Rakk akkurat å få alt godkjent (+)

De siste årene har Midgard Eiendom og Beauty Eiendom bygd ut boliger i Oslo i stor stil. For tre dager kom kommunen med et midlertidig forbud mot tiltak som omfattes av småhusplanen, som nå skal revideres. 

I dag ramlet den siste Rammetillatelsen på pulten til Frode Røste.

Det betyr blant annet at det som har sikret seg tomtearealer, for utbygging nå, blir tvunget til å legge sine planer på is en periode. I dag kom melding om at kommunen har godkjent det siste byggeprosjektet Midtgard eiendom har under utvikling. Daglig leder i Beauty Eiendom, som eier 90% av aksjene i Midgard Eiendom, Frode Røste, innrømmer å ha vært heldig. Midgard Eiendom har de siste 10 år bygget godt over 100 enheter i Oslo by innenfor småhusplanen. Dette vil få konsekvenser for et allerede tynt familieboligmarked.

– Mange utbyggere har kommet i beita nå. De har påtatt seg kostnader, og vil i en periode være ute av stand til å realisere sine planer og skape inntekter. Vi kom heldigvis i mål i tide, men nå må vi se på andre områder for utbygging. I Oslo er alt utsatt på ubestemt tid hva gjelder småhusplanen og de strenge reguleringene, sier Frode Røste til Rørosnytt.

Bakgrunnen for at det er full stopp i bygging innenfor Småhusplanen i Oslo, er et ønske om å tenke igjennom utbyggingsplanene videre. Trær, vegetasjon og småhusområdenes karakter, er verdier kommunen mener det er særlig viktig å ta vare på for fremtiden. Det pågående arbeidet med å revidere småhusplanen er iverksatt på bakgrunn av et politisk ønske om å ta bedre vare på disse kvalitetene i småhusområdene enn det som lar seg gjøre i tråd med gjeldende småhusplan. Nå skal det lages en ny småhusplan, og fram til den planen er klar, er det byggestopp.

Der blir fin utsikt fra loftet i Solveien 52.

Dette skjer samtidig med at det er stor boligmangel i hovedstaden, og det er ventet at prisene på boliger vil øke kraftig i tiden som kommer. Det betyr at de prosjektene som har fått sin godkjenning, trolig blir noe mer lønnsomme. Dette utjevnes noe av økte priser på byggevarer.

For Beauty Eiendom og Midgard Eiendom, betyr det et opphold i utbyggings aktiviteten i Oslo etter hvert. Vi har 20 enheter under bygging nå som ferdigstilles løpet av 2023. Etter dette må vi avvente på ny plan som blitt vedtatt.

– Vi vet jo ikke hvor lang tid dette vil ta, eller hvilke betingelser som vil gjelde når ny plan er klar. Det betyr at vi må se på andre områder, sier Frode Røste.

Skolene på Røros trenger ordentlige løsninger – ikke symbolpolitikk

Leserinnlegg av Ida Østby

Aller, aller først: Jeg synes det er bra at Høyres Rob Veldhuis igjen tar opp debatten om situasjonen på skolene på Røros. Dette er tross alt skoler jeg selv har gått på. Jeg ble født her i 2000, gikk på barnehage her fra 2003 til 2006 og fullførte tiende ved Røros Ungdomsskole i 2016. Så, når han snakker om gamle lærebøker og underfinansiering så vet jeg, i alle fall delvis, hva han snakker om.

Av Røros kommunes 5570~ innbyggere er det antageligvis nøyaktig 0 personer som synes at situasjonen er bra. Høyre foreslår å ta penger fra Biblioteksprosjektet også sette det inn i skolene, som om det på magisk vis kommer til å løse problemet. Det hadde antageligvis bidratt til å gjøre noen ting litt mer overkommelig, men det er ikke slik at det er Biblioteket plutselig har brakt skolesektoren inn i vansker. Jeg husker skolesektoren som underfinansiert når jeg gikk på skolen, og. 

Noe av bildet er selvfølgelig at man har en desentralisert skolestruktur, men la det være helt tydelig: Hvis Røros Høyre bekymrer seg for forskjellsnorge så er ikke det å legge ned Brekkens utdanningstilbud eller Biblioteket løsninga. Å begynne med å sende seks år gamle unger på en timetur til Røros hver morgen er ikke bare en inhuman måte å drive utdanning på, det kommer og til å svekke elevene og bidra mye heftigere til dette forskjellsnorget!

Så, hva er løsningen? 

Jo, for det første så har Norges rikeste aldri vært så rike. Etter åtte år med Norge styrt etter Høyre sine prinsipper og ideologi, med konsekvente skattekutt til de rikeste, så har det blitt slik at hver femte krone i Norge eies av den øverste 1%’enten. Dette skjer da samtidig som Høyres representanter påstår at vanlige folk bare må finne seg i å legge ned utdanningstilbuder og biblioteker. Og ved neste Stortingsvalg så trenger man ikke være synsk for å vite hva Røros Høyre kommer til å stå på stand for. I tilfelle du lurer: Lavere skatter til de rikeste, og som konsekvens, mindre penger til Røros kommune og enda mindre penger til skolene på Røros. 

Dette er ikke veien å gå! Røros kommune og spesielt våre skoler og barnehager trenger mer penger. 

Arbeiderpartiet holder nå på å øke skattene for de rike og senke dem for alle som tjener mindre enn 750.000 kroner i året. Det vil også på sikt frigjøre flere midler som vil bidra til å styrke kommuneøkonomien. I tillegg så innfører Jonas sin regjering et virkemiddel som Høyre selvfølgelig ikke ville støttet opp under: Et grunntilskudd til hver kommune på 500.000 kroner for hver grunnskole. Dette vil bidra i mye større grad til å styrke skolene og vil ha en mye mer ekte konsekvens enn å legge ned biblioteker for den enkle symbolpolitikken Røros Høyre fører.

Jeg forstår at det er lett å lese dette, og så tenke “men det løser ikke problemet i dag!”. Jeg kjenner selv på den følelsen, men virkeligheten er den at den uforsvarlige skattepolitikken Høyre har ført i åtte år har ledet oss til situasjonen vi i dag er i. Nå jobbes det på alle nivåer med å rette den opp, men i politikk tar ting dessverre tid. Det går likevel litt fortere når vi snakker om problemene og jobber for å løse dem, så ikke slutt å snakke om skolepolitikken på Røros!

Det er nettopp fordi at folk har jobbet, år etter år, for å gjøre skolesituasjonen bedre at det nå endelig føres politikk som kommer til å styrke skolene. Og, jo mer man jobber for det, jo fortere kommer man dit man ønsker å være. Til et Røros med en velfinansiert skole og til et Norge hvor vanlige folk heller enn bolighaier og spekulanter nyter fruktene av arbeidet som gjøres hver dag. 

Ida Østby (Røros Arbeiderparti/NTL)

For ordens skyld: Ida Østby er datter av Tove og Tore Østby i Rørosnytt.

Mangel på læremidler på Røros Skole skaper et forskjells-Røros, det ønsker ikke Røros Høyre

Leserinnlegg av Rob Veldhuis

Som folkevalgt får jeg med jevne mellomrom henvendelser fra småbarnsforeldre som handler om skole og barnehage.

Fremdeles er det til tider begrenset åpningstid i barnehagene som fører til problemer for foreldre og foreldrenes arbeidsgivere. Folk må stikke fra jobb tidligere for å hente i barnehage eller kommer for sent på jobb. Uholdbart; koronatilknyttet sykefravær er riktignok ‘unnskyldningen’. Og jo, familier får riktignok rabatt på månedsbetaling, men det er ikke det de ønsker! Det skaper et forskjells-Røros, ikke alle har nemlig mulighet til å tilpasse arbeidstiden sin til barnehagens begrensede åpningstid.

Så om situasjonen med læremidler i skolen. I mange trinn er situasjonen så anstrengt at lærene er nødt til å sende ut bilder fra f. eks. matteoppgaveboken i stede for at elevene kan jobbe i selve oppgaveboken. For å kunne gjøre leksene er mange da avhengig av at leksene skrives ut hjemme. Her er det ikke like muligheter for alle, slik det burde være. Hvis foreldrene ikke har en skriver, eller klarer ikke å skrive ut leksene, så blir elevens læring skadelidende. Snakk om like muligheter for alle! Røros Høyre mener mangel på læremidler skaper et forskjells-Røros. Det har vi vært klar over lenge, og dette ønsker vi ikke. Derfor har vi prioritert Røros Skole i våre alternative budsjetter.

Røros Høyre har foreslått flere ganger å prioritere økte midler til Røros skole slik at bemanningen kan økes, og vikarer kan settes inn slik at barna får fullverdig undervisning isteden for en slags underholdning med TV og film når det oppstår fravær. I tillegg foreslo Røros Høyre mer penger til nye læremidler slik at hverdagen til både lærere og elevene blir bedre, og miljøet blir spart for mer eller mindre ulovlig og tungvint massekopiering av ulike ‘ark’.

Politikk handler om prioritering. Gitt ovenstående, kombinert med dagens økonomiske handlingsrom ønsker Røros Høyre å prioritere Røros skole fremfor et nytt bibliotek. Det har vi ment helt siden samarbeidsavtalen med COOP Midt-Norge kom på bordet i 2020. Både i budsjettet for 2021 og 2022 samt økonomiplan har vi prioritert Røros skole og samtidig nedprioritert bibliotek. Derfor stemte jeg i formannskap 7. april mot å inngå et leieavtale for bibliotek og frivilligsentral, Røros skole må prioriteres.

Døråpner til nye aktiviteter (+)

Utstyrssentralen i Reiselivets Hus har blitt en døråpner for mange, til nye aktiviteter. Det finnes veldig mye spennende man kan ta seg til, og alle de forskjellige aktivitetene trengs det forskjellig utstyr til. Det løfter terskelen for å komme i gang, siden mange vegrer seg for å kjøpe dyrt utstyr de ikke vet om de kommer til å like å bruke.

Når man først kan prøve ut utstyret på utlån fra utstyrssentralen, blir nåløyet mindre og dørstokkmila kortere for mange.

Det er Berit Sevatdal, som administrerer utlånssentralen, som nå driftes i samarbeid med Os. Det er åpent  to dager i uka, en dag med betjening fra Os, og en dag med betjening fra Røros.

Før påske i fjor bevilget Regjeringen 12 – 13 millioner kroner til Bua-løsninger, som Utstyrssentralen Røros er en del av. Millionene ble fordelt, og Røros endte opp med ca 100 000,- kroner. 85 000,- kroner er øremerket kjøp av nytt utstyr. 15 000 kroner skal gå til økt bemanning, enten økt personell eller lengre åpningstider. I løpet av året som har gått har det kommet inn mer utstyr, som har gjort tilbudet bredere.

Brukere

Det er et vidt spekter av folk som bruker Utstyrssentralen, både i alder og hvor de kommer ifra. Rundt 75 % – 80 % er folk som har registrert adresse på Røros, mens resten kommer utenfra. Det kan være fra alle mulige plasser i landet. 

Det har vært populært å låne skøyter i vinter. Foto: Tore Østby