Kunstvandring i sommer også (+)

Kunstner Bente M. Strømmen og hennes mann Arve G. Lønnum skal også i sommer ha Kunstvandring i Nordgruvefeltet. Fra 1. juli blir det mulighet til å oppleve kunsten på stien fra Kongens til Rødalsgruva. Langs stien blir det plassert ut rundt 30 kunstverk. Kunsten er laget av Bente, og Arve har laget små tekster til. Dette er andre året de har kunstvandring i gruveområdet. 

Ideen om kunstvandringen fikk Bente for 20 år siden. I mai i fjor ble ideen tatt frem igjen, da det ble litt begrensede muligheter for folk. Man måtte ha Norgesferie og kunne ikke gå tett i tett på museer. Det var bedre å være ute og holde avstand til hverandre. 

– Vi tenkte at en kunstvandring oppi fjellheimen måtte være utmerket. Kongens gruver, oppå toppen der, og gå den fire kilometer lange veien inn til Røsjøen og tilbake. Med kunstverk som blir plassert med passe mellomrom oppigjennom på begge sider, sier kunstner Bente M. Strømmen. 

Bente og Arve tok kontakt med Røros kommune og grunneiere om tillatelse til å gjennomføre prosjektet. Tilbakemeldingene på kunstvandringen i fjor var veldig bra. 

Gjenstander

Til årets kunstvandring har Bente laget nye gjenstander, som er blitt til i verkstedet i hytta på Rugldalen. Forrige helg var det rakubrenning. Da ble kunsten som skal settes ut i sommer brent. Bente forteller at folk i år kan se både små og store gjenstander. Det er planlagt å sette gjenstandene mer ut i grupper, slik at folk kan se flere ting på samme plass. Større ting skal stå for seg selv. Arve skal skrive titlene og om gjenstandene på plater. I år blir det mer informasjon nede på Kongens. 

– Vi kommer til å lage en kasse som skal stå nede på Kongens på parkeringsplassen og der kommer vi til å legge vår kunstbok som  forteller om brenneprosessen og mange bilder. Den er da til salgs. Det blir mest sannsynlig mulighet for guiding to helger i sommer, sier Bente. Kunstvandringen skal stå til 31. august.

Kunstvandringen 2020. Foto: Tove Østby

Stor arbeidshelg langs hele Rørosbanen

Pressemelding fra Bane NOR:

Bane NOR foretar nødvendig vedlikeholdsarbeid i helgen på Rørosbanen for å modernisere banen og oppgradere standarden. Arbeidet starter lørdag morgen ved syvtiden og avsluttes senest klokken syv søndags kveld.

På Elverum blir hele helgen benyttet til å skifte en sporveksel på Elverum stasjon. Sviller skal skiftes mellom Opphus og Koppang i tillegg til i sporvekslene inne på Koppang stasjon.

Mange stikkrenner vil få nødvendig rensing og gjennomgang. På lørdagen vil det jobbes på strekningene Hanestad – Alvdal, Tynset – Tolga og Singsås – Støren. Dagen etter er mannskapene i gang mellom Alvdal og Tynset, Tynset og Tolga samt Singsås – Haltdalen.

Skogrydding er en årlig og viktig arbeidsoppgave ved jernbanen. Denne helgen skal det ryddes mellom Tynset og Tolga samt Haltdalen og Glåmos.

På Os er det full pakke med massebytte, skinnebytte og etablering av kabelføringer. Her begynner arbeidene allerede fredag kveld.

Selv om alle vanlige tog innstilles denne helgen, vil det være stor aktivitet på strekningen av Bane NORs og entreprenørenes arbeidsmasker, så det er som vanlig forbudt å oppholde seg på eller ved sporet av strengt sikkerhetsmessige hensyn. 

Kritisk fastlegemangel (+)

Fastlegene på Røros er få, overarbeidet og det skal ikke mye til før det er full krise. Flere tilsynelatende tilfeldige årsaker gjør at kommunen har ekstra liten kapasitet i tiden fremover.

– Slik som det er på Røros nå så er kapasiteten sprengt og det er kritisk for å si det rett ut. Vi har lyst ut to legestillinger og de burde vi hatt på plass nå. Vi har vært forskånet for fastlegekrisen på Røros helt til nå, sier virksomhetsleder for helse i Røros kommune Jan Roger Wold. 

I første runde med utlysninger på de to fastlegestillingene som ble opprettet for å fylle skoene til Gjelsvik fikk kommunen to søkere. Gjelsvik hadde cirka 1300 pasienter på sin liste ved nyåret. Per i dag så mangler 1213 personer fastlege på Røros.

– Det er vanskelig å si når vi har dette på plass. For det første så har vi ikke fått godt med søkere så vi lyser fortsatt ut stillingene. Men vi er i en prosess hvor vi forhandler med en lege og det kan resultere i en ansettelse, fortsetter han. 

Kommunen jobber med å få tak i folk på flere plan. Det første som ble gjort var å lyse ut de to ledige fastlegestillingene. Det andre de gjør er å ha en plan b og sjekker hvilke muligheter som finnes gjennom vikarbyråene. Nå er plan c i emning og 82 år gamle Bitten Scott blir ansatt i et 40 prosent legevikariat fra Os kommune til høsten. 

– Vi får dekning på 40 prosent fra Os kommune fra tidlig høst. Bitten Scott vil bistå oss fra i et vikariat, forteller Wold videre.

Nasjonalt problem

Generelt er situasjonen slik i hele Norge at fastlegene har betydelig flere oppgaver i dag enn de hadde før 2001. Det rekrutteres for få fastleger inn i ordningen og samhandlingsreformen gjør at kommunene, helsesektoren og fastlegene får flere oppgaver. 

Bredden i arbeidsoppgavene i distriktskommuner gjør at både nyutdannede sykepleiere og leger heller søker seg til universitetssykehusene i de større byene.

– En fastlege sin hverdag i dag er slik at de har opp til 60 timers arbeidsuke med mange forskjellige oppgaver. Det er interessant for fastleger å jobbe her men likevel så sliter vi med rekrutteringen både fordi det er en stor fastlegekrise i Norge og at de får mange kommunale arbeidsoppgaver, sier kommunalsjef for helse i Røros kommune Siv Tamlag.

600.000 innbyggere måtte ufrivillig bytte fastlege i fjor, viser en undersøkelse Ipsos har gjort for KS. 100.000 mennesker har ikke fastlege fordi det ikke finnes ledig kapasitet. Situasjonen forverres år for år.

Overarbeidede leger

Wold sier at det blir mer slitasje på de ansatte som fortsatt er på legesenteret slik situasjonen er i dag. 

– Vi ser jo at det blir en slitasje på de som er igjen og de får mer å gjøre når man har mangel på personell. De har lange dager og har en stor stayerevne og strekker seg langt for at situasjonen skal løse seg. Jeg kjenner ikke en lege her på Røros som går hjem klokken fire, sier han. 

Turnuslegen som har vært på Røros gjennom vinteren har sagt opp og det kommer ingen nye før til høsten.

– Dessverre måtte en turnuslege si opp i går og dermed har vi ingen per i dag. Men fra 1. september øker vi med en ekstra turnuslege for å styrke kapasiteten ytterligere, fortsetter Wold.

Kommende permisjoner

En fastlege ved Røros legekontor er allerede ute i permisjon. Snart får vedkommende følge av kommuneoverlege Anne-Lajla Westerfjell Kalstad og Hilde Fjorden som skal steppe inn i varaordførerrollen når ordfører  Isak Busch går ut i pappapermisjon fra 16. august. 

– Når det gjelder Anne-Lajla og kommuneoverlegebiten så er den på plass, Marius Kalland tar over kommuneoverlegestillingen i perioden hun har permisjon. Han har vært stedfortreder i kriseledelsen i hele perioden vi har vært gjennom. Når det gjelder permisjonsøknaden fra Hilde Fjorden så er dette noe vi håndterer når dette eventuelt blir aktuelt, sier Wold og peker på at det faktum som kom frem i behandlingen av permisjonssøknaden til Isak Busch; Det var en mulighet for at Fjorden bare kom til å søke permisjon hvis det var en vikar på plass. 

Løses med felleslister

De som ikke har fastlege får time fra en av de andre legene på legesenteret når de bestiller legetime. Så inntil Bitten Scott er på plass eller en ny fastlege er ansatt øker arbeidsmengden på de gjenværende. Samtidig skal man avvikle ferie.

– Det vi gjør fremover i nærmeste fremtid er å organisere oss på den måten som vi organiserer oss ellers gjennom sommeren. Med felles pasientlister der de legene som er tilstede og ikke er på ferie håndterer de pasientene som kommer, sier Wold.

De som gjør legemangelen ekstra utfordrende er at Gjelsvik for det første hadde mange pasienter på listen sin, men for det andre hadde de pasientene med komplekse medisinske diagnoser.

– Vi vet at Per Arne har hatt ei stor liste og jobbet med store medisinske utfordringer. Det er noen pasienter som må prioriteres hele tiden, men de vil jo få et tilbud. Det er bare det at det er ufattelig dårlig legedekning akkurat nå, sier Wold.

Alle vil få hjelp

– Alle skal få hjelp når de trenger det. Vi ønsker at alle tar kontakt med legekontoret uansett så får man ta en vurdering på hvor akutt dette blir. Man vil jo uansett få en time, sier Tamlag. 

I pressemeldingen som kommunen sendte ut før helgen sier man at alle vil bli godt ivaretatt av fastlegene ved Røros legesenter men at man kan bytte fastlege til nabokommunene Os eller Holtålen som har ledig kapasitet på listene sine. Wold understreker at det er en oppfordring som fortsatt gjelder.

– Det er jo et fritt valg hvor du ønsker å ha fastlege. Der det er mulig så oppfordrer vi folk til å bytte fastlege til Os eller Holtålen kommune. Her må du jo vente for å få time, slik at det kan være lurt å sjekke ledig kapasitet i de andre kommunene, sier han.

Endring av kjøremønster i Finneveta

Pressemelding fra Leder i trafikksikkerhetsutvalget, Jon Anders Kokkvoll, Røros kommune

Som følge av vedtak på oppføring av Laddbua på tomta etter Tronshartgården i Finneveta, ønsker Røros kommune å utprøve ulike kjøremønstre for å se hvordan dette påvirker trafikkbildet i kjernen av sentrum.

Ved oppføring av bolig på den aktuelle tomta vil en ikke kunne opprettholde dagens kjøremønster med kjøring i begge retninger gjennom Finneveta, da det blir en kjørebredde i hele veta. Alternative kjøremønstre i Finneveta blir da:

  • Enveiskjøring mot Bergmannsgata
  • Enveiskjøring fra Bergmannsgata
  • Stenge veta for biltrafikk

Med bakgrunn i dette gjennomføres følgende i en testperiode på 2 uker:

Fra mandag 7. juni kl. 08.00 frem til 21. juni kl. 08.00 skiltes innkjøring forbudt fra Bergmannsgata og inn i Finneveta. I testperioden etableres enveiskjøring fra Lorentz Lossius gata gjennom Finneveta til Bergmannsgata.

Endringene får ingen konsekvenser for gående og syklende.