+ Programmet for Trøndersk Matfestival Røros

Trøndersk Matfestival åpner torsdag kl. 11 på Torvet i Trondheim. Men i år kommer også festivalen til Røros. Over 100 festivalaktiviteter foregår over hele Trøndelag denne helga. I Røros blir det lokalmatmarked med 20 produsenter i sentrum, du kan hilse på en bidronning og være med på lokalmatsafari.

Dette kan du oppleve på Trøndersk Matfestival Røros:

Gårdsbesøk på Galåvolden Gård – besøk gården og gårdsmatutsalget

Besøk hos Rørosrein og Koia, opplev stemningen, maten og historien

Matfest på Røros – mangfoldig matmarked med 20 utstillere

Tørresvangen Gård – demo av brunostproduksjon, fra fersk melk til ost

Hils på bi-dronninga – se bier i mange stadier, kanskje også bidronninga

Lokalmatsafari i Bergstaden – unik vandring i Røros, der mat og smak har fokus

Guidet omvisning på Galåvolden Gård – opplev de mange aktivitetene på gården

Stage Dolls skaper liv i Bergstaden – utekonsert med Stage Dolls

Gårdsbesøk hos Kalsa Gårdsbakeri – kafè og utsalg på Kalsa Gårdsbakeri

– I år måtte Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum. Nå kommer festivalen til deg. Sammen med venner og familie kan folk finne fram til lokalmatopplevelsen og lage sin egen festivalstemning. Vi oppfordrer vårt publikum til å oppsøke de lokale arrangementene denne helga. Vi har laget en egen oversikt over hva som skjer i vår aktivitetskalender på matriketmidt.no, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som arrangerer Trøndersk Matfestival.  

– I mange år har det vært jobbet godt og strategisk med å bygge en sterk matregion i Trøndelag. Det å vise fram og gjøre tilgjengelig variasjonen i dette fantastiske matfatet er viktig. Derfor er jeg svært glad for at Trøndersk matfestival blir gjennomført i år og på en måte som hensyntar de utfordringene vi står oppe i. Du vil i år få festivalopplevelsen nærmere deg, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik. 

Trøndersk Matfestival arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et nonprofit aksjeselskap som jobber for å skape mersmak og merverdi for mat og drikke i Trøndelag. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets største lokalmatfestival. Sammen med våre samarbeidspartnere løfter vi Matriket Midt. Partnere for årets Trøndersk Matfestival er Sparebank1 SMN, TrønderEnergi, Trøndelag fylkeskommune, Innovasjon Norge og Trondheim kommune. I tillegg er det lokale partnere for de ulike arrangementene.

+ Samarbeid ble suksess

I 2018 startet snekkerne Steinar Tamnes, Rune Buraas og Amund Bromstad Røros Entreprenør AS sammen med gravemaskinentreprenør Morten Evavold. Tidligere hadde de hatt hvert sitt enkeltpersonforetak. Det å satse sammen viste seg å bli en suksess. 

Etablering

Amund Bromstad hadde lengst fartstid selvstendig. Han startet eget firma i 2007. Da gikk han fra å være ansatt, til å lage enkeltpersonforetak som snekker. Amund hadde samarbeid med flere andre enkeltpersonforetak. Det begynte å bli så stort, at etablering av firmaet var eneste utvei. Det måtte gjøres slik, for å få det i former etter lover og regler. I stedet for å sitte hver for seg med papirarbeid på kveldstid, var det bedre å ha en paraply for å samle opp alt. 

Steinar Tamnes har mesterbrev, det var naturlig at han ble daglig leder. Han skulle egentlig ut i feltet og jobbe 50%, men det skjedde ikke. Firmaet ekspanderte bare. Blant annet fikk de tak i Kristian Hustad Vaa som var nyutdannet byggingeniør. Da hadde bedriften allerede et prosjekt med ei egendesignet hytte, som de kaller «Dialoghytta». Bygget blir formet i samarbeid med kunden. Røros Entreprenør koordinerer alt sammen. 

Kristian kommer inn først for å sette rammen for bygget, etter kundens ønsker. Han tegner et forslag, deretter blir det møte med kunden. Når kunden har godkjent forslaget, søker Kristian kommunen om byggesak. Evavold Maskin graver, Røros Entreprenør har ansvaret for muring og snekkerarbeidet. De koordinerer også elektriker og rørlegger; er en totalentreprenør.

Kunden kan komme til Røros Entreprenør, der tegneprogrammet blir tatt opp på storskjerm, og det tegnes sammen med kunden mens han er der. 

Ansatte

Det er 16 ansatte i Røros Entreprenør. Etter Hvert skal de få inn designhjelp, som skal jobbe med fargevalg, møblering og smarte løsninger sammen med tegneren. En maler er også på vei inn i bedriften. Dermed kan de tilby maling av hus både innvendig og utvendig, samt legging av gulvbelegg. Røros Entreprenør har kjøpt en eiendom i Hånesåsen, slik at de snart har tomter til salgs. 

En av bedriftens ansatte kom på jobbintervju en torsdag. Han hadde kjørt fra Rogaland. Han var klar til å begynne neste dag, hadde sagt opp hus og hadde med hele flyttelasset i bilen som sto parkert utenfor. Han var klar til å begynne med en gang, gikk rett i jobb. 

Dialoghytte

Røros Entreprenør har stor fokus på kvalitet, og ønsker å bygge en sterk merkevare, samtidig som de skaper trygge arbeidsplasser for sine ansatte. De har utviklet et konsept som heter «Dialoghytte». Hytta til kunden har blitt til i dialog med Røros Entreprenør.

God dialog med kunden fører alltid til et godt resultat. Røros Entreprenør ønsker å være en totalentreprenør som tilbyr kunden alt fra tegning, byggesak, grunnarbeid, trearbeid, forskaling/betongarbeid. Kunden slipper å tenke på alle små og store ting underveis. Det tar Røros Entreprenør seg av. Røros Entreprenør mener at det trenger ikke å være dyrere å skreddersy en hytte kontra det å bestille ei ferdighytte.

Sommer

Årets sommer er hektisk. Som alltid på Røros er sommeren kort. Vanligvis er de tre – fire første månedene i året rolige i byggebransjen, men for første kvartal har Røros Entreprenør hatt en stor omsetningsøkning i år, kontra i fjor. Dermed har de jevnt trøkk hele året. 

Røros er en hyttekommune. Det er mye oppdrag på fritidsboliger. I tillegg betjenes den lokale befolkningen med rehabilitering, oppussing og vedlikehold av hus, og bygginger av garasjer. Lokalbefolkningen har bestandig vært veldig viktig for Røros Entreprenør. 

De fleste oppdragene er i Røros kommune. I tillegg har det vært noen oppdrag ellers i Fjellregionen. Vyer fremover, er å utvide hyttedesignbiten. Det trenger ikke å skje på Røros. Røros Entreprenør kan godt levere ei hytte som settes opp av et annet byggelag i resten av Norge. 

Byggesaksavdeling

Røros Entreprenør har tatt inn en byggingeniør til, og skal lage en prosjektering- byggesaksavdeling. 

– Vi er etterhvert blitt gode på det med byggesak. Kanskje det er vanskelig for menigmann å få det til selv, derfor ser Røros Entreprenør et marked der de kan tilby hjelp til både private og entreprenører, sier Steinar Tamnes som er daglig leder i Røros Entreprenør. 

Tilflytting

Bedriften bidrar med tilflytting til Røros. Fire-fem av deres ansatte, som er fra midten av 20-årene og opp til 40 år, har flyttet til Røros fordi de har fått jobb hos Røros Entreprenør. De har etablert seg på Røros med familie. 

Lærlinger

Da bedriften startet opp tok de inn fire lærlinger. Noen av lærlingene er ferdige nå, og det blir tatt inn nye til høsten. 

– Lærlinger må vi ha, sier Amund Bromstad som snekker og medeier i Røros Entreprenør. 

Røros Entreprenør har god kontakt med Røros Videregående skole. Det er viktig å sjekke ut ungdommene mens de er på skolen. Hver gang det er utplassering har Røros Entreprenør to – tre ungdommer hos seg. 

– Dersom du skal bygge deg hytte på Røros, og velger ei hytte fra Røros Entreprenør så velger du lokalt. Du støtter lokalt næringsliv. Vi kjøper byggevarer lokalt. Når du er ferdig med å bygge hytta, og bor her, så er vi her fremdeles, sier Amund.

+ 60-åringer drakk medbragt

I forbindelse med skjenkekontroll på Røros den 18.07 rapporterer skjenkekontrollen om drikking av medbragt på Erzscheidergården. Fire besøkende i sekstiårene satt og drakk i kjellerstuen. På spørsmål om dette var kjøpt på hotellet eller medbragt, svarte de at det var medbragt.

De fire satt og pratet sammen med en del glass på bordet der et av disse inneholdt en rød veske. Kontrolløren spurte om det var alkohol personene hadde i glassene, noe de bekreftet. De fire sa til kontrolløren at de synes det var hyggeligere å sitte nede i kjellerstuen enn å sitte oppe på rommene sine å drikke.

De fire fortalte samtidig at de hadde fått beskjed fra hotellets ansatte om at dette ikke var lov, men at de ikke tenkte noe mer over dette. Døren inn til hotellet var åpen slik at kontrollørene og hvem som helst kunne komme inn. Kontrollørene påtraff ingen ansatte under kontrollen. Rapporten legges nå fram for kommunen, som avgjør om det som skjedde skal føre til prikkbelastning for Erzscheidergården, og hvor mange prikke det i såfall blir.

+ Gitarfestivalturne til Røros

Lørdag kommer orkesteret Norchestra til Røros og spiller i Bergstadens Ziir. Konserten er del av en miniturne i forkant av Gitarfestivalen på Ringve Musikkmuseum i Trondheim 2. – 4.oktober med Knut Reiersrud som en av de store navnene.

Dette kan bli de første konsertopplevelsen på Røros på en stund. 
Norchestra kombinerer Brahms gitar med 8-strenger og Viola Da Gamba fransk versjon med 7-strenger, som her i vår tolkning av J. S. Bach sin «Air» hvor orkesteret improviserer over musikken til Bach: 

Norchestra med Air.


– Vi er også veldig allsidige i instrumenteringen da undertegnede også er pianist som man kan se i videoen over, og vi har også booket en av de beste pianostemmerne i Midt-Norge til å stemme flygelet rett før konserten på lørdag. Det er første gang vi gjør offentlig konsert i Røros, jeg har kun spilt der i et bryllup for noen år siden, så dette blir stas, sier Alf Wilhelm Lundberg i Norchestra til Rørosnytt.

+ Nedgang på Rørosbanen

Covid 19 har naturligvis snudd opp ned på situasjonen, med færre avganger og passasjerbegrensinger på togene, men før pandemien var det sterk vekst. Bane NOR har sendt ut en pressemelding med overskriften Eventyrlig vekst, basert på tallene for 2019. Rørosbanen var imidlertid ikke med i eventyret.

Rørosbanen hadde 428.054 passasjerer i 2019, mot 447.089 året før. Det er en nedgang på 19.000. I hele Norge reiste rekordmange 80 millioner med tog i Norge i fjor. Størst økningen var det på Vestfoldbanen, Jærbanen og Gjøvikbanen. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er fantastisk å se den kraftige passasjerveksten. Det viser at satsingen på jernbane gir resultater, sier Bjørn Kristiansen som er konserndirektør for Kunde og trafikk i Bane NOR.

Sterk passasjervekst. Foto: Thor Erik Skarpen, Bane NOR

Det er de tre banene Vestfoldbanen (med Drammenbanen), Jærbanen og Gjøvikbanen, som tre står for nesten hele passasjerøkningen det siste året. Det er satt inn flere rushtidsavganger på disse strekningene, og det ligger også store investeringer bak. Fra 2012 til 2018 økte antall passasjerer i Norge fra 62 til 77 millioner. Fra 2018 til 2019 har passasjerøkningen fortsatt til over 80 millioner.
De siste årenes jernbaneutbygging og utbedring av flaskehalser har gjort det mulig med flere tog på linjene.

– På enkelte linjer er det nå kun få minutter mellom hver avgang, slik som i Stavanger- og Oslo-området. Flere avganger og kortere reisetid gjør det mulig for flere å velge toget og se fordelen av å bruke tog i stedet for bil. Vi ser frem til ytterligere vekst etter hvert som nye banestrekninger blir ferdigbygget de neste årene, sier Bjørn Kristiansen.

Rørosbanen har ikke fått noe løft gjennom investeringer. Det er heller ikke innført noen nye avganger. Nedgangen i antall togpassasjerer har kommet samtidig som busstilbudet mellom Røros og Trondheim er betydelig redusert.

Når tog og skinneganger er bedret på mange jernbanestrekninger, hever det forventningene til tog. Det er gjort en del utbedringer på skinnegangen på Rørosbanen, men det er fortsatt de samme togene som trafikkerer banen. I sum bidrar dessverre ikke dette til å gjøre Rørosbanen mer attraktiv. Nå har togene fått nye operatør, som maler dem togene om. Så spørs det om nye farger er nok til å gi passasjertallene et løft. Det er kjøpt inn nye tog, som går både på strøm og diesel. Noen av disse togene vil trolig bli satt inn på Rørosbanen.