+ Fløtarbua ved Rismosjøen

Fløtarbua ved Rismosjøen er satt opp i 1939 – 40. Bua er et kulturminne etter fløtinga langs Hådalsvassdraget og er den eneste ljørbua tilknyttet fløting som er igjen langs vassdraget. Bu med åpent ildsted er ei ljørbu.

Fløting av tømmer fra Femundstraktene til Røros gjennom Hådalen er en gammel tradisjon. Røros Kobberverk ønsket så tidlig som 1723 å demme opp Femunden ved utløpet av Gløta for å heve vannstanden og lette fløtinga mellom Femunden og Feragen. Frykt fra svensk side for flom på grunn av dambrudd, gjorde at den påbegynte dammen måtte rives. Likevel er vannstanden ca. 70 cm høyere enn det naturlige vannivået.

I 1764 ble en lengre planlagt kanal i Langtjønnvassdraget, mellom Femunden og Feragen, ferdigbygd. Fram til 1972 da den siste fløtinga i Hådlasvassdraget forgikk, har elva transportert uendelig mange tømmerstokker.

Fløtarbua ved Rismosjøen er ei av Statskogs åpne buer. Fløterbuene skulle gi tak over hodet til et fløterlag under den lyse og varme årstida. De er derfor bygd romslige, med store brisker som gir plass til mange mann, og de er ikke isolert. Bua ble i 2017 fredet av Riksantikvaren som del av landsverneplan for Statskogs kulturhistoriske eiendommer. Bua ligger i et naturreservat opprettet i 2019. For å unngå spredning av koronavirus har det i sommer kun vært mulig å bruke bua i nødsfall.

Kilder: Informasjonstavle ved fløtarbua og Statskog.no

Her er noen glimt fra sommeren 2020:

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

I 2020 er det 40 år siden Røros kom inn på Unescos verdensarvliste. «Røros er et særegent gruvemiljø med utelukkende trearkitektur. Byen har gjennom 333 år smeltet sammen impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige, Trondheim og de nærmeste distriktene omkring. Dette har resultert i et trehusmiljø som bærer i seg mye av de fineste i norsk tradisjon, og som samtidig er blitt noe helt spesielt i vårt land såvel på det industrielle, sosiale og kulturelle som på det arkitektoniske området. Røros Bergstad er med sine omgivelser et karakteristisk eksempel på en betydelig tradisjonell stil i trearkitektur og dannner en enestående gruveby på en høyde på 600 meter over havet.». Det er 10 år siden verdensarvstatusen ble utvidet til å gjelde cirkumferensen. I den forbindelse har Rørosnytt en serie med glimt og reportasjer om sporene etter 333 år med gruvedrift.

Les også 70 år siden dagraset

+ Tønner med Cyanid dumpet her

I 1974 0g 1975 hadde Per Morten Hoff sommerjobb i Røros kobberverk. Han var med å rydde, og sette i stand husa på gamle Storwartz. En dag var oppdraget å fjerne en del tønner, som var lagret i et steinhus bak Stigerboligen. Disse tønnene skal han inneholdt cyanid. Nå håper Per Morten Hoff forurensnngsmyndighetene undersøker saken, og gjør tiltak for å hidre en giftskandale.

Tønnene lå lagret i dette steinhuset, før Per Morten Hoff og de andre kastet dem i hullet etter dagraset. Foto: Tore Østby

Cyanid er svært giftig. Det skal mindre enn et mikrogram til for å ta livet av et menneske. I litteraturen er det begått mange mord med Cyanid, og virkelighetens verden, ble giften brukt i under andre verdenskrig for å ta livet av jøder og andre i gasskamre. I gruvedriften ble cyanid brukt i forbindelse med flotasjon. Malmen ble malt til små partikler, og tilsatt kjemikalier, fløt metallene man var ute etter opp. Cyanid ble brukt for å skille ut gull, men også for å skille sink og kobber. Cyanid fikk sink til å synke ned.

Kjennskapen om dumping av disse tønnene har fulgt Per Morten Hoff, og det var en reportasje om dagraset, som fikk ham til å ta kontakt med Rørosnytt. I dag møtte Rørosnytt Per Morten Hoff på kanten av hullet der tønnene ligger.

https://vimeo.com/461784380
Per Morten Hoff intervjuet av Tore Østby

Morten Hoff gikk nylig av som styreleder for Ren Røros. I det siste har han tenkt mye på en av de aller første jobbene han hadde. Mens han jobbet der skjedde det noe, som han frykter skal ende i en giftskandale.

Cyanid ble levert til flotasjonsverkene i tønner. Per Morten Hoff gjenkjente tønnene på bildet, da Rørosnytt viste ham dette bildet.

– Jeg hadde sommerjobb to eller tre år med opprydding på Storwartz. Det gikk på å lukke igjen innganger og hull i terrenget, samle sammen jernskrot som ble solgt og sette i stand det lille huset til venstre for stigerboligen om man kommer opp fra nyveien. Vi tømte mange av husene for skrot og det meste ble dumpet i hullet, etter dagraset.

Det er mange som har hatt glede av det arbeidet som ble gjort i ettertid. Gamle Storwartz er et yndet turmål, og området brukes av leirskolen. Dumpingen av tønnene med gift, er et stort skår i gleden for Per Morten Hoff.

– Jeg husker spesielt den dagen vi skulle kaste noen jerntønner. Noen av de var veldig tunge og var fulle av et eller annet. Disse tønnene stod på noen sviller så de var i god stand. Men en tønne hadde ligget på jordgulvet og vi var litt nysgjerrig på hva som var i tønnene. Den tønna som hadde ramlet ned var rimelig rusten og vi fikk opp lokket. I tønna lå det noe som så ut som marsipanegg.

Slik så innholdet i tønnene ut. Lukten og fargen
kan gi assosiasjoner til marsipan, men innholdet er
livsfarlig giftig.

Det luktet til og med marsipan eller mer i retning av bitter mandel. Jeg husker vi spurte arbeidsleder hva det var og fikk til svar at det var noe de brukte til flotasjonen. Det var cyanid i en eller annen form. Vi fikk beskjed om å være forsiktige. Vi brukte hansker men ikke annet verneutstyr. Vi fikk tønnene opp i  tralle og kjørte flere lass og dumpet de i hullet. Mantraet var: ha det åt hølet, sier Per Morten Hoff til Rørosnytt.

Blåsyre (hydrogencyanid) er en flyktig og fargeløs væske med lukt av bittermandel. Cyanider er salter av hydrogencyanid, for eksempel de lett løselige saltene kaliumcyanid og natriumcyanid. I og med at Per Morten Hoff og de andre kjente lukt, kan det tyde på fukt i den som det var rustet hull i.

Avrenning fra gruvene og deponiene som ligger igjen anslås å ha skap mest forurensning i Rørosområdet. Flotasjonsverkene har også satt spor etter seg, med store skader på vegetasjon. Det ser ut til å ta mange år før nos som helst gror, der flotasjonsvannet ble sluppet ut. Det ble brukt flere miljøgifter i forbindelse med flotasjon.

Det er ei stor grop foran Stigersboligen etter dagraset. Området er gjerdet inn, fordi kantene er ustabile, og det går fortsatt små ras der. I gropa foran huset ligger mye avfall, og deriblant tønner med cyanid. Foto: Tore Østby

+ Førerkortbeslag i ettermiddag

En bilfører fikk førerkortet beslaglagt etter en trafikkontroll i Johan Falkbergets vei i ettermiddag. Bilføreren holdt 77 km/t i femtisone. Han var ikke den eneste med tung gasspedalfot i dag. I alt ble det utstedt 31 forenklede forelegg for fartsoverskridelser.

I tillegg 2 forenklede forelegg for bruk av håndholdt mobiltelefon.

+ Fra mono til stereo på Vauldalen

Med alle byggetillatelser på plass er arbeidet med å utbedre FV 30, Brekkenveien i full gang. Ved Vauldalen er det ei omkjøring, nå, som kanskje ikke har så mye trafikk. Arbeidet med den nye stikkrenna har kommet langt.

Det store gamle røret, som blant annet har i oppgave å ta unna flomvann er skiftet ut med to litt mindre rør. Slik sett kan en si at det er en omlegging fra mono til stereo. Kantene er murt opp med natursten, og dette blir nå kanskje kommunens fineste stikkrenne.

Det gamle monorøret er tatt ut av tjeneste. Foto: Tore Østby
Denne lysreguleringen på Vauldalen er det ikke tollerne som står bak. Foto: Tore Østby

+ Flaut av Arbeiderpartiet

Stein Petter Haugen synes det er svært spesielt at Arbeiderpartiet med saksordfører i en komitesak. og flertall i komiteen, radbrekker resultatet.

– Jeg synes partiet viser lite respekt for arbeidet som er gjort i komiteen. Når partiet kommer med endringsforslag etter endringsforslag, og stemmer ned komiteen må jeg lure på hva som foregår. sier Stein Petter Haugen til Rørosnytt.

Kommunestyret vedtok i går å fortsette med de samme rammene for skjenking på utestedene. Komiteen fremmet et forslag om å redusere skjenketiden på formiddagene og under Rørosmartnan, samt en dag i jula.

– Dette tyder på at det ikke er helt god kommunikasjon innad i Røros Arbeiderparti, sier Stein Petter Haugen.

Risikoen for smitte på Røros er nå lav

Pressemelding fra Røros kommune:

Oppdatering fredag 25.09.2020 kl. 13.25:

Vi har nå fått de siste 16 prøvesvarene fra i går, og de er også negative. Det vil si at alle 37 prøver fra i går er negative.

Vi har gått fra redusert til lav smittefare. Men – vi har testet 29 personer så langt i dag, og disse prøvene har vi ikke fått svar på enda.

Godt smittevern i Røros

Det er utrolig godt smittevern blant handelsstand, spisesteder og overnattingssteder på Røros. Vi har oversikt til en hver tid over tiltakene de har, og vi vet at de gjør en veldig god jobb. Dette er vi veldig fornøyd med. Tiltakene er viktige bidrag for at vi så lang ikke har hatt noen utbrudd.

Både næringsliv og innbyggere på Røros er veldig nøye med å følge smittevernrådene. Vi ser at alle tar dette på alvor, og det er dette som gjør at vi kan klare å holde smitten borte. Derfor er det veldig viktig at vi fortsetter med dette nå.

+ Innstilt som sykepleier ved legesenteret

Trude K. Rokkones (30) fra Røros er innstilt som sykepleier ved Røros legesenter. Stillingen er et engasjement på 100%. Det var to søkere til stillingen. Børge Sollie er innstilt som nummer to.

Røros legesenter ligger ved Røros sykehus, og er bemannet med både leger, turnuslege, sykepleiere, bioingeniører og helsesekretær. I tillegg har de egen laboratorievirksomhet. Legesenteret har et nært samarbeid med Røros sykehus for røntgen, laboratorium og akuttmedisin. Den internkommunale legevakta har tilknytning i de samme lokalene.

+ Har signert intensjonsavtale om kjøp

Isak Busch og Røros kommune har signert en intensjonsavtale med selger om å kjøpe Sundveien 8 andre virkedag i 2021 forutsatt vedtak i kommunestyret.

– Kommunedirektøren har utformet, og ordføreren har inngått, en intensjonsavtale med husselger om å kjøpe Sundveien 8 i 2021 forutsatt vedtak i kommunestyret, sier økonomisjef Roger Mikkelsen til Rørosnytt.

Kommunen har fått som vi skrev om i går noen relativt akutte utfordringer i forhold til husvære for ressurskrevende barn. Mikkelsen sier at huset kom på markedet mens de utredet problematikken.

– Det er barn som må ha et tiltak nå som Rytrøa på Os ikke kan løse. De har ikke plass. Rent tilfeldig kom dette huset ut på markedet mens vi holdt på med utredningen i forhold til om vi skulle bygge, leie eller kjøpe. Huset ligger jo nære skolene og barnehagen og det er utrustet med teknisk opplegg for funksjonshemmede. Det tilfredsstiller kravene som husbanken stiller til institusjonslokaler. Det vil si at man får samme tilskuddsgrad på å kjøpe huset der som om vi skulle bygd selv, sier han.

Tilskuddet fra Husbanken er på 40 prosent av kjøpspris og kostnader ved tilrettelegging for den tjenesten som skal utøves i huset. Mikkelsen sier at huset er planlagt overdratt andre virkedag i 2021.

– Intensjonsavtalen er veldig enkel i den forstand at selger går med på å selge huset til oss for takstverdi det vil si 6 250 000 kroner, og planlagt overtakelse er andre virkedag i 2021. Dette tidspunktet fordi vi må få et budsjett, og det kan vi ikke bruke før i 2021 og megler skal ha pengene på klientkonto dagen før overtakelse, sier han.

– Når skal dette behandles politisk?

– Det blir en del av budsjettsaken som behandles i slutten av november. Saken kommer inn som et tiltak på investeringsbudsjettet der og skal behandles først i formannskapet og deretter i kommunestyret, sier Mikkelsen.

– Hvorfor blir kjøpet utsatt til 2021?

– Investeringsbudsjettet er slik at kommunestyret vedtar ikke en pott som kommunedirektøren kan disponere, men kommunestyret vedtar konkrete prosjekter. Så når kommunestyret ikke har vedtatt å kjøpe det huset,  selv om vi ikke har brukt opp årets investeringsbudsjett, så kan ikke kommunedirektøren disponere pengene på annet enn det kommunestyret har sagt at pengene kan brukes på, sier Mikkelsen. 

– Det var ikke mulig å få til en hastebehandling i gårsdagens kommunestyremøte? 

– Teoretisk sett,  det er ikke en sak for kommunen, men huset er jo utleid i dag. Så selv om vi hadde klart å kaste oss rundt så er det en viss ledetid som selger må ha for å gjøre huset klart til overtakelse. Så det hadde ikke hatt en stor praktisk betydning. Vi ønsker jo å kjøpe et tomt hus, sier Mikkelsen.

Han understreker at dette kjøpet ikke kan sammenlignes med kjøpet av Reiselivets hus som ble gjort av kommunen i fjor høst.

– Dette er ikke en Reiselivets hus sak. Det er ingenting som er unntatt offentlighet her annet enn at vi ikke kunne ha diskutert det her så lenge det har vært en kontraktsforhandling mellom kjøper og selger. Når selger nå har signert så går denne saken til ordinær politisk behandling, avslutter Mikkelsen.

Mange negative tester

Pressemelding fra Røros kommune:

Oppdatering fredag 25.09.2020 kl. 10.40:

På Røros legesenter har i dag mottatt svar på 21 prøver, og alle er negativ. Når vi har fått så mange negative svar anser vi at smittefaren er redusert.

Vi venter nå svar på 16 tester.

Hittil har ingen testet positivt på covid-19 på Røros.

Testkapasiteten er god

Hittil denne uka har vi testet 75 personer. Da tester vi mer enn 1,5 %, og det er bra. Med alle som skal testet i dag blir det 102 tester denne uka. Flere kan komme.

I går testet vi 37 personer. Vi tester 27 personer i dag, men det kan komme flere. Foreløpig er 1 satt opp til testing neste uke.

Det høyeste antallet tester vi har gjort på en dag til nå er 37. Det var i går, torsdag.

Tiltak nå

Vi har veldig tett dialog med handelsstanden og hotellene. Ut over dette vurderer vi det ikke som nødvendig å sette inn særskilte tiltak.

Denne saken har ikke andre andre følger foreløpig. Nå jobber vi kontinuerlig med den og gjør nødvendige grep til en hver tid. Tiltak settes inn ut fra resultatene på prøvesvarene.

+ Får svar på prøve i dag

Svaret på prøven som ble tatt av en person, som skal ha vært i nærkontakt med noen av busspassasjerene i en turbuss som var på Røros forrige fredag kommer i dag. Det var en buss fra Ingvars Reiser som var på rundtur i Norge som hadde passasjerer ombord som senere har testet positivt på Covid 19.

Hele 33 av de 37 passasjerene som var med er smittet. Langs bussens rute er det påvist flere med smitte blant de som har vært i nærkontakt med passasjerene. Det er derfor knyttet stor spenning til om noen på Røros har blitt smittet.

Det er flere med symptomer som har blitt testet. Flere uten symptomer har også latt seg teste.