Gå eller løp Femundløpet virtuelt

Pressemelding fra Femundløpet

Canicross, eller terrengløp med hund, er en gradvis men raskt voksende sport i Norge. Koronakrisen har satt sine begrensninger for vanlige arrangementer, men i stedet kan du løpe Femundløpet virtuelt. 

– For tre og et halvt år siden gikk Sveberg Dyrehospital inn som sponsorer for Trondheim trekk- og brukshundklubb, med en klar tanke om å skapet et felles breddearrangement. Målet var å både promotere klinikken ovenfor hundeeierne, men også å rekruttere flere medlemmer i klubben. Derav oppsto også Trondheim CaniX, en lavterskelserie over fem arrangementer med tidtaking, men uten resultatbasert premiering. I stedet har de satset på uttrekkspremier, fri start og kveldsløp, slik at flere kan komme seg ut og i aktivitet med hunden. 

– Det er en brikke i startnummeret, så starter tida når man passerer startstreken, og stopper når du går over mål. Man har halvannen time på å starte i løpet av den kvelden løpet skal gå. Vi har en indre kjerne på 30-50 deltakere som er med på det meste, og opp mot 100 til i løpet av sesongen som dumper innom ett eller to løp, forteller Nicholas Morgan i dyreklinikken.

Sammen med kona Sunniva bestemte han seg derfor for å ta canicrossen over på digitale plattformer da koronaviruset gjorde sin inntreden. 

– Alle arrangementsplaner ble skrinlagt, men vi var med på et virtuelt halvmaraton gjennom Runners World, og det sporet videre til plattformen My Virtual Mission og diverse løpeutfordringer. Vi løper en del, blant annet maraton i fjor sammen med noen andre i familien i Dublin. Den ene virtuelle utfordringen gikk fra sørtuppen til nordtuppen av Storbritannia, en distanse på 1800 kilometer. Da ble tanken å få til noe lignende her også, for de folka som ikke får vært med på Trondheim Canix. Plattformen var jo åpen for at andre kunne benytte seg av den for å arrangere løp, og derav kom tanken med å gjøre det på en attraktiv måte, forteller Morgan.

I sommer blir det derfor mulig å løpe både FJunior/F200, F450 og F650-distansene i Femundløpet – på egen hånd eller som lag. 

– Noe av det første man tenker på er jo de store hundeløpene som har fått en del medieplass de siste åra. Vi har et forhold til Femundløpet fra før, jeg har vært løpsveterinær et par ganger, og både jeg og Sunniva har vært innom som publikum de årene vi ikke har vært så engasjerte. Vi har et visst forhold til Femundløpet, og distansene er egnet. Da syntes vi det var spennende å få til et samarbeid siden vi ser det som en vinn-vinn-situasjon. Det er lettere for oss å få med flere ved å ha Femundløpet på laget, samtidig som løpet kan promotere seg selv og sine partnere i en sesong det normalt ikke er så mye aktivitet, sier Morgan, som manuelt plottet løypene på kartet, bortimot meter for meter. 

– Portalen er egentlig for veiløping, slik at systemet finner ruter langs veier av seg sjøl. Derfor er også løypene noe kortere enn i virkeligheten når alt er lagt inn manuelt, det er kuttet noen svinger og løypa blir litt flere rette strekker enn i virkeligheten, forteller Morgan, som har bakgrunn som karttegner og har tegnet en del orienteringskart tidligere i livet.

Nå kan du melde deg på en av de tre løypene, og registrerer tilbakelagte distanser i en egen app eller nettside. 

– Man kan registrere all slags aktivitet med hund, enten det er sykling eller løping. Alternativt kan det kobles mot en treningsapp som for eksempel Strava og Fitbit. Ganske mange forskjellige aktivitetstrackere er integrert, og da vil distansene automatisk lastes. Man kan også velge å filtrere ut så du for eksempel bare registrerer løping om du ønsker det. Hovedsaken er aktivitet med hund, og å komme seg ut og være aktiv. Det er positivt for både hund og eier. Det å kunne sammenligne seg med andre og følge et spor som har et klart mål, fører til økt aktivitet, sier Morgan.

Det er også mulig å delta som lag, i en slags stafett, der hvert medlem registrerer i totaldistansen til laget. 

– Det er fort mer overkommelig å fullføre de lengre distansene om man er flere om det, understreker han. Diplom får man elektronisk ved målgang, men mot en ekstra sum ved påmelding er det mulig å få tilsendt en flott medalje. – For dem som liker å være aktive med hunder kan det bli sommerens store aktivitetshit. Vi har i underkant av 50 deltakere nå, blant annet flere lag, og det er både familier og klubblag. Du har 26 uker på å fullføre, og kan sette deg et mål sjøl som vil vise hvordan du ligger an i forhold til målet. Om du vil velge å fullføre på ti uker kan du det, men det er en makstid på 26 uker, forklarer Morgan. 

– Det er bare å komme seg ut og løpe, sykle, sparkesykle eller gå! Aktivitet med hund er hovedmotivet, uansett hvordan man gjør det. 

Daglig leder i Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll, er også glad for aktivitetstiltaket. 

– Det er artig at vi nå kan tilby «hvermannsen» å gå, løpe, sykle eller svømme Femundløpet virtuelt enten solo eller som lag. Hvor hen i du bor i Norge, eller verden for øvrig, kan man nå gjennomføre en av de fire klassene i Femundløpet. Alle hunder har behov for en daglig luftetur. Om du går to eller løper femten kilometer på lufteturen i ditt nærområde med  hunden spiller ingen rolle. Jeg håper at deltakerne ønsker å bli bedre kjent med «Femundløpsregionen» og de spennende områdene som femundløpstraseene går gjennom, oppfordrer han. 

Rørosmuseet åpner igjen 13. juni

Pressemelding fra Rørosmuseet:

Rørosmuseet åpner dørene for publikum den 13. juni, etter en 3 måneder lang stengeperiode på grunn av koronasmitten.

«Nå skal vi bidra til å få fart på Rørosregionen igjen, og vi skal bidra med et bredt spekter av tilbud –både til lokalbefolkningen, hyttegjester og et forhåpentligvis rekordstort antall norske turister. «Næringsministeren blinket ut verdensarven på Røros som reisemål på flere av regjeringens pressekonferanser, vi satser på at mange tenker som henne!», sier museumsdirektør Odd Sletten.

Den 13. juni vil Smelthytta åpnes med vårt ordinære utstillingstilbud, og med en forlenget mulighet til å oppleve Håkon Gullvågs kunst gjennom sommeren. På Olavsgruva går vi i gang med daglige omvisninger fra samme dato, og vi tar opp igjen Bergstadvandringen. Gruppetilbudene i gruva og gatelangs i bergstaden må ha antallsbegrensninger og navneregistrering, og det vil derfor være lurt å bestille plass på forhånd.

Doktortjønna friluftspark åpner vi igjen som planlagt den 20. juni – vi satser på at isen på Tjønna har gått til da. Der vil det være familieaktiviteter og dyr som tidligere sesonger, og det blir fortsatt mulig å få seg en tur i Eliasbåten.

Gjennom sommeren vil vi også tilby vandringer og formidlingstilbud i hele Circumferensen – det skal bli mulig å besøke både Ratvolden, smeltehytter i Holtålen, Oddentunet i Os og mye mer i løpet av sommeren.

Museumsdirektør, Odd Sletten. Foto: Rørosmuseet

«Det var vondt å måtte stenge museet den 13. mars, men beslutningen var lett å ta for at vi skulle bidra i dugnaden mot smitten. Det samme ansvaret føler vi nå når museene åpner igjen – vi skal gjøre det på en trygg måte, samtidig som vi skaper gode og attraktive opplevelser,» sier Sletten. Det skal være lett for publikum å delta i aktivitetene våre, og samtidig føle seg trygg for smitterisikoen. Vi ivaretar tryggheten gjennom å begrense størrelsen på grupper og samtidig besøkende, men ikke minst gjennom å sørge for god informasjon, god tilgang til håndsprit og et intensivert renhold på museene. «Så lenge alle er sitt ansvar bevisst på å holde seg hjemme ved luftveissymtomer, så skal alle våre gjester kunne besøke oss uten risiko», sier Sletten videre.

Følg med på museets nettsider www.rorosmuseet.no for mer informasjon om åpningstider og arrangement gjennom sommeren!

+ Ingen covid-19 på Røros

– Til nå har vi testet 105 personer. Ingen har testet positivt for covid-19 på Røros, sier kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad.

I Norge er det registrert 19 nye smittetilfeller i dag. Antallet innlagt på sykehus (59) og under intensivbehandling (20) fortsetter å gå sakte ned. I dag er 40 færre sykehusansatte i karantene. Det er få som er smittet i Norge nå. Etter åpningen som er gjennomført de siste ukene, har smittetallet økt fra 0,45 til 0,7. Så lenge smittetallet er under en, reduseres antall smittede totalt.

I Jämtland og Härjedalen er det registrert 10 nye smittetilfeller i dag.

+ HV takket av på grensen

Heimevernet har takket for seg på kontrollposten på Vauldalen. Nå skal politiet stå for kontrollene assistert av medarbeidere fra Tollen.

Heimevernet har bistått politiet med grensekontroll på Vauldalen siden 15. mars, da det ble innført strengere grensekontroll.

Heimevernet har holdt et trafikkontrollpunkt. Selve grensekontrollen var det politiet som sto for, også i den perioden HV bisto. Politiet på Røros er styrket med flere nye politifolk, for å håndtere grensekontrollen.

Ny reindriftsdirektør ansatt

Pressemelding fra Fylkesmannen

Camilla Knutsen (41 år) er ansatt som reindriftsdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag. Hun får ansvar for å følge opp ei naturbasert næring med ca. 40.000 rein som utøves over store deler av Trøndelag og i flere av fylkene sør for oss.

nutsen har jobbet i reindriftsforvaltningen siden 2006. Hun har vært konstituert som direktør siden februar i år. I 2014 ble reindriftskontorene slått sammen med fylkesmannsembetene. Siden sammenslåingen av daværende Fylkesmannen i Nord- og Sør-Trøndelag har avdelingen vært representert på Snåsa og Røros, med i alt åtte ansatte. Avdelingen har ansvar for forvaltning av all reindrift i Trøndelag og sørover.  

Jeg ser frem til å fortsette med de viktige oppgavene som avdelingen utfører. Vår hovedoppgave er å ivareta reindriftas interesser og dermed sikre fortsatt sør-samisk språk og kultur, sier Camilla Knutsen.

En av to

Knutsen blir nå en av tre reindriftsdirektører i landet, da Fylkesmannen i Troms- og Finnmark og Fylkesmannen i Trøndelag har egne reindriftsavdelinger. I tillegg har Landbruksdirektoratet en reindriftsdirektør. (I Nordland er landbruksavdelingen og reindriftsavdelingen slått sammen til en avdeling). Avdelingen er faglig underlagt Landbruksdirektoratet og Landbruks- og matdepartementet.

Jeg er veldig glad for at Camilla har takket ja til jobben som reindriftsdirektør. Med denne ansettelsen har vi sikret oss en faglig sterk leder med sterk motivasjon for og evne til å sette den nasjonale reindriftspolitikken ut i livet, sier fylkesmann Frank Jenssen. 

Førstelinje for næringa

Hovedoppgaven til reindriftsavdelingen å bidra til at myndighetene når de overordnede målene for reindriftspolitikken, som er å bidra til ei økologisk, økonomisk og kulturelt bærekraftig reindrift. Blant annet er avdelingen førstelinje opp mot reindriftsutøverne, de veileder i forbindelse med etablering og overføring av siidaandeler, gir råd i gjerdesaker, godkjenner bruksregler, er sekretariat for reinmerkenemndene og bidrar til reindriftsbasert næringsutvikling. En annen sentral oppgave er å ivareta viktige interesser for reindriftsutøverne i saker etter plan- og bygningsloven, eksempelvis kommunale arealplaner.

Fakta

Navn: Camilla Knutsen
Alder: 41 år
Aktuell: Nytilsatt reindriftsdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag
Leder for: Åtte ansatte, som er fordelt på kontoret på Snåsa og Røros
Hovedoppgave: Bidra til at den nasjonale reindriftspolitikken blir iverksatt og fulgt opp.

+ Tre oppsigelser i Kvitsanda barnehage

Tre av de ansatte ved Kvitsanden barnehage har sagt opp sine stillinger. Alle de tre oppsigelsene kom på postlista samtidig i går, men skriver seg fra en noe lengre periode. Stillingene ble sagt opp 01.11.2019, 01.01.2020 og 12.05.2020.

– Oppsigelsene ble behandlet i sak/arkiv systemet samme dag, og havner derfor på kommunens postliste samtidig. To av oppsigelsene har av ulike årsaker ventet på behandling i sak/arkiv systemet, men er avklart mellom nærmeste leder og den enkelte ansatte i god tid, sier barnehagesjef Inge Aas   

Omstilling og midlertidig brakkeløsning har skapt utfordrende arbeidsvilkår i sentrumsbarnehagene på Røros de siste årene.

Røros kommune har planlagt å bygge to nye barnehager. Det har vært strid om hvor barnehagene skal ligge, men arbeidet med å bygge ny barnehage går som planlagt.

— Nå har vi en god løsning med et hensiktsmessig midlertidig bygg. Vi gleder oss selvfølgelig til de nye barnehagene står klare og kan taes i bruk, sier Inge Aas til Rørosnytt.

+ Tilbake i full drift fra mandag

Drosjene på Røros er triller igjen, og fra mandag er det full drift. Da skal alle drosjesjåførene som har vært permittert i arbeid igjen. Røros Taxi stengte sentralen 9. mars.

Kenneth Sandvik. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

På det meste var ni fast ansatte sjåfører permittert. I tillegg rammet krisen flere vikarer.

– Det er godt å komme igang igjen med kjøring. Nå håper vi på en fin sommer, med mange fine drosjeturer for fastboende og besøkende sier Kennet Sandvik i Røros Taxi til Rørosnytt.