Millionbeløp til eigarar av freda bygg

Pressemelding fra Riksantikvaren:

Kvart år fordeler Riksantikvaren tilskot til freda bygg i privat eige til fylka og Sametinget. I år får små og store prosjekt over heile landet totalt 151,9 millionar kroner.

– Dei freda kulturminna og kulturmiljøa fortel historier om liv og utvikling i Noreg. Tilskota bidreg til at historia vår, frå kyst til fjell, vert teken vare på for framtida. Utan dei dyktige eigarane som tek vare på kulturminna, hadde vi stått i fare for å miste viktige delar av norsk kulturarv, seier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. 

I statsbudsjettet for 2024 får freda kulturminne i privat eige 151,9 millionar kroner. Dette inneber ei auke på 9,9 millionar frå 2023.- Tilskot skaper verdiar i form av arbeidsplassar, samhald, bevaring av kulturminne, og bidreg til utvikling av lokalsamfunn, seier riksantikvar Hanna Geiran. I tillegg bidreg dei til kompetansebygging og skapar jobbar for handverkarar i byggebransjen og andre næringar. 

15 millionar kronar av årets budsjettmidlar vart fordelte av Riksantikvaren i 2023 som tilsagn til regionalforvaltinga og Sametinget for 2024. Tilskota som fordelast over Post 71 på Statsbudsjettet går i hovudsak til istandsetting og vedlikehald av kulturminne og kulturmiljø i privat eige. Tilskota bidreg til å dekke antikvariske meirkostnader, og fjor vart det blant anna søkt om støtte til restaurering av vindauge på ein bygard på Grünerløkka i Oslo, eit nytt golv i Ulsteinvik og istandsetting av tak på eit bygg i Spydeberg. 

Fordeling i 2024
Riksantikvaren har motteke søknader frå fylka og Sametinget på til saman 266,9 millionar kroner. Dette er ei auke på over 50 millionar kroner frå 2023. Årets tildeling kan dekke 46 prosent av søknadssummen frå privatpersonar som eig freda kulturminne. 

– Nytt av året er at tilskotsordninga er prioritert for privatpersonar. Slik sett er ordninga stramma inn, seier Geiran. – Samstundes er det også ei klar prioritering at midlane berre skal gå til freda bygningar.I år er det ikkje lenger opning for at tilskota under Post 71 kan gis til kulturminne og kulturmiljø som ikkje er freda. Dette var eit unntak som no er teken ut frå statsbudsjettet. 

Fakta om tilskotsordninga

Freda kulturminne i privat eige er tilskot frå staten som skal sørgje for at meirkostnadar ved å bruke riktige metodar og materialar på freda kulturminne og kulturmiljø vert dekte. 

Eigarar kan søkje støtte til både større istandsettingsprosjekt og vedlikehald. Riksantikvaren fordeler tilskot til fylkeskommunane og Sametinget, som fordeler vidare til dei private eigarane i sitt område. I årets statsbudsjett kjem det også fram at freda kulturminne eigd av privatpersonar skal prioriterast ved fordeling av tilskot. Riksantikvaren er oppteken av at tilskotsordningane skal vere gjennomsiktige og føreseielege for alle partar. Alle forvaltningsorgana skal få tilnærma lik dekningsgrad for antikvariske meirkostnader.

Highasakite-billettene utsolgt på få minutter. Det blir ekstrakonsert

Fredag morgen ble billettene til konserten med Highasakite på Røros lagt ut for salg, og på bare 4 minutt var alle 700 billetter revet bort! På grunn av stor pågang etter annonsering har det blitt jobbet i kulissene og nå er det klart at det blir ekstrakonsert samme dag!

Det er ett av Norges største band som gjester Storstuggu lørdag 21.september på sin kommende turne hvor Røros er eneste stoppested i Trøndelag. Røros Konserter har tidligere hatt utsolgte konserter med blant annet Hellbillies og Eva Weel Skram, men har aldri opplevd en pågang som ved dette konsertslippet.

«Vi merket allerede onsdag kveld at pågangen var veldig stor, blant annet hadde over 1200 mennesker respondert på Facebook-eventen, og veldig mange tok kontakt» sier programsjef Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord. 

«Vi satte i gang dialog med bandets management om mulig ekstrakonsert i går, i tilfelle konserten ble utsolgt i løpet av helga, men hadde ikke i vår villeste fantasi sett for oss at det ble utsolgt på 2 minutt» legger hun til.

 

Ekstrakonsert samme dag
Nå er det klart at det blir ekstrakonsert samme dag kl 18:00. Billettene til ekstrakonserten legges ut i dag kl 11:00. 

Aktuell med musikal og Hver gang vi møtes

I løpet av sin 14 år lange karriere har Highasakite blitt et av Norges mest populære og folkekjære band. Med albumet Silent Treatment (2014) knuste de alle rekorder da de tilbrakte 134 uker på VG-lista. De har toppet plakaten på alle de store norske festivalene, solgt ut Oslo Spektrum flere ganger, vunnet flust av priser, opptrådt på Nobelkonserten og turnert verden rundt flere ganger. 

Frontfigur Ingrid Helene Håvik som tidligere bodde i Trondheim hvor hun tok sin utdannelse på jazzlinja på NTNU er med på årets sesong av «Hver gang vi møtes» på TV2, og lørdag 10. februar er det hennes dag hvor de andre artistene som Mari Boine, Matoma og Ramón skal tolke hennes musikk på sin måte. 

Det har også nettopp blitt offentliggjort at Ingrid Helene Håvik skal spille Maria Magdalena i den kommende oppsetningen av Jesus Christ Superstar som har premiere på folketeateret 30. august. Her skal hun spille mot blant annet Aksel Hennie, Bjarte Tjøstheim og Espen Lind. 

Russen befalte og leverte

Russen ved Røros videregående skole leverte ei flott premiere i Falkbergetsalen i Storstuggu i går kveld. I nesten 30 minus hadde en fullsatt sal tatt turen til Storstuggu for å se premieren på russerevyen Russen befaler, og russen leverte ei varmende forestilling til publikum.

Endelig kunne russen 2024 vise frem det de har jobbet med i fem måneder. Fordelt på to akter inneholder revyen 25 nummer skrevet av russen selv. På programmet står både gode sketsjer og fine sanger. Russen er innom tema som 20-årsgrense på Skanckebua, telefonkø på Røros legesenter, skjenking under Rørosmartnan, jobbmuligheter på Røros, parodi av rektor Hilde Knutsen og lokal politikk. Regissører er Marthe Nilsgård Øiseth og Mona Sorken.

Rektor ved Røros Videregående skole, Hilde Knutsen var godt fornøyd med revyen.

-Jeg forventet en skikkelig god revy, og det fikk jeg oppleve. Setter veldig stor pris på det. Det jeg har opplevd her i dag er at dere har fått med dere masse av ting som har skjedd på skolen, dere har faktisk fått med dere at vi har bygd skole, dere har fått med dere mye fra lokalpolitikken og ting som har skjedd i vårt samfunn både i Brekken, Røros, Ålen, Os og rundt omkring. Og litt nasjonalt, og faktisk litt internasjonalt så at dere ikke er samfunnsengasjert skjønner jeg nå er helt feil. Og jeg ser Rørosrussen-24, sa rektor Hilde Knutsen til russen etter premieren før hun overrakte russen 10 kilo med godteri for å fylle på energilagrene til forestillingene i kveld og i morgen, lørdag.

Krenkekulturen. Foto: Tove Østby

Hitterdal menighetsråd vil slå seg sammen med nabomenighet

Pressemelding fra sognepresten i Røros og Hitterdal:


Søndag 11. februar klokka 18 er det kveldsgudstjeneste i Hitterdal kapell. Etter messen inviterer menighetsrådet i Hitterdal til menighetens årsmøte. Der vil de, i tillegg til vanlige årsmøtesaker som årsmelding og regnskap for 2023, ta opp spørsmålet om Hitterdal sokn skal slå seg sammen med Røros sokn.


Hitterdal menighet er en av de aller minste menighetene i Den norske kirke. Soknet har bare så vidt over 50 medlemmer, noe som gjør det krevende oppfylle alle de oppgavene som hører med å være et selvstendig kirkesokn. Menighetsrådet i Hitterdal har derfor over noe tid arbeidet med spørsmålet om formelt å slå seg sammen med en av nabomenighetene. I fjor ba rådet menighetens medlemmer om råd om de skulle søke seg i retning Røros eller Brekken, og der fikk de tydelig svar om å gå vestover. I år ber det nyvalgte menighetsrådet om mandat til å gå videre med arbeidet, slik at Hitterdal menighet kan slå seg sammen med Røros ved utgangen av den gjeldende menighetsrådsperioden.


Menighetsrådet håper så mange som mulig av soknets medlemmer møter på årsmøtet og tar del i samtalen om soknets framtid.