+ Vy vant anbud for Røros

Vy Buss vant kontraktene på to pilotprosjekter for fleksibel transport i Røros og Overhalla, der målet er å utvikle framtidens mobilitetstilbud i distriktene. Busselskapet skal dermed stå for service og tilbringertransport i områdene rundt disse pilotområdene. Vy slår med dette tilbake, etter å ha tapt anbudskonkurransen om å kjøre tog på Rørosbanen.

Den 5. februar 2021 vedtok styret i AtB at Taxi Midt-Norge, TrønderTaxi og Vy Buss AS får tildelt kontraktene for fleksibel transport i Trøndelag fra august 2021. Transporttilbudet vil være med å utfylle rutetilbudet med buss. I tillegg er det tilpasset både regionbyer og distrikt, med servicetransport i lokalmiljøet og tilbringertransport for å knytte folk til det rutegående kollektivnettet med buss eller tog.

Fleksibel transport betyr at kundene selv forhåndsbestiller en tur fra A til B basert på sitt reisebehov. Det er ikke knyttet opp mot faste rutetider eller faste ruter, men innenfor bestemte soner og åpningstider. Bestillingen skjer via bestillingsløsning i app, men kan også bestilles pr telefon.

Fleksibel transport blir en viktig del av det totale kollektivtilbudet fra høsten 2021. Tilbudet er delt i 11 kontrakter. • Taxi Midt-Norge har vunnet 4 kontrakter og skal tilby fleksibel transport i Leka, Nærøysund, Grong, Høylandet, Lierne, Namsskogan, Røyrvik, Snåsa, Frosta, Inderøy og Levanger, deler av Steinkjer og Verdal, Indre Fosen, Osen, Ørland og Åfjord. • TrønderTaxi har vunnet 4 kontakter og skal tilby fleksibel transport i Meråker, Selbu, Tydal, Stjørdal, Frøya, Heim, Hitra, Orkland, Rindal, Melhus, Skaun, Midtre Gauldal, Oppdal og Rennebu. • Vy Buss skal drifte fleksibel transport tilpasset by på Steinkjer og Verdal, som er en ny og brukertilpasset måte å tilby transport til innbyggerne på, og som kommer i tillegg til rutegående tilbud med buss.Vy Buss vant også kontraktene i Holtålen, Namsos og Flatanger i tillegg til to pilotprosjekter for fleksibel transport i Røros og Overhalla, der målet er å utvikle framtidens mobilitetstilbud i distriktene, og service og tilbringertransport i områdene rundt disse pilotområdene.

+ Bekymret for mange ensomme

Ordfører Isak V. Busch er bekymret for de mange som er svært ensomme under pandemien. Han oppfordrer alle til å ringe til, eller besøke folk som er ensomme. Ordføreren ber også foreldre snakke med barna om hvordan de har det nå.

Isak V. Busch intervjuet av Tore Østby

+ Gir seg etter 33 år som fastlege

Per Arne Gjelsvik pensjonerer seg fra jobben som fastlege ved Røros legesenter. Etter 33 år i stillingen takker han for seg den første juni 2021.

– Det er en tid for alt og etter å ha tenkt meg om en del har jeg bestemt meg for å avslutte karrieren som fastlege i Røros kommune. Jeg har sittet i stillingen siden 01.04.1988 og når jeg nå gir meg den første juni i år, så har jeg vært her i 33 år. Så da er det riktig å legge inn årene syns jeg, sier Gjelsvik til Rørosnytt. 

Gjelvik tok beslutningen i januar etter å ha tenkt seg om gjennom julehøytiden. Han fortsetter som lege i NAV-systemet og vil fortsatt være engasjert i lokalpolitikken på Røros.

– Jeg skal være aktiv i samfunnet fortsatt og jobbe i NAV fortsatt, men fastlegebiten den avslutter jeg nå, sier han. 

Det er ingen lege internt på legekontoret som tar over etter Gjelsvik, så det vil etter det Rørosnytt kjenner til bli utlyst en stilling som fastlege på Røros. Gjelsvik hadde ved årsskiftet 1297 pasienter på listen sin, mest blant legene i Røros kommune.

+ Rørosmuseet får dispensasjon fra områdeplanen

Røros kommune har gitt Rørosmuseet dispensasjon fra områdeplanen for Røros sentrum. Museet ønsker å sette ut en utstillingscontainer på Malmplassen i perioden 14. februar – 11. april 2021. Det er i forbindelse med utstillingen «Skiboksen» fra Sverresborg museum at museet har søkt om dispensasjon. Utstillingen viser den trønderske skihistorien i en ubemannet container, og skal være et tilbud til reiselivet i en vanskelig situasjon pga. covid-19. Størrelsen på containeren er 12,2 meter lang, 2,44 m bred og 2,89 meter høy.

Eiendommen omfattes av områdeplanen for Røros sentrum. I bestemmelsene til planen står det blant annet at:

«Midlertidige bygninger, konstruksjoner eller anlegg jfr. PBL § 30-5 er ikkje tillatt, med mindre det er åpnet opp for dette i de enkelte byggeområder. Unntatt frå dette forbudet er konstruksjoner i forbindelse med istandsetting og sikring av bebygelse, anleggsbrakker og rigg i forbindelse med bygge- eller anleggsarbeid, samt arrangement der det foreligger godkjent arrangementsplan jfr. pkt. 5.12.»

I vedtaksbrevet skriver Røros kommune at Byantikvaren har i notat datert 13.01.2021 uttalt at han ikke vil motsette seg tiltaket på vilkår av at containeren plasseres på alternativ 2, foran muren ved Hyttstuggu. Dette for at containeren skal få minst mulig negativ visuell virkning,

Tiltaket er i strid med reguleringsplanen og er avhengig av dispensasjon for å kunne behandles som byggesak. Plan- og bygningsloven § 19-2 åpner for å gi dispensasjon dersom ikke hensynet bak bestemmelsen vi gir dispensasjon fra, blir vesentlig tilsidesatt. Fordelen ved å gi dispensasjon må være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering, jf. § 19-2 andre ledd. Det vil normalt ikke være mulighet for å gi dispensasjon når hensynet bak reglene det blir dispensert fra fremdeles gjør seg gjeldende ved styrke. Selv om vilkårene for å gi dispensasjon er oppfylt kan kommunen vurdere det slik at dispensasjon ikke gis, jf. «kan» § 19-2 andre ledd. Derimot kan kommunen ikke gi dispensasjon dersom vilkårene ikke er oppfylt.

De ulike reglene i planer har som oftest blitt til gjennom en omfattende vedtaksprosess. Det skal derfor ikke være en kurant sak å fravike disse, også for at planen sitt hovedformål som overordnet informasjons- og vedtaksgrunnlag ikke skal undergraves.

Saksvurdering:

Innenfor hensynssonen «bevaring av kulturmiljø» er hensynet å bevare den kulturhistorisk verdifulle bebyggelsen, bygningsmiljøet, bystrukturen og kulturlandskapet etter kobberverket og byjordbruket.

Forbudet mot midlertidige tiltak her, bygger opp om hensynet bak hensynssonen.

Containeren har en størrelse og farge som kan virke utfordrende visuelt sett på kulturmiljøet i Bergstaden og særlig Malmplassområdet. Imidlertid skal containeren stå i en tidsbegrenset periode og i tillegg i en periode av året hvor det er vinter. Dette vil dempe virkningen av tiltaket

Kommunen konkluderer med at en dispensasjon ikke setter hensynet bak bestemmelsen vesentlig til side.

Fordelen med tiltaket er at det kan tilbys smittesikre opplevelser i en tid med Covid-19 der andre tilbud har blitt kansellert.

Kommunen har vurdert fordelene og ulempene opp mot hverandre og mener at det er en klar overvekt av fordeler ved å gi dispensasjon.

+ Avlyser skriftlige eksamener

Regjeringen avlyser skriftlige eksamener for elever i ungdomsskolen og videregående opplæring. Muntlig eksamen avlyses for elevene på vg1 og vg2, men gjennomføres for avgangselevene på 10. trinn og vg3.

– Vi skulle veldig gjerne ha gjennomført alle eksamener som planlagt. Det har vært til dels svært ulikt tilbud om opplæring for elevene dette skoleåret, noe som gir et ulikt vurderingsgrunnlag. En felles og lik skriftlig eksamen er derfor ikke lenger en egnet prøving av hva elevene har lært.

Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål gjennomfører eksamen som normalt, mens muntlig-praktisk og praktiske eksamener avlyses for alle elever.

– Avlysningene gjøres etter nøye vurderinger. Vi har lyttet til mange innspill både for og imot avlysning, nettopp fordi denne beslutningen har uheldige konsekvenser for både elever og studenter, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Nå skal regjeringen se videre på om det finnes andre alternativer for hvordan standpunktkarakterene kan forsterkes, for eksempel med en form for ekstern vurdering.

– Karakterene elevene får må være riktige og rettferdige, så langt det lar seg gjøre. Det er bra både for den enkelte elev og de andre elevene man konkurrerer mot i opptaket til videregående opplæring og høyere utdanning. Når vi nå må avlyse skriftlig eksamen, er det derfor viktig at vi ser på andre muligheter for en ekstern vurdering, i tillegg til å legge opp til ekstra støtte rundt arbeidet med statspunktvurdering denne våren. Dette vil vi jobbe videre med sammen med organisasjonene og fylkeskommunene, sier Melby.

Dette er beslutningen om eksamen våren 2021: 

  • Alle skriftlige eksamener avlyses for elever.
  • Alle muntlig-praktiske og praktiske eksamener avlyses for elever.
  • Lokalgitt muntlig eksamen for 10. trinn gjennomføres.
  • Lokalgitt muntlig eksamen for VG3 gjennomføres.
  • Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål og fag- og svennebrev skal ha eksamen. Elever med rett til ny, utsatt og særskilt eksamen våren 2021gjennomfører eksamen sammen med privatistene.
  • Fag- og svenneprøver avlyses ikke, men gjennomføres etter gjeldende smitteverntiltak.
  • Standpunktkarakterer for alle fag det ikke er muntlig eksamen i settes i uke 23.
  • Standpunktkarakterer i fag der det er muntlig eksamen, settes i uke 22. Skal gjennomføres.
  • Det ses på muligheter for å organisere en annen type ekstern vurdering for elever som ikke får eksamen.

– Det er viktig for meg å understreke at elevene som får avlyst eksamen får vitnemål med standpunktkarakterer som de kan søke videre studier med. Nå får elevene og lærerne mer forutsigbarhet og kan bedre bruke tiden fram mot sommeren, sier Melby.

+ Mange uten vann på grunn av frost

Denne vinteren er det mange som har mistet vannet på grunn av frost. Ofte er årsaken frost i bakken, men i en del tilfeller fryser rør i stykker inne i huset og forårsaker vannskader. Rørlegger Even Hollum reiser rundt og tiner rør i hus på Røros. Mens han sitter på kne for å løse problemet ett sted, ringer telefonen jevnt fra andre, som også vil ha hjelp.

Even Hollum intervjuet av Tore Østby

Husforsikring dekker utgifter til tining av frosne utvendige vann- og avløpsledninger, eventuell annen tilrettelegging for å skaffe vann. Dersom skade oppstår, er det viktig å melde dette til forsikringsselskapet så raskt som mulig.

I følge Yr, vil det fortsatt være lave temperaturer på Røros, og det er ikke varslet at det vil komme mer snø med det første.

+ Ingen flagging fra Rådhuset under renovering

I løpet av kort tid starter arbeidene med å restaurere veggen på Rådhuset ut mot Bergmannsgata. Det betyr også at flaggstanga blir tatt ned i perioden restaureringen pågår.

-Inntil vi kan montere opp flaggstanga igjen, blir det ingen flagging fra Rådhuset på de offisielle flaggdagene. Det er vanskelig å si nøyaktig når flaggstanga kommer opp igjen, men etter fremdriftsplanen håper vi at den er på plass tidlig i desember 2021, skriver Røros kommune på sin hjemmeside.

+ Tiltalt for en rekke forhold

En mann, som kjørte personbil på Røros uten gyldig førerkort 6. november i fjor må møte i retten tiltalt for en rekke forhold. Allerede åtte dager etter at han ble stoppet på Røros, kjørte han den samme bilen i Trondheim. Da forsøkte også han å kjøre fra politiet, da han ble stoppet.

Mannen mistet førerkortet 22. august, da han ble stoppet etter å ha kjørt med en gjennomsnittshastighet på 119 km/t i 80-sona på E6 på Heimdalsmyra. Han er tiltalt for å ha slått en mann i ansiktet 9. august, og for i perioden mars 2020 – august 2020 å ha sendt sendt manus på Snapchat til mennesker som skulle vitne i hovedforhandling i Sør-Trøndelag tingrett, i sak der han selv var tiltalt.

Manuset gjaldt forholdet som han var tiltalt for, og ved oversendelsen skrev han: «Hær e dt dokk ska si i retten, mer enn dt treng æ ikke å si» og «Bare hold dokk t manus, så går dt bra m alle».