Både ettermiddagsflyet og kveldsflyet fra Oslo til Røros ble innstilt i dag. En konsekvens av det, er at det ikke gikk noe ettermiddagsfly til Oslo fra Røros, og morgenflyet i morgen tidlig er også innstilt.
Første fly til Røros kommer etter planen i morgen 09.20, og første fly fra Røros ser ut til å bli 09.35. Årsaken til at flyene er innstilt skal være tekniske problemer.
I ettermiddag har seks jenter i alderen 9 – 12 år prøvd ut til rollen som Eva i Johan Falkbergets An-Magritt.
Konsertforestillingen settes opp i Bergstaden Ziir senere i høst i forbindelse med Falkberget-jubileet og ArtUt-festivalen. Auditionen var i Sangerhuset på Røros og rollen innebærer både dialog og sang.
– Eva er datteren til fjøstausa som An-Magritt møter i fengselet når hun blir arrestert. Det er like før fjøstausa skal på skafottet og henrettes. Fjøstausa skal dø så da får Eva komme på besøk i arresten til henne. Så det er en både trist og veldig fin rolle som innebærer sang og dialog, sier Anne Kleivset som har konsertregien på forestillingen.
Anne Kleivset driver med teater og kor, er tilknyttet Trøndelag teater, og er også tilknyttet Opera Trøndelag.
– Vi har valgt alle voksenrollene, men så ville vi gjerne ha en audition for barn. Det er er ganske vanlig, og er en mer rettferdig måte å plukke ut de som skal ha de forskjellige rollene. Da kommer de og presenterer seg selv, og man får sett dem mer objektivt. Det er flinke unger. Det er en fin underskog av talent her på Røros, sier Kleivset.
Nils Graftås som er prosjektleder lokalt for forestillingen og også rektor for kulturskolen på Røros, sier at alle som var på audition har en tilknytning dit.
– Jeg tror de fleste som har vært på audition i dag har gått, går, eller kommer til å gå på kulturskolen. De som har vært her i dag kommer fra Røros og Tolga, så det har vært halvt om halvt. Vi kjenner til Anne og Henning fra tidligere og det er slik jeg er koblet på der. Det er et nært samarbeid og jeg blir mer som den lokale arrangøren, sier Graftås.
Valget som Eva falt til slutt på 10 år gamle Anna Ryen fra Vingelen i Tolga kommune. Som understudy falt valget på Elise S. Tollan, også hun fra Tolga.
Nå kan lokale amatørteatergrupper søke tilskudd fra Kulturrådet. Tre nye tilskuddsordninger skal ivareta både frivillige teatergrupper og historiske spel.
– Målet er å gjøre det enklere å drive med amatørteater over hele landet, og vi håper å få mange gode søknader fra både lokale grupper og nasjonale aktører innen det frivillige teaterfeltet, sier direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet.
Alle de tre nye tilskuddsordningene har søknadsfrist i høst, og for ordningen amatørteateraktivitet i grupper er fristen allerede 3. september. Ordningen skal bedre de økonomiske rammene for frivillig amatørteater blant voksne, og bidra til økt aktivitet i amatørteaterfeltet.
– Denne ordningen gjør det mulig for unge å ta vare på engasjementet fra barne- og ungdomsteatre, kulturskoler og dramalinjer på skolen. Ordningen er ment å inspirere til å fortsette med teater og scene i voksen alder, også blant godt voksne, sier Danielsen.
Tilskuddsordningen historiske spel har søknadsfrist 3. desember. Denne ordningen skal bidra både til utvikling av nye spel, og gi etablerte spel mulighet til kontinuitet og økt kvalitet.
– Historiske spel er med på å styrke kulturaktiviteten og egenidentiten i lokalsamfunn over hele landet, sier Danielsen.
– I tillegg er dette en teaterform som ofte fører til bred deltakelse og stort engasjement der de settes opp.
Også ordningen driftstilskudd for nasjonale aktører innen amatørteater har søknadsfrist 3. desember. Her er formålet å stimulere til amatørteatervirksomhet i nasjonale frivillige organisasjoner, og sikre forutsigbare driftsrammer for amatørteatervirksomheter.
12. september starter datakafe for eldre på frivillighetssentralen på Røros. Et sosialt lavterskel tilbud med praktisk problemløsning en til en.
Det har de siste årene blitt arrangert datakafeer både i Holtålen, Os og Røros og disse tilbudene starter opp i høst igjen og går gjennom vinteren.
– Dette er ikke et kurs, men et lavterskel-tilbud der hver enkelt skal få svar på det de lurer på i forbindelse med bruk av mobil, nettbrett eller pc, sier Berit Sevatdal daglig leder for Røros frivillighetssentral.
Tilbudet på Røros er et samarbeid mellom Seniornett Røros, Røros Pensjonistforening, Røros LHL, Røros Hørselforening, Røros Frivilligsentral og frivillige, og vil bli annenhver torsdag fra klokken 11:00 til 13:00. I tillegg til hjelp er det også mulig å få seg kaffe, kake og en god prat for de som ønsker det.
– Dette er for å ufarliggjøre tilbudet for de som kanskje synes det kan være litt skummelt å gå. Her finnes ikke dumme spørsmål, og om hjelperne ikke er i stand til å svare vil de kunne fortelle hvor det finnes hjelp. Det meste er løsbart der og da, og det er viktig at våre seniorer har mulighet til å få denne type hjelp i en hverdag som blir stadig vanskeligere å takle uten å beherske denne kunnskapen. Hjelpen utøves av frivillige og det er gratis for de som kommer, sier Sevatdal.
Leserinnlegg av Isak V Busch og Jon Anders Kokkvoll
Styreleder Ingrid Bendixvold og daglig leder Wiktor Hagan ved Optimus A/S kommer med en betimelig og godt poengtert utfordring til politikerne i sitt innlegg om 100% jobbgaranti til utviklingshemmede. Alle er vi en ressurs. Vi mennesker er forskjellige og det skal vi være glade for. Noen trenger bistand til å komme/stå i jobb. VTA (varig tilrettelagt arbeid) er et tiltak for den som trenger spesiell tilrettelegging og oppfølging. Totalt antall VTA-tiltaksplasser bestemmes i statsbudsjettet. Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer så fordelingen av tiltaksplasser via NAV. VTA-plassene finansieres av staten i samarbeid med kommunene. Verdien av at ALLE opplever en meningsfylt hverdag kan man ikke sette en prislapp på. En meningsfylt hverdag må være et absolutt krav og en rettighet FOR ALLE. Staten må sikre økt finansiering av VTA plasser.
I Røros finnes det mange gode eksempler på at riktig NAV-tiltak og faglig god oppfølging har gitt, og gir, folk muligheter til å bidra. Mange næringslivsaktører, sammen med Optimus, bidrar på en forbilledlig måte. Ikke alt kan verdsettes i matematiske regnestykker. Livsglede og mestring er et eksempel. Stolthet et annet. Respekt et tredje. Verdighet et fjerde. Disse verdiene får man gjennom deltagelse i arbeidslivet. Røros Arbeiderparti støtter helhjertet kravet om jobbgaranti for utviklingshemmede som vil og kan arbeide. I Norge trenger vi «alle hender på dekk» og ingen skal stå utenfor så lenge de både kan og vil arbeide. Arbeid er ryggraden i den norske samfunnsmodellen – og det skal det også være i fremtiden. I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2019 styrkes tiltaksinnsatsen for personer med nedsatt arbeidsevne med 1000 tiltaksplasser og 300 VTA-plasser. Dette er en begynnelse, og vi vet behovet blir større i fremtiden.
Å sikre de svakeste gruppene i samfunnet er og forblir et politisk ansvar. Et mantra i Arbeiderpartiet har vært at vi alltid skal kjempe for de som sitter nederst ved bordet. Det skal vi også i denne saken, både nasjonalt og lokalt. Et av de viktigste tiltakene vi kan gjøre lokalt tror vi er å sikre et høyt aktivitetsnivå ved Optimus, og sikre tilgangen på nødvendige og meningsfylte arbeidsoppgaver. Men det er selvsagt ikke slik at man skal tildele arbeidsoppgaver bare for arbeidets skyld. Kommunen har et reelt behov for en rekke tjenester som meget vel kan løses av Optimus på en rimelig og effektiv måte. Bra for kommunen, bra for Optimus, bra for arbeidstakere og bra for innbyggerne!
Nettopp derfor mener Arbeiderpartiet tiden er inne for at Røros kommune overtar de siste aksjene i Optimus A/S, Norservice med 25 %, har avviklet sin drift på Røros og det er nå på tide at kommunen blir eneeier. Det vil sikre mer stabilitet og forutsigbarhet fremover, og man står friere til å utvikle bedriften slik vi ønsker. Dersom Optimus blir et heleid kommunalt foretak blir det dessuten enklere å tildele oppdrag utenom et komplisert anbudssystem.
Isak V Busch leder og ordførerkandidat, Røros Arbeiderparti
Jon Anders Kokkvoll, 3. kandidat Røros Arbeiderparti
Søndag 1.september er det SOPPENS DAG. Da arrangeres soppkontroll på Torvplassen på Røros kl.14.00 – 16.00.
Det blir utstilling av sopp og to godkjente soppkontrollører vil være der. Du er velkommen til å komme med din kurv med sopp eller til å lære mer om sopp.
På soppkontrollen får du hjelp av soppsakkyndige til å sortere vekk alt som ikke er matsopp. Soppkontrollen er en populær tjeneste.
Soppkontrolløren vil tømme kurven din helt, for å forhindre at det ikke har gjemt seg noen giftige forvekslingsarter under et lag med god matsopp. På soppkontrollen går vi gjennom fangsten din sopp for sopp. Vi forteller deg litt om navn og kjennetegn og forvekslingsarter. Matsoppen får du med deg hjem. Også annen sopp om du ønsker det.
Vi vil også ha en liten sopputstilling av de vanlige artene du finner i området. Målet vårt er at du både skal være helt trygg på at det du tar med hjem er god og trygg og mat, og at du kan bli inspirert til å ta deg en ny tur ut i soppskogen.
Vil du se hvordan det er når vi har soppkontroll? Norges sopp- og nyttevekstforbund har laget en film om soppkontroll. Vi ser frem til å treffe deg på soppkontrollen!
I hver valgkamp kommer alle politikerne ut av sine kontorer, og ut på bedriftsbesøk. Ellers i året er de med sjelden å se. Derfor er valgkampene viktig for bedriftene og bedriftslederne stiller opp og viser rundt. I får besøkte fylkespolitikerne Henrik Kierulf (H) og Tormod Overland (Frp).
Fabrikksjef Ottar Tollan setter pris på mulighetene politikerbesøkene gir for å få fokus på viktige saker for bedriften.