Trafikk fra E-6 dirigeres om Røros i kveld. Årsaken er at Stavåbrua i Rennebu er midlertidig stengt for kjøretøy over 5 tonn, etter at det er funnet store sprekker i brua. Brua ble skadet under Trident Juncture, og nå viser det seg at skadene på brua har forverret seg. Brua, som ble bygd i okkupasjonstiden, er 104 meter lang, og det er 70 meter ned til elva som renner nede i dalen under den.
Dette betyr stor trafikk gjennom Gauldalen og over Røros. Statens vegvesen håper å kunne åpne den nye Stavåbrua om 14 dager, og i verste fall kan storparten av trailertrafikken mellom sør og nord i Norge komme til å gå over Røros helt til den nye brua åpnes. Vegtrafikksentralen varsler oppdatering om dette onsdag 1/12 klokka 12.
Det er kaldt vinterføre, og det det er spennende hvordan det vil gå opp de bratteste bakkene og i de smaleste partiene, når trafikken på Fylkesvei 30 er det mangedobbelte av det som er normalt.
Røros barnehage har tilsatt Sussie Marie Johansson som fagarbeider i 100% fast stilling, på Svaale. Med sin sørsamiske språk- og kulturkompetanse, vil hun bli et viktig tilskudd i videreutviklinga av det samiske barnehagetilbudet.
Det skapte optimisme, da Regjeringen varslet en opptrappingsplan for kulturminner i Hurdalsplattform, men Opptrappingen starter med en reduksjon på 14 millioner kroner, i forhold til det Solbergregjeringen fikk vedtatt for 2021.
Solbergregjeringen foreslo reduksjon i tilskudd, i sitt forslag til statsbudsjett for 2022. I regjeringspartienes reviderte forslag, var det holdt fast ved denne reduksjonen. Nå viser det seg at det også står slik, etter budsjettforhandlingene med SV.
Kulturminnefondet har tidligere opplevd på få plusset på sitt budsjett i halvårsrevideringen, og det kan skje denne gangen også. Det siste året har det vært stor økning i søknadene til kulturminnefondet, og i valgkampen signaliserte flere politiker at satsingen på kulturminner skulle bli større. Når budsjettprosessen nå nærmer seg slutten, ser det ut til at satsningen blir redusert i stedet. Rammen for 2022 blir 105 millioner kroner, mot 119 millioner kroner i 2021.
SV og Regjeringspartiene har kommet til enighet om statsbudsjettet for neste år, og det er ikke funnet plass til bevilgninger hverken til Røros Folkehøgskole eller familieparken i Doktortjønna.
Først viste det seg at Regjeringen Solberg, ikke gikk inn for penger for noen av det to tilbudene, som på hver sin måte betyr mye for Røros. Håpet var så at den nye Regjeringen, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, skulle finne penger. Det gjorde de ikke. Nå er det klart at heller ikke forhandlingene mellom regjeringspartiene og SV har gitt resultater. Dermed blir folkehøgskolen ytterligere utsatt, og Familieparken i Doktortjønna må se etter annen finansiering.
– Manglende støtte fra de to andre partiene. Vi kommer til å sloss videre for begge disse, sier Lars Haltbrekken (SV) til Rørosnytt.
Røros kommune, Trøndelag fylke og Rørosbanken bevilget midler til et forprosjekt for å utrede tomt, skolebygg og finansieringsplan for bygging av Røros Folkehøgskole. Rørosregionen næringshage er prosjektleder for forprosjektet.
Foreningen Prosjekt Røros folkehøgskole har sammen med entreprenørselskapet Johan Kjellmark AS og energiselskapet Ren Røros AS dannet et eiendomsselskap som skal stå for prosjektering, bygging og fremtidig drift av skolebygget. Næringshagen sto for det praktiske arbeidet med søknaden til Utdanningsdirektoratet om etablering av en folkehøgskole på Røros, som ble levert 1. april 2020.
Fagplanen for skolen er allerede godkjent av Utdanningsdirektoratet og Folkehøgskolerådet. Snart foreligger ny søknad med finansieringsplan, budsjett og tegninger av nytt skolebygg. Offentlig myndigheter, næringsliv og organisasjonsliv i lokalsamfunnet har vist stor interesse for prosjektet og bidrar nå aktivt til realisering av folkehøgskolen. En rekke politikere har også uttalt seg med begeistring om prosjektet, men bevilgning om igangsetting har latt vente på seg.
I prosjektbeskrivelsen som ligger på Rørosregionen Næringshage sine nettsider står det: Går alt som planlagt ønskes de første elevene velkommen til skoleåpning høsten 2022. Så langt har ikke alt gått som planlagt. Neste sjanse er statsbudsjettet for 2023.
Løpet av helga og i dag er det flere rørosinger som har testet positivt på covid 19 med hurtigtester. Så langt er ingen nye bekreftet smittet etter PCR-test. Dette henger sammen med at det nå er stort trykk på laboriatoriet ved St Olavs hospital, og det kan ta flere døgn å få svar. Trolig vil det komme noen svar i løpet av kvelden.
To av de nye som har testet positivt i hurtigtest, er medarbeidere i samme bedrift, og en tredje er i samme barnehage som en som tidligere har fått covidsmitte bekreftet i en PCR-test.
Regjeringen har nå varslet flere nye tiltak, for å bremse spredningen av den nye omikronvarianten når den kommer til landet.
– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
De nye tiltakene er:
Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.
Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.
Dette kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag.
Fra i dag er to bussavganger fra Røros til Trondheim og to avganger fra Trondheim borte fra ATBs bussruter. Til nå har det gått buss fa Røros til Trondheim klokken 10.35 og 12.05. Nå er begge disse avgangene lagt ned. Det samme gjelder de to avgangene fra Trondheim til Røros klokken 07.45 og 11.45.
De tre avgangene som fortsatt skal gå, er gjennomgående til Trondheim, slik at det ikke lengre blir bussbytte på Støren på noen av avgangene, som går fra Røros klokken 06.20, 08.10 og 16.50.
På lørdager blir det nå også gjennomgående ruter til Trondheim, og like mange avganger som i dag. Den siste bussen til Trondheim på lørdager har til nå gått klokken 13.40. Etter det nye ruteoppsettet skal den siste bussen nå gå allerede klokken 11.20. På søndager er det ingen endringer i forhold til før.
I løpet av natten krøp temperaturen ned mot -30 grader på Røros lufthavn.
Minimumstemperaturen i natt var -29.5 grader. Yr har ikke helt hengt med i temperaturfallet i sitt varsel. Nå melder Yr at temperaturen utover dagen vil være stigende opp mot -14 grader.
Langtidsvarselet visert at det er grunn til å forberede seg på kalde dager fremover. Laveste meldte temperatur i langtidsvarselet er -23 på onsdag.
Politiet er nå sikker på at det ikke var folk i hytta da brannen startet. Ei hytte i Kommandantveien hyttefelt er fullstendig nedbrent og det ser ut til å bli veldig vanskelig å finne brannårsaken. Politiet vil gjøre undersøkelser på brannstedet så snart det er kaldt nok til det.
Hytta var nærmest nedbrent allerede da brannvesenet kom til stedet i dag tidlig. De konsentrerte seg derfor om å redde et aneks ved hytta. Det ryker fortsatt fra ruinene, men det er svært lite igjen av hytta og ingen fare for spredning.
Ved sekstiden rykket brannvesenet ut etter melding om brann i ei hytte i Kommandantveien hyttefelt. Da brannvesenet kom fram, var hytta nedbrent, og brannvesenet konsentrerte seg om å redde et anneks.
Politiet jobber med å komme i kontakt med eier. Fortsatt uklart om noen var på hytta under brannen.