En Gaselle-bedrift i Røros i 2021 (+)

I Røros kommune er det i 2021 en Gaselle-bedrift. Gasellene er Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter. En gaselle må ha minst doblet omsetningen på fire år, og tjene penger. I år er Norge delt inn i fem regioner. I hver region kåres en vinner.

Kriterier for gasellebedrifter

  • Levert godkjente regnskaper
  • Minst doblet omsetningen over fire år
  • Omsetning på over en million kroner første år
  • Positivt samlet driftsreultat
  • Unngått fallende omsetning
  • Vært aksjeselskap

Røros Entreprenør AS er for andre året på rad blitt Gaselle-bedrift. Bedriften har 26 ansatte, og har en vekst de tre siste årene på  972.19%.

Amund Bromstad og Steinar Tamnes i Røros Entreprenør. Arkivfoto. Foto: Tove Østby

Åpner ikke før i morgen

Fylkesvei 705 er fortsatt stengt på grunn av været, og vil være det til i morgen. Vegmeldingssentralen oppgir nå at stenging gjelder til klokken 16.00 i morgen.

Det er fortsatt tett snøvær og vind på Langsvola. Utover kvelden er det meldt kraftig snøvær og vind opp til 25 m/s kastene. Vinden skal roe seg litt utover dagen i morgen, og det blir etter hvert oppholdsvær.

Da Gyda hadde dratt (+)

Gyda går ikke inn i historien som det mest ekstreme ekstremværet, men hun satte sine spor. Det var flere enn Linus som måtte trå til og rydde etter henne. De tre siste dagene har vært litt som alle årstider komprimert. Nå er det igjen full vinter. Her er noen glimt fra hvordan det så ut på Røros etter at Gyda hadde dratt.

Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

500.000,- til utsmykning på Øverhagaen bo, – helse og velferdssenter (+)

I samsvar med vedtatte prosedyre og retningslinjer for kunst i det offentlige rom, er det nedsatt en komite for å jobbe med utsmykning av Øverhagaen byggetrinn 2 (BT2).

For BT2 er det også aktuelt å bruke en del kunst som allerede er i kommunens eie, men dette vil ikke kunne dekke opp hele behovet. BT2 inneholder mange dagtilbud, og større publikumsarealer, så behovet her vil være litt større enn i byggetrinn 1.

Retningslinjene for utsmykning av offentlige bygg er vedtatt etter at Øverhagaen prosjektet ble vedtatt. Nye retningslinjer sier at det skal avsettes mellom 0,5 – 1,5% av total entreprisekostnad for nybygg og større rehabiliteringer, men med et tak på kr. 500.000,- Det er i opprinnelig sak for byggeprosjektet ikke avsatt, eller beskrevet midler til utsmykning.

Øverhagaen BT2 er et unormalt stort byggeprosjekt i Røros kommunes sammenheng. Det er også i stor grad et publikumsbygg. For å få til en god utsmykning som er tilpasset bygget og dets omfang foreslår kommunedirektøren å disponere kr. 500.000,- til formålet.

Det er utarbeidet et overslag som tilsier at en vil dekke god og tilstrekkelig utsmykning innenfor denne rammen.

Økonomien i prosjektet tilsier at det er rom innenfor den allerede vedtatte rammen for Øverhagaen bo- helse og velferdssenter til å dekke inn denne kostnaden.

For byggetrinn 1 er utsmykning gjennomført med gjenbruk og oppgradering/ reparasjon av kunst og utsmykning fra tidligere Røros sykehjem.

Byggekomiteen har drøftet saken, og har en klar formening om at utsmykning må på plass også i BT2. Det ønskes derfor fremmet en sak for kommunestyret som gir komiteen mandat for dette.

Saken blir behandlet i Formannskapet torsdag 20. januar, der innstillingen er at Røros kommunestyre vedtar å bruke inntil kr. 500.000,- til utsmykning på Øverhagaen bo, – helse og velferdssenter. Kostnadene dekkes inn innenfor allerede vedtatte rammer i prosjektet.

Risikoen er for høy (+)

Kommuneoverlege Marius Kaland konkluderer, i sin smittevernfaglige vurdering av Rørosmartna i år, med at risikoen er for høy. Hans anbefaling er å avlyse Rørosmartnan 2022. Kommuneoverlegens smittefaglige vurdering veier tungt for Kriseledelsens anbefaling om avlysning. Vurderingen vil trolig også veie tungt i Formannskapets vurdering av saken på mandag.

Her er Marius Kaland sin smittefaglige vurdering:

Etter forespørsel fra arrangørene av Rørosmartnan, vil jeg komme med en smittevernfaglig vurdering og risikovurdering av arrangementet. Jeg vil her gjøre rede for de ulike punktene som Folkehelseinstituttet legger til grunn for en risikovurdering. Punktene er sett opp mot regjeringens revidering 13.01.22 av smittevernsforskriften.

1) Smittesituasjon Smittesituasjonen i Norge vil med all sannsynlighet være økende i februar 2022. Dette er en situasjon som er akseptabel, så lenge det ikke fører til en merbelastning for lokal helse og spesialisthelsetjeneste. Hvordan sykdomsbildet og ressurskravet er vanskelig å spå slik situasjonen er nå i dag.

2) Antall deltagere / utøvere / publikum Rørosmartnan samler store folkemengder, og det vil kreve store arealer for å ivareta 1- metersregelen, og generelt tilrettelegge for godt smittevern. Et stort antall deltagere, og tett kontakt, øker risiko for smitte. Avstandskravene er vanskeligere å overholde ved store folkemengder.

3) Åpent arrangement Rørosmartnan er et åpent arrangement, og det vil være usikkerhet rundt antall deltakere, tilstedeværelse av personer fra utbruddsområder, samt risikogrupper. Dette vil gi en uoversiktlig situasjon, og videre gjøre smittesporing krevende for lokalt helsevesen.

4) Matservering / alkoholservering Rørosmartnan har en god del matservering og alkoholservering. Dette er ofte forbundet med tett kontakt mellom mennesker. Alkoholservering reduserer effekt av smitteverntiltak. Dette vil også bidra til å gjøre smittesporing krevende.

5) Transport Mange reiser til og fra Røros med kollektivtransport for å delta på Rørosmartnan. Noe som er nasjonalt ikke anbefalt. Det er vanskelig som smittervernsansvarlig å anbefale kollektivtransport som transportmiddel inn mot deltakelse. Det vil øke belastningen og ressursene knyttet til parkering.

6) Varighet på arrangementet Rørosmartnan varer fra tirsdag til søndag. Langvarige arrangementer vil øke sannsynlighet for smittespredning.

7) Innendørs/utendørs Det er større smitterisiko ved innendørs arrangementer enn utendørs. I sin nåværende form er mye av arrangementet utendørs, men også innendørsarrangementer er en del av Rørosmartnan. 

Med bakgrunn i punktene som er redegjort for, i tillegg til kunnskap om smittesituasjonen nasjonalt og globalt, vurderes det at den smittevernmessige risikoen ved å arrangere Rørosmartnan i sin nåværende form som høy. Det er også vanskelig å se for seg at man kan klare å tilpasse arrangementet inn i former som vil ivareta produktet og varemerket Rørosmartnan, i en forsvarlig stand, under de tiltakene som er gjeldende i dag. Dersom man går for gjennomførelse av Rørosmartnan, vil det kreve en økt ressurs både på test, smittesporing og oppfølging av eventuelle smitta, da ikke bare under selve arrangementet, men også etterpå i den eventuelle smittebølgen som kommer i etterdønningen av arrangementet. Min anbefaling er å avlyse Rørosmartnan 2022, i størst grad for å ivareta varemerket og for å ikke skape en merbelastning på en allerede presset helsetjeneste. 

Kriseledelsen fraråder martna i år (+)

Mandag skal Formannskapet i Røros avgjøre om det skal være martna i år. Kommunedirektøren legger saken fram for Formannskapet uten innstilling, men rådet fra kriseledelsen er ikke til å misforstå:

Gjennomføring av Rørosmartnan krever også i en normalsituasjon en oppskalering av kapasiteten innen helse i Røros kommune. Ved håndteringen av en pandemi i tillegg, vil både legeressursen for håndtering av syke, kapasiteten innen testing og også kapasiteten innen smittesporing måtte økes. Allerede nå er helsevesenet presset.

Kriseledelsen har ansvar for hele Rørossamfunnet, og vurderte derfor nøye scenarier for tiden etter en eventuell gjennomføring av Rørosmartnan 2022. Røros kommune legger særlig vekt på å bistå reiselivs- og utelivsbransjen og handelsnæringen som har vært særlig utsatt siden pandemien startet. Innen disse bransjene er det igjen mange permitterte arbeidstakere. Rørosmartnan gir en veldig viktig omsetning i en tid på året der disse bedriftene har behov for det – særlig i år når jule- og nyttårsgjestene uteble. Kriseledelsen mener det teknisk sett er mulig å gjennomføre en sterkt nedskalert Rørosmartnan 2022 slik tiltaksnivået er etter at lettelser ble innført den 13.1.2022. Det kan gå bra. Men dersom Rørosmartnan fører til at vi får en smittebølge i Røros og regionen som fører til at skoler og barnehager igjen må stenges og fritidsaktiviteter og sosial kontakt for barn og unge må begrenses, mener kriseledelsen at en gjennomføring av Rørosmartnan, på tross av enkelte lettelser i forskriften, likevel ikke er i tråd med regjeringens overordnede prioriteringer som ble presentert på pressekonferansen den 13.1.

– Med bakgrunn i dette anbefaler kriseledelsen i Røros kommune at Rørosmartnan 2022 ikke gjennomføres. Kommunedirektøren vektlegger i tillegg at det arrangementet som er mulig å gjennomføre innenfor kravene til smittevern, fastholdt i Covid-19-forskriften, ikke vil være gjenkjennelig som «Rørosmartnan». En så nedskalert gjennomføring, vil kunne vanne ut den sterke merkevaren som Rørosmartnan er og føre til at senere gjennomføringer svekkes.

De siste månedene har Visit Røros utarbeidet planer for tre ulike scenarier under overskriften «Trygg Rørosmartnan 2022»: – Plan A: Normal gjennomføring med økt beredskap – Plan B: Gjennomføring med nedskaleringer – Plan C: Avlysning. Nå skal det mye til for at Formannskapet ikke går for plan C.

I kongelig resolusjon fra 1853 står det: “Fra 1854 af skal der i Røros afholdes et Marked, der begynder næst siste Tirsdag i Februar Maaned og varer til den paafølgene Fredag”. Siden 1854 er det blitt avholdt en ubrutt rekke med 167 markeder i Røros i februar, i dag kjent som Rørosmartnan. Røros kommune er eier av Rørosmartnan med Visit Røros AS, et 100% datterselskap av Destinasjon Røros, som arrangør. Martnan nummer 168 skulle avholdes i 2021, men det satte koronapandemien en stopper for. Mandag avgjør Formannskapet om dette gjentar seg.

De siste dagene har Lasskjørerne og Teltet gjort det klart at de ikke vil delta i noen martna i år.

Teltet avlyser alle arrangement under Rørosmartnan 2022

Pressemelding fra Arena Røros AS

Med bakgrunn i smittesituasjonen og de vedvarende restriksjonene, finner vi i Arena Røros AS det hverken forsvarlig eller praktisk mulig å gjennomføre arrangementer i Teltet under kommende Rørosmartna. Det er veldig beklagelig at vi er nødt til å avlyse, både for alle våre gjester, Rørosmartnan og oss selv, men vi ser ingen annen mulighet. 

Vi har hele tiden hatt en dialog med Martnaskomiteen, våre underleverandører, musikere og arbeidsstyrke der vi har sett på alle muligheter for å kunne gjennomføre i en eller annen form, men med fortsatt opprettholdelse av en del restriksjoner så klarer vi ikke å kunne avholde arrangementet. 

Beslutningen ble tatt på et styremøte hos Arena Røros i går ettermiddag. TELTET er et serveringstelt med live-scene og en kapasitet på 450 sitteplasser, som settes opp i forbindelse med Rørosmartnan. Arrangør er Arena Røros AS som til hverdags drifter Aktivitetssenteret Rabalder.  

Under Rørosmartnan i 2020 hadde Teltet 70 timer med live-musikk fordelt på 16 forskjellige musikere og litt over 10 000 besøkende. Vi håper å kunne komme sterkt tilbake i Rørosmartnan 2023.


Snorre Hov

Styreformann Arena Røros AS

Vanskelige kjøreforhold på Fv 30

Fv 30 er åpnet for trafikk, etter at det en periode var stengt Almåskroken. Årsaken til stengningen var fare for ras og steinsprang.

Statens vegvesen advarer mot vanskelige kjøreforhold gjennom Gauldalen, og oppfordrer folk om å kjøre forsiktig.

Fv 705 er fortsatt stengt mellom Brekken og Stugudal på grunn av uvær

Vanskelige kjøreforhold (+)

Etter ei natt med sterk vind og snøfall, er det vanskelige kjøreforhold på mange av veiene i Røros. Mange sideveier er drevet igjen, og det er en del som har kjørt seg fast i morgentimene, på steder det sjelden er problemer.

Brøyting pågår over hele kommunen. Brøyterne møter betydelig motstand i været. Veiene blåser igjen kort tid etter at de er brøytet. Sikten er også vanskelig for dem.

På veiene som er åpne er det vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt. Folk oppfordres om å kjøre forsiktig, og om kjøringen ikke er nødvendig, la bilen stå.

Åtte nye smittet (+)

I går ble det registrerte åtte nye covidsmittede med folkeregistrert adresse Røros. Det betyr at vi er oppe i 186 smittede siden pandemien startet. Det er nå en stigende trend for smitte på Røros.

I Norge ble det registrert 11 597 smittetilfeller i går. Det er det nest høyeste antallet som er registrert på en dag i Norge. Nesten alle de som tester positivt nå, er smittet med omikron. Det gjelder også i Røros.

I går la Regjeringen fram endringer i tiltak, som settes i kraft fra i dag, og de nærmeste dagene. Tiltakene blir mindre strenge, enn de har vært de siste dagene. Målet er ikke lengre å stoppe smitten, men å bremse den for at helsevesenet skal ha stor nok kapasitet. Selv om antall smittede nå øker kraftig, går antall innlagte og antall som får intensivbehandling ned.