Over 900 elever på kino

I løpet av de to siste ukene har Røros Kino hatt over 900 skoleelver på besøk. I forbindelse med Den store skolekinodagen har det på Røros Kino blitt vist film til elever ved Røros grunnskole og Røros Videregående skole. Dette er et samarbeid som Røros Kino har med Film og Kino, som er paraplyorganisasjonen til kino-Norge, og som lager avtaler med distributører. Kinoen fikk ei liste med et par hundre filmer som de kunne velge mellom. Kinoansvarlig ved Røros Kino, Jo Hage, valgte ut fire-fem filmer som han tilbydde de ulike trinnene.

– Det kommer forskjellige ønsker, og så må jeg bare lande den filmen vi tilbyr for hvert trinn, sier Jo Hage.

Filmene

En av filmene som elevene har sett er «Ulvehunden». En film som er ett år gammel. Filmen er basert på den amerikanske forfatteren Jack London sin bok. Dette er en animasjonsfilm som 1. – 4. trinn så.

«Flukten over grensen», som nettopp har hatt premiere, ble vist for mellomtrinnet. Det er en film om jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig, sett gjennom barns øyne. Et søskenpar hjelper et jødisk søskenpar med å flykte over til Sverige.

– En veldig god film, egentlig, sier Jo. Han har fått mange tilbakemeldinger fra elever som har sett den, som også synes at den var veldig bra.

For ungdomstrinnet er det også blitt vist en fluktfilm. «Flukten fra Øst-Tyskland». Filmen er basert på en sann historie om to familier nær den Vest-Tyske-grensen, som ikke ville leve i Øst-Tyskland lenger. De laget en luftballong, og prøvde å flykte med den, men de landet på feil side av grensen i første forsøk. I følge Jo gir filmen et fint innblikk i hvordan det kunne være i Øst-Tyskland, der alle ble tett overvåket av Stasi.

– En ganske intens film egentlig, sier Hage.

For videregående har det blitt vist filmen «I, human». Dette er en dokumentarfilm, der man følger pionerene i kunstig intelligens-kappløpet. Jo synes at filmen er laget litt som en thriller, der man på en måte finne de spørsmålene man stiller, for å forholde seg til det samfunnet vi får. Hvordan det påvirker oss som enkeltmennesker, som samfunn eller hvordan det påvirker fremtiden vår.

– Veldig god film, sier Jo. Han synes det er litt artig at det ble valgt å se en dokumentarfilm.

De siste elevene var på kinobesøk i dag. Elever fra videregående så filmen «Jojo Rabitt», som er slags krigsfilm der man følger en gutt som har en skyggevenn, som er Adolf Hitler. Dette er en bekmørk komedie.

Den Store Skolekinodagen

De siste fem årene har Røros Kino markert Den Store Skolekinodagen. Tidligere var det bare Røros skolene, men nå har de også fått med seg Os. I tillegg var Haltdalen invitert. Den Kulturelle Skolesekken dekker kinoen for Røroselevene, slik at skolene betaler ingenting.

Til de filmene som elevene ser er det med et undervisningsopplegg, som Jo håper de jobber med både i forkant og etterkant av at de har sett filmen. Han har inntrykk av at skolene gjør det.

Jo har snakket med elevene når de har kommet ut fra kinosalen. Særlig fra «Flukten over grensen», synes elevene var en veldig god film. Den er laget passe skummel for en ni-åring, og har ni års aldersgrense.

– Jeg merket på meg selv når jeg så filmen, jeg hadde lyst til å gå ut av salen av og til. Litt intenst egentlig, sier Jo.

Kino-opplevelse

De siste årene har unge fra 12 år og oppover ikke vært så mye på kino.

– For oss som kino er det viktig at vi får dem inn i kinosalen og gir dem en ok opplevelse. Kanskje det skaper en vane. Det er ihvertfall morsomt å få fulle saler med barn og unge, sier Jo Hage.

[metaslider id=»112004″]

Begeistret minister på Røros Tweed

Næringsminister Iselin Nybø har gjort mer på Røros i dag, enn å åpne Rørosmartnan. Før hun entret scenen på Malmplassen, hadde hun blant annet besøkt Røros Tweed. Der satt hun i møte med daglig leder i Røros Tweed Erland Sjøvold, eier Arnstein Digernes og bransjesjef – Designindustriens bransjeforening i Norsk Industri Egil Sundet.

Næringsministeren fikk en grundig omvisning i både fabrikk og butikk.

https://vimeo.com/392296547

[metaslider id=»112004″]

Forbønder og lasskjører-glimt

Under Åpningsseremonien på Malmplassen i dag var det inntog av et åttitalls heste-ekvipasjer anført av forbønder og lasskjørere. Som i gamle dager har de reist i dagesvis med hest og slede for å komme fram til Rørosmartnan der  handelsvarene på lasset skal omsettes.

Hesteinnmarsjen var fordelt på åtte kjørelag: Foreningen Forbonden Kløvsjø, Nord-Østerdal Lasskjørerlag, Hedmarken Lasskjørerforening, Selbu Lasskjørerforening, Fron Lasskjørerlag, Hestekjørere fra Tydal, Dalarna Femund Forkôrerforening og Trøndelag Kjørelag. Her er noen glimt fra innmarsjen til Rørosmartnan 2020:

Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.
Foto: Jenny-Krihke D. Bendiksen.

[metaslider id=»112004″]

Trafikkproblemer på grunn av bussberging

I Falunveien litt ovenfor innkjøringen til Rema 1000 Røros pågår nå berging av en buss. Dette gjør at det er problemer med trafikkavviklingen forbi stedet. Veien er åpen i den ene kjøreretningen, og det oppstår mindre køer i begge retninger. Bussen har stått i innkjøringen til spelplassen i noen timer, og det ser ut til å være problemer med bakhjulene på høyresiden. Bilister som kommer fra Brekkenkanten bes kjøre forsiktig og ta hensyn til fotgjengere i gangfeltet like nedenfor der bussen står.

[metaslider id=»112004″]

Fornøyd med svar fra beboerne

Røros kommune har gjennomført en brukerundersøkelse blant beboere og pårørende på Røros sykehjem. Virksomhetsleder for sykehjemmene Gonda Brouwer sier at de totalt sett er fornøyd.

34% av beboerne deltok i undersøkelsen og de gir en helhetsvurdering på 4,8 som er 11 prosent under landsgjennomsnittet på 5,4. Halvparten av de pårørende som fikk tilsendt undersøkelsen har svart og de er mer fornøyd med en helhetsvurdering på 5,1.

– Vi har gjennomført en brukerundersøkelse blant våre beboere på Røros sykehjem, og deres pårørende. Resultatet viser at både pasienter og pårørende generelt sett er fornøyde med tjenesten de får fra oss. Beboerne på sykehjemmet gir oss en helhetsvurdering på 4,8 som er litt under landsgjennomsnittet på 5,4. Helhetsvurderingen fra de pårørende er 5,1 mot landsgjennomsnittet på 5. Totalt sett er vi fornøyd med resultatet, sier Brouwer.

Undersøkelsen har lagt vekt på følgende hovedområder: resultat for beboeren, trivsel, brukermedvirkning, respektfull behandling, tilgjengelighet og informasjon.

– Beboerne gir uttrykk for at de er svært fornøyde med trivsel på Røros sykehjem. Trivsel har stor betydning for den enkeltes helse, De pårørende sier også at sine nærmeste får en respektfull behandling på sykehjemmet, sier Brouwer.

Ikke fornøyd med informasjonen

– Behovet for bedre informasjon ser vi også av svarene i undersøkelsen. Både beboere og pårørende gir uttrykk for at de ikke er helt fornøyde med informasjon de får. Det er viktig å ha gode systemer for å formidle informasjon, og at beboere og pårørende kan ta opp ting. Dette er vi allerede i gang med, og det er en del av handlingsplanen for de neste tre årene, sier Brouwer.

Røros kommune bruker en undersøkelse som er utviklet av KS (Kommunenes sentralforbund). Den måler kvaliteten på ulike tjenesteområder, og brukes av mange av landets kommuner. Fordelen med å bruke et standardisert verktøy er at man kan sammenligne resultatene med flere kommuner i landet, og se hvordan man ligger an i forhold til landsgjennomsnittet. Brouwer sier at slike undersøkelser er nyttige.

– Vi er fornøyde med resultatene. Undersøkelsen gir oss mulighet til å forbedre våre tjenester. Vi får også nyttig kunnskap om hva beboere og pårørende er fornøyde med, og på hvilke områder vi kan bli bedre på. Samtidig gir den oss også innsikt i hva beboere og pårørende synes er viktig, sier Brouwer.

[metaslider id=»112004″]

Isak sin hilsningstale

Ordfører Isak V. Busch holdt sin første velkomsttale på Åpningsseremonien på Malmplassen tidligere i dag. Her er talen i sin helhet:

Takk til Aina Sandnes Røste, Dag Harald Bakken,
Martin Løvø, Erik Roll og Jo Ryen for vakker fremføring av Røros-sangen.

Kjære alle sammen! 

Velkommen hit til malmplassen. Dere står nå på historisk grunn – i det som var hjertet av industrisamfunnet Røros, og som nå er hjertet i verdensarvstedet Røros. I år er det 40 år siden Røros Bergstad kom på UNESCOS verdensarvliste, og 10 år siden cirkumferensen også ble innlemmet. 

Den som tror at Rørosindustrien nå er en del av historien må tro om igjen. Det går en kobbertråd fra den gamle bergverksindustrien til dagens innovative Rørosindustri. 

På martnan har folk fra fjern og nær møttes i mange generasjoner. Handelen var helt nødvendig for at et lite bergverkssamfunn skulle ha det de trengte for å overleve, og lasskjørerne vi snart skal ta i mot er en levende videreføring av disse stolte tradisjonene. 

Gjennom utvidelsen av verdensarvområdet for 10 år siden ble også vinterleden fra Tufsingdalen til Røros en del av verdensarven, som en representant for de gamle transportrutene.

I løpet av de neste fem dagene skal dere alle få ta del av noe av det flotteste Røros har å by på. Det er vinter, det er musikk, handel, dans og folkefest! Folk strømmer til Røros fra både inn- og utland, gamle venner skal møtes igjen og nye vennskapsbånd oppstår.

Røros koker av liv de neste dagene, og dere får kjenne på hvordan de gamle martnastradisjonene videreføres og holdes i hevd i ferdasgårdene, i gatene, og med musikk og dans på serveringssteder og forsamlingslokaler. 

Rørosmartnan er en fantastisk arena for den immaterielle kulturarven, og martnan må rett og slett bare oppleves og nytes!  På Røros kommer dere til å møte mye bra folk!  Nyt den gode martnasstemningen, og vær med på å spre glede og latter. Snakk med en fremmed og ta deg tid til å nyte handel, mat, musikk og vennskap.

Jeg vet ikke om du har vært på martna før, Iselin, men jeg er veldig glad for at du er her hos oss nå, og lover deg gode dager her på Røros. 

Godtfolk, det er en stor glede og ære for meg å be dere ta vel i mot næringsminister Iselin Nybø! 

[metaslider id=»112004″]

Politvettreglene for Rørosmartnan 2020

Med utgangspunkt i fjellvettreglene har Politiet i Røros og Holtålen laget «Politvettreglene for Rørosmartnan 2020». De har fylt ut hvert punkt med et lite budskap som de mener er viktig for tiden vi går inn i sett fra politiets side og med de oppdragene de har knyttet til arrangementet. 

Her er Rørosmartnan´s politivett-regler:

  1. Planlegg turen: Sørg for å ha overnatting i orden og lær deg veien. Glattcelle og hjemkjøring av politiet er ikke billig….
  2. Tilpass turen etter evne og forhold: Skal du drikke alkohol? Drikk med måte og stopp mens leken er god.
  3. Ta hensyn til været: Det er meldt om en mild martna i år, men ta med nok klær. Ankelsokk og shorts er lite egnet!
  4. Ta med nødvendig utstyr: Ha nok strøm på telefonen og penger i lomma.
  5. Ta trygge veivalg: Ta taxi, vær en god kamerat og pass på reisefølget ditt. Og husk; et nei betyr nei, respekter det
  6. Vend i tide, det er ingen skam å snu: Det er faktisk lov å gi seg mens leken er god og heller finne senga noe tidligere.
  7. Spar på kreftene: Martnan varer tross alt i 5-dager og er mye mer enn bare fest, fyll og fanteri.
  8. Sist men ikke minst; Når politiet velger å gi pålegg, så er det IKKE førstemann til å finne fram brødskiva

Politiet ønsker alle en trivelig Rørosmartna!

[metaslider id=»112004″]

Næringsministeren åpnet Rørosmartnan

Næringsminister Iselin Nybø (V) foretok den offisielle åpningen av den 167. Rørosmartnan.

Flere tusen publikummere fra nært og fjernt fikk se næringsminister Iselin Nybø åpne den 167. Rørosmartnan.  24. januar ble Iselin Nybø (V) utnevnt til Næringsminister i Erna Solbergs samarbeidsregjering fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Nybø fremhevet Røros i talen sin som et eksempel på reiselivsnæring som er økonomisk og sosialt bærekraftig.

– Alle jobber sammen for å gjøre Røros til en by som mange har lyst til å besøke. Jeg og regjeringen har store ambisjoner for norsk reiseliv. I Norge skal vi ha en reiselivsnæring som er økonomisk og sosialt bærekraftig og som bevarer miljø. Sånne ord kan høres høytsvevende ut men hvis dere lurer på hva det betyr så trenger dere bare å se dere rundt her. Her har dere et levende lokalt næringsliv som har store ringvirkninger utover bare kjøper og selger. Et næringsliv som gir voksne folk en jobb å gå til, som betaler for barnehageplasser, skole, eldrehjem, og ikke minst som gjør Røros til et godt sted å være og det tror jeg alle som kommer hit vil kjenne på. Det gjør hvertfall jeg. Nok en gang tusen takk for at jeg fikk lov til å komme hit i dag, og nå kjære alle sammen det er med stor glede jeg herved erklærer den 167. Rørosmartnan for åpnet, sa Nybø i åpningstalen.

Næringsministeren har tidligere på dagen besøkt Røros Tweed og Rørosmuseet før hun åpnet martnan på Malmplassen.

[metaslider id=»112004″]

Historisk landing på Røros lufthavn

Klokken 12:14 i dag 18. februar 2020 landet det aller første bemannede El-flyet på Røros. Landingen ble overført direkte på TV2, og det var en stor dag både for Faglig prosjektleder for Green Flyway, Tor Odd Iversen og lufthavnsjef Gudbrand Rognes.

Piloten Martin Stephanek hadde tatt av fra flyplassen i Sveg, og fløy lavt over Røros flyplass to ganger før en sikker og trygg landing.

Avinor AS og Røros Flyservice er partner i prosjektet Green Flyway. Prosjektet er et grenseløst samarbeid mellom Sverige og Norge, finansiert av EU.

https://vimeo.com/392196487
Historisk landing på Røros Lufthavn