Utbygging Fruvollen?

Dette er et leserinnlegg fra Røros Venstre.

Røros Venstre mener at begge de foreslåtte utbyggingsalternativer for Fruvollen bør forkastes. Det er først og fremst planen om 30 hytter og 12 mikrohytter som er årsak til dette. Her er vår begrunnelse:

Vi har nok tomter
I Røros er det rundt 430 regulerte hyttetomter. Av disse er ca. 170 byggeklare i dag. Mange, men ikke alle, av de som ikke er byggeklare kan bli det etter søknad. De som lever av å bygge har uansett en stor jobbportefølje liggende. Denne kan aktiveres dersom/når markedet for fjellhytter kommer tilbake. Vedlikehold av de 3500 hytter som alt er bygd, vil også generere arbeid. I dag er markedet for fjellhytter nesten helt dødt pga. høye renter, byggekostnader, strømprisen vinterstid osv. Det er rett og slett ikke behov for hyttetomtene på Fruhaugen. Da er det feil å båndlegge areal som bremser lokalbefolkningens adgang til nærmeste utmark. Naturinngrepet kan ikke forsvares.

Foreslått areal til fritidseiendommene er uaksetabelt stort
Det har de senere åra vært en tydelig praksis i Røros kommune om å begrense arealbruken til fritidsbebyggelse og der det bygges skal arealet utnyttes effektivt.

Totalt planareal for Fruvollen er 250 mål. Den delen som er avsatt til hytter og mikrohytter beslaglegger minst 200 mål slik det ser ut på kartet. 30 hyttebygg på 150 kvadratmeter og 12 mikrohytter på 25 kvadratmeter dekker bare 4,8 mål av det avsatte området. Så liten hyttetetthet er i tidligere saker blitt beskrevet som uønsket av både kommunedirektør (KD) og Statsforvalter. 

Venstre mener at planforslagene medfører en uakseptabel arealbruk og det kan ikke være slik at ulike utbyggere får godkjent helt forskjellige rammer. Stor arealbruk gjør hele prosjektet lite miljøvennlig, mener vi. Vi stiller derfor spørsmål ved om området i det hele tatt er egnet for hyttebygging.

I saken legges det vekt på at hyttene er små, energieffektive og at naturinngrepet ved bygging blir lite når det bygges på tørre rabber. Det nevnes ikke at det må bygges infrastruktur i form av veier, vatn, kloakk og fiber mellom hyttene der det ikke er tørt. Det er store avstander og disse inngrepene blir omfattende og miljøskadelige. 

Lokalbefolkningen i Galåen
Et stort flertall av disse har skrevet under på liste der de ber om at planene for Fruvollen stanses. Venstre mener at folkemeningen må hensyntas.

Eksisterende næringsvirksomhet
Det er i dag lokal næringsvirksomhet i Galåen. I alt omsetter Galåen samdrift og Galåvollen gård for ca. 26 mill. kr/år og de sysselsetter 19 årsverk. Virksomheten er sterkt ønsket; vi er stolte av lokalmatproduksjonen og matberedskapen virksomhetene gir oss. Det er tinglyst beiterett der hyttene er planlagt bygget. Hytter omgitt av beitende storfe, er et uforenelig prosjekt. Den som har gått med hund i band og fått krøtterflokken etter seg, vet alt om det. Venstre mener at eksisterende næringsvirksomhet er framtidsretta. Det må ikke legges begrensinger for denne i form av hyttefelt. 

Foreslår å bruke en halv milliard på fylkesveier i Trøndelag

I forbindelse med valgkampen har Ingvill Dalseg og Henrik Kierulf fra Trøndelag Høyre vært på en rundreise i fylket, og på fredag besøkte de Røros. For å komme hit kjørte de på fylkesveiene, som de nå foreslår å bruke en 500 millioner på å utbedre.

Kierulf er andrekandidat og Ingvill er tredjekandidat på Trøndelag Høyres fylkestingliste. På sin reise gjennom Trøndelag har høyrekandidatene gjort alt fra å være med å lafte, til å lage is på Galåvolden gård.

– Det er flott å møte folk, lokalforeninger, næringsliv og andre viktige aktører i Trøndelag, sier Henrik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her er de på Galåvolden Gård sammen med Anette Trønnes fra Røros Høyre. Foto: Privat.

Halv milliard
Henrik og Ingvill har vært på veien en uke, og har kjørt langs fylkesveiene. Spesielt nevner de fylkesvei 30. Fylkesveien trenger utbedringer, og i fjor ble planer for utbedring stanset etter at to av tre kommuner stemte mot det foreslåtte prosjektet.

– Vi har et valgløfte om økt satsing på fylkesveiene. Vi foreslår å bruke 500 millioner over en fireårsperiode, sier Kierulf.

Kierulf er nestleder i styringsgruppen for fylkesvei 30 og har vært del av prosessen med foreslåtte utbedringstiltak. Planen om utbedring av fylkesvei 30 ble nedstemt, og de høye planlagte bompengeprisene var blant det som skapte motstand hos folk.

– Mange fylkesveier er i dårlig stand, inkludert fylkesvei 30, sier Henrik, – Vi må investere for å sikre trygg og effektiv transport og levekår, spesielt i distriktene. 

Et skritt i riktig retning
Henrik og Ingvill forklarer at det er mye som må gjøres med fylkesveiene, og at fylkeskommunen ikke kan betale hele kaka. Staten må bidra mer, forklarer Kierulf, og legger til at en halv milliard ikke vil løse problemet, men vil være et stort skritt i riktig retning.

Noe av det som stanset utbedringen av fylkesvei 30 var de høye bompengeprisene.

– Vi må diskutere bompenger. Vi kan ikke unngå dem, men vi kan redusere andelen. Bompenger er viktige for finansiering, men må være på et nivå som er akseptabelt for folk. Lokale løsninger kan bidra til rettferdighet og aksept blant befolkningen, sier Henrik.

Bli med på kurs i belastningsmestring

Fra torsdag 21.september arrangeres kurs i belastningsmestring (KIB) på Storstuggu.

Kurset er kognitivt basert og er ment for personer som vil bedre evnen til å mestre belastninger i arbeidslivet og privatlivet.

Kurset foregår i perioden 21. september til 7.desember i Kølfogden på Storstuggu.

Målgruppen er derfor alle som har en form for belastning som medfører at de ønsker/vil ha nytte av å utvikle sin mestringsevne.

  • Meld deg på innen 7. september til Astrid M. Sæther, på telefon 95 80 55 26 eller på e-post astrid.sether@roros.kommune.no

– Dette kurset er basert på forståelsen av sammenhengen mellom belastning, mestring og stress. Vi jobber med å kartlegge egne belastninger, og egen mestrings- og tankestil. På kurset benytter vi kognitiv teori og metoder, og øvelser er en viktig del av kurset, står på Røros kommunes nettsider.

Kurset blir ledet av trente og godkjente kursledere. Kurset går over ti ganger, hver samling på 2,5 timer per uke. Det er vanligvis åtte-tolv deltakere på hvert kurs. Kursboka Kurs i belastningsmestring, er obligatorisk og blir brukt aktivt gjennom hele kurset. Kurset arrangeres av Frisklivssentralen i samarbeid med psykisk helse- og rustjeneste i Røros kommune.

  • Kursstart: Torsdag 21.september 2023. Kurset går over ti ganger. De to siste gangene består av oppfølging og øving.
  • Datoer: 21. september, 28. september, 5. oktober, 12. oktober, 19. oktober, 26. oktober, 2. november, 9. november, 30. november og 7. desember
  • Tid: 18.00-20.30
  • Sted: Kølfogden, Storstuggu
  • Påmelding: Innen torsdag 7. september 2023

SJ Norge starter normal togtrafikk på Rørosbanen

Bane NOR melder i dag at Rørosbanen vil bli åpnet for togtrafikk i morgen, lørdag 12. august.

– Vi er veldig glade for at vi fra i morgen kjører alle tog som normalt på Rørosbanen. Det er viktig for passasjerene våre og for oss, sier Informasjonssjef i SJ Norge Hilde Lyng. 

– Også vårt direktetog på Rørosbanen mellom Trondheim – Oslo går da som normalt, slik at det er mulig å reise med tog hele veien Trondheim – Oslo, sier Lyng.

Dovrebanen vil fortsatt være stengt for togtrafikk, og E6 gjennom Gudbrandsdalen er fortsatt stengt på flere plasser. Det er uvisst når veien åpnes igjen.

– Hele organisasjonen vår jobber med å finne løsninger, men situasjonen er svært krevende. Med bakgrunn i dette innstiller SJ Norge alle tog mellom Trondheim og Oslo på Dovrebanen og alle tog på Raumabanen, til og med mandag 14. august, sier Hilde Lyng. 

– SJ Norge kjenner på et stort ansvar for å få kundene frem til sine reisemål. Det er dessverre svært utfordrende å få tak i busser, slik situasjonene er. Men fra og med i morgen, lørdag 12. august, til og med mandag 14. august, kjører vi buss for de togene på Dovrebanen som vi får tak i busser til. Disse kjører Riksvei 3 via Østerdalen, som åpnet i går ettermiddag, sier Lyng.

– Vi legger til grunn at det legges til rette for at utbedring av ødeleggelser på togspor og annet kan gjennomføres så raskt som mulig. Vi ser også frem til en god dialog med myndighetene, om hvordan vi skal løse utfordringene for våre mange tusen reisende og finne gode, alternative transportløsninger, der flommen har påført infrastrukturen skader, sier Hilde Lyng.

Byggrynsalat

La deg inspirere av gode lokale oppskrifter i sommer. Rørosnytt har en serie med oppskrifter fra våre lokalmatprodusenter, som passer godt om sommeren. Vi vil publisere flere oppskrifter ut over sommeren, så følg med!

Sommerlig byggrynssalat, god alene eller som tilbehør til grillmat!

Koking av bygg:
1 liter vann
1 liter grønnsakskraft
0,5 liter bygg fra Dyrk Mølle

Blandings veske etter koking:
1 1/2dl Grønnsakskraft
1 dl Røros smør

Ha bygg under rennende vann for å vaske ut en del av stivelsen fra bygget.
Kok så bygget i vann og kraft til ønsket konsistens.
Sil av og bland inn litt blandings veske som består av kraft og smør.
Smak opp med salt og sitron.
Bland inn ønskede grønnsaker.

Syltelake til Grønnsaker:
100g Eddik
100g sukker
300g vann
5g salt

Kok opp alt sammen i en kjele.

Hell over ønskede produkt til sylting.

Er det grønnsaker som er tykke eller harde så hjelper det å koke litt i laken før det avkjøles, for å få bedre konsistens i det ferdige produktet.

Oppskriften er hentet fra RørosMat.