+ Unge jegere og fiskere

Ungdomsgruppa i Røros Jeger- og Fiskeforening (Røros JFF) består av ungdommer i alderen 14 – 26, som liker å holde på med jakt, fiske og friluftsliv. Ungdomsgruppa gjør at ungdommer får muligheter for å holde på med jakt og fiske, selv om de ikke har foreldre som holder på med det. Hva gruppa skal gjøre er litt opp til de ungdommene som er med, men det er jakt og fiske, turer og sosialt samvær som er aktivitetene.

Leder

Jørgen Bekkos er nyvalgt leder for ungdomsgruppa. Han har vært med i gruppa siden han var 14 år gammel. Jørgen tror det blir spennende å lede gruppa. Han har ingen spesielle nye planer. De kommer til å fortsette som tidligere. Den nyvalgte lederen setter pris på friluftslivet, å være ute, og opplevelsene som han får ved å være medlem i ungdomsgruppa.

Jakt

Jørgen liker godt å jakte. Han synes det er trivelig når mange samles på jakt. Hva som blir jaktet på kommer an på når på året jakten er. Om vinteren blir det jaktet mye rev. 14 er det året man får lov til å begynne å være med på jakt. Gjennom Røros JFF har ungdommene mulighet til å ta jegerprøven. De har et samarbeid med jaktutvalget i hovedlaget på det. Det er jaktutvalget som er med ungdommene på opplæringsjakt. Ungdomsgruppa er avhengig av å ha med seg voksne. De som er under 16 år på småviltjakt, har ikke lov til å gå for seg selv. Før man kan jakte selvstendig må man ta jegerprøven, men man kan være med på opplæringsjakt uten prøven. Det er som regel noen fra hvert kull som tar jegerprøven på Røros.

Innsamling

I vinter har ungdomsgruppa hatt innsamling gjennom Lokalverdi hos Rørosbanken. Formålet var havfisketur på Stjørdal. De har litt samarbeid med ungdomsgruppa i Stjørdal Jeger- og Fisk. Det er usikkert om turen blir i sommer eller neste sommer.

– Gjennom ungdomsgruppa så får man litt sosialt i tillegg. Vi har turer sammen, sier Jørgen. Det er mest gutter i gruppa, men noen jenter er med innimellom.

Sesongbestemt

Ungdomsgruppa er i aktivitet hele året. Det er litt sesongbestemt hva de holder på med. Om høsten og vinteren er det mest jakt. Om vinteren er det også litt isfiske. Om sommeren er det mest skyting på bane. Lerdueskyting ute ved Kvitsanden. Det blir også noen fisketurer i løpet av en sommer.

Gruppa møtes en gang i uka. Røros JFF har klubbhus ved klekkeriet, som ungdomsgruppa bruker. Om sommeren har de ikke så mange faste møter, da er det leirdueskyting hver tirsdag og torsdag. Jørgen tar gjerne imot nye medlemmer.

– Det er veldig åpent for alle som har lyst. Det er bare å bli med. Det er ingen påmelding, og det koster ingenting å være med. Man er med på det som man har lyst til å være med på. Man må ikke være med på jakt. Man kan være med bare på fisketurene, eller omvendt, sier lederen. Røros JFF har utstyr som ungdomsgruppa kan bruke, blant annet telt, lavvo og kano.

+ Flere enn 40 000 turer

Sofakampen er en stor aktivitet i Røros i sommer. I skrivende stund er det gjennomført 41 173 turer fordelt på 111 turmål. Så langt i sommer er det 988 deltakere i Sofakampen. Det mest besøkte turmålet så langt er Rybrua med 2697 besøk.

Andre populæreturmål er Avholdshytta, bommen i Stikkilsdalsveien, Borgosstranda, Brennfjellet, bålplass ved Håelva, Evensenegga, Fjellkirka, fløtarbu ved Rismosjøen, folkeminne Iver O. Kurås, Gamle sjåframvei, Jokumsvollen, Gapahuken ved Nordre Dalstjønna, Gapahuken ved Skistuggu, Ja-benken i Mølmannsdalen, Klemmetstien, Klettjønna rundt, Kristenåsen, Kvitsanda, masta ved alpinbakken på Glåmos, Mølmannsdalsgården, Skistuggu, Skårhåmmårdalen, Slegghaugan, Småseterveien, toppen av Sjursvollveien, Vanntanken og Vardhøgda.

Det er gratis å delta i Sofakampen. For hver tur som registreres gir Sparebank 1 SMN 1 kr for å legge til rette for uteaktivitetet ved skolene i vinter. Dette gjelder Røros skole, Brekken Oppvekstsenter og Glåmos Oppvekstsenter. Prosjektet er et samarbeid mellom Røros kommune og Sparebank 1 SMN.

Toppen av Sjursvollveien. Foto: Tove Østby

+ Svindelforsøk med postens logo

Svindlere forsøker igjen å lure penger fra folk med falske hentemeldinger på pakker påført logoen til Posten og andre transportselskaper. Folk får melding om at pakke har kommet. og at de må betale et lite beløp for at pakken ikke skal bli returnert.

Hvis man går på dette, og legger inn betalingsinformasjon, vil svindlerne fortsette å tappe kontoen. I noen tilfeller har folk måttet skifte kort, for å stoppe svindelen. Om du mottar en mail eller en melding som denne, er det bare å slette den:

«Status: Ikke sendt levert fra distribusjons terminal.

– -Stoppet på vårt postterminal

Innhold i pakken: iPhone 11 Pro (valgfri farge)

Manglende betalingsgebyr

Pakken vil bli levert når betalingen er fullført.»

Så ligger det lenker folk kan gå inn på for å betale. I prosessen får svindlerne tak i betalingsinformasjonene de trenger for å tappe kortet videre. Meldingene er ofte skrevet i dårlig norsk, og har rar tekst. I meldingen over står det at det ligger en Iphone i pakken, og at kunden kan velge farge. Hundrevis har anmeldt dette til politiet.

+ Varsel om åpning kan komme i morgen

I dag ble det kjent at Danmark åpner for reiser til Jämtland og Härjedalen. I morgen kommer Norge med nye reiseråd. Det er tvetydige signaler om Norge kommer til å åpne grensa til Jämtland og Härjedalen nå.

Danskene åpner grensene til 12 av 21 län i Sverige, basert på nivåene for smittespredning som danske myndigheter har lagt seg på. Norge stiller noe strengere krav, og det er ikke gitt at Norge følger Danmark. Danmark har også tidligere åpnet til flere områder i Sverige enn Norge. Danskene godtar dobbelt så høy smitte i forhold til norske krav.

Jämtland og Härjedalen har hatt nedgang i antall nye smittetilfeller de siste ukene.

Peder Hiorts Gate stenges for biltrafikk

Trettiende juli fra klokka 17.00 til første august 18.00 stenges deler av Peder Hiorts gate for trafikk. Stengingen skjer, for å gi plass til boder og handlende under Trøndersk matfestival. Det er Destinasjon Røros som har søkt om å få stenge gata, og tillatelsen er gitt etter et administrativt vedtak i Røros kommune.

Det blir utplassert boder langs ene siden av gaten, slik at utrykningskjøretøy kan passere. Boder plasseres slik at beboere kan ha mulighet å kjøre inn til sine eiendommer.

Trøndersk Matfestival pleier å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum i månedskiftet juli/august. I år har arrangørene valgt en annen løsning, med mindre arrangementer mange steder i fylket 30.juli – 2.august. På Røros blir det et mangfoldig matmarked med 20 utstillere

Det er lokale matprodusenter som frister smaksløkene med fortelle om sine produkter. Det legges opp til flere aktiviteter under markedet. Noen av produsentene arrangerer i tillegg åpen dag, og har tilbud på gårdene på kveldstid. 

I de lokale arrangementene skal folk i trygge forhold kunne handle produkter fra produsenten, kjøpe «hand-mat», god drikke, ferskstekt pjalt og lemse. Spisestedene på Røros deltar i arrangementet. Både Femundløpet og Elden benytter anledningen til å vise seg fram.

+ Tollerne advarer mot falsk alkohol

I mange kanaler, både på Internett og på gata tilbys dyre brennevinsmerker til en oppsiktsvekkende lav pris for tiden. Dette dreier seg om falske varer, der innholdet er noe helt annet enn de etiketten tilsier. Det er så langt tatt mer enn 5000 liter falsk alkohol i Norge i en internasjonal aksjon ledet av World Customs organization (WCO).

Aksjonen Tolletaten har deltatt i heter OPSON og gjennomføres årlig. Europol og Interpol koordinerer operasjonen. Aksjonen setter søkelyset på matkriminalitet generelt. Tolletaten har fokusert på å verifisere alkohol som beslaglegges i aksjonsperioden. Ved hjelp av fotografier av beslaglagte varer har det blitt avdekket at flere av beslagene er kopier av kjente merkevarer.

– Det er viktig for Tolletaten å bidra i denne aksjonen og ikke minst belyse at det er stor sannsynlighet for at du kan kjøpe varer som ikke holder den standarden de utgir seg for. Kjøper du smuglervarer er det stor sannsynlighet for at du ikke får det innholdet flasken eller boksen utgir seg for å være. I verste fall kan dette være helseskadelig eller dødelig, forklarer Elisabeth C. Nettum, Seniorrådgiver i Kontroll- og regelverksseksjonen i Tolldirektoratet.

Dette er første gang Tolletaten benytter denne kontrollmetoden rettet mot alkohol – med verifisering ved hjelp av foto.

– Metoden er svært enkel og koster oss lite når vi allerede har gjort beslaget. Vi sender bilder til Det europeiske kontoret for bedrageribekjempelse (OLAF). De sjekker beslagene mot rettighetshavere som igjen bekrefter eller avkrefter om varene er ekte eller ikke, sier Nettum.

Totalt ble det under aksjonen sendt inn 6 beslag til verifisering og 2 av disse viste seg å være falske. De to beslagene utgjorde til sammen 5080 liter sprit. Det største beslaget var på 3880 liter falsk vodka og det andre beslaget var på 1200 liter vodka.

+ Avlyser jubileumsfeiring

25. juli 1985 hadde guttene sin første spillejobb sammen på Stripa Discotek på Røros. Alle medlemmene hadde holdt på en stund i andre grupper, og navnet de valgte sier litt om hvordan de så på seg selv for 35 år siden: Bergstaden Old Stars. 

Gruppa hadde planlagt jubileumsfeiring helga 11.-13. september. Nå er denne feiringen avlyst.

— Vi kommer til å feire jubileet senere, skriver den populære gruppa i ei pressemelding.

Bergstaden old Stars under nattåpent 10. juli. Foto: Tove Østby

+ Familieparken holder åpent

Urenhetene i vannet i Doktortjønna har ikke så stor betydning for aktivitetene som tilbys i familieparken. Badeliv er ikke en del av aktivitetstilbudet til vanlig heller. Nå er det satt opp plakater rundt tjønna med klar beskjed. Eliasbåtene er den store attraksjonen i Doktortjønna. Nå er begge Eliasbåtene satt ut av drift på grunn av tekniske problemer.

Brunt vann er ikke noen topp ramme for familieparken, og algeoppblomstring for tredje år på rad har skapt bekymring. Nå arbeides det med å finne årsaken til at dette skjer, og om det er mulig å sette inn tiltak for å ordne opp i problemene. En trøst er at vannet i Doktortjønna har blitt klarere de siste dagene.

Da algeoppblomstringen kom i 2018, ble det rakst konkludert med at dette skyldtes varmen. Sommeren 2018 av spesiell, med høye temperaturer over lang tid, og lite nedbør. I følge forskning.no skjer algeoppblomstring også i vann med lavere temperaturer.

Algeoppblomstringer går sjelden over av seg selv. Når det oppstår store kolonier av alger i et vann, kan koloniene bli flere hundre år gamle. Tiltak som settes inn har også vist seg å slå begge veier. Algeoppblomstringen i Doktortjønna kan vise seg å bli en utfordring å løse. Det er mange som er opptatt av det som skjer i det lille vannet, som er sentrum i Røros sin familieperle i sentrum.

En ulykke kommer sjelden alene. Begge Eliasbåtene er satt ut av drift av tekniske årsaker.
Foto: Tore Østby

+ Bakteriene i Doktortjønna

Etter analyser av vannprøver viser det seg at vannet i Doktortjønna ikke kan drikkes hverken av mennesker eller dyr, og vannet kan heller ikke bades i. Vi har sett litt nærmere på de bakteriene som er påvist.

Resultatet av analysene av vannet i Doktortjønna viser at det er 60cfu/100 ml koliforme bakterier i vannet. Vannet kan da ikke drikkes, siden det ikke skal påvises koliforme bakterier i drikkevann. Det skal ikke påvises koliforme bakterier i drikkevann. Koliforme bakterier kan stamme fra tarminnhold, men kan også forekomme i råtnende plantemateriale, dvs. naturlige jord-bakterier. Disse bakteriene overlever noe lenger i naturen enn E.coli. 

Det er videre påvist 10 cfu/100 ml E.coli. Det må heller ikke påvises E.coli i drikkevann. Dette er bakterier som man med sikkerhet kan si stammer fra tarminnhold fra mennesker eller dyr og som indikerer at vannet også kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Disse bakteriene dør når de ikke er i et varmblodig dyr, men de kan også overleve noen uker i naturen. 

Det høyeste tallet er 290 cfu/100 ml Intestinale enterokokker. Det må ikke påvises intestinale enterokokker i drikkevann. Bakteriene finnes i tarminnholdet fra mennesker og dyr. Disse bakteriene overlever lenger i naturen enn de koliforme bakteriene. Tilstedeværelse av disse bakteriene samtidig som det ikke kan påvises koliforme bakterier, gir god indikasjon på tidligere forurensing av vannet med tarminnhold.

+ Barneteater og opera

Til daglig jobber hun som logoped. På fritiden tar hun frem kreativiteten, og skriver barneteater og opera. I vinter etablerte Beate Warholm eget firma.

I 25 år bodde Beate i Trondheim, der hun jobbet med musikk og teater. I den tiden hadde hun et privat selskap som het «Trondheim musikk og teater». Gjennom sin freelancevirksomhet var hun både regissør, produsent, inspisient og produksjonsleder. I tillegg drev hun med kursvirksomhet.

Logoped

Beate har bodd på Røros i snart åtte år. Etter at hun flyttet hit har hun skiftet retning når det gjelder fulltidsjobb. De siste årene har hun jobbet som logoped hos PPT i Røros kommune. I tillegg jobber hun 20 % hos Voksenopplæringen.

Etterhvert har Beate kjent på ønsket om å gjenoppta en del av det kreative, som egentlig har vært en stor del av livet hennes. I vinter etablerte hun enkeltpersonforetaket Beate Warholm musikk og teater. Hun har lyst til å lage musikkteater for barn, og holder på å skrive på et barneteaterstykke.

– Jeg har begynt i skrive, men skal man videreutvikle det så er det klart at man trenger litt tid og litt penger. For å kunne søke støtte om manusutvikling, og begynne å sondere terrenget i forhold til eventuelle komponister. Det er jo litt i startgropa, sier Beate Warholm.

Heks

Arbeidstittelen på stykket er «Lilleheksa og den store hekseprøven». Det finnes mange slags hekser, dette er en av dem. For å bli et ordentlig heks må hun bestå ei hekseprøve. Utfordringen er å finne på sitt eget trylletriks. Det holder ikke å gjøre noe som er gjort før. Man kan ikke bare trylle en frosk til en prins. Det må være noe nytt. Beate har begynt å skrive både historien og noen replikker, men det tar litt tid. Planen er at det skal blir ei familieforestilling.

Opera

Beate har jobbet mye med musikkteater og opera. Hun jobber også med et manus, som er tenkt å bli en operalibretto (operatekst). Et stykke for voksne. Det er en historie fra 2. verdenskrig med enkeltskjebner. Hva for konsekvenser krigen kan få for enkeltskjebner, men også historien videre til deres familie og ting som bæres med seg i slekters gang. Det er barneteateret Beate jobber mest med nå, og håpet er at teaterstykket kan vises for publikum om et par år.

– Det er veldig artig å skrive, og barna trenger nytt teater, sier Beate. Hun har ikke skrevet hele stykker før, men har jobbet som teaterinstruktør for barneteater i ti år på Levanger gjennom kulturskolen.

Beate har blant annet jobbet på Steinvikholm slott, Den Norske Opera, Stiklestad og vært regiassistent for Stein Winge. For noen år siden satte hun opp en opera selv.

– Dersom noen synes dette høres spennende ut, må de bare ta kontakt, sier Beate.