Tilskudd til tilbakeføring av Laddbua (+)

Røros kommune har gitt Aud Selboe tilskudd på inntil kr 200 000,- til tilbakeføring av av Laddbua til Røros sentrum. Laddbua var sykehus for Røros kobberverk fra 1867. Bygningen lå da på hjørnet mellom Finneveta og Bergskriverveta. Senere tok handelshuset Engzelius i bruk bygningen til vinutsalg, derav navnet Laddbua. I 1967 ble bygningen revet og flyttet til nåværende plassering som hytte på Vintervollen på Glåmos. Selboe ønsker å flytte bygningen tilbake til bergstaden og da tomten etter Tronshart- gården.

Byantikvaren har tidligere utalt seg positivt til planene om å flytte Laddbua tilbake til bergstaden og tomta etter Tronshart-gården. Denne tomta framstår i dag som et sår i bybildet. Gjenoppføring av Laddbua på denne tomta vil bidra til å rette opp dette. Laddbua er i tillegg oppført i Kulturminneplan for Røros kommune. Her åpnes det også opp for en tilbakeføring av bygningen til bergstaden.

Byantikvaren har begrenset med midler innenfor potten «Verneverdig bebyggelse i og utenfor bergstaden». I 2021 er denne ramme omkring kr 800 000,-. Det er sjeldent det gis tilskudd som overstiger kr 100 000,-. Prosjektet med tilbakeføring av Laddbua har imidlertid en rekke positive sider, står det i tilskuddsbrevet fra Røros kommune.

Det vil først og fremst bidra til å tilbakeføre en viktig bygning til bergstaden. I tillegg vil det medføre en viktig byreparasjon i Bergmannsgata. Byantikvaren gir derfor et tilskudd på inntil kr 200 000,- til prosjektet.

Vilkår for tilskuddet er blant annet godkjennelse etter Områdeplan for Røros sentrum for gjenoppføring av Laddbua på tomta etter Tronshartgården. Tilskuddet knytter seg til gjenoppføring av Laddbua, ikke til evt. godkjente tilbygg.

Det forutsettes at arbeidet utføres av firma/håndverker med bred erfaring med istandsetting av eldre verneverdige bygninger.

Tilskuddet forutsetter at Laddbua oppføres på tomta etter Tronshartgården. Tilskuddet kan først utbetales etter at bygningen er gjenoppført. Arbeidene skal utføres i samråd med Byantikvaren. Dersom det oppstår endringer underveis skal Byantikvaren underrettes straks.

Det ble søkt om tilskudd på kr 250 000,- til tilbakeføring av Laddbua til Røros sentrum, nærmere bestemt tomta etter Tronshart-gården. Fra søker er hele prosjektet estimert til å ha en kostnad på kr 4 200 000,-. Rørosmuseet-Bygningsvernsenteret har tidligere utarbeidet et kostnadsoverslag på demontering og gjenoppføring av tømmerkassa etter Laddbua. Dette overslaget er indeksregulert til kr 570 000,-.

Skanckebua er covid-stengt (+)

Restauranten og baren Skanckebua er stengt på grunn av de nye COVID-reglene. Hvor lenge bua skal være stengt, avhenger av smitteutviklingen og hvilke smitteverntiltak som gjelder. Peder Hiort Mathus og Bergstaden Hotel Restaurant holdes åpne, men med begrensede åpningstider. Puben er også stengt på ubestemt tid.

Skanckebua er markedsført som en gastropub med sjel og atmosfære, beliggende midt i Røros sentrum. Skanchebua har tre avdelinger, der puben er lokalisert øverst ved inngangspartiet. En halv etasje ned ligger Systua som kan romme opp til 50 personer i pamdemifrie perioder. En halv etasje lengre ned, under baren ligger Smørkjelleren. Det er et lite og intimt lokale for inntil 20 personer. Nå ligger er alle de tre avdelingene tomme, og det blir de minst til midten av januar.

Støtte til planlegging av bibliotekinteriør (+)

Trøndelag fylkeskommune- seksjon fylkesbiblioteket har gitt Røros kommune inntil kr 30 000 til støtte for planlegging av bibliotekinteriør. Støtten gis i forbindelse med bygging av nytt bibliotek.

Støtten skal brukes til ekstern rådgiving for interiør i biblioteket, for eksempel interiørarkitekt med erfaring fra innredning av biblioteklokaler. Dette skal gjøres i samarbeid med prosjektet/byggetiltaket.

Ras av permisjonsvarsel (+)

Etter innstramming av tiltakene mot spredning av covid 19 har nesten alle ansatte i hotellene på Røros fått varsel om permittering. Skjenkestopp og minimalisering av sosial omgang gjøre at det ikke blir grunnlag for å holde barer åpne, og det kan også gå mot sterkt redusert åpningstid i restauranter.

Årsaken til at permisjonsvarsel er sendt ut nå, er at det ikke har kommet noen avklaring på om det vil bli gitt lønnskompensasjon. Hvordan kompensasjonsordningene blir, blir ikke klart før etter stortingsbehandling i januar.

Om ordninger med lønnskompensasjon kommer på plass, vil trolig mange av permitteringene ikke bli satt ut i live. Slik det ser ut nå, sitter det langt inne. Bergstadens Hotel vil ikke stenge dørene, men hotellet vil, som ved tidligere nedstenging av samfunnet, holde åpent.

Her er de tiltakene Regjeringen har varslet:

  • Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere
  • Rett til dagpenger til ledige og permitterte, uavhengig av hvor lenge de har mottatt ytelsen
  • Perioden for AAP-mottakere som er avklart for arbeid
  • Forhøyet dagpengesats på 80 prosent kompensasjon for den delen av dagpengene som er under 3 ganger grunnbeløpet
  • Særreglene med dagpenger for lærlinger
  • En ledig kan jobbe opp til 60 prosent av vanlig arbeidstid før dagpengene bortfaller, mot normalt 50 prosent

Tiltak som gjeninnføres er:   

  • Dagpengeretten for personer som har lav opptjening i 2021 sikres ved at kravet til tidligere inntekt for å få dagpenger settes ned fra 1,5 G til 0,75 G siste 12 måneder, eventuelt fra 3 G til 2,25 G siste 36 måneder
  • Kravet om at man må ha minst 50 prosent redusert arbeidstid for å få dagpenger lempes på, slik at man også har rett på dagpenger dersom man kun får arbeidstiden redusert med 40 prosent
  • Ordningen med dagpenger til lærlinger åpnes for nye tilfeller
  • Regjeringen vil sikre at Nav er i stand til å håndtere eventuelt økte henvendelser. Derfor forlenges hjemmelen til å forskuttere dagpenger ved behov

– En del av de bransjene som opplever begrensninger er restaurant og service, der vi vet at det er mange i deltidsstillinger og små stillingsbrøker. Vi vil ikke at de skal gå ut i ingenting, derfor senker vi inntektskravet for å få dagpenger, sier statsråden.

– Foreløpig gjelder disse tiltakene ut februar. Vi vurderer fortløpende om det trengs flere tiltak og har tett kontakt med partene i arbeidslivet om dette, sier Tajik.  

I tillegg vil regjeringen åpne for unntak for aktivitetskrav for kvalifiseringsprogrammet og sosialstønad i tilfeller der covid19-pandemien gjør det vanskelig å gjennomføre aktivitetene.

Regjeringen har besluttet å gjeninnføre garantiordningen for banklån til bedrifter. Tiltaket må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan ESA. Dette hjelper trolig lite mot permitteringer. Det er lite aktuelt for de fleste bedrifter å lånefinansiere løøsutgifter.

Rørosmartnan 2022

Pressemelding fra Røros kommune, Destinasjon Røros og Visit Røros

I kongelig resolusjon fra 1853 står det: «Fra 1854 af skal der i Røros afholdes et Marked, der begynder næst siste Tirsdag i Februar Maaned og varer til den paafølgene Fredag». Siden 1854 er det blitt avholdt en ubrutt rekke med 167 markeder i Røros i februar, i dag kjent som Rørosmartnan.

Martnan nummer 168 skulle avholdes i 2021, men det satte koronapandemien en stopper for. I møte den 15.10.2020 vedtok formannskapet i Røros kommune at den 168. Rørosmartnan måtte utsettes til 2022.

Planleggingen er i rute, men nok engang gjør utviklingen av pandemien det nødvendig å vurdere hvorvidt det vil være mulig å gjennomføre Martnan i februar 2022. Denne vurderingen må også sees i lys av de nye tiltakene regjeringen kom med tidligere denne uken.

– Tidlig i høst utarbeidet vi derfor tre tiltaksplaner for ulike scenarier og gjorde en konsekvensanalyse av samtlige. Det er til stor hjelp i den situasjonen vi har havnet i nå, og vi jobber nå iherdig videre med nødvendige tilpasninger for å unngå avlysning enda et år! (martnassjef Lillian Sandnes)

– Om det blir Rørosmartnan 2022, skal alle kunne føle seg trygge på at det vil gjennomføres smittervernsforsvarlig (Marius Kaland, kommuneoverlege)

Gjennom 2020 og 2021 har Røros opparbeidet seg en anselig kompetanse i trygg gjennomføring av store arrangementer i pandemitider. Etter innføringen av nye nasjonale smitteverntiltak, skal Rørossamfunnet gjøre bruk av denne kompetansen til å vurdere mulighetsrommet for gjennomføringen av Rørosmartnan 15.–19.2.2022.

Visit Røros som arrangør, Destinasjon Røros og Røros kommune vil i fellesskap følge utviklingen i pandemien tett og se på løsninger som kan gjøre det mulig at Røros også i 2022 kan imot gjester fra fjern og nær til flotte opplevelser, handel og spell på Rørosmartnan. Beslutningen om dette vil la seg gjøre, vil bli tatt innen midten av januar 2022.

– Rørosmartnan utgjør en svært stor del av årsomsetningen for mange bedrifter, og er en grunnpilar i regionens reiseliv. Et avlyst arrangement også i 2022 vil ramme en allerede hardt prøvet næring. Det er derfor viktig å se nærmere på alternativer og hvilke muligheter som fins for gjennomføring. (Reiselivssjef Tove Martens)

Vi ønsker å se på hvilke muligheter vi har innenfor de rammene og smitteverntiltakene som foreligger. For Rørossamfunnet er martnan et pusterom i vinterhalvåret, en kulturell møteplass, og ikke minst et viktig arrangement for handel, restaurant og overnattingsbedrifter. Dette danner grunnlaget for viktig verdiskaping og mange arbeidsplasser. En vurdering av om vi kan gjennomføre Rørosmartnan 15.-19. februar 2022 må ha med seg alle disse elementene.

– Rørosmartnan betyr mye for en hel region. Vi skal ta pandemien på alvor og følge nasjonale retningslinjer. Samtidig er kulturen, frivilligheten og deler av næringslivet igjen hardt rammet av nasjonale tiltak. Derfor er det viktig for meg at vi ser på alle muligheter og alle alternativer før en endelig beslutning om Rørosmartnan 2022 tas. (Christian Elgaaen, ordfører)

Ordfører Christian Elgaaen, Røros kommune – Reiselivssjef Tove Martens, Destinasjon Røros/Visit Røros – Martnassjef Lillian Sandnes,

Gransker Ren Røros på nytt (+)

Revisjon Midt-Norge går i gang med å granske Ren Røros på nytt, på oppdrag fra kontrollutvalget i Røros kommune. Kontrollutvalget ba om en eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon av det delvis kommunalt eide selskapet i 21. september.

Revisjon Midt-Norge kaller representanter for eier, selskapet og styret inn til intervju. Eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon ble gjennomført våren 2020. Granskningen som settes i gang nå, er en oppfølging av granskningen i fjor. Oppfølgingsgranskningen ledes i likhet med den først gjennomgangen av Margrete Haugum.

I mars 2020 trakk Henrik Grønn, Anne Grethe Beck Andersen, Erland Sjøvold og May Kristin Knutsen seg fra styret for Ren Røros, etter en konflikt om veivalg og strategi. Kommunenes representant Henrik Grønn var blant styremedlemmene som trakk seg. Kravet om eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon kom i kjølvannet av denne konflikten.

I revisjonsrapporten i 2020. kom Revisjon Midt-Norge med følgende anbefalinger til Ren Røros

En viktig del av oppfølgingskontrollen, vil være å kartlegge om disse anbefalingene er fulgt.

Tidlig julegave til Coop-medlemmene i Midt-Norge: Øker kjøpeutbyttet til 3 prosent

Pressemelding fra Coop Midt-Norge:

God soliditet og sterke resultater gir medlemmene i Coop Midt-Norge en tidlig julegave når samvirkelaget øker kjøpeutbyttet til 3 prosent fra 1. januar 2022.

– Formålet til Coop er å skape medlemsnytte

– Etter flere år med sterke resultater har styret i Coop Midt-Norge tatt en beslutning om å øke kjøpeutbyttet til 3 prosent fra nyttår, sier Torbjørn Skei, administrerende direktør i Coop Midt-Norge.

– Formålet til Coop er å skape medlemsnytte, og vi er veldig glade for å kunne øke kjøpeutbyttet til medlemmene våre. Vi i styret har hatt en dialog over tid med medlemmene i årsmøtet vårt, og basert på den sterke finansielle posisjonen vår og gode resultater var tiden inne. Jeg håper våre 257.000 medlemmer i Trøndelag og på Helgeland blir fornøyd med julegaven, sier Lisbeth Bull Husby, styreleder i Coop Midt-Norge.

Landets 62 samvirkelag har 1 prosent kjøpeutbytte som minimumssats. Utover dette fastsetter hvert enkelt samvirkelag sitt kjøpeutbytte basert på egne resultater og finansiell soliditet.

Økningen betyr at samvirkelaget trolig vil utbetale godt over 300 millioner kroner i kjøpeutbytte og medlemsfordeler for året 2022. 

– Et resultat av hardt og godt arbeid

Samvirkelaget har gjennomført en lang rekke fusjoner de siste årene. Nå får medlemmene en økt andel av stordriftsfordelene. 

– Vi har økt omsetningen fra 3,5 milliarder i 2015 til 8,5 milliarder i 2021, og mye av dette har kommet gjennom fusjoner med andre samvirkelag. Gjennom godt og hardt arbeid har vi klart å ta ut stordriftsfordeler gjennom å forbedre driften vår. Disse gevinstene kommer medlemmene våre til gode, både gjennom oppgradering av butikkene og mer penger tilbake gjennom et godt kjøpeutbytte, sier Torbjørn Skei, administrerende direktør. 

Han legger til at resultatene har kommet tidligere og sterkere enn forventet. 

– Tilbake i 2014 så vi at det ville komme noen år med store investeringer. Vi forventet også flere store og krevende fusjoner, og at dette kunne sette resultatene våre under press i en overgangsperiode. For å ha en trygghet gikk vi da ned fra 3 til 2 prosent i 2015. Etter 14 fusjoner de siste årene ser vi at sterkere resultater har kommet mye raskere enn vi trodde på den gang. Nå er egenkapitalen vår så sterk at det er riktig å gi medlemmene våre et løft i kjøpeutbytte, sier Skei.

Pols ette’ Jørgen A. Nordbrekken bak luke 15 (+)

Laget Hass Krestafer ventet 39 år før de kom med ny plate. Orkesteret, som har eksistert siden 1976 (!) slo til med 24 kutt med en god miks av tradisjonelle gammeldanslåter, egenskrevet musikk av Odd Sundt og et knippe riktig gamle Rørospolser.

Dermed rommer plate en hel julekalender, og hver dag i advent åpner vi ei luke. Bak luke femten finner vi Pols ette’ Jørgen A. Nordbrekken, og som alle slåttene på plata, har den en spesiell historie.

Smitterekord for Røros (+)

I går ble 10 personer med bostedsadresse Røros bekreftet smittet av covid 19. Det er det høyeste antallet nye smittetilfeller på en dag. Dermed passerte Røros 100 smittede siden pandemien startet, og det totale antallet er nå oppe i 102. De nyregistrerte positive testene kan skrive seg fra mer enn en dag, siden testene hoper seg opp på St. Olavs hospital. De siste dagene har det vært lave smittetall for Røros.

I går ble det også smitterekord for Norge, med totalt 6003 smittetilfeller. Fra i dag gjelder nye nasjonale forskrifter, som er satt inn for å dempe smittespredningen.