+ Koronavirus liker ikke kobber

Så langt er ingen påvist smittet av koronaviruset her på kobberberget. Forskning gjort av det amerikanske National institutes of health kan tyde på at gruvevirksomheten og rester av kobberforurensning kan være til hjelp. Koronaviruset trives nemlig dårligst på kobber, av alle materialene de testet.

– Forskerne analyserte hvor lenge koronaviruset levde på forskjellige materialer, og også når det ble virvlet rundt i et luftkammer. Etter å ha ventet noen timer eller dager, tørket de flatene og sjekket om viruset fortsatt kunne smitte celler i en petriskål. Materialer viruset likte best var rustfritt stål og plast, der smittsomme virus fortsatt kunne samles inn etter tre dager. Koronaviruset likte kobber minst: Viruset var borte etter bare fire timer. I et luftkammer overlevde bakteriene i omtrent tre timer, skriver HealthTalk, som er en uavhengig nyhetskanal for helsevesenet.

Kobberstøper Trygve Joachim Andersen. Foto: Tove Østby

Årsaken til at koronaviruset har kortere levetid på kobber, kan rett og slett være at metallet som Røros ble bygd for, er giftig spesielt for små kryp.

Rent kobber er forsåvidt ikke spesielt giftig for folk slik som bly, kadmium og kvikksølv. Et langvarig høyt inntak vil kunne gå ut over både hjerne og lever og gi nerveskader. Derfor brukes ikke kobber til mat uten å være dekt av for eksempel zink.

Det er velkjent at kobber form av løselige salter er en sterk gift på små organismer som alger, sopp og bakterier. Virus er som kjent enda mindre skapninger, og det er ikke usannsynlig at koronaviruset er ille ute i kontakt med kobber.

Rørosnytt presiserer for ordens skyld at det nok ikke er noen løsning å innta kobber for å bli immun mot koronnasmitte. Det blir i såfall litt som å spise rottegift for å drepe rotta som gnager på leggen om natta…….

Ikke for det. Litt kobber trenger vi. Det er faktisk et livsnødvendig sporgrunnstoff. Kobbermangel kan føre til anemi og andre sykdommer. Et voksent menneske trenger omlag to milligram kobber per dag, og det får vi i oss ved å spise vanlig mat.

Skulle de strenge tiltakene mot smittespredning vare lenge, vil Rørosnytt kjøre hele Kobberrekka (Serie med underholdningsprogrammer som gikk på Rørosnytt tidligere) i reprise.

Bilde fra Kobberrekka Foto: Tove Østby

Redusert bemanning og åpningstid

Pressemelding fra Vitusapotek Røros

Ny åpningstid fra tirsdag 17.mars og framover vil være mandag – fredag 9-17, lørdag 9-15.

For å forebygge at apoteket blir satt i “sjakk matt” velger vi nå å redusere bemanningen. Vi deler oss i to team som jobber på skift uavhengig av hverandre. Dette for å forebygge at alle ansatte risikerer å bli satt i karantene samtidig, hvis en ansatt blir mistenkt/får symptomer. Med dette tiltaket står vi bedre rustet til å holde normal drift hele tiden, og får gjort alle våre oppgaver. Vårt viktigste mål er å holde apoteket åpent og sikre legemiddelforsyningen i regionen.

Det er ingen dramatikk i dette, og det er ingen ansatte hos oss som har symptomer eller er mistenkt for smitte. Dette er et rent forebyggende tiltak etter føre-var prinsippet. Denne avgjørelsen er tatt i samråd med kommuneoverlege Anne Lajla Kalstad.

Vi presiserer at vi gjør alle oppgaver som vi vanligvis gjør, ekspederer kunder i apoteket og sender medisinpakker til pakkekommisjonærene i distriktet. Vi sender medisinpakker til Haltdalen, Ålen, Glåmos, Brekken, Os, Dalsbygda og Tufsingdalen. I perioder kan det bli litt ekstra ventetid, og det kan være perioder vi ikke rekker å ta telefonen. Men ha tålmodighet med oss, vi jobber så raskt vi kan!

Vi trenger våre kjære kunders hjelp for å begrense smitte på apoteket, både til oss ansatte og våre sårbare kunder. IKKE oppsøk apoteket hvis du er smittet, er i karantene eller er forkjølet/har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette er veldig viktig! Send noen andre med fullmakt for å hente det du trenger, eller ring oss gjerne på 72 40 64 50 så finner vi en løsning. Hjelp skal du få.
Bestill gjerne via vitusapotek.no og kom og hent ferdig bestilling når du får sms. Dette reduserer tiden hver kunde er inne i apoteket.

En slik situasjon har ingen av oss vært i før. Men vi prøver å lære av Pippi; dette har vi aldri gjort før, så det klarer vi helt sikkert! Hvis alle jobber mot samme mål klarer vi det meste sammen. Hold hjertet varmt og hodet kaldt.

+ Noen måtte ha tobakk før grensa stenger

I dag har politiet vært til stede på Vauldalen, og snakket med folk som har passert grensa. Rådet fra myndighetene i dag har vært å ikke ta turen til nabolandet nå, på grunn av fare for koronasmitte. Fra i morgen stenges grensa, og noen har i dag tatt det som et signal om å forte seg over på Harryhandel.

Politibetjent Jørgen Lagesen må innrømme at han er litt skuffet over enkeltes holdninger.

https://vimeo.com/398029658

Fortsatt ingen med påvist smitte på Røros

Oppdateringen fra kommunelegen forteller at det fortsatt ikke er noen med påvist koronasmitte på Røros. Det vil fortsette å komme oppdateringer derfrå, så lenge koronakrisen varer. Det kan fortsatt være mørketall også her, og relativt få personer er testet. Det er heller ikke påvist smitte i noen av våre nærmeste nabokommuner.

I landet forøvrig, er det nå (kl.17.45 16.03.2020) registrert 50 nye smittede i Norge så langt i dag. 53 er på sykehus, og tre personer med koronamitte er døde. I dag er det påvist 6 nye smittede i Trøndelag.

Ellers i verden har dette vært en dag med stor økning i mange land. I dag har antall tilfeller i resten av verden passert antallet i Kina. Kina ser fortsatt ut til å ha god kontroll på utviklingen.

Covid 19 og næringslivet i Røros

Røros kommune har i den siste uken sett hvordan hele samfunnet blir preget av covid-19-krisen, hele samfunnet blir rammet av dette og med helt uvirkelige konsekvenser.

– Vi ser med stor bekymring på de lokale bedriftene våre, både store og små, og de enorme utfordringer de står overfor nå. Mange har allerede gått til det drastiske steg og gjennomført permitteringer, andre er undervegs med dette. Dere skal vite at vi ser dere selv om Røros kommune har små muligheter for å bidra økonomisk. Jeg er veldig glad for at Stortinget i dag har samlet seg om en rekke ulike tiltak overfor både bedrifter og arbeidstakere, sier fungerende ordfører Christian Elgaaen.

– Vi har prøvd å bistå med informasjon og deling av kunnskap til alle deler av vårt næringsliv, fra industri til handelsnæring og reiseliv. Vi hadde tidlig kontakt med Rørosregionen næringshage. Her er det etablert et oppdatert register slik at vi lett kan formidle og dele informasjon til bedrifter. Vi har også hatt dialog med Destinasjon Røros, hotell- og overnattingsstedene og handelsstanden, også dette med den hensikt å forankre de strenge føringene som Røros kommune vedtok, og som også kom med full styrke gjennom regjeringens vedtak, sier kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås.

Næringssjefen har tatt og tar fortsatt kontakt mot både små og større bedrifter og foretak. Destinasjon Røros bidrar med å distribuere spesifikk informasjon til reiselivsbedrifter og destinasjonsselskap på svensk side.

Vi ønsker også framover å bidra så godt vi kan. Rørosregionen næringshage er kommunens førstelinje mot bedriftene våre. Det har vært god dialog allerede, men det etableres nå et fast møtepunkt mellom Røros kommune v/næringssjefen og Rørosregionen næringshage med daglige møter der ulike tilretteleggings- og rådgivningstiltak drøftes og igangsettes.

Det vil også nå bli laget en egen epost-adresse som vil gå direkte inn til vår næringssjef. Her kan ulike bedrifter stille spørsmål og komme med ulike innspill spesifikt knyttet til den situasjonen vi er i nå. Vår næringssjef og leder for Rørosregionen næringshage vil innen kort tid komme med oppdatert informasjon.

Rørossamfunnet har sterke og lange tradisjoner for god dugnadsånd og samhandling. Dette er utgangspunktet for visjonen «Pulsen i fjellet». Sammen skal vi ta pulsen tilbake i Rørossamfunnet!

Fungerende ordfører Christian Elgaaen, og kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås.

Ingen konfirmasjon i vår

I en melding til alle konfirmantforesatte sier prestene og andre ansatte på kirkekontoret at de vil følge anbefalingene fra Kirkerådet om å utsette konfirmasjonen på Røros til i høst.

– I dag har det kommet rundskriv fra Kirkerådet med beskjed om at alle konfirmasjoner som er planlagt denne våren må utsettes til høsten. Vi har ikke fått diskutert dette i staben hos oss ennå, men vi vil følge de nasjonale anbefalingene. Vi vil komme tilbake med nærmere beskjed om nye datoer så snart vi kan, sier meldingen fra prestene og kirkekontoret på Røros.

+ Tomtegubben

Ole Peder Sjøvold har tatt over rollen som daglig leder i Aktiv eiendomsmegling på Røros etter å gått gradene som medhjelper og fullmektig før han ble eiendomsmegler.

– Tiden har jo gått og jeg ble ferdig med meglerutdanningen og gått veien som fullmektig før jeg ble eiendomsmegler. Så ble det jo skifte i ansattekabalen her, og da bestemte vi oss for  å få til en intern rokering i forhold til daglig leder rollen, og jeg hadde jo lyst til å prøve det, hvis jeg fikk muligheten, sier han.

Sjøvold har bestandig vært glad i kontakt med folk og er derfor på rett plass jobbmessig sett. I prosessen med eiendomssalg ser han på seg selv mer som en rådgiver enn en selger.

– Jeg har jo lyst til å være mere rådgiver enn selger, vi er jo mellommenn både for huskjøper og husselger. Det er jo det en megler er. Vi skal representere begge parter, og det blir en annen måte å ha kontakt med kundene, enn hvis man for eksempel jobber med forsikringssalg, sier han.

På Røros blir arbeidsdagen som megler veldig variert, selv for ham som daglig leder sier Sjøvold.

– Du har en veldig frihet i denne jobben da, du styrer dagen 100 prosent, men man jobber egentlig alt for mye. Når man er i distriktet og på mindre plasser gjør man jo alt fra a til å. Meglerne i byene har ofte flere bak seg som hjelper til med backoffice biten og det der, og kjører egentlig bare budrunder, visninger og befaringer. Her må vi jo spenne på oss skiene og gå en tur hvis vi skal på befaring, eller gå på truger og måke frem trappa. Slike ting tror jeg ikke de gjør mange andre plasser. Så det blir en annen type hverdag som megler her på Røros, sier han.

Freshe fine boliger

På Røros er det en veldig blanding av salgsobjekter, alt fra enkle buer på fjellet til mer spesielle eiendommer som det store hyttetunet med historie bak seg som nettopp ble solgt på Korssjøveien. Det Ole Peder kunne tenkt seg å selge mer av på Røros imidlertid, er nyere eneboliger.

– Det man kunne tenkt seg enda mer av på Røros er nye freshe fine boliger, for de har ikke begynt å bli omsatt enda. Man har bygd en del av dem nå, men de er såpass nye at det ikke er mange av dem til salgs enda. Vi har jo ganske mange eneboliger fra 70- og 80- tallet som er på bruktmarkedet, der har prisene stagnert lite grann, men slik er det jo på Røros, sier han.

Selv om det er populært med fritidsboliger på Røros er Sjøvold glad for at boplikten finnes.

– Jeg er veldig enig med mange i at Røros sentrum ikke bør bli en plass der vi kun har fritidsbebyggelse. Den boplikten som Røros har, bremser veldig mye i forhold til den utviklingen. Har det ikke vært for boplikten så har vi hatt enda flere mørke vinduer i ukedagene i sentrum, sier han.

Utbyggingsmuligheter

Som eiendomsmegler får han mange henvendelser fra folk som er interessert i å kjøpe seg tomt for å bygge bolig på Røros. Han sier at det fremdeles er ganske mange områder som er sentrumsnære som kan reguleres til boligformål.

– Jeg føler at det er fremdeles veldig mange områder som kunne har vært regulert til boligtomter, forholdsvis sentrumsnært, uten at det er midt i gryta. Du har Øraområdet, hele Øraområdet der fotballbanene ligger mener jeg kunne blitt fine boligtomter og områder med leiligheter. I Amneushagan kan det være en fin blanding av fritidsboliger og helsårsboliger med fritidsboliger kanskje litt nærmere hotellet, og boligtomter nærmere Fjellheimen, sier han.

Tom for tomter

Sjøvold sier at slik som situasjonen er i dag så har man i realiteten gått tom for tomter å tilby potensielle kjøpere på Røros. Selv om man har verdensarvstatus er det likevel viktig å legge gode reguleringsplaner for boligområder sier han.

– Nå er vi så godt som ferdig utsolgt i Gjøsvika, og da kommer vi i en periode hvor vi ikke kan tilby boligtomter. Jeg har kjøpere på alle tomtene som er igjen, det er fem av dem. Vi har i realiteten per nå ikke igjen boligtomter på Røros, og det er ikke bra. Det tar tid å få omregulert, og det tar tid å få regulert for å få til et boligområde, så der er kommunen langt bak, og i bakleksa. Det er bra med brukte boliger, men bare etter jul har jeg hatt mer forespørsler på tomter enn på lenge. Forespørslene kommer fra folk som ønsker å flytte til Røros og bygge seg hus, og nå sitter vi der med utsolgt tomteområde og har ingenting å tilby dem. Det er klart at Røros er en spesiell plass i forhold til statusen vår, slik at jeg forstår at det ikke er enkelt, men vi burde kunne legge gode planer for boligområder, sier han.

Optimistisk for det kommende året

Sjøvold er optimistisk for boligmarkedet det kommende året selv om Koronaviruset herjer(Intervjuet ble gjennomført 10. mars, journalist notat).

– Det er nå det begynner å komme ut en del objekt, vi har mye på gang, og de andre meglerhusene har sikkert mye på gang. Det er folk som spør på hus hele tiden. Jeg tror dette året blir like bra som det har vært før om årene, og jeg er optimistisk i forhold til omsetningen. Rentenivået er jo på det nivået hvor det er billig å låne penger. Skal man handle så bør man handle nå, sett i forhold til rentene i hvertfall. Så jeg tror at det vil omsettes mange boliger på Røros dette året også, avslutter han.

Positive nyheter fra Stortinget

Pressemelding fra KS

– Vi er glad det politiske Norge har kommet fram til tverrpolitisk enighet om tiltak for å avhjelpe denne alvorlige situasjonen, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

I vedtaket fra Stortinget står det at partiene forutsetter at alle som står i fremste rekke for å håndtere den ekstraordinære situasjonen med bekjempelse av smittespredning, helsehjelp, med mere knyttet til koronapandemien, herunder kommunene, løpende tilføres de midler som trengs.

– Ikke minst ansatte i helsetjenesten, skoler, barnehager og NAV jobber nå intenst for å sikre viktige tjenester til innbyggerne. Det er avgjørende at de opplever størst mulig trygghet. Så er det i tillegg et viktig signal fra Stortinget at situasjonen må vurderes og oppdateres fortløpende. Fra KS ser vi det som svært sannsynlig at det må komme finanspolitiske tiltakspakker, der konsekvensene av koronakrisen for kommunalt velferdsansvar må belyses grundigere, sier Gram.

Presisering innskjerpede karanteneregler for studenter og elever som kommer hjem til Røros

Kommuneoverlegen har innført restriksjoner for studenter og elever som vil hjem til Røros. Disse restriksjonene gjelder fra 15.03.2020.

Dette er de innskjerpede karantenereglene:

  • Dersom du har oppholdt deg i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, eller kommer fra skoler som er stengt grunnet smittefare, skal du i hjemmekarantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem til Røros.
  • Helsepersonell og andre samfunnskritiske stillinger må også rette seg slik at de unngår å bli indirekte rammet av disse retningslinjene. Finn alternativ innlosjering til besøkende eller familiemedlemmer som kommer fra områder som utløser karantene.

Vedtaket har ikke tilbakevirkende kraft

De innskjerpede karantenereglene har ikke tilbakevirkende kraft. Dette betyr at for de elevene og studentene som kom hjem tidligere enn 15. mars, er anbefalingen at de holder seg i ro.

+ Ikke lett å drive butikk

Mange av butikkene på Røros har stengt i dag, men det er også noen som holder åpent. Butikksjef ved Elon Røros, Per Brende, forsøker å holde hjulene i gang fordi de selger blant annet utstyr, sikringer og batterier, som kan være livsnødvendig. Men lett er det ikke, for det er langt mellom kundene.

Per Brende intervjuet av Tore Østby. For ikke å bidra til koronaspredning gjøres intervjuet med lengre avstand mellom intervjuobjekt og journalist enn vanlig. Dette går litt ut over lydkvaliteten.

Elon har også gjort store tiltak på grunn av koronaviruset. Det går på ekstra hygiene og avstand både mellom kunde og betjening og mellom kundene. Elon kjører fortsatt ut varer, men de settes igjen ved inngangen. Kundene må selv ta varene inn. Det er ingen nærkontakt mellom den som leverer og de som mottar varene.