Formannskapsmøte. Arkivfoto: Iver Waldahl Lillegjære

Nei til fradeling av tomt i Hånesåsen (+)

I formannskapsmøtet på torsdag kommer saken om fradeling av en setereiendom til fritidsbolig i Hånesåsen opp til behandling. Kommunedirektørens innstilling til saken er nei.

– Med hjemmel i jordloven §§ 1, 9 og 12 avslår Røros kommune søknad om fradeling og omdisponering av bebygd tomt fra GID 132/124 til fritidsformål, heter det i Kjersti Jensås sin innstilling til saken.                    

– Begrunnelse ligger i hensynet til landbruksressursene og påføring av drifts- og miljømessige ulemper gjennom formålsblanding. Det mest tungtveiende momentet i vurderingen er hensynet til landbruksressursene og ivaretakelse av landbruksverdiene i LNF-område – L5 samt en oppsplittelse av eiendomsstrukturen med formål fritid der ivaretakelsen av landbruksressursene og muligheter for landbruksdrift i området i framtiden ikke anses som ivaretatt, fortsetter hun i konklusjonen av saken.

Sivertsvollen GID 132/126 til venstre innenfor den rosa streken. Simavollen GID 132/124 ved rød prikk. Illustrasjon: Skjermbide fra sakspapirene.

Egen enhet siden 1960

Eiendommen som er søkt fradelt ligger i Hånesåsen og innehar GID 132/124.     Simavollen 132/124 og Sivertsvollen 132/126 begge er setertun og definert som fritidsboliger. Formålet med å fradele eiendommen er å selge den delen som er Sivertsvollen. 

Sivertsvollen har vært en egen enhet siden cirka 1960. 

– I 1960/61 fikk daværende eier Palma Aalberg, fradelt fra en setervoll 132/126 Sivertsvollen, mens hun beholdt utmarka. Ved hennes død ble utmarka overtatt av gårdbruker Hans Jacob Langen, mens Sivertsvollen ble solgt til Lauvhaug. Lauvhaug overdro eiendommen til sine døtre. Døtrene solgte Sivertsvollen til Jan Gulldal i 1998/99. Noen år senere ble Sivertsvollen solgt til Roger Halshamn. Dette viser at Sivertsvollen har vært en egen enhet siden ca. 1960, altså om lag 60 år, sier Grethe Borchgrevink Alu i søknaden til kommunen.

I desember 2018 ble tidligere 132/126 lagt til søkers eiendom GID 132/124 ved en jordskiftesak. Søkers utgangspunkt for å gjennomføre dette var at daværende 132/126 fortsatt skulle være en egen enhet. Slik ble det altså ikke.

Redd for presedens

I argumentasjonen fra kommunen så er de redd for at saken kan skape presedens i lignende saker i fremtiden hvis man godkjenner fradelingen gjennom en dispensasjonssak.  

– En slik sak skaper klart fare for presedens for lignende saker i fremtiden, noe som kan gi uønskede og utilsiktede konsekvenser for arealdisponeringen og jordbruket i framtiden. Kommunen må være meget bevisst på hva som skapes ved å åpne for fradeling av store tomter til fritidsbruk i slike områder som Hånesåsen, i LNF-områder og områder med spesielle natur- og kulturverdier. Tiltaket er ikke i henhold til plan og krever derfor behandling som en dispensasjonssak etter plan- og bygningsloven, sier kommunen i saksvurderingen. 

Selv om i prinsippet det ikke vil være en endring i bruken av eiendommen ved et eventuelt salg så er hensynet til jordbruket i fremtiden det avgjørende momentet. Sammen med det å bevare de spesielle natur- og kulturverdiene i setervolllandskapet man finner i Hånesåsen.

Vi får se om politkerene i formannskapet sier seg enig med saksvurderingen til kommunedirektøren på torsdag når saken skal behandles.