+ Pensjonistene trår til

Røros utstyrssentral er åpnet, og med det er en mengde sportsutstyr tilgjengelig for utlån. Det er ventet at barn vil bli blant de hyppigste lånetakerne, og de som skal stå for utlevering og mottak, er Pensjonistforbundet Røros. Leder i Pensjonistforbundet Røros John Emil Nielsen har fått med seg flere frivillige.

Røros Kommune har søkt etter lag eller foreninger til å drifte utstyrssentralen mot betaling i perioden medio februar til 31.mai. Røros pensjonistforening slo til. Åpningstid vil være ca 6 timer pr uke, fordelt på to dager. Utstyrssentralen låner ut aktivitets- og fritidsutstyr gratis og har tilholdssted i Reiselivets Hus.

Leder i Pensjonistforbundet Røros John Emil Nielsen  intervjuet av Tore Østby

+ «Bibliotek» for sportsutstyr åpnet

I dag var det snorklipping og offisiell åpning av Utstyrssentralen Røros i Reiselivets Hus. Her kan alle som vil låne sport- og fritidsutstyr gratis. En viktig hensikt med utstyrtsentralen, er å gjøre idretter mer tilgjengelig uavhengig av miljø. Etableringen har også et blikk til miljøet, gjennom å gi et lavere forbruk, og bidra til sirkulærøkonomi.

Fungerende ordfører Christian Elgaaen sto for den offisielle åpningen, og han ble introdusert av primus motor for etableringen, Folkehelsekoordinator og Frisklivskoordinator i Røros kommune Frode Bukkvoll

+ 9 nye smittetilfeller i Härjedalen

Tall fra Svenske folkhälsomyndigheten viser at det fortsatt er en del smitte i Jämtland og Härjedalen. I uke 6 ble det registrert 9 nye smittetilfeller i Härjedalens kommune. I Jämtland Härjedalens lån rapporteres det om 222 nye sykdomstilfeller den samme uka. I lånet ligger to på intensivavdeling, og en person til er død av covid 19.

Dermed er totalt antall smittete i Jämtland Härjedalens län i løpet av pandemien oppe i 6327. 112 personer er død som følge av covid 19.

Vaksineringen er i gang, og så langt har 1.618 personer, eller 1,55 % av befolkningen i Jämtland Härjedalen fått to vaksinasjonsdoser, og er fullt vaksinert. 3871 personer har fått den første av to doser.

+ Åpner ikke til vinterferien

Røros Hotell åpner ikke til vinterferien. Røros Hotell Gruppen har Erzscheidergaarden og Kaffestuggu åpent for tilreisende gjester.

– Vi har vurdert situasjonen og i forbindelse med smittesituasjon og etterspørselen etter rom så har vi valgt å ikke åpne hotellet til vinterferien. De siste endringene fra regjeringen kom for tett på vinterferien og mange har alt lagt planer for sin ferie. Vi holder imidlertid Erzscheidergården og Kaffestuggu åpen og de er også en del av Røros Hotell Gruppen, sier administrerende direktør ved Røros Hotell Terje Lysholm til Rørosnytt.

Lysholm sier at de foreløpig ikke har sett en dato for når de kommer til å åpne igjen og at de avventer situasjonen med hensyn til føringer fra regjeringen og etterspørselen etter rom. 

Mange nordmenn planlegger ferie i eget land. Blant de som planlegger vinterferie svarer 14 prosent at den tilbringes på hotell, camping, hyttegrend eller privat utleie i Norge. Dersom norske myndigheter ikke fraråder reise i eget land svarer totalt 28 prosent det samme. Mengden nordmenn på reise i eget land som ønsker å leie husvære i vinterferien ser dermed ut til å være stor. En del av disse vil nok ønske seg rom på Røros. 

− Myndighetenes råd for vinterferien betyr svært mye og vil gi store utslag for næringen, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv. 

Av de som skal ta vinterferie svarer hele 63 prosent at de planlegger å tilbringe den på privat hytte i Norge, noe som er en betydelig økning fra 2020 da 33 prosent svarte det samme. Dersom myndighetene ikke fraråder reise i eget land øker tallet ytterligere til totalt 73 prosent.

Bergstadens Hotel holder åpent i nedskalert form, mens Rørosvidda Hotell er stengt frem til første juni.

Sammen om en smittefri vinterferie i Røros

Pressemelding fra Røros kommune

Nå er det vinterferie og mange gleder seg til fine dager på fjellet! Mange velger å nyte feriedagene her på Røros – både innbyggere, hyttebefolkning og andre besøkende. Det betyr også at vi blir flere – i gatene, butikkene, kafeene, spisestedene og langs skiløypene i fjellet. Vi ønsker at alle skal ha en god og trygg opplevelse her. Derfor oppfordrer vi alle om å ta ekstra gode smittevernvalg – for seg selv og for de du møter.

Regjeringen har bedt alle om å ta med seg smittevernrådene fra egen hjemkommunen dit du skal, og å holde deg mest mulig sammen med de du reiser med. Dette er viktige råd til alle som kommer fra, eller reiser til, områder med mye smitte.

Og så vi vil gi tre gode råd til alle som skal være på Røros i vinterferien:

  • Legg handleturen på tidspunkter med litt mindre folk i butikkene. Ikke ta med hele familien, men la en eller to gjøre innkjøpene for hele familien.
  • Vær ekstra nøye med å holde avstand i små butikker og kafeer. Følg smittevernreglene på stedene du besøker, og kom tilbake senere hvis det er fullt.
  • Bruk gjesteregistreringen på spisesteder. Registrer deg via QR-koden når du kommer – da hjelper du oss til rask smittesporing.

Blir du syk i løpet av vinterferien på Røros? Da bør du teste deg så raskt som mulig. Se hvordan du bestiller time for koronatest

Vi har klart oss godt gjennom pandemien – takket være flinke innbyggere, lokalt næringsliv, hyttebefolkning og andre besøkende.

Dette gjør vi sammen!

+ Ut på høring i seks uker

Komité for oppvekst i Røros kommune hadde møte i går hvor det ble vedtatt å sende ut de reviderte planene for trygt skole- og barnehagemiljø ut på offentlig høring i seks uker.

– De reviderte planene er et resultat av at Røros kommune som skole- og barnehageeier har visse juridiske forpliktelser. Ikke minst opp mot at det skal oppleves som trygt å være barn i barnehagen og elev i skolen, sier leder for komite for oppvekst Jon Anders Kokkvoll (Ap).

Planene vil bli offentliggjort på kommunens nettsider og sendt til de ulike fagforeningene og rådene som berører oppvekstsektoren i kommunen. Det vil si ungdomsrådet og råd for personer med nedsatt funksjonsevne. Nytt av året er en ny barnehagelov som har fokus på hvordan man regulerer uønsket atferd og sårbare barn i et nedstengt samfunn. 

Saksordførere i saken vil være Sadmira Buljobasic (Ap) for skole og Anette Trønnes (H) for barnehage. De reviderte planene skal forankres i partiene før de kommer opp til politisk behandling i kommunestyret i juni. 

Planen for et trygt skolemiljø er fremdeles høyaktuell siden man har en lang historie med elever som føler seg mobbet på Røros skole.

I fjorårets elevundersøkelse var det 10,6 prosent av elevene i 10. trinn på Røros skole som følte seg mobbet flere ganger i måneden. Dette er en problematikk som har vært beskrevet i mange år og Røros kommune har tatt aktive grep for å bedre situasjonen de siste årene. 

Tallene fra årets elevundersøkelse er ventet mot slutten av uka og det er knyttet spenning til om arbeidet med å skape et bedre læringsmiljø har gitt fremgang.

Vinterferie på leid hytte – ta med egen røykvarsler

Pressemelding fra Norsk Brannvernforening

I de neste to ukene avvikles vinterferien, og svært mange planlegger å dra på hytta. Tryg Forsikring og Norsk Brannvernforeningen vil advare om faren for hyttebrann, og råder hyttefolket til å ta ekstra forholdsregler for å redusere risikoen for brann på hytta.

– Mye tyder på at svært mange har leid hytte foran vinterferien i år, noe som kan være en utfordring med tanke på brannsikkerheten. Er man usikker oppfordrer vi til å ta med seg minst en ny røykvarsler samt en gass/kullosvarsler for de som leier hytte med gassdrevet utstyr. Slike varslere fås kjøpt for noen hundrelapper hver, og er en billig livsforsikring dersom ulykken skulle være ute,sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

15.000 hytter mangler slokkeutstyr

Forsikringsselskapene rapporterer årlig om rundt 800 hyttebranner. Tidligere undersøkelser i regi av Norsk Brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr. 

– Brann i hytte skiller seg ut fra brann i bolig da det ofte er betydelig lengre utrykningstid for brannvesenet. Hytteeiere og brukere må derfor være forberedt på å selv håndtere en brann om uhellet er ute. Mange hytter bør derfor utstyres med flere brannslokkere enn den ene som loven krever. Alle med hytter som har innlagt vann bør investere i en husbrannslange, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. 


-Alle som skal leie en hytte bør gjøre seg kjent med rømningsveier, hvor slokkeutstyret er, og ikke minst at det finnes fungerende røyk og eventuelt gassvarsler. Dette bør avklares med utleier på forhånd, og sjekkes opp når man kommer frem til hytta, sier Søtorp.

Hyttefolket slurver med brannsikkerheten

Det er en falsk trygghet å ha røykvarsler, med mindre man sjekker at den fungerer hver eneste gang man tar hytta i bruk. En undersøkelse fra 2018 viser at mer enn halvparten slurver med dette. Man vet ikke om røykvarsleren har gått tom for strøm siden forrige gang man var på hytta, med mindre man tester den.

– Røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, også fritidsboliger. Dersom det oppstår brann i en hytte og man ikke har slikt utstyr på plass, kan det få betydning for utfallet av brannen. Det vil også kunne utløse en avkortning i et eventuelt forsikringsoppgjør, sier Brandeggen. 

Tryg Forsikring og Norsk Brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:

– Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
– Ha alltid ekstra batterier i reserve
– Gå aldri fra levende lys
– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
– Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
– Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
– Vær ekstra varsom ved bruk av gass
– Sjekk utstyr og slanger jevnlig
– Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
– Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

For de som har hytter utenfor allfarvei, anbefaler vi å skrive ned GPS-koordinatene for hytta, slik at det blir lettere å melde hvor en eksakt befinner seg. Dette kan gjøres via kartverket her: https://kartverket.no/kart/nodplakat/

Smittevernreglene gjelder også i vinterferien

Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag

Vinterferien står for døren, og mange skal ta en velfortjent pause fra arbeid og skole. For noen er ferie å være hjemme, i byen eller på hytta. Men uansett hvordan vi tilbringer vinterferien skal vi fortsette å følge smittevernreglene.

– Det er som kjent ingen skam å snu, og alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien på kort varsel, dersom det oppstår lokale utbrudd der du bor eller dit du skal reise, sier fylkeslege Jan Vaage.

Mange av oss skal tilbringe vinterferien på hytta, hjemme, på hotell eller besøke familien. Det viktigste er at vi fortsetter å følge smittevernreglene.  Fylkeslegen anbefaler også at alle setter seg godt inn i hvilke råd som gjelder for din egen kommune og den du skal besøke, slik at vi holder smittetallene nede også etter vinterferien.

Marit Dypdal Kverkild. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag.

Men hva med sosiale kontakter? Kan vi besøke familien slik vi har planlagt?

– Vær sammen med de du er glad i, men ta noen forhåndsregler. Det er de samme anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, besøk på hytta og besøk hos venner og familie. Maksimalt fem gjester og en meter avstand er en god regel. Samles gjerne utendørs og begrens  antall personer dere er sammen med i løpet av uka, sier Marit D. Kverkild, fagdirektør hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Smittenivået i Trøndelag er for tiden lavt, men smittenivået i Norge ligger høyere enn forrige sommer. Det viktigste er at alle følger grunnleggende smittevern med god håndvask, god avstand til andre, og få nærkontakter uavhengig om ferien tilbringes på hytta, hjemme eller på hotell.

– Folk som ikke føler seg friske, bør ikke dra på reise. Tar vi slike forhåndsregler kan vi gjennomføre vinterferien på en smittevernmessig trygg måte, sier Marit D. Kverkild.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet nasjonale anbefalinger om hvordan ferien kan planlegges og gjennomføres på en smittevernfaglig god måte.

+ 12 vil bli helsefagarbeider ved TFF

12 personer har søkt på stillingen som helsefagarbeider ved TFF. Dette er en 63% fast stilling. På søkerlisten er det 11 kvinner og en mann.

Her er søkerlisten:

Aud Andersen (54) fra Holtålen – hjelpepleier

Tina Mari Langen Lien (29) fra Røros

Frida Bækken Østgårdsgjelten (25) fra Røros – hudterapeut

Huimei Wen (38) fra Røros – servitør

Annette Grøtli Fossen- Ovrum (40) fra Tynset – barnepleier

Ingunn Ryen Løvli (38) fra Os

Kristin Døhl (39) fra Engerdal – rådgiver

Stian Hasfjord (34) fra Røros

Kirsti Elina Nieminen Hage (43) fra Røros – pleieassistent

Sigrid Nyplass (27) fra Elverum – miljøarbeider, barneveileder

Karin Irene Kverneng (54) fra Røros – postbud

Borghild Anita Amundsen (46) fra Røros – assistent

Tiltak for funksjonshemmede (TFF) gir bistand i forhold til situasjoner i hjem og på fritid. TFF har i tillegg et samarbeid med voksenopplæring og blant annet bedriften Optimus om gode og helhetlige tilbud. De har bofellesskap hvor beboerne har egne leiligheter samt fellesareal. Det ytes praktisk hjelp i hjemmet, opptrening og opplæring, samt veiledning og medisink hjelp.

Tiltak for funksjonshemmede hører inn under hjemmetjenesten i Røros kommune.

+ UKM tilbake i 2021

I fjor ble regionalfestivalen i UKM avlyst på grunn av covid19. På Røros ble de som var tatt ut til å delta, vist fram i Stuggustream fra Storstuggu. I år legges det opp til å gjennomføre en regionfestivaldigitalt . Over 3000 ungdommer i alderen 13 -20 år deltar hvert år på lokalmønstring i alle Trøndelags kommuner. På grunn av koronasituasjonen blir årets UKM litt annerledes flere steder enn tidligere år. 

– I flere kommuner vil det være mulig å se og delta på tradisjonelle lokalmønstringer. Disse er til enhver tid tilpasset lokale smittevernregler. Andre kommuner har i tillegg til, eller erstattet det lokale arrangementet med andre aktiviteter spredd utover hele året, forteller Anna Josefine Kvaløsæter, fylkeskontakt for UKM. 

Ut fra de aktivitetene og lokalmønstringene som gjennomføres i kommunene vil man ha mulighet til å representere egen kommune i et TV-program. I tilknytning til de digitale visningene fra de ulike kommunene vil enkelte kommuner også skape aktivitet lokalt rundt de digitale visningene. Her blir det mulig å sende også «live» fra kommunene. 

– Til høsten ønsker vi å skape arenaer det ungdom fysisk kan møtes og skape sammen – gjerne på tvers av kulturuttrykk, kommuner og i mindre grupper. Vertskommunene for i år er Namsos og Ørland, og en god del av aktivitetene blir kanskje avviklet samlet i disse kommunene,  Her kan det være en mulighet til å spille inn ei låt i studio – kanskje med et proft band eller ditt eget? Regissør for musikkvideo? Være gjestekunstner som en del av en større utstilling? Rett og slett en dag hvor man kan få jobbe med sitt uttrykk sammen med andre og profesjonelle. Disse mulighetene og flere til blir tilgjengelig ved å delta og engasjere seg i UKM i egen kommune, sier Kvaløsæter. 

Nasjonal e-sport-turnering

Den nasjonale UKM- festivalen, som til vanlig har blitt arrangert i juni, er avlyst – nettopp for muligheten til å skape og gjennomføre flere aktiviteter og muligheter lokalt og regionalt gjennom hele året.

– En mulighet som nå rulles ut nasjonalt er at all ungdom i hele landet kan delta i en e-sport- turnering i dataspillet Rocket League.  Først er det kvalifisering regionalt, før man deretter kan delta nasjonalt. Under kvalifiseringene vil det være kommentatorer og muligheter til å følge med på de ulike kampene som spilles, sier Kvaløsæter.