Tor Ronny Haugsgjelten i Røros Trafikkskole var blant dem som fulgte nøye med på lørdag, da kvinner for første gang kjempet om verdensmestertittel i kombinert. Etter veldig god hopping, var det tre nordøsterdøler som kjempet om tittelen. Den ene av dem var Gyda Westvold Hansen, jenta Røros Trafikkskole sponset med føreropplæring.
Gyda gjorde relativt kort prosess i sporet, og ble historisk i Oberstdorf, som den første kvinnelige verdensmesteren i kombinert.
NRK meldte tirsdag 2. mars at det er kulturminner norske turister er ute etter! Landslaget for lokalhistorie synes dette er kjempespennende, og vi håper Visit Norway også tar med de frivillige historielagene idet de nå skal legge mer vekt på kulturminner! Rundt om i hele landet formidler våre medlemslag rotekte kultur – det være seg norsk, samisk eller kvensk lokalhistorie. De legger til rette for at du og jeg kan ta del i en liten bit av landet vårt og se det store i det lille.
Takket være prosjektet «Kulturminne i kommunen» i regi av Riksantikvaren får lokale kulturminner- og miljøer økt oppmerksomhet og anerkjennelse. Og nå har vi også en undersøkelse som viser at dette er noe folk virkelig vil se og oppleve! Selvsagt kan du også få deg en god trimtur, de aller fleste historielag arrangerer vandringer i lokalmiljøet. Folkehelse med en særdeles lav terskel, og du vil helt garantert få fantastiske selfie-motiver!
Det drives det en aktiv og utadrettet virksomhet – fra Birkenes bygdemuseum i Agder, til Sámiid Vuorká-Dávviriid musea i Karasjok, fra Asker og Bærum historielag på Østlandet, til Skudenes historielag på Karmøy. Disse er bare noen eksempler blant hundrevis av frivillige som nedlegger tusenvis av dugnadstimer for at nettopp du kan få oppleve lokal historie. De viser frem og formidler håndverkstradisjoner, legger til rette for kulturstier, de kan fortelle deg om kystkultur og innlandsfiske, om hvordan det egentlig var på skolen for hundre år siden, ja, alt levd liv formidles av historielagene.
Alle disse lokalhistoriske formidlerne trenger besøkende så snart det blir mulig – etter en lang periode hvor smittevernet har måtte gått foran, håper vi nå at ikke bare de store institusjonene får oppmerksomhet. Legg gjerne turen innom et lokalt kulturminne i sommerferien. Støtt opp om ditt lokale historielag og bygdemuseum, bli kjent der du er og la deg overvelde av kunnskap og positive lokalhistoriske impulser.
Statsforvalteren ønsker forslag til kandidater fra Trøndelag til nasjonal jordvernpris innen 17. mars. Den nasjonale jordvernprisen er et tiltak for å styrke jordvernet.
Formål og målgruppe
Stortinget vedtok i 2015 en nasjonal jordvernstrategi, og strategien ble oppdatert av regjeringa i forbindelse med statsbudsjettet i 2018. Et av tiltakene i jordvernstrategien var å etablere en nasjonal jordvernpris. Prisen skal bidra til å øke oppmerksomheten om jordvernet, særlig i kommunene og fylkeskommunene, og få fram gode ideer og eksempler på tiltak, planer og strategier for å ta vare på dyrka mark.
Statsforvalteren er oppfordret til å sende inn kandidater fra eget fylke til Landbruks- og matdepartementet innen 1. april. Vi ønsker derfor forslag til kandidater som fortjener jordvernprisen i 2021.
Hvordan foreslå kandidater?
Kandidatene som foreslås til prisen må være en kommune eller fylkeskommune (eventuelt i samarbeid med andre) i Trøndelag.
Forslag på kandidater må sendes inn til oss innen onsdag 17. mars 2021.
Statsforvalteren vil gjennomgå forslagene og vurdere å fremme en kandidat fra Trøndelag til den nasjonale jordvernprisen 2021. Følgende vil bli vektlagt i utvelgelsen:
Konkrete, oppnådde resultater
Gode, planlagte tiltak
Konkrete informasjonsprosjekter
Nyskapende prosjekt og verktøy for jordvern
Integrering av jordvernhensyn i ulike prosesser
Andre forhold som tilsier at jordvern blir prioritert høyt
Selv om slutten av februar har vært mild og snøfattig er likevel gjennomsnittstemperaturen for måneden – 10,8 grader. Det gjør at det er den kaldeste februar siden 2010.
Årets februar var 5,7 grader kaldere enn fjorårets februar som endte på en gjennomsnittstemperatur på -5,1 grader.
– Før plussgradene kom på slutten av måneden var gjennomsnittstemperaturen på hele – 21,8 grader. Minimumstemperaturen var – 34,5 grader den 11. februar og maksimumstemperaturen var 5,5 grader den 27, februar sier Tore Sundt som har målestasjonen Rørosveret ved bredden av Aursunden til Rørosnytt.
På Røros lufthavn var kaldeste temperatur – 37,2 også den 11. februar og den varmeste 7,2 grader den 25. februar.
Det var 13 dager på rad under -20 grader (1. – 13. februar) og ni dager på rad med plussgrader (20. – 28.) februar.
Måledata fra Rørosveret
Gjennomsnitstemperatur: -10,8 grader (lå på -21,8 grader før varmegradene slo til)
Maks: 5,5 grader 27/2
Min -34,5 grader 11/2
2 dager under -30 grader
13 dager under -20 grader (også på rad fra 1-13 februar)
Røros kommune har kjøpt Sundveien 8/Strømmehagaen 11 fra Frode og Tore Hermo for 6, 25 millioner kroner. Salget skjedde offisielt den 1. februar.
Huset skal skal brukes som bolig til ressurskrevende barn, og kommunen signerte en intensjonsavtale for kjøp i fjor høst. Boligen kom for salg mens kommunen utredet hva de skulle gjøre for å dekke behovet.
– Røros kommune ved ordføreren valgte å legge inn et bud på boligen som vurderes som svært egnet for dette formålet. Denne boligen har god tilpasning til formålet, bra plassering og vil kunne dekke et behov man ser 12 år frem i tid, sa fungerende ordfører Christian Elgaaen i et svar til Rob Veldhuis (H) i oktober.
Veldhuis stilte spørsmålet om det var manglende politisk behandling i saken. Kommunen signerte en intensjonsavtale om kjøp før saken kom opp i kommunestyret til behandling i budsjettbehandlingen i november.
Statsforvalteren i Trøndelag stiller seg positiv til at kommunen oppretter et slikt tilbud. Tidligere har man brukt Rytrøa i Os kommune men de har ikke kapasitet til å dekke behovet.
– Røros har tidligere leid barnebolig i nabokommune. Det er positivt at det etableres tilbud i egen kommune for barn som trenger tilrettelagt bo- og avlastningstilbud, sier Marianne Hyldmo seksjonsleder for helse- og omsorgsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag i et brev til Husbanken i forbindelse med søknad om finansiering av tilrettelegging av boligen.
– Boligen ligger sentralt i Røros. Det er positivt med tanke på at barna skal ha enkel tilgang til de fritidstilbud som finnes i kommunen. Boligen ligger nært til barnehage, skoler og sentrumsfasiliteter i et ordinært boligstrøk. Det ser ut som en vanlig enebolig noe som er positivt slik at barn som skal bo permanent i barnebolig kan oppleve boligen som et hjem og ikke en institusjon, sier hun videre.