+ Koronavirus liker ikke kobber

Så langt er ingen påvist smittet av koronaviruset her på kobberberget. Forskning gjort av det amerikanske National institutes of health kan tyde på at gruvevirksomheten og rester av kobberforurensning kan være til hjelp. Koronaviruset trives nemlig dårligst på kobber, av alle materialene de testet.

– Forskerne analyserte hvor lenge koronaviruset levde på forskjellige materialer, og også når det ble virvlet rundt i et luftkammer. Etter å ha ventet noen timer eller dager, tørket de flatene og sjekket om viruset fortsatt kunne smitte celler i en petriskål. Materialer viruset likte best var rustfritt stål og plast, der smittsomme virus fortsatt kunne samles inn etter tre dager. Koronaviruset likte kobber minst: Viruset var borte etter bare fire timer. I et luftkammer overlevde bakteriene i omtrent tre timer, skriver HealthTalk, som er en uavhengig nyhetskanal for helsevesenet.

Kobberstøper Trygve Joachim Andersen. Foto: Tove Østby

Årsaken til at koronaviruset har kortere levetid på kobber, kan rett og slett være at metallet som Røros ble bygd for, er giftig spesielt for små kryp.

Rent kobber er forsåvidt ikke spesielt giftig for folk slik som bly, kadmium og kvikksølv. Et langvarig høyt inntak vil kunne gå ut over både hjerne og lever og gi nerveskader. Derfor brukes ikke kobber til mat uten å være dekt av for eksempel zink.

Det er velkjent at kobber form av løselige salter er en sterk gift på små organismer som alger, sopp og bakterier. Virus er som kjent enda mindre skapninger, og det er ikke usannsynlig at koronaviruset er ille ute i kontakt med kobber.

Rørosnytt presiserer for ordens skyld at det nok ikke er noen løsning å innta kobber for å bli immun mot koronnasmitte. Det blir i såfall litt som å spise rottegift for å drepe rotta som gnager på leggen om natta…….

Ikke for det. Litt kobber trenger vi. Det er faktisk et livsnødvendig sporgrunnstoff. Kobbermangel kan føre til anemi og andre sykdommer. Et voksent menneske trenger omlag to milligram kobber per dag, og det får vi i oss ved å spise vanlig mat.

Skulle de strenge tiltakene mot smittespredning vare lenge, vil Rørosnytt kjøre hele Kobberrekka (Serie med underholdningsprogrammer som gikk på Rørosnytt tidligere) i reprise.

Bilde fra Kobberrekka Foto: Tove Østby