Jon Henrik Fjällgren fikk Dalakopaprisen under kveldens konsert i Ziiren

I kveld sto Dalakopakonserten for tur, og Dalakopa imponerte med bra komponerte musikkstykker som fikk publikum til å slå takt om dansefoten. En av kveldens store begivenheter var også at Jon Henrik Fjällgren fikk tildelt Dalakopaprisen 2020.

Jon Henrik Fjällgren er en vokalist, kompanist og reineier som er bosatt i Mïhte/Mittådalen sameby i Härjedalen. Fjällgren ble for alvor kjent da han i 2014 vant Talang Sverige, hvor han framførte «Daniels joik». «Daniels joik» ble også framført under kveldens konsert like før han fikk Dalakopaprisen. Like etter Talang Sverige utga han albumet «Goeksegh», som ble liggende i 19 uker på svenske albumlister. Fjällgren deltok også i Melodifestivalen i 2015, der han kom på 2. plass med joiken «Manne leam frijje/Jag är fri». I 2017 deltok han også i delfinalen i Skellefteå med joiken «Eatneme gusnie jeenh dåaroeh/En värld full av strider».

Dalakopaprisen 2020 tildeles Jon Henrik Fjällgren:

-Som med sine vakre komposisjoner har de lykkes med å gjøre joiken levende, udødelig og tidsaktuell, gjennom din urkraft og formidlingsevne helt utenom det vanlige, sier Dalakopa som begrunnelsen for at Fjällgren fikk Dalakopaprisen.

Fjällgren sin takketale:

-Jeg vet ikke hvor lenge jeg har vært en artist, og det er noe jeg ikke trodde komme til å skje. For det har vært en tøff vei å bli artist, og det finnes ikke noe større enn å få den her prisen. Så det føles fantastisk fint, og jeg er takknemlig og elsker alle sammen. Takk så mye, sa Jon Henrik Fjällgren rørt i sin takketale.

Jon Henrik Fjällgren mens han holder takketalen sin. Foto: Iver Lillegjære.

Mange gratulasjonsklemmer

Amund Spangen mottok i dag Røros kommunes Kulturpris for 2019. Prisen ble delt ut på et Martnasforedrag i Smelthytta på Rørosmuseet. Før utdelingen holdt Amund Spangen og Jon Brænne foredrag om dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene. I fjor høst ga Spangen ut bok om dette temaet. Publikum fikk i dag høre om folkekunstnere, blant annet Sønvis Olsen Holemoen. Historien til dekorasjonsmalingen i vårt område. Det ble også vist mange fine eksempel på dekorasjonsmaling både på møbler, vegger og kister.

Amund Spangen. Foto: Tove Østby

Det var ordfører Isak V. Busch som delte ut Kulturprisen til Amund Spangen. Her er ordførerne tale til prisvinneren:

Tusen takk, Amund, for et flott og lærerikt foredrag. 

Du har akkurat selv demonstrert noe av grunnen til at Røros kommune tildeler deg kulturprisen for 2019.

Amund er en svært kunnskapsrik og allsidig formidler. Gjennom flere ti-år har han dokumentert kulturminner, ulike kulturuttrykk, mattradisjoner, dekorasjonsmaling, gårds- og bygningshistorie, håndverk, redskaper og livsvilkår og samfunnsliv i Røros og kommunene i Nord-Østerdalen. Lista er lang! Amund har også delt raust av denne kunnskapen. Museumsinstitusjoner og andre fagmiljøer lokalt, regionalt og nasjonalt har fått nyte godt av dette. Men også lekfolk – og det synes jeg er viktig!

Disse evnene til å spre kunnskap både blant fagfolk og lekfolk vitner om at vi her har å gjøre med en formidler av helt spesielt kaliber, og det takker vi deg for. 

Arbeidet Amund har gjort har stor verdi i både samtid og framtid, og svært mye av arbeidet gjøres ut ifra idealisme og interesse, og et brennende ønske om at kunnskap om vår kulturhistorie skal deles med folk flest og formidles til nye generasjoner 

Amund Spangen har gjort, og gjør fortsatt, en fremragende jobb innenfor dokumentasjon og formidling av vår felles kulturarv, og Røros kommune gratulerer med velfortjent pris. Kulturprisen består av et diplom og 15 000 kroner.

Etter at det ble kjent at Amund Spangen skulle få Kulturprisen har det blitt veldig mange gratulasjonsklemmer.

– Det er hyggelig med klemmer. Og hyggeligere blir det, om man kan tolke det dit hen at det ikke er bare meg som synes det er artig at jeg har fått prisen, sa Amund Spangen i sin takketale.

Mange gratulasjonsklemmer ble det på Amund også etter prisutdelingen i dag.

Foto: Tove Østby

[metaslider id=»112004″]

Utforkjøring etter skrens i dype spor

I kveld har det vært en ny utforkjøring på FV30. Ved 19-tiden fikk en bilfører skrens i sporene like før krysset til Kroken på Glåmos. Bilen kjørte i nordgående kjøreretning og havnet i snøkanten mot kjøreretningen.

– Heldigvis kom ingen i mot, og dermed ble det ingen alvorlige skader. Bergingsbil ble bestilt, varseltrekant satt ut og hjelpende sjåfører var iført vester. De dype sporene skaper farlige situasjoner. Mange biler hadde bare kjørt forbi før noen stanset, til tross for plikten om å stanse for å assistere, sier en leser, som satt i en av de første bilene som stoppet til Rørosnytt.

[metaslider id=»112004″]

Vant og brøt ut i sang

Rirkula ble i ettermiddag kåret til beste stand i gata. Vinneren ble meget glad for seieren i kåringen av beste stand i gata, og takket for prisen med sang. Rørosmartnan har engasjert en uavhengig jury til kåringen. Juryen besto av: Hans Vintervold, Ingrid Telebond og Trine Lysholm Hagan. Vinneren ble overrasket med et besøk av juryrepresentanter, martnasgeneral og reiselivssjef. 

Kriteriene for beste stand er: Standens utforming. Utstilling, presentasjon, framheving, harmoni mellom produkt og øvrig materialbruk og formgiving av stand. Orden og renhold, miljø og ressursbruk. Personalets opptreden og kundebehandling. Vinneren ble hedret med diplom, en liten gave og fri registreringsavgift til neste års Rørosmartna.

Juryens begrunnelse til at Rirkula ble vinner: Prisen for årets stand går til en utstiller som presenterer produktene sine i en fin helhetlig stand. Det er harmoni og tydelighet i produktutvalget innenfor tre. Standen er pen, ryddig og oversiktlig. Innenfor miljø har vi sansen for «Nybrukt». Det fortelles lett om historien til familiebedriften, og utstillerne er informative, kontaktsøkende og serviceinnstilt.

Vinneren av beste stand ble så glad at han sang litt for besøket.

https://vimeo.com/392764563
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

Det ble også en oppmerksomhet til 2. og 3. plassen:

2. plass: Bua med det rare i. Foto: Tove Østby
3. plass: Siljans lin. Foto: Tove Østby

[metaslider id=»112004″]

– Fantastisk godt mottatt

Air Leap har vært på Røros de siste dagene, for å møte sentrale aktører her, en drøy måned før selskapet tar over flyruta Røros – Oslo. Salgs og markedsdirektør Emelie Ahlin og administrerende direktør Jon Melkerson er overveldet over mottakelsen de har fått på Røros. Nå gleder de seg til å komme i gang.

https://vimeo.com/392783849
Emelie Ahlin og Jon Melkerson intervjuet av Tore Østby.
Air Leap skal trafikkere Rørosruta fra 1. april 2020.

Flyselskapet Air Leap ble stiftet i 2018. De trafikkerer blant annet rutene Oslo – Stockholm og Oslo – Ørlandet. Flyselskapet har flere ruter i Sverige og Finland. Hovedkontoret for selskapet ligger i Stockholm.

Air Leap eies av det norske selskapet Ryggefjord AS som igjen er eid av familien Olsen. Familien Olsen driver Olsen-gruppen samt en rekke større fiskefartøy.

Beste stand i Martnashallen

I ettermiddag ble beste stand i Martnashallen og beste stand i Gata kåret. Rørosmartnan har engasjert en uavhengig jury til kåringen. Juryen besto av: Hans Vintervold, Ingrid Telebond og Trine Lysholm Hagan. Vinneren ble overrasket med et besøk av juryrepresentanter, martnasgeneral og reiselivssjef.

Kriteriene for beste stand er: Standens utforming. Utstilling, presentasjon, framheving, harmoni mellom produkt og øvrig materialbruk og formgiving av stand. Orden og renhold, miljø og ressursbruk. Personalets opptreden og kundebehandling. Vinneren ble hedret med diplom, en liten gave og fri registreringsavgift til neste års Rørosmartna.

I Martnashallen var det Green Flyway som ble kåret til beste stand. Begrunnelsen til juryen: Prisen for beste stand går til en enkel, tydelig og harmonisk utstilling. Standen har et enkelt visuelt uttrykk som skaper interesse og nysgjerrighet. Utstiller faller ikke for fristelsen til å gjøre for mye ut av noe som er ganske stort, samtidig som de åpner nye muligheter innenfor bærekraftig transportutvikling. Standen fremmer lokalt næringslivsutvikling, flyinnovasjon, fremtidens miljø-ressursbruk og forskningssamarbeid regionalt. Utstillerne er imøtekommende, trivelige, informative og sosiale.

1. plass: Green Flyway. Foto: Tove Østby
2. plass.Røros Bryggeri. Foto: Tove Østby

2. og 3. plass fikk også en liten oppmerksomhet.

3. plass: Dutch Cheeseman AS. Foto: Tove Østby

[metaslider id=»112004″]

Bobby gjør Bergstaden om til et stort kor

I Rørosmartnan er det etter hvert mange sterke tradisjoner. Bobby har holdt det gående i 32 Rørosmartnaer på rad, og alltid får han med seg hele lokalet i allsang. Bobby spiller både på dagtid og kveldstid. Rørosnytt fikk være med på scenen og telle ned til dagens første opptreden.

https://vimeo.com/392759310

[metaslider id=»112004″]

Ryddet etter trafikkuhell

Fv 30 ved Harborg er ryddet etter et trafikkuhell i ettermiddag. Vegtrafikksentralen la ut melding om dette klokken 18.08.

Det var en bil som kjørte avveien, og til slutt havnet på taket i veibanen. Ingen ble fysisk skadet i hendelsen.

Barn og kvinne uskadd etter rundvelt

Et barn og en kvinne kom tilsynelatende uskadd fra en dramatisk bilulykke på Harborg nå i ettermiddag. De to er nå tatt hånd om av helse. Bilen ble liggende på taket i veibanen. Biler slippes forbi ulykkesstedet i en retning av gangen, og det har dannet seg køer begge veier.

Nødetatene er på stedet.

– Store sko å fylle

Jakob Tidemann har tatt over ledervervet i Røros AUF etter at Ivar Østby trakk seg tidligere denne uken på grunn av nytt verv i fylkesstyret.

– Å ta over etter Ivar blir spennende, det er noen store sko å fylle da. Han har fått Røros AUF oppe å gå igjen og det er selvfølgelig en ære å ta over etter noen som har gjort så mye for lokallaget, sier Tidemann.

Jakob Tidemann har vært med i AUF på Røros siden 2017 men ble ikke aktiv før høsten 2018, når han ble med i styret. Mye av årsaken til at han ble med er på grunn av Østby sier Tidemann.

– Det var Ivar som først tok kontakt og lurte på om jeg ville være med på medlemsmøter og fikk meg til å bli politisk aktiv. Men det handler jo også om at jeg har mange slektninger som har vært aktiv i Arbeiderpartiet før, som oldeforeldre og besteforeldre. Jeg har det i genene kan du si, sier han.

Når Tidemann ikke driver med politikk sparker han fotball på juniorlaget til Brekken I.L og jobber for Rema og Bergstaden Elektro. Han blir elektrikerlærling til høsten og går på Nord-Østerdal videregående skole på Tynset. Nå vil han fokusere på å lede lokallaget fremover.

– Gjennom det siste året så har Ivar, Martin Hage Stjern og meg hatt et godt samarbeid med å drive lokallaget. Så jeg har lært mye der, samtidig vil jeg si at jeg har ganske gode styreevner og tar lett styringen om folk vil det eller ikke. Samtidig har jeg et godt lokallag rundt meg som støtte, sier Tidemann.