+ Hagefugltelling i helga

Helga 30. – 31. januar avvikles årets hagefugltelling i regi av Norsk Ornitologisk Forening( NOF) for 14. gang.

– På Røros har stadig flere deltatt på hagefugltellingen og i år håper vi å slå rekorden på 30 deltagere/foringsplasser, sier Martin Røsand i NOF Røros lokallag. Han legger til at å delta på hagefugltellingen kan være morsomt og lærerikt for hele familien. Og man bidrar til kunnskap om artene som kommer på foringsplassen.

Det kreves ikke store kunnskaper for å delta men det er viktig å kun rapportere arter man er helt sikker på. En vanlig feil er å blande sammen granmeis med løvmeis. Løvmeisen finnes i biotoper med fuktig løvskog og hager i varmere klima. På Røros er det derfor ganske sikkert granmeis en ser. En av fuglene en kan se på fuglebrettet er gulspurven, den er av NOF plukket ut til å være årets fugl. Dette gjøres for å holde ekstra fokus på en art hvert år og dermed øke kunnskap om arten.

– Vi håper derfor at deltakere på hagefultellingen er ekstra oppmerksom på denne arten, sier Martin.

Mer om hagefugltellingen finnes på fuglevennen.no

Hagefugltellingen blir gjennomført i hele Norden. I fjor fikk Norsk Ornitologisk Forening rapporter fra nesten 10 000 fôringsplasser. Det ble rapportert nesten en halv million fugler. På grunn av koronasituasjonen har folk endret sin adferd og mange bruker naturen mer enn før. I tillegg må folk være mer hjemme og mange har av den grunn startet med fugleforing eller intensivert denne interessen, som gjenspeiler seg i økning i medlemsmassen i foreningen. Vil dette også gjøre at de får flere rapporter under Hagefugltellingen i år? Norsk Ornitologisk Forening håper det.

Målet er å spre interesse for fugler og natur

Målet med Hagefugltellingen er å skape interesse og øke kunnskapen om fugler og natur og vise at fugleforing er en underholdende og lærerik aktivitet. Mange av de som mater fugler synes det er morsomt å få delta i et stort prosjekt som samler informasjon om våre vinterfugler. Det at telleresultatet til «Kari» på 90 år og «Marte» på 14 år blir verdifulle data for å gi oss et bilde av bestandsutviklingen for våre vanligste vinterfuglarter, gir Hagefugltellingen en egen dimensjon. Alle innmeldte observasjoner er like viktige samme om man registrerer null fugler eller femti!

Trender og klimaendringer

Ser man på resultatene over de 13 årene tellingen har foregått så viser vår vanligste vinterfugl, kjøttmeis, en klar tilbakegang. Den er fortsatt så vanlig at folk ikke tenker over dette, men tallene viser at gjennomsnittlig antall kjøttmeis ved foringsplassene har gått gradvis nedover fra ti fugler per foringsplass til sju. Også andre meisearter viser tilbakegang. Det blir spennende å se om denne negative trenden fortsetter også i år. En av årsakene til mange spurvefuglers tilbakegang kan være den store nedgangen i mengden av insekter. Fuglene er veldig avhengig av å ha nok larver og insekter for å mate sine unger for å unngå stor ungedødelighet.

Klimaet har gjennom en årrekke gått i retning av mildere og mer snøfattig vintre her til lands. Naturen påvirkes av dette og blant enkelte fuglearter ser man tydelige endringer i utbredelse, mens en del arter som normalt trekker ut av landet i økende grad velger overvintring. 

Går man noen tiår tilbake så var stillits og kjernebiter fugler som hadde sin hoved utbredelse rundt Oslofjorden. De senere år har begge disse artene dukket opp på nye steder og brer seg ut over landet både i vestlig og nordlig retning. Spettmeis og pilfink er andre arter som har vist stor framgang.

Svarttrost, rødstrupe, gjerdesmett og munk er arter hvor størstedelen av bestanden trekker ut av landet på høsten, men stadig flere prøver nå å overvintre. Dette vil ha en fordel på våren for å okkupere de beste hekkeplassene før deres artsfrender dukker opp, men blir de overrasket av stort snøfall og kulde kan en overvintring få katastrofale følger.

Regionale forskjeller

På landsbasis er det alltid kjøttmeis, blåmeis og skjære i nevnte rekkefølge som er de fugleartene med størst utbredelse. Men det er ellers store regionale forskjeller. Vestlandet har på grunn av mildt og snøfattig klima mest fugl og flest arter. Dette avtar dess høyere opp i terrenget og dess lenger nord man kommer. Svarttrost og rødstrupe er vanlig forekommende arter på Vestlandet, men så godt som helt fraværende i det kalde og ofte snørike klimaet i Innlandet og i Nord-Norge.

Invasjonsarter

Enkelte år når frøsettingen er dårlig i de store skogene i nordlige Russland, Finland og Sverige kan vi få masseinnvandring av fugler fra øst. Dette gjelder arter som gråsisik, grønnsisik, dompap, grønnfink, flaggspett med flere. Nå i vinter slår dette motsatt vei da mangel på gode frøforekomster her til lands gjør at disse artene opptrer i svært små antall.

Stor interesse for mating av fugler

Det er stor interesse for å mate fugler i Norge. Årlig selges ca. 18 000 tonn med villfuglmat. Det er ca. 400 000 nordmenn som hjelper våre små fjærkledde venner med mat nå i vinterhalvåret. Å gi fuglene mat skaper liv og farger i de kalde omgivelsene nå vinterstid. For å ha mulighet til å oppleve mange forskjellige fuglearter er det viktig med variert mat på foringsplassen, og at det finnes mat både på bakken, i trærne og på fuglebrettet.

Vinteren er selve flaskehalsen for alt liv i naturen. Mye snø og kuldeperioder kan medføre at mange dør. Selv om våre overvintrende fugler er skapt for å klare seg gjennom det harde vinterklimaet her nord, så sier det seg selv at en fòringsplass kan gjør livet enklere og i tillegg gi oss mennesker gode opplevelser og underholdning.

Hva skal telles?

Hagefugltellingen foregår ved at man noterer antall fugler av hver art som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen på en dag. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. Ser man fugler som flyr over nærområdet, evt. andre observasjoner gjort under tellingen kan det også noteres. Det samme gjelder de pattedyr som måtte dukke opp, som blant annet ekorn og rådyr. Hvor mye innsats man vil legge i tellingen bestemmer hver enkelt. Fugletellingen skal legges inn på Fuglevennens hjemmeside. Oversikt over antall hager, arter og individer som registreres oppdateres med en gang noen har lagt inn sine observasjoner. 

Er folk bortreist den aktuelle helgen og for de skoler og barnehager som deltar, er det mulig å legge inn sine observasjoner en gang i tiden mellom 23. januar til og med 7. februar. 

+ Svarer på spørsmål fra Kontrollutvalget om covid 19

Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås har svart på fem spørsmål fra Kontrollutvalget om Covid 19. Rørosnytt har fått innsyn i både spørsmål og svar, og det ser ut som Røros kommune har god kontroll på situasjonen, både når det gjelder begrensning av smitte og vaksinering. Svarene legges fram i kontrollutvalgets møte i morgen.

Det første spørsmålet fra kontrollutvalget, gikk på vaksineringsplan. Røros kommune sendte en vaksinasjonsplan til Statsforvalteren innen den fristen de satte som var satt til 18. desember 2020. Denne er omfattende og godt gjennomarbeidet – og godkjent av Statsforvalteren.

Røros kommune har prioritert utsatt helsepersonell i samsvar med føringene fra FHI, der personer som er i pasientkontakt, og har en kompetanse som er vanskelig å erstatte, prioriteres. 3 fastleger, 1 helsesykepleier, 1 bioingeniør, 1 i hjemmetjenesten (natt) og 1 ved sykehjem er vaksinert. I neste runde er fastleger/legevaktsleger, og hjelpepersonell på legesenteret prioritert (totalt 9 stk). Dette er også i tråd med føringer fra FHI.

Forbord Jensås sier Røros kommune har god oversikt over gruppene som skal ha vaksine, og får fortløpende informasjon om hvor mange vaksinedoser kommunen får. De første vaksinedosene kom i uke 1, og får hver uke kommer ulikt antall doser levert på tirsdager. Røros kommune har vaksinert begge sykehjemmene, og startet med risikogruppene.

– Alle innbyggere over 65 år har fått SMS og brev med tilbud om vaksine. Mange har meldt at de ønsker det, og det foreligger en liste som hele tiden oppdateres. Når vi fortløpende får vaksiner kaller vi dem inn til helsestasjon for vaksinering. Foreløpig får vi få doser, og derfor gjør vi det slik. Når massevaksineringen forhåpentligvis starter i februar, vil vi sende SMS med tidspunkt til alle som ønsker vaksine. Da rigger vi til i Verket, og gjør slik det ble gjort under influensavaksineringen. Vi har gode erfaringer fra denne vaksineringen, og rigger derfor massevaksineringen på samme måte, skriver Kjersti Forbord Jensås i sitt svar til kontrollutvalget.

Røros kommune har satset mye på kommunikasjonsarbeid under hele pandemien, og Forbord varsler at det vil fortsette under vaksineringen.

– Vi har valgt å lage en egen informasjonsside under koronainformasjonen som omhandler vaksinering. Her finnes også en link til FHI der du kan søke på din egen kommune – og få opp statistikk over hvordan status er, skriver Forbord Jensås.

+ Bra at Sverige gjør tiltak

Ivar Näs og hans medarbeidere i Byggentreprenørfirma Ivar Näs AS har blitt vant til å bli kontrollert ved grensen når de kommer inn i Norge. I dag tidlig ble de for første gang kontrollert av svensk politi, da de kom over grensen. Sverige har fra midnatt stengt grensen for å hindre at en ny og mer aggressiv variant av Covid 19 skal komme inn i landet.

Ivar Näs har vært ukependler fra Funäsdalen til Røros i 23 år. Nå under pandemien har han sett hvor forskjellig norske og svenske myndigheter har håndtert situasjonen. Näs er veldig fornøyd med norske myndigheter, og glad for av Sverige også nå tyr til grensestenging.

I løpet av pandemien er der registrert to smittede i Røros kommune, og i Härjedalens kommun. Vestre Härjedalen med Funäsdalen har hatt betydelig mindre smitte enn østre Härjedalen med Sveg.

Vi ber våre innbyggere om å unngå reiser til Oslo-regionen

Pressemelding fra Røros kommune

Røros kommune oppfordrer Rørosbefolkningen om å unngå reiser til Oslo-området. Bakgrunnen er utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo, og kommunene rundt.

Statsforvalteren i Trøndelag har også i en pressemelding i dag bedt alle innbyggere i Trøndelag om å unngå reiser til dette området. De sier også at det nå er viktig at smittevernet i fylket fortsatt holdes under god kontroll, slik at helsetjenesten i kommunene har nødvendig kapasitet til å gjennomføre vaksinering som planlagt.

Den engelske virusmutasjonen er langt mer smittsom enn variantene som har dominert i Norge hittil. Folkehelseinstituttet vurderer at faren for spredningen av mutasjonen er stor.

Viktige tiltak nå

  • Test deg hvis du har vært i, eller hatt besøk fra, Nordre Follo eller nabokommunen de siste 14 dagene.
  • Begrens antall nærkontakter hvis du har vært i dette området eller hatt nærkontakt med noen fra området.
  • Unngå reiser til Oslo-området.
  • Følg de nasjonale og lokale smittevernrådene ekstra godt.

+ Tildeler 242 500 kroner i arrangementsstøtte

Til tross for nedstenging av store deler av kultur- og idrettsarrangement landet over går saksbehandlingen for offentlig støtte sin videre gang.

Behandlingen av støtte til ulike arrangementer i kommunen skjer for første gang i år på det kommende formannskapsmøtet på torsdag. 

Her vil det være søknader fra ti aktører som er til behandling. Totalt kom det inn søknader på 581 000 kroner av en pott for 2021 på 306 000 kroner. Dette er en reduksjon på 25 prosent fra fjoråret. 

Disse søkte om støtte i første tildeling: 

I innstillingen fra saksbehandler Morten Tøndel og kommunedirektør Kjersti Jensås står det at formannskapet vedtar bevilgning av arrangementsstøtte 1. fordeling i 2021 som følger. Bevilgningen dekkes over kto 147003 – 5005, øvrige kulturformål.

Fristen for å søke støtte på andre arrangementstildeling er første mai. Der er det per dags dato 63 500 kroner som gjenstår av potten hvis alle de som fikk tildelt midler i første tildeling beholder disse. 

+ Styrker verdensarven med kulturminneforvalter

Røros kommune sammen med kommunene Os, Tolga og Holtålen samarbeider om opprettelsen av en stilling som kulturminneforvalter i Røros bergstad og Circumferensen.

– Dette har jobbet med siden jeg begynte her på Røros for syv – åtte år siden. Det er kjempeflott at det blir opprettet en slik stilling nå. Det vil styrke verdensarforvaltningen i Circumferensen og også styrke kapasiteten for Uthusprosjektet, sier verdensarvkoordinator Torfinn Rohde som har vært saksbehandler for samarbeidsavtalen mellom kommunene. 

Kommunene Røros, Os, Tolga og Holtålen bidrar økonomisk med 30 000 hver i året. Resten av finansieringen skjer av fylkeskommunene Innlandet og Trøndelag med 150 000 hver pluss Uthusprosjektet med 330 000 årlig. 

Engerdal kommune vedtok i fjor høst at de ikke vil være med i dette samarbeidet.

Med slike budsjettrammer vil man kunne etablere en fast stilling med høye kvalifikasjonskrav som vil styrke det kulturminnefaglige miljøet i kommunene innenfor Circumferensen betraktelig, og være et viktig bidrag til å ta vare på og utvikle verdensarvverdiene.

Saken kommer opp i formannskapsmøtet på torsdag der man har forberedende behandling før kommunestyret tar endelig stilling til avtalen i møtet den 4. februar. Det er forventet at kommunestyret vil gi sin tilslutning til samarbeidsavtalen og med det opprettelsen av en slik stilling. 

Stillingen vil samlokaliseres med byantikvaren i Røros og verdensarvkoordinator for Røros bergstad og Circumferensen.

Følger situasjonen tett

Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag

Utbruddet av det muterte viruset i Indre Follo kommune og de nye tiltakene som innføres for regionen, viser alvoret i pandemisituasjonen.

-Vi tar allerede nå forholdsregler og forbereder oss for at en lignende situasjon kan oppstå her i Trøndelag. Det viktigste er at smittevernet i fylket fortsatt holdes under god kontroll, slik at helsetjenesten i kommunene har nødvendig kapasitet til å gjennomføre vaksinering som planlagt, sier statsforvalter Frank Jenssen.

Den engelske virusmutasjonen er langt mer smittsom enn variantene som har dominert i Norge hittil. Folkehelseinstituttet vurderer at faren for spredningen av mutasjonen er stor.

Kommuner oppfordrer til reisestopp

Flere trønderske kommuner gikk i helgen ut og anbefalte sine innbyggere om å unngå reiser til Oslo-regionen.

-Vi støtter sterkt de kommunene som har bedt innbyggerne ikke reise til de aktuelle kommunene, det er en god anbefaling for alle innbyggerne i Trøndelag, sier fylkeslege Jan Vaage. Vi oppfordrer også alle trønderne til å følge lokale og nasjonale smitteverntiltak ekstra nøye i tiden fremover, sier Vaage.

Tilreisende fra østlandskommunene blir også anbefalt å teste seg for Covid-19. Det gjelder også personer som har hatt gjester fra disse kommunene. Har du kommet fra Oslo-regionen de siste ti dagene bør du bestille en koronatest i din oppholdskommune og begrense dine sosiale kontakter til et minimum.

– Det kan også være lurt å ta en samtale med arbeidsgiver om du er usikker om du kan møte på jobb dersom du har vært på reise, eller hatt besøk av gjester, fra Oslo-regionen, sier Vaage.

Flere kommuner i Oslo og Viken er foreløpig berørt av smitteutbruddet. 
Du finner informasjon om kommuner og restriksjoner i pressemeldingen fra regjeringen.

Oversikt over nasjonale tiltak fra 20. januar 2021.

Appen Join skal gi flere barn muligheten til å delta på kulturaktiviteter

Pressemelding fra Røros kommune

Røros og Holtålen kommuner har siden 2014 samarbeidet om Opplevelseskortet, en ordning hvor ulike tilbydere har gitt bort et selvvalgt antall billetter eller aktiviteter til barn og ungdom fra lavinntektsfamilier. Tilbudene har vært samlet på et fysisk kort, som har blitt tildelt barn og ungdom fra lavinntektsfamilier gjennom NAV. De som står bak Opplevelseskortet har nå utviklet appen Join, som både vil gjøre det enklere for aktivitetstilbydere å bidra, samt at aktivitetene blir mer tilgjengelige for brukerne av ordningen. Røros og Holtålen skal teste ut ordningen i 2021, og vil gjerne ha med bedrifter og foreninger på inkluderingsarbeidet!

Hvordan fungerer Join for tilbydere?

Hvis du har en bedrift eller forening som har aktiviteter for barn/ungdom mellom 2 og 16 år, og ønsker å bidra til at alle barn får delta i aktivitet uavhengig av familiens inntekt, kan du gi beskjed om dette til din kommunes kulturkontor. Da får du tilgang til en egen side på Joinapp.no hvor du selv kan legge ut for eksempel gratisbilletter til aktiviteter din bedrift eller forening tilbyr. Tidligere har ordningen vært tidsbestemt til å gjelde et helt år, men med den nye løsningen kan tilbyderne selv definere tidsrammer. Tilbyderne kan også selv bestemme hvor mange billetter eller aktiviteter de vil gi bort.

Hvordan fungerer Join for brukerne?

Det er NAV som bestemmer hvem som får tilbud gjennom Joinappen, og hvilke tilbud som skal gis til hvem. Tilbudene dukker opp som en digital billett eller kupong i Joinappen på telefon, på lik linje med andre digitale billetter.

Hva kan en tilbyder bidra med?

Her er noen eksempler:

  1. Konsertarrangører kan velge å gi bort billetter til en bestemt konsert eller en festival
  2. Skitrekk kan velge å gi bort dagskort, sesongkort eller gratis leie av utstyr
  3. Aktivitetsparker, bowling, svømmehaller, klatrejungel ol kan velge å gi bort inngangsbilletter
  4. Museum kan velge å gi bort inngangsbilletter, guiding eller andre aktiviteter
  5. Kino kan velge å gi bort billetter, og kanskje popcorn?
  6. Organisasjoner kan velge å gi bort gratis medlemskap, der det ikke er hinder for dette.

Eller noe helt annet, her er det bare fantasien som setter grenser!

Se mer om appen her: Appen Join 

Har du lyst til å bidra? Ta kontakt!

Hvis du og din bedrift eller organisasjon har lyst til å være med å gi flere barn og ungdommer mulighet til å delta uavhengig av familiens inntekt, ta kontakt med din kommunes kulturkontor:

Holtålen kommune: Siri Hegseth: siri.hegseth@holtalen.kommune.no, T: 95 89 47 84
Røros kommune: Ane Linn Haagaas: ane.linn.haagaas@roros.kommune.no, T: 92 43 12 07