Ole Peder Sjøvold har tatt over rollen som daglig leder i Aktiv eiendomsmegling på Røros etter å gått gradene som medhjelper og fullmektig før han ble eiendomsmegler.
– Tiden har jo gått og jeg ble ferdig med meglerutdanningen og gått veien som fullmektig før jeg ble eiendomsmegler. Så ble det jo skifte i ansattekabalen her, og da bestemte vi oss for å få til en intern rokering i forhold til daglig leder rollen, og jeg hadde jo lyst til å prøve det, hvis jeg fikk muligheten, sier han.
Sjøvold har bestandig vært glad i kontakt med folk og er derfor på rett plass jobbmessig sett. I prosessen med eiendomssalg ser han på seg selv mer som en rådgiver enn en selger.
– Jeg har jo lyst til å være mere rådgiver enn selger, vi er jo mellommenn både for huskjøper og husselger. Det er jo det en megler er. Vi skal representere begge parter, og det blir en annen måte å ha kontakt med kundene, enn hvis man for eksempel jobber med forsikringssalg, sier han.
På Røros blir arbeidsdagen som megler veldig variert, selv for ham som daglig leder sier Sjøvold.
– Du har en veldig frihet i denne jobben da, du styrer dagen 100 prosent, men man jobber egentlig alt for mye. Når man er i distriktet og på mindre plasser gjør man jo alt fra a til å. Meglerne i byene har ofte flere bak seg som hjelper til med backoffice biten og det der, og kjører egentlig bare budrunder, visninger og befaringer. Her må vi jo spenne på oss skiene og gå en tur hvis vi skal på befaring, eller gå på truger og måke frem trappa. Slike ting tror jeg ikke de gjør mange andre plasser. Så det blir en annen type hverdag som megler her på Røros, sier han.
Freshe fine boliger
På Røros er det en veldig blanding av salgsobjekter, alt fra enkle buer på fjellet til mer spesielle eiendommer som det store hyttetunet med historie bak seg som nettopp ble solgt på Korssjøveien. Det Ole Peder kunne tenkt seg å selge mer av på Røros imidlertid, er nyere eneboliger.
– Det man kunne tenkt seg enda mer av på Røros er nye freshe fine boliger, for de har ikke begynt å bli omsatt enda. Man har bygd en del av dem nå, men de er såpass nye at det ikke er mange av dem til salgs enda. Vi har jo ganske mange eneboliger fra 70- og 80- tallet som er på bruktmarkedet, der har prisene stagnert lite grann, men slik er det jo på Røros, sier han.
Selv om det er populært med fritidsboliger på Røros er Sjøvold glad for at boplikten finnes.
– Jeg er veldig enig med mange i at Røros sentrum ikke bør bli en plass der vi kun har fritidsbebyggelse. Den boplikten som Røros har, bremser veldig mye i forhold til den utviklingen. Har det ikke vært for boplikten så har vi hatt enda flere mørke vinduer i ukedagene i sentrum, sier han.
Utbyggingsmuligheter
Som eiendomsmegler får han mange henvendelser fra folk som er interessert i å kjøpe seg tomt for å bygge bolig på Røros. Han sier at det fremdeles er ganske mange områder som er sentrumsnære som kan reguleres til boligformål.
– Jeg føler at det er fremdeles veldig mange områder som kunne har vært regulert til boligtomter, forholdsvis sentrumsnært, uten at det er midt i gryta. Du har Øraområdet, hele Øraområdet der fotballbanene ligger mener jeg kunne blitt fine boligtomter og områder med leiligheter. I Amneushagan kan det være en fin blanding av fritidsboliger og helsårsboliger med fritidsboliger kanskje litt nærmere hotellet, og boligtomter nærmere Fjellheimen, sier han.
Tom for tomter
Sjøvold sier at slik som situasjonen er i dag så har man i realiteten gått tom for tomter å tilby potensielle kjøpere på Røros. Selv om man har verdensarvstatus er det likevel viktig å legge gode reguleringsplaner for boligområder sier han.
– Nå er vi så godt som ferdig utsolgt i Gjøsvika, og da kommer vi i en periode hvor vi ikke kan tilby boligtomter. Jeg har kjøpere på alle tomtene som er igjen, det er fem av dem. Vi har i realiteten per nå ikke igjen boligtomter på Røros, og det er ikke bra. Det tar tid å få omregulert, og det tar tid å få regulert for å få til et boligområde, så der er kommunen langt bak, og i bakleksa. Det er bra med brukte boliger, men bare etter jul har jeg hatt mer forespørsler på tomter enn på lenge. Forespørslene kommer fra folk som ønsker å flytte til Røros og bygge seg hus, og nå sitter vi der med utsolgt tomteområde og har ingenting å tilby dem. Det er klart at Røros er en spesiell plass i forhold til statusen vår, slik at jeg forstår at det ikke er enkelt, men vi burde kunne legge gode planer for boligområder, sier han.
Optimistisk for det kommende året
Sjøvold er optimistisk for boligmarkedet det kommende året selv om Koronaviruset herjer(Intervjuet ble gjennomført 10. mars, journalist notat).
– Det er nå det begynner å komme ut en del objekt, vi har mye på gang, og de andre meglerhusene har sikkert mye på gang. Det er folk som spør på hus hele tiden. Jeg tror dette året blir like bra som det har vært før om årene, og jeg er optimistisk i forhold til omsetningen. Rentenivået er jo på det nivået hvor det er billig å låne penger. Skal man handle så bør man handle nå, sett i forhold til rentene i hvertfall. Så jeg tror at det vil omsettes mange boliger på Røros dette året også, avslutter han.