Hildegunn løftet til gull

Pressemelding fra Røros Styrkeløftklubb:

Første dag av mesterskapet unnagjort og det ble en riktig så bra start. Hildegunn Djupdal gjorde comeback på NM, sist gang var i 2019. Hun løftet i aldersklasse 40-49 (yngre veteran) vektklasse -84kg.

I knebøy løftet hun først 155kg, 165kg i andre førsøk og prøvde seg til slutt på 170kg. Sistnevnte ble for tungt, men 165kg ble ny personlig rekord med 2,5kg. I benkpress åpnet hun med 75kg og høynet deretter til 80kg i andre løft. Der ble det bom, men når hun forsøkte seg på samme vekt i tredje forsøk gikk det meget greit. I markløft ble det 3 av 3 godkjent løft med 155kg, 165kg og 170kg. Dette ga 415kg sammenlagt og sikret henne gullmedaljen! I tillegg ble det sølvmedalje i knebøy i aldersklassen. 415kg var også ny personlig sammenlagtrekord med 2,5kg.

Planarbeid / Arbeiderpartiet

Leserinnlegg av Atle Fæmundshytten

Debatten rundt utbyggingsprosjektet i Fruhaugen, i grenda Galåen vest i Røros kommune har fylt avisspaltene i regionen i lang tid. Hva har en oppnådd og hva har den opphetede og tidvis lite saklige debatten ført til av nedbrutt omdømme, for lokalpolitikk generelt og for kommunen vår? 

Hva er vitsen med å bruke store ressurser og benytte flere år, for å komme frem til en kommuneplans arealdel – når vi ved første anledning kaster den til side? Detaljplanen for utbygginga på Fruhaugen, er etter min mening et veldig godt og gjennomarbeidet prosjekt, som fortjener seriøs behandling. Røros Arbeiderparti viser seg her som et parti uten ryggrad og behandler saken på en slik måte, at representantene i kommunestyret kan gjemme seg bak en avgjørelse tatt på et medlemsmøte. Det oppfattes som direkte svakt og lite demokratisk, å la seg påvirke av en pressgruppe på denne måten.

Å gi avkall på et boligprosjekt med 10 boligtomter, som jeg går utfra er ønsket i bygda og kommunen for å tilfredsstille «mobben» er alvorlig, for utviklingen i Røros. Å beholde kun boligtomtene, var jo også et alternativ. Dette er et boligområde inntil et eksisterende, med lett tilgang til infrastruktur. Tomtene anses attraktive, beliggende i ei sørvendt li – for unge folk fra bygda som vil flytte hjem, eller for tilflyttere. 

Hva er alternativet? Hvilken arealbruk og co2 avtrykk vil en spredt bygging av de samme antall boliger gi, og til hvilken pris. Jeg trodde vi ønsket utvikling og næring i grendene rundt Røros, og ikke nei til all utvikling. I kommunen vår trenger vi arbeidskraft i helsetjenesten og unge folk som kan gi oss ei fremtid, dette vedtaket i medlemsmøtet er direkte i strid med det.

En av de store utfordringene på Røros er tilgang på kapital til større prosjekter. Hvilket signal sender dette til folk som kunne tenke seg å investere i Rørossamfunnet. En kan tenke seg vurderingen for en investor som vurderer å satse på oss, når en ikke en gang kan stole på kommunens eget planverk etter 3 år! Hvis vi skal komme oss videre her på fjellet kan vi ikke la særinteresser styre samfunnet, men se kommunen under ett og gi nytenking og utvikling en sjanse.

Med ROBEK-lista i sikte, tror jeg ikke vi har råd til å si nei til attraktive boligtomter eller næringsutvikling som kan fremme både tilflytting og arbeidsplasser.

Atle Fæmundshytten

Røros SP

– Morsomt å se Storstuggu fylles med barn

I helga blir det full fart i Storstuggu med Røros barnefestival i dag og i morgen, og DeLillos-konsert på søndag. Tidligere denne uken har Storstuggu hatt besøk av Røros Kulturskole med sitt tradisjonelle Vårslepp. I helga fylles Storstuggu igjen med barn da årets barnefestival blir arrangert.

-Røros er så heldig å ha en helt egen barnefestival, sier kulturhusleder for Storstuggu, Anne Linn Vingelsgaard Schärer.

På programmet til festivalen står blant annet NRK Super, vitenshow, høytlesning fra bøker, dans og bassengdisco.

-Jeg anbefaler alle å ta med seg barn og familie dit og bare oppleve attmosfæren, og være med på det, for det er rett og slett kjempe gøy, sier Anne Linn.

Det er Røros Konserter som arrangerer Røros barnefestivalen. Og dette er andre gang festivalen blir arrangert. Under festivalen blir hele Storstuggu tatt i bruk, men også hotellet og uteområdene blir brukt.

-Det er veldig morsomt å se Storstuggu fylles med barn, for jeg tror de synes det er et ganske gøy bygg å være i. Det er jo et litt spesielt bygg, sier Anne Linn.

DeLillos

Når Barnefestivalen har pakket ned kommer DeLillos på besøk på søndag. DeLillos skal ut nå med en del låter som de omtaler som sine vakreste. Det er låter som ofte havner ute av setlista, dette er låter som DeLillos selv er veldig glad i og som de ønsker å presentere sammen. Anne Linn tror dette blir en kjemepefin konsert. Hun synes det er spennende at det er låter som bandet selv ønsker å presentere. Hun har trua på at da er det bra.

-De har jo skrevet ganske mange låter oppigjennom så dersom dette er deres vakreste da blir det en fin konsert, sier kulturhuslederen.

Setter inn tiltak mot kråker

Det har vært en dramatisk nedgang i rypebestanden i Rørosområdet de siste årene. Samtidig har det vært en vekst i kråkebestanden. Per Arne Gjelsvik mener det kan være en sammenheng. Han ber om tiltak for å få ned kråkebestanden. RCM har allerede satt inn flere tiltak mot kråker i sitt søppelmottak i Kvitsanda. Matavfall fra bedrifter håndteres nå i lukkede containere. Nå blir det bygging for å stenge kråkene ute.

Steinar Tamnes intervjuet av Tore Østby

God start for DAT

Mange fryktet et fall i antall passasjerer, da DAT tok over flyruta mellom Røros og Oslo 1. april. Widerøe har hatt høy status på Røros, og DAT flyr på en måte etter Wirkola. Så langt har dette ikke slått til. DAT har fått en god start, og de første 18 dagene ligger selskapet over budsjett.

Toppledelsen i DAT var også til stede på Røros da åpning av DATs flyrute mellom Røros og Oslo ble markert i går. Øverste sjef nå er Robert Rungholm, som går i sin legendariske far Jesper Rungholm sine fotspor. Robert Ringholm er godt fornøyd med starten.

Robert Rungholm intervjuet av Tore Østby.

Fly på Røros om natta betyr mye

Isak V. Busch har tro på at det vil gå bra for DAT som ny operatør på flyruta mellom Røros og Oslo. DAT har vist at de lytter til lokale innspill, og har innfridd ønsket om nattparkering på Røros. Det betyr at Røros blir basen for ruten, og at besetningene bor på Røros mellom flyvningene. Busch sier nattparkert fly på Røros betyr mye.

Det er også et godt utgangspunkt for god regularitet at flyruta starter på Røros. Morgentåken skaper langt større problemer for landing enn avgang. Flytypen som skal trafikkere ruten nå, har egenskaper som setter færre begrensninger på snølagt rullebane. DAT flyr ruten mellom Røros og Oslo med flytypen ATR 42. Det er et litt større og raskere fly enn Widerøe benyttet på ruta.