I år jubilerer Røros dobbelt, på det som har gitt mye av den gamlegruvebyens nye identitet. I 1980 ble Røros ført opp på UNESCOs liste over verdens mest bevaringsverdige kulturminner. I 2010 ble også Circumferensen inkludert i verdensarven. Normalt betyr sånne jubileum stor fest og markering, men ikke i et pandemiår. Ordfører Isak Busch skulle som de fleste andre ønske verden var litt annerledes nå.
Riksantikvaren og Røros kommune gikk sammen om en markering bestående av avduking av en minneplakett og en bedre lunsj. Rørosnytt markerer jubileene med glimt fra sporene etter 333 års gruvedrift, slik det ser ut i 2020.
Da Røros ble gitt verdensarvstatus i 1980, var dette begrunnelsen:
Røros er et særegent gruvemiljø med utelukkende trearkitektur. Byen har gjennom 333 år smeltet sammen impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige, Trondheim og de nærmeste distriktene omkring. Dette har resultert i et trehusmiljø som bærer i seg mye av de fineste i norsk tradisjon, og som samtidig er blitt noe helt spesielt i vårt land såvel på det industrielle, sosiale og kulturelle som på det arkitektoniske området. Røros Bergstad er med sine omgivelser et karakteristisk eksempel på en betydelig tradisjonell stil i trearkitektur og dannner en enestående gruveby på en høyde på 600 meter over havet.»
Robert Holm har begynt i ny jobb som daglig leder for Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk. Som fersk leder sier han at setter pris på folkene han har rundt seg i den nye jobben.
– Vi har vel alle lyst til å være med å skape noe, og alle pilene peker i riktig retning for Bryggeriet. Jeg er en engasjert kar og en lagbygger, og setter veldig pris på at folk er stolt av det de gjør. I Røros Bryggeri så er både eiere, styre og ansatte veldig opptatt av å utvikle seg og på den måten er jeg veldig heldig med laget jeg har med meg, sier Holm.
Plassryss
Holm vokste opp på Røros og har drevet med fotball siden han var barn. Han sier at folk brydde seg om fotballen på den tiden og at de var ofte direkte i sine tilbakemeldinger.
– Jeg hadde en god oppvekst med mye fotball og endte opp med å spille på a-laget til Røros i tredje og fjerde divisjon i en god del år. Det var stas fordi folk brydde seg veldig om fotball og det var mye folk på Øra. Du fikk tilbakemeldinger både på godt og vondt for si det slik, og det var nå greit det, ler han.
Holm har to barn og har vært trener for dem på aldersbestemte lag innen røros fotballen. I tillegg sitter han i valgutvalget som jobber for å finne nye styremedlemmer til fotballgruppa. Men det er Barcelona og Messi som er de han følger utenfor Røros.
– Jeg har en forkjærlighet for Barcelona så jeg har en tøff tid nå for å si det sånn. Generelt så er jeg glad i god fotball, og ser mye fotball, uten at jeg har giftet meg med et spesielt lag. Jeg og junior hadde egentlig planlagt at vi måtte til Barcelona for å se Messi før han la opp, men det ser ut som det toget har gått, sier Holm og peker på ryktet om at Messi skal til Man City for å gjenforenes med Pep Guardiola.
Holm er utdannet førskolelærer og jobbet som det i to år før han syns de magre budsjettene ble for ille, og rammeforutsetningene for å gjøre en god jobb for dårlige.
– Det å jobbe med ungene er veldig givende, men det er svært lite ressurser i den sektoren der. Så jeg ble fratatt veldig mange muligheter i den jobben jeg hadde rundt år 2000 på grunn av nedskjæringer, sier han.
En salgsmanns fødsel
Telenor hadde på den tiden åpne intervju i forbindelse med en salgsjobb som Holm så på som en mulig vei videre.
– Jeg fikk jobben etter tre intervjurunder og da endte jeg opp som selger for Gule Sider på internett i år 2000. Alle som har respekt for seg selv bør jo prøve seg som selger, humrer Holm.
Han fortsatte hos Telenor på Tyholt i Trondheim i ni år. To av dem som selger og syv som salgsleder. Etter 14 år i Trondheim flyttet Holm med familie tilbake til Røros.
– Vi bestemte oss for å flytte tilbake til Røros i 2009, Nils Martin Tidemann som da var redaktør for Arbeidets Rett overtalte meg til å begynne der som salgssjef, sier han.
Holm jobbet for retten i tre år før han byttet til stillingen som daglig leder for Verket Røros. Der var han også i tre år før han byttet til Tolga-Os Sparebank og var der i fire år. For to dager siden begynte han hos Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk som daglig leder.
– Er det noe spesielt du ser frem mot av de arbeidsoppgavene du begynner med nå?
– Jeg ser egentlig frem til alt, man får jo mye ansvar som daglig leder i bryggeriet så jeg har jo muligheten til å lære mye nytt. Men da er vi tilbake til det med lag, her er folk veldig dedikert til det de er satt til å gjøre, så det bekymrer meg ikke i det hele tatt. Så jeg er sikker vi finner gode løsninger sammen med de ansatte og et særdeles kompetent og fremoverlent styre, sier Holm.
– Du blir ikke sittendes hele dagen å smake på øl nå da?
– Jeg blir nok ikke det, men litt ølsmaking blir det nok for å lære seg produktene. En liten hemmelighet er jo at jeg aldri har vært noe særlig glad i øl heller, selv om smaken for det har kommet mer og mer de siste årene, ler Holm.
På et møte mellom statsminister Erna Solberg og en liten gruppe reiselivsaktører fra Trøndelag, sang direktør for Rørosmuseet Odd Sletten for hele følget.
– Røros var representert gjennom Rørosmuseet, og Odd Sletten. Odd hadde også forberedt et musikalsk innslag, sier Petra Sestak som er reiselivssjef for Trøndelag reiseliv som arrangerte møtet med statsministeren. Sletten fremførte «Jag vänter vid min mila» som er et av den svenske forfatteren Dan Anderssons mest kjente dikt. Diktet ble senere tonesatt av Gunnar Turesson og spilt inn på plate av Hootenanny Singers i 1964.
Solberg hadde samlet en liten gruppe reiselivsaktører fra Trøndelag til felles møte, inkl. middag og overnatting på turisthytta Snøheim ved foten av Snøhetta.
– Formålet med møtet var at vi skulle orientere om den trønderske reiselivssommeren, og gi innspill til regjeringen for å danne grunnlaget til godt samarbeid, sier Sestak.
Sestak hadde fått lov å ta fire reiselivsaktører fra Trøndelag med seg, og valgte bedrifter med ulike opplevelser: Britannia Hotel/Mikael Forselius, Rørosmuseet/Odd Sletten, Stokkøya Strandhotell/Torild Langklopp, Oppdal Safari/Johan Schønheyder.
– Vi er kjempestolte at vi fikk muligheten å møte statsministeren for å fronte trøndersk opplevelsesnæring, samt å løfte noen utfordringer vår næring står foran. Det er viktig for oss at statsministeren og hennes stab får god innsikt i reiselivet for å ta riktige valg framover, sier Sestak.
Overingeniør Marit Nordberg hos arbeidstilsynet i Midt-Norge sier at elulykken på Røros 8. juli er en veldig spesiell sak.
– Det er en veldig spesiell sak, og hva som skjer i ettertid er litt tidlig å si. Hvis det blir en straffesak så samarbeider vi godt med politiet, sier Nordberg som ble varslet om ulykken den 9. juli.
Hun sier at saken ennå ikke er ferdigbehandlet og at hun blant annet har etterspurt dokumentasjon fra Ruta AS.
– Hovedentreprenøren Ruta AS har også et ansvar for underentreprenørene så jeg har etterspurt en samhandlingsavtale fra dem, men de har ikke svart opp enda fordi fristen deres er 10. september, sier Nordberg.
Arbeidstilsynet viser til at arbeidsgiver (Ruta AS) skal sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø også for andre enn egne arbeidstakere som utfører arbeid på arbeidsplassen.
Virksomheten må innen 10.09. 2020 sende svar på følgende:
· Beskrivelse av hvordan virksomheten innretter, ordner og utfører arbeidet for å sikre andre enn egne arbeidstakere
· Beskrivelse av hvordan arbeidsgiver samarbeider med andre arbeidsgivere for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, eller kopi av inngått samordningsavtale
· Beskrivelse av hvordan verneombud/ansattes representant har medvirket
Postalt tilsyn
Etter en slik ulykke har Arbeidstilsynet et såkalt postalt tilsyn der de spør om opplysninger fra bedriften, i dette tilfellet underentreprenøren, der arbeideren som ble utsatt for ulykken jobbet.
– Underentreprenøren har fått et pålegg fra Arbeidstilsynet om å ha en rutine for oppfølging av arbeidsulykke, sier hun.
Mangelen på et system for å følge opp arbeidsulykker sier likevel ikke noe om hvordan en slik ulykke kunne skje i utgangspunktet. Her venter man tilbakemelding fra hovedentreprenøren Ruta AS for å belyse hvordan en strømførende ledning kunne henge løst mens det skjedde arbeid i samme området.
Arbeidet med å planlegge julemarked på Røros i år, er godt i gang. Pandemien som er over oss har gjort at mange har stilt spørsmål om markedet lar seg gjennomføre. Det er til syvende og sist myndighetene som setter rammene for arrangement, og noe arrangøren ikke kan kontrollere. Erfaringene fra blant annet bondens marked i sommer tilsier at det kan være mulig å å gjennomføre et tilpasset arrangement.
– Gitt den informasjonen vi sitter med nå har vi som mål skape julestemning, og det blir julemarked i en eller annen form innenfor rammene satt av Folkehelseinstituttet, sier reiselivsdirektør Tove Martens til Rørosnytt.
I prosessen frem mot julemarked 2020 er det tett kommunikasjon med kommune og kommuneoverlege.
Nå er arbeidet med reguleringsplan for Nilsenhjørnet i gang. Planen skal legge til rette for bygging av Nilsenhjørnet Røros Folkebibliotek. Planen lages av Trondheimsfirmaet Multikonsult. Varsel om oppstart av planarbeid skal være sendt til alle berørte, slik at de kan komme med innspill til planarbeidet.
Reguleringsplanen omfatter Samvirkebygget, parken på Nilsenhjørnet og dagens parkering ved Reiselivets hus samt deler av Peder Hiortgata og Tufta. Planområdet ligger innenfor verneområdet i Røros sentrum. Området er nå regulert til sentrumsformål og park. Hensikten med planarbeidet er å legge til rette for offentlig bibliotek, boliger og parkanlegg.
I september vil det bli avholdt et nettbasert informasjonsmøte om planene.