Som følge av vedtak på oppføring av Laddbua på tomta etter Tronshartgården i Finneveta, ønsker Røros kommune å prøve ut ulike kjøremønstre for å se hvordan dette påvirker trafikkbildet i kjernen av sentrum.
Ved oppføring av bolig på den aktuelle tomta vil en ikke kunne opprettholde dagens kjøremønster med kjøring i begge retninger gjennom Finneveta, da det blir kun en kjørebredde i hele veta. Alternative kjøremønstre i Finneveta blir da:
– Enveiskjøring mot Bergmannsgata – Enveiskjøring fra Bergmannsgata – Stenge veta for biltrafikk
Med bakgrunn i dette gjennomføres følgende i en testperiode på 2 uker: Fra mandag 7. juni kl. 08.00 frem til 21. juni kl. 08.00 skiltes innkjøring forbudt fra Bergmannsgata og inn i Finneveta. I testperioden etableres enveiskjøring fra Lorentz Lossius gata gjennom Finneveta til Bergmannsgata.
Roald Nielsen Rørmark er innstilt som kommunal fastlege ved Røros legesenter. Dette er en 100 % stilling. Han var eneste søker til stillingen. Ansettelsen bringer Røros kommune et steg nærmere en løsning på fastlegekrisen.
I formannskapsmøtet på torsdag kommer saken om fradeling av en setereiendom til fritidsbolig i Hånesåsen opp til behandling. Kommunedirektørens innstilling til saken er nei.
– Med hjemmel i jordloven §§ 1, 9 og 12 avslår Røros kommune søknad om fradeling og omdisponering av bebygd tomt fra GID 132/124 til fritidsformål, heter det i Kjersti Jensås sin innstilling til saken.
– Begrunnelse ligger i hensynet til landbruksressursene og påføring av drifts- og miljømessige ulemper gjennom formålsblanding. Det mest tungtveiende momentet i vurderingen er hensynet til landbruksressursene og ivaretakelse av landbruksverdiene i LNF-område – L5 samt en oppsplittelse av eiendomsstrukturen med formål fritid der ivaretakelsen av landbruksressursene og muligheter for landbruksdrift i området i framtiden ikke anses som ivaretatt, fortsetter hun i konklusjonen av saken.
Egen enhet siden 1960
Eiendommen som er søkt fradelt ligger i Hånesåsen og innehar GID 132/124. Simavollen 132/124 og Sivertsvollen 132/126 begge er setertun og definert som fritidsboliger. Formålet med å fradele eiendommen er å selge den delen som er Sivertsvollen.
Sivertsvollen har vært en egen enhet siden cirka 1960.
– I 1960/61 fikk daværende eier Palma Aalberg, fradelt fra en setervoll 132/126 Sivertsvollen, mens hun beholdt utmarka. Ved hennes død ble utmarka overtatt av gårdbruker Hans Jacob Langen, mens Sivertsvollen ble solgt til Lauvhaug. Lauvhaug overdro eiendommen til sine døtre. Døtrene solgte Sivertsvollen til Jan Gulldal i 1998/99. Noen år senere ble Sivertsvollen solgt til Roger Halshamn. Dette viser at Sivertsvollen har vært en egen enhet siden ca. 1960, altså om lag 60 år, sier Grethe Borchgrevink Alu i søknaden til kommunen.
I desember 2018 ble tidligere 132/126 lagt til søkers eiendom GID 132/124 ved en jordskiftesak. Søkers utgangspunkt for å gjennomføre dette var at daværende 132/126 fortsatt skulle være en egen enhet. Slik ble det altså ikke.
Redd for presedens
I argumentasjonen fra kommunen så er de redd for at saken kan skape presedens i lignende saker i fremtiden hvis man godkjenner fradelingen gjennom en dispensasjonssak.
– En slik sak skaper klart fare for presedens for lignende saker i fremtiden, noe som kan gi uønskede og utilsiktede konsekvenser for arealdisponeringen og jordbruket i framtiden. Kommunen må være meget bevisst på hva som skapes ved å åpne for fradeling av store tomter til fritidsbruk i slike områder som Hånesåsen, i LNF-områder og områder med spesielle natur- og kulturverdier. Tiltaket er ikke i henhold til plan og krever derfor behandling som en dispensasjonssak etter plan- og bygningsloven, sier kommunen i saksvurderingen.
Selv om i prinsippet det ikke vil være en endring i bruken av eiendommen ved et eventuelt salg så er hensynet til jordbruket i fremtiden det avgjørende momentet. Sammen med det å bevare de spesielle natur- og kulturverdiene i setervolllandskapet man finner i Hånesåsen.
Vi får se om politkerene i formannskapet sier seg enig med saksvurderingen til kommunedirektøren på torsdag når saken skal behandles.
Røros bibliotek arrangerer en helt annerledes vandring i Bergstaden.
Med støtte fra Nasjonalbiblioteket, har vi laget en vandring med litterær vinkling.
Vi har arbeidet oss fram til 14 stoppesteder. Alle kjente, men ikke fullt så vanlige som stoppesteder i vandringer. Her har litteraturen selv valgt de fleste stedene, og noen steder har valgt seg litteratur. Vi tar fram både kjente og ukjente forfattere. Litteraturen er tidløs, men knyttet til Røros på et eller annet vis.
Bibliotek har fått støtte fra Nasjonalbiblioteket til dette prosjektet.
Formålet er
Å skape ny aktivitet
Bringe biblioteket ut av bibliotekrommet
Skape tiltak som bringer bibliotek, litteratur og lesing til nye brukergrupper
Bygge erfaringer og kompetanse for metoder for formidling som kan inn i daglig drift på sikt
UKM Trøndelag inviterer til UKM digital vår 12. og 13. juni.
Det blir fem forestillinger med kulturelle innslag fra ungdom ifra hele Trøndelag, og selve sendingen går live fra Ørland og Namsos. Alle, uansett hvor man befinner seg, kan ved å klikke inn på UKM Trøndelag få oppleve to smekkfulle dager med ung kultur fra Trøndelag.
UKM digital vår er også en reise gjennom Trøndelag og alle kommunene.
– Her får vi sett kommunene i både sommer- og vinterdrakt, være på innsiden av kulturskolen, kulturhuset, ungdomsklubben, samt høre hva ungdommene selv sier om kultur og egen kommune. Vi får også se ulike prosjekter og kulturuttrykk, forestillinger og workshops – og ikke minst utdrag fra det lokale UKM- arrangementet, forteller UKM fylkeskontakt, Anna Josefine Kvaløsæter.
Det vi kjenner som UKM lokalmønstring har noen kommuner , til tross for mange begrensninger, også fått arrangert. Dette blir en helt unik mulighet til å få sett hva som har foregått når det gjelder ung kunst og kultur i Trøndelag, i et ellers vanskelig (kultur)år.
UKM regionfestival måtte avlyses i mars 2020. I tiden etter har alle prøvd å finne løsninger på hvordan man kan få til andre og gode aktiviteter som kan løfte, synliggjøre og ikke minst tilrettelegge for arenaer der unge kan delta, møtes og skape sammen.
– Til tross for de restriksjoner og stadige endringer, har det vært stor vilje og drivkraft, både blant ungdom og voksne til å gjennomføre og finne alternative løsninger. Det har resultert i flere gode kulturaktiviteter for ungdom gjennom året, og UKM Trøndelag er svært imponert over det arbeidet som er lagt ned. Det er derfor med spenning og glede vi nå tilgjengeliggjør dette materialet med livesendinger fra Ørland og Namsos, sier Tor Erik Munkvold, som også er UKM fylkeskontakt.
I torsdagens formannskapsmøte skal den andre tildelingen av arrangementsstøtte til behandling. I innstillingen fra kommuneadministrasjonen får ni av ti søkere støtte.
– Ved fristens utløp har det kommet inn 10 søknader. For 2021 er det avsatt 306 000,- til denne ordningen. Dette er en reduksjon på ca 25 % fra fjoråret. Reduksjonen knyttes til kommunens behov for å redusere driftsnivået i tråd med vedtatt budsjett og økonomiplan 2021-2024. Det enkelte arrangement må derfor innstille seg på en reduksjon av nivået på tilskudd tilsvarende reduksjonen på budsjettet, heter det i sakspapirene til møtet.
I den første tildelingsrunden ble det tildelt 242 500 kroner, det vil si at kommunen har igjen 63 500 til fordeling i denne runden.
Fyrtårn innenfor kultur- og idrettsarrangement
– I kommunens kulturplan «med kultur for kultur» står det at Røros skal være et fyrtårn innenfor kultur- og idrettsarrangement, med høyt fokus på kvalitet og utvikling. I første fordelingsrunde 2021 behandlet vi 10 søknader, og i denne runden behandler vi samme antall. Det gir til sammen 20 søknader til større arrangement i kommunen vår, noe som definitivt er med på å strekke oss mot målsettingen i kulturplanen, heter det i saksvurderingen til møtet.
Kommunedirektøren legger fram saken med slik innstilling:
Formannskapet vedtar bevilgning av 63 500,- arrangementsstøtte 2. fordeling i 2021 som vist i tabell. Bevilgningen dekkes over kto 147003 – 5005, øvrige kulturformål.
Artut hele Juli – Røros IL: Søkeren får tilskudd fra Røros kommunes satsing på «Sommerskole 2021». Søker er orientert om dette.