Markeringen av Kvinnedagen på Kaffestuggu, var ett av de siste arrangementene som var på Røros i fjor, før Norge ble stengt ned. På grunn av koronasituasjonen blir Kvinnedagen i år markert digitalt. Komiteen for Kvinnedagen har stilt 8 spørsmål til 8 damer i Røros. Kvinnene er presentert på Facebook-siden Kvinnedagen 8. mars på Røros, og i Arbeidets Rett.
Rørosnytt har møtt Hanne Hauge, Marianne Moseng Breiguu og Hilde Marie Gaebpie Danielsen i Kvinnedag-komiteen på Røros.
Hilde synes at solidariteten til kvinner i hele verden er den viktigste saken i dag.
– Vi har satset på en todelt kampanje i år. Den ene er at vi vil vise frem de flotte Rørosdamene, og der kunne vi sikkert presentert 800 stykker og ikke bare åtte. Men vi har også laget en spleis til inntekt til arbeidet mot kjønnslemlestelse av damer i nordre del av Afrika. Fordi det er jo sånn at vi går her og har det fritt og framt, men det er mange andre damer, andre steder i verden som risikerer fysisk å bli mishandlet for de er damer, sier Marianne.
Hanne, Marianne og Hilde er en selvutnevnt komité for Kvinnedagen på Røros.
– Det er ikke til å legge skjul på at vi er 3/4 av SV sin kommunestyregruppe. Kvinnedagen er ikke noe politisk arrangement, den er definitivt tverrpolitisk. Men vi jobber nå sammen om smått og stort vi tre, og er opptatt av solidaritet og kvinnesaker og hadde lyst til å markere noe. Det er lett å arrangere ting sammen med folk som man snakker med ofte. Da går ting fort og det blir gjort, og dermed ble det oss tre, sier Hanne. Hun legger til at dette er en kvinnedag og kvinnesak er fortsatt viktig, men man kan utvide det til at dette er en kamp for å bli verdsatt for noe annet enn kjønn. Før var det kvinne og mann. Nå er det egentlig et større syn på det med kjønn også. Så kvinnesaken i dag stiller seg kanskje i en litt større tradisjon, og man blir verdsatt som person og ikke det kjønnet man er.
Leserinnlegg fra Gaebpien Hilde Marie Danielsen. Sv Samepolitisk råd / Røros Sv / 2 Kandidat stortingslista for Trøndelag Sv, valgkrets sør:
Slagord som « fitta er mi og ikke Erna sin sjakkbrikke» er en av mange slagord som er blitt brukt i kvinnekampen.
Dette slagordet kan kanskje virke ganske brutalt for noen. Men jeg mener at slike slagord trenger vi! Vi må våkne! Vi må gå hardt til verks for å nå frem, også i 2021.
Derfor er dagens kvinnekamp like viktig å ha på dagsorden. Vi har ennå en god del kamper å kjempe, både for og faktisk imot. Vi har sett at dagens regjering har satt kvinner tilbake i sin førende politikk. Det må vi kjempe imot. Vi ser at vi ennå ikke er i mål med flere kvinnekamper, som feks.likestilling og likelønn, det må vi kjempe for.
Kvinnehelse har lenge hatt en lav status. Vi mangler kunnskap om kvinnens helse. Vi trenger forskning. Vi trenger bedre diagnostisering og behandling av lidelser som særlig rammer kvinner. Vi vet at dersom kvinners helse er dårlig,så har det ringvirkninger langt utover den enkelte kvinne. Det berører også store felleskap,både sosial, kulturelt og økonomisk.
Norges kvinner, vi har det bra? Ja vi har det bra, men ikke bra nok!
Våre formødre har kjempet og tråkket opp stien for oss fram til idag. Idag er det vi som skal tråkke den videre for vår fremtids jenter og kvinner. Full av respekt og takknemlighet til alle dere som kjemper for kvinner og jenter idag og for de som kjempet før oss. Verden trenger dere alle. Feminisme er en styrke for verden!
«There can be no peace without women» pryder det på en vegg nede i Kabul. UNICEF Norge kan melde: «hvor langt har vi kommet når millioner av jenter går glipp av utdanning på grunn av mensen?»
Globalt idag ser vi det jeg vil kalle en slagmark av jenter og kvinners rettigheter. Jenter blir drept,voldtatt og kjønnslemlestet brukt som et våpen i krig. Kvinner utestenges fra den offentlige samtale, utdanning får de ikke, de giftes bort som barnebruder, og brutale tall som 300.000 kvinner dør hvert år på grunn av komplikasjoner under svangerskap/ fødsler eller under ulovlige aborter. Dette er noen av de eksempler på at vi trenger å rette blikket også globalt!
Vi kunne lese på Nrk i går at urfolket i Peru er blitt brutalt tvangssterilisert fordi de er av «feil» folk. De ble overfalt av statsmakten på offentlige kontorer, dopet ned, tvangssteriliserte i uhygieniske forhold som igjen førte til infeksjoner og noen døde. Dette fordi de ikke skulle få lov til å føde flere barn på bakgrunn av sin kulturelle levesett som urfolk! Urfolk verden over står ennå i kamper, kamper for retten til sin eksistens som urfolk!
FN`s bærekraftmål nr 5 skal sikre likestilling mellom kjønnene innen 2030. Jeg må være så ærlig å si at det tror jeg ikke er realistisk, satt i perspektivet vi har idag og det vi vet og ser idag i 2021.
Derfor trenger vi denne dagen, 8. Mars, vår internasjonale kvinnedag! La oss alle stå sammen i solidaritet for alle kvinner verden over!
Lahkoe nyjsenebiejjine njoktjen 8.b.! Gratulere med Kvinnedagen 8. Mars!
Holtålen-, Os og Røros i samarbeid med Frisklivsentralen og Frivilligsentralen starter opp med selvhjelpsgrupper for alle over 18 år etter påske. Selvhjelpsgrupper skal virke både helsefremmende og forebyggende. Dette er en gylden mulighet til å jobbe med egne utfordringer.
Gruppen vil være selvstyrt, men får starthjelp av to kursede igangsettere, som også ordner med lokaler. Gruppen vil bli i hver kommune om nok påmeldte, eller felles om få interessenter.
Hva er selvhjelp og hvem kan ha nytte av dette: – Et sted å ta tak i egne utfordringer sammen med likepersoner (5-8 personer) – Gratis tilbud – Basert på tillit, respekt og taushetsplikt. – Målet er å oppleve felleskap, dele tanker, følelser og erfaringer, noe som gir styrke til å gå videre i egne endringsprosesser. – Gruppen er for alle som har et problem eller en utfordring i livet. For eksempel: sorg, angst, ensomhet, uro, skam, utilstrekkelighet, nedstemthet, avhengighet, trist, sliten osv.
Nærmere tidspunkt for oppstart blir annonsert. Ta kontakt innen 18.mars. Vi tar også imot henvendelser etter dette.
Alle har vi noe i bagasjen, bruk det til å komme videre!
Deltidsarbeid rammer økonomisk og det går utover den enkeltes frihet. Et viktig prinsipp for AUF i Trøndelag er muligheten til å leve frie liv. Det gjør du ikke dersom du er nødt til å sette livet ditt på vent fordi du må jakte ekstravakter for å få endene til å møtes.
Det er en kjensgjerning at det er flest kvinner som jobber deltid. Bare i Trøndelag jobber over dobbelt så mange kvinner som menn deltid. I anledning kvinnedagen ønsker derfor AUF i Trøndelag å løfte viktigheten av at trønderske kommuner prioriterer arbeidet med å få flere inn i hele, faste stillinger. Heltid er en av de viktigste sakene for Arbeiderpartiet i forkant av valget i høst og det er en viktig sak for oss i AUF.
I Røros kommune jobber 47,9% av kvinnelige arbeidstakere deltid, i alle sektorer. Med andre ord har vi en stor jobb foran oss når det gjelder å få flere kvinner inn i hele, faste stillinger.
Å prioritere hele, faste stillinger er også et økonomisk spørsmål for kommunene. Helst skulle vi sett at dagens regjering gjorde mer for å få flere, og da særlig kvinner, inn i 100% fast stilling. Det gjør de ikke. Derfor trenger vi en ny Arbeiderpartiledet-regjering i høst.
Vi har forståelse for at ikke alle ønsker å jobbe i 100% stilling. Dessverre er det slik at deltid avler deltid, slik at en 80% stilling for noen vil bety 20% stilling for noen andre. Røros AUF håper derfor at Røros kommune går gjennom hvilke faktorer som bidrar til at enkelte ønsker å jobbe i deltidsstillinger. I tillegg oppfordres kommunen til å se på muligheten for å slå sammen mindre stillingsprosenter, slik at de som ønsker det på sikt kan få tilbud om 100% fast ansettelse.
Jakob H. Tidemann
Leder, Røros AUF og Fylkesstyremedlem, Trøndelag AUF
Anita Rennemo ble valgt som ny styreleder for fotballgruppa til Røros Idrettslag. Dette skjedde på et elektronisk årsmøte i forrige uke.
– Alt har sin ende og jeg er på Årlig Møte i kveld blitt avløst som leder i Røros IL Fotball. Jeg vil gratulere og ønske nyvalgt styremedlemmer lykke til. Ønsker å takke alle spillere, trenere, lagledere, andre ressurser i Rørosfotballen og Røros IL for ett krevende, givende og ikke minst artig samarbeid, sa avtroppende styreleder Odd Erik Trønnes i en melding etter møtet.
Trønnes ønsket egentlig å trekke seg som leder for et år siden. Han gikk inn for en ny periode som leder og økonomiansvarlig i fjor sommer med Rennemo som nestleder. Nå tar altså Rennemo over som styreleder, mens Monica Knutsen ble valgt til ny sekretær og Ole Magnus Tamnes ble valgt til 1. vara.
Årsmøtet skulle egentlig vært avholdt den 22. februar men ble utsatt til 4. mars på grunn av valgkomiteen og det gamle styret ikke hadde kommet i mål med nye personer til vervene som manglet. Nå har de klart det og resultatet ble Rennemo, Knutsen og Tamnes.
Mens pandemien er i sterk vekst på Østlandet, er Røros kommune fortsatt smittefri. Vaksineringen er kommet godt i gang, og Røros ligger noe bedre an enn landsgjennomsnittet. Så langt har 9,2% av befolkningen på Røros fått en dose, mens 5,1% har fått to doser. Hele Norge sett under ett har 7,03% fått en vaksine og 3,74% har fått to vaksiner.
Den første vaksinedosene gir beskyttelse, men det skal to vaksiner til før en regnes som fullvaksinert. Tester viser at vaksinene gir god effekt, men de gir ikke 100% beskyttelse. Det finnes noen relativt få eksempler på smitte etter vaksinering.
Vaksineglassene som ankommer Norge fordeles ukentlig til kommunene. Fordelte doser er et estimat basert på det antall doser hvert glass minst skal inneholde. Det vil variere om den enkelte vaksinatør får ytterligere doser ut av glasset. I tiden fremover er det ventet at områder med mye smitte vil bli prioritert noe høyere.
FHI opplyser at det kan være noe forsinkelser i registrering av satte doser. Tallene kan derfor endre seg noe over tid. FHI rapporterer ikke i helgene. Tallene oppdateres ca kl. 13.20 på hverdager.
8. Mars er en viktig dag for meg, og mange kvinner og menn på Røros, i Norge, og over hele verden. Ikke bare fordi jeg er en jente er dagen viktig for meg men for å støtte opp de tøffe, sterke og modige kvinnene og mennene som har kjempet for at de selv og de neste generasjonene skal ha en lik framtid, ha de samme mulighetene, og et bedre liv uavhengig av kjønn. Det at kvinner i Norge i dag kan stemme, få bra utdanning og få bedre lønn har vi dem å takke. Nei vi er ikke helt i mål, men det er derfor vi må fortsette å markere den dagen her, minne hverandre på hvor viktig Kvinnedagen er, hvor viktig feminisme er.
Selv om samfunnet vårt har forandret seg, er det kvinner over hele verden i dag som blir undertrykt, nektet å stemme, nektet å kjøre bil, nektet utdanning, nektet å ta abort, nektet å være sammen med dem den elsker, sett ned på i alle sammenhenger og slengt skjellsord etter seg. Det er land kvinner har levd sånn i generasjon etter generasjon, det er kvinner som lever i et bedre samfunn som Norge, men selv de beste landene med de beste rettighetene er ikke perfekt. Jeg ser det som viktig å huske hvor mye kvinner har vært igjennom bare for å stemme, gå på skole, bestemme sin egen fremtid og bestemme over sin egen kropp.
Feminisme handler om at kvinner og menn skal stå helt likt uansett hva. Uten hadde samfunnet falt sammen. Norge og verden trenger både kvinners og menns kompetanse for å nå målene våre. Jeg vet at AUF vil kjempe til vi har krysset målstreken men flere må også kjempe. Akkurat derfor burde Røros kommune være med på å markere Kvinnedagen, ved å heise opp flagget markerer vi stolthet og viktigheten bak denne dagen.
Det er altfor mange forskjeller i mellom kvinner og menn fortsatt den dag i dag. Den du er skal ikke påvirke fremtiden din. Selv om du ikke ble det “rette” kjønnet skal du kunne få den utdanninga du vil, den jobben du vil, kunne elske hvem du vil og leve som du vil.
Det er liten tid vi har for å redde kloden vår og for å finne nye og bra løsninger på problemet. Samtidig må vi passe på så alle skoler har de beste tilbudene. Arbeidsplassen har bra arbeidsforhold, og at vi får skapt nye grønne arbeidsplasser. Vi må fortsette å være aktive i internasjonal politikk så hele verden kommer i bedre balanse. Vi er bare mennesker. Vi er ulike, men fortsatt så utrolig like. Vi må stå sammen for å beholde det vi har, men også gjøre samfunnet og menneskers liv enda bedre og mer likestilt.
Jeg vil anbefale alle, alle kommuner å flagge 8. mars, på den måten kan vi vise andre kommuner og fylker at dette her er viktig for oss, og påvirke land der kvinner fortsatt ikke kan stemme og ha samme rettigheter som menn. Der arbeidsforhold er dårlig, og der ikke mange barn får utdanning. Vi må vise alle som har kjempet for kvinners rettigheter, men også vise at de opp igjennom tidene ikke har kjempet forgjeves. Vi må vise at vi vil fortsette kampen.
I noen land kunne jeg kanskje ikke skrevet dette innlegget. Fordi jeg er født jente. Jeg kunne vært født i et land der kvinner ikke har lov til å ha meninger, et land der kvinner ikke får lov til å kjøre bil. Et land der jeg ikke får bestemme over min egen kropp, et land der jeg ikke har tilgang til bind og tamponger. Men jeg vant lotteriet, jeg ble født i Norge, jeg har lov til å bruke stemmen min og det er nettopp det jeg gjør.
Som en stolt AUF-er og feminist vil jeg at vi skal flagge den 8. mars, som de gjør i Trondheim, Tyskland, Russland og mange andre byer og land. Det er faktisk et fåtall av land i norden som flagger på Kvinnedagen, som Sverige og Finland. Vi kan bli en inspirasjon hvis vi flagger 8. mars også her i Norge, også her på Røros.
Kvinnedagen burde markeres mer tydelig og læres mer om på skolen, og ikke minst flagges for hvert eneste år for at vi ikke skal glemme. Den 8. mars er ikke bare en hvilken som helst dag, det er Kvinnedagen. En viktig dag for meg, deg og mange flere over hele verden. Så la oss flagge for feminismen, for de kvinnene som blir undertrykt, og ikke får bestemme over sitt eget liv, sin egen kropp. La oss vise at vi bryr oss, og står på deres side. Vise at vi ikke vil gi oss før kampen er vunnet. La oss innføre bare en flaggdag til, la oss flagge på Kvinnedagen!
Malin Østby, styremedlem i Røros AUF
Til orientering: Malin Østby er datter av Tove og Tore Østby i Rørosnytt.