetjigujmie barkedh, lïhkes skuvlen åvteste jïh seamma hïllh gaajhkide. Daam edtjebe dejtie noeride vedtedh! Röörose öövre væjkele noerh åtna, Busch jeahta.

Tjïelteåejvie-kaandidaate SV’esne Christian Elgaaen aaj lij madtjeles skuvleveeljemen åvteste.

-Lea joekoen buerie illeldahke SV’ese jïh njieljie jaepien tjïrrh SV stuerebe sjïdteme. Gellieh learohkh sïjhtieh politihke mij lea buerie byjresasse jïh staeriesvoetese utnedh, Elgaaen jeahta.

Senterpartiet 3,2% vielie gïelh goh evtebe skuvleveeljemistie åadtjoeji.

-Röörosen Sp lea joekoen madtjeles skuvleveeljemen illeldahken åvteste, jïh sjiere madtjeles juktie daan dajven Senterungdommen’ en åejvie lij öövre væjkele digkiedimmesne! Manne tuhtjem Ap byöroe vielie daan dajven vihkeles aamhtesh digkiedidh, jïh tuhtjem lea feerh jïjnjh ahte AP akte stoerredigkiesaadthalmetje diekie seedtie skuvle-digkiedimmiem goltelæmman. Ohtsem aktem stuerebe digkiedimmie guktie edtjebe dam gïetedidh. Mohte læjhkan; libie öövre madtjeles jïh daate illeldahke mijjem sjollehte, Senterpartien’ tjïelteåejvie-kaandidaate Guri Heggem jeahta.

Høyren’ tjïelteåejvie-kaandidaate Rob Veldhus, maam 4,2% gïelh åadtjoeji dam skuvleveeljemen bïjre jeehti.

– Leam vuajneme ahte skuvlemeveeljemen illeldahkh Röörosisnie leah jeatjhlaakan fïerhten jaepien, jïh skuvlemeveeljemen illeldahkh leah lïhtsegidie jearohke. Juktie vuejnebe ahte daan jaepien Høyren’ noeredåehkie dennie skuvleveeljeminie bïevnjeldi. Sïjhtem AP’em læhkoehtidh jïh dåajvoehtem båetijen jaepien skuvleveeljeme buerebe sjædta. Kaanne joe måantan sjugniehtåvva, gosse dïhte stuerebe veeljeme lea öörnesovveme, Veldhuis jeahta.



Ønsker kandidater til Frivillighetsprisen

Frist for å sende inn forslag til Røros kommunes frivillighetspris nærmer seg. Frivillighetsprisen skal deles ut til enkeltpersoner eller lag/organisasjoner som har utført en særlig frivillig innsats til beste for medmennesker i Røros kommune. Formålet med prisen er å markere og synliggjøre frivillige og frivillig innsats, og å fremme frivillig engasjement.

Fristen for å sende inn forslag til årets frivillighetspris er 1. oktober.

Tidligere års mottagere:

2018 – Gunnar Berg

2017 – Ikke delt ut

2016 – Ester Mikkelsen

2015 – Gunhild Døhl

2014 – Turutvalget ved Harry Bakos og Olav Storli

2013 – Sextus

2012 – Inger Marie Frostvoll

Man kan lese mer om Frivillighetsprisen på Røros kommune sine hjemmesider.

Saemien filmefestivaale Plassjesne

Rahkan 7.-10.b. 2019 dle saemien filmefestivaale Røros Kino:sne sjædta: “Raasten rastah: Filmh” 

Festivaale dïeves saemien- jïh jeatjah aalkoealmetjifilmijste. Juktie mijjieh åarjelsaemien dajvesne, dle sjïere fokuse åarjelsaemien filmide. 

Raasten rastah: Filmh festivaalen aamhtese lea “Vaajesth!”. Sïjhtebe datne edtjh dov histovrijem soptsestidh, dov vuekine, dov gïeline jïh dov baakoejgujmie. Raasten rastah: Filmh edtja sijjine årrodh gusnie saemieh jïh jeatjah aalkoealmetjh maehtieh sijjen histovrijh soptsestidh, sijjen våaroemistie. 

Raasten rastah: Filmh stoerre maanajfilmh-, guhkiesfilmh-, åenehksfilmh- jïh dokumentaerhfilmeprogrammh åtna. Juktie daan jaepien EN:en aalkoealmetji gïelejaepie, dle edtjebe aaj ovmese filmh jeatjah aalkoealmetjistie vuesiehtidh. Edtjebe aaj paneelesoptsestimmiem öörnedh, jïh dorjehtæjjah jïh regissöörh bööredh filmi bïjre soptsestidh. Vuesiehtibie filmh abpe biejjiem golme ovmese tjïehtjelinie.   

Festivaalesne åvtevuesiehtimmie orre åarjelsaemien maanaj-tv raajrose, Sööfe. Raajroe daehtie dajveste, jïh gellie dorjehtæjjijste leah åarjelsaemieh daebpede. Aavoedibie!

Programmesne aaj filmeworkshop saemien noeride. Gööktine biejjine edtjieh noerh filmem darjodh, åarjelsaemien gïeline. Voestesvuesiehtimmie festivaalesne sjædta. 

Raasten rastah jïh Røros Kino festivaalem öörnedehtieminie. Gaajhkesh dovnesh buerie båeteme. Sjïere bööreme gaajhkesidie mijjen dajvesne mah sijhtieh saemien filmevearelden gellielaaketjevoetem dåårjehtalledh.

Saernieh jïh filmeprogrammi orrestehtemh maehtede raastenrastah.no:sne jïh sjïere fb-event:sne tjåavodh.

Filminnspilling for den sørsamiske barnetv-serien «Sööfe» ved Finnkoisjøen i Skarpdalen. Foto: Carl Eltervaag