Snowfall snøfestival i helga

Femundløpet vil skape mer liv på Røros mens hundekjørerne er ute i marka, og i år starter de så smått med Snowfall snøfestival helgen 1.–2. februar. Det blir snøaktiviteter på Flanderborg og på Doktortjønna, og formålet er å få hundens beste venn ut i snø og frisk luft.

-Under Femundløpet 2019 testet vi ut noen snøaktiviteter for familiehunder på Doktortjønna. Hunder som lever sofaliv og er mye innendørs, vil bli en lykkeligere hund av en dag utendørs. Ingen ulempe for hundeeieren heller. Hunder av alle raser kan trekke mennesket sitt på akebrett, ski, skøyter, spark eller snøbrett. Alternativt kan hundeeierne trekke hunden sin på akebrett, noe vi måtte ty til i fjor da familiehunden til Robert Sørlie heller ville sitte på enn å trekke, sier Hanne Feragen i Femundløpet.

På lørdag blir det aktiviteter i Sleggveien, på Riishagaen og Malmplassen. Temaet er Pippi Langstrømpe.

-Vi skal ha snøballkrig, lage snøfigurer, ake og spark. Høydepunktet blir muligens «På glatta» – en gåkonkurranse opp Amundbakken med glatte sko, sier Hanne. Hun legger til at når sola går ned, beveger de seg til Doktortjønna, der de har laget snøsøyler og satt ut islykter. De skal tenne bål ved gapahuken, og det blir mulighet for grilling. Om innendørsvarme frister mer, kan man innta varm drikke i Stenhuset, som Rørosmuseet generøst har lånt ut.

søndag inviteres alle hundeeiere til å ta med hunden sin på Doktortjønna.

-Vi skal boltre oss på isen med hundeaking og skøyting, ake i bakkene og lage snøskulpturer. Stenhuset er åpent med kaffeservering og hjemmebakte kaker, sier Feragen.

Det er fritt fram for både barn og voksne til å finne på ablegøyer, enten på Flanderborg på lørdag eller på Doktortjønna på søndag.

Foto: Hanne Feragen

Laget sin egen drømmefanger

Den siste tiden har Røros Kulturskole gjennomført et prosjekt med samisk kunst og kunsthåndverk. Alle elevene på kunstavdelingen fikk undervisning av den samiske kunstneren Meerke Krihke Bientie. Elevene laget sin egen drømmefanger.

Meerke Krihke forteller at de tre siste ukene har de holdt på med duedtie, (sørsamisk håndverk), med de tradisjoner og materialer som hører til.

Drømmefanger

Tema for ukene på kulturskolen har vært drømmefanger. Det er litt bevisst at Meerke Krihke har valgt det som tema. De fleste barna er kjent med drømmefangere fra før, men det er gjerne fra urfolk fra andre steder i verden.

Meerke Krihke Bientie. Foto: Tove Østby

– Det er litt typisk. Mange vet ikke så mye om den urbefolkningen som finnes i eget land, samene. Mange vet mer om urbefolkninger fra andre steder i verden, sier Meerke Krihke. Til prosjektet på kulturskolen ble det bruk de materialene, teknikkene, fargene og symbolene som er fra den samiske kulturen her.

En drømmefanger kan være et symbol for både drømmene når vi sover om natten, men også for drømmene, tankene, visjoner, håp og ønsker som man har i det daglige livet. Hver og en fanger blir unik utifra når man former den, men man henter litt symboler og tanker mens man sitter og holder på med det praktiske arbeidet. F.eks. er det noen som valgte fem perler fordi de er fem i familien. Eller valgte fjær som et minne fra da man var med bestefar på jakt.

– Det henger liksom på noen knagger i forhold til hvert enkelt barn sitt liv. Jeg tenker det speiler i forhold til i duedtie også. Det er ikke tilfeldig at det er liksom bare fordi det er vakkert og fint for øye, men det har en betydning; symbolikken og materialene, en helhetlig tenking i det, sier Meerke Krihke.

Materialer

Hvert enkelt barn fikk velge hva for materialer de ønsket å bruke i sin drømmefanger. Materialene ble hengt på et reinhorn. Barna hengte på forskjellige anheng i fjær, glassperler, og skinn. Det er også brukt senetråd. Meerke forteller at det er naturmaterialer som det er basert på, ikke plastikk. Man kan hente materialer i fra naturen, det naturen har å gi selv er også i kunsthåndverket i forhold til duedtie, det er ikke noe som kan kjøpes i butikk. Etterhvert kan man det med supplerende ting, men Meerke Krihke synes det er viktig at barna kjenner til muligheten til å hente materialer i fra naturen og lage noe eget, og at det blir kunst eller brukskunst ut av det.

Farger

På drømmefangerne er det både naturfarger og samiske farger. Det er blant annet brukt fjær ifra tiur, røy og rype. De samiske fargen kjenner barna igjen fra blant annet fra flagget. Meerke Krihke har også snakket litt om klestradisjonene og ulike bruksgjenstander, som barna kunne kjenne igjen fra andre gjenstander senere.

Kunstneren har fått positive tilbakemeldinger fra barna. De har sagt at det er gøy og at de gledet seg til kulturskolen. Det var nytt og spennende, og ikke minst at hver enkelt fikk sette sitt eget preg på drømmefangeren. Ingen fasit, at drømmefangere skulle se ut slik og slik, det tror Meerke Krihke ga en frihet og glede i arbeidet.

Vårslepp

Under kulturskolens Vårslepp 2020 blir drømmefangerne å se på Storstuggu.

– Vårsleppet viser det mangfoldet og det spekteret av alt som er. Da synes vi det er fint å vise det her. Hvert barn er unikt, alle er forskjellig, ingen er lik. Tanken der i forhold til prosjektet som kulturskolen har når Røros kommune har blitt en språkforvaltningskommune, at det skal speiles i befolkningene på alle nivå, egentlig. Det synes jeg er fint at dem får bli kjent med de samiske duodji-tradisjonene på en naturlig måte, at det implementeres i et tilbud som de øvrige tilbudene i kulturskolen, sier Meerke Krihke.

Lærer for kunstelevene, Trond Haagaas synes det er spennende med duedtie på kulturskolen.

– Jeg tror det er et viktig innspill for barna, å få innblikk i det som de ikke er helt vant til å jobbe med her. Dette er nytt for de fleste vil jeg tro, sier Trond Haagaas. Dette var første gang det var duedtie på kulturskolen.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

Femundløpet 2020: Med hundekjøring som livsstil

Med små barn og familie er Fredrik Lindgren en av få aktive hundekjørere som klarer å kombinere begge deler med godt resultat.

Lindgren har målsetting om å forbedre fjorårets sjuendeplass på F450 i Femundløpet 2020. En ekstremt sterk plassering til å være i sitt første Femundløp. Etter løpet ble han kåret til “Årets Rookie» av en fagjury, som viser kvaliteten på debuten Lindgren gjennomførte. Noe som gjør prestasjonen enda sterkere er det faktum at Lindgren er småbarnsfar og familiemann, en sjeldenhet blant hundekjørere i toppen av resultatlistene.

– Det er litt drivkraften i dette her da, det er artig å prestere på topp ti nivå under våre forutsetninger, og samtidig klare å kombinere det med familieliv med to små barn, sier Lindgren.

Han sier at det ikke hadde vært mulig uten den hjelpen som han får fra handler Ole Bekkos og måten de jobber sammen på.

– At vi klarer den kombinasjonen er fordi vi har hjelp av handler Ole Bekkos. Når man har familie med to unger så er det jo begrenset hvor mye tid du kan bruke på hundekjøring. Vi har funnet en god balanse og tar vi en sesong av gangen. I år er det Femundløpet, og til neste år er det ikke sikkert at vi skal kjøre løp. Nå har ungene blitt større og da har de blitt mer ivrig på aktiviteter som jeg ikke har lyst til å gå glipp av, sier Lindgren.

Selv om han tar en pause fra konkurransekjøringen så ønsker Lindgren å beholde noen av hundene og den livsstilen de er vant med og liker.

– Det som er mest dramatisk er jo å selge hele spannet. Men vi har ikke lyst til å kvitte oss med den livsstilen. Hundene er jo familiemedlemmer de også. Barna våre er med av og til og forer hundene, og så er de med på noen korte turer hvor vi fyrer bål, griller pølse og koser oss. Slike turer har jeg lyst til å beholde videre for det er en veldig fin aktivitet, og det er naturlig at det blir mer av det etter løpssesongen. Så jeg håper at vi beholder noen hunder, fordi vi kommer sikkert til å selge en del. To tisper som vi har blir ihvertfall igjen, og det har vært morsomt å hatt valpekull på dem. Men vi må bestemme oss for hva vi skal gjøre helt konkret fremover da, sier han.

Fra fellesskap til egotripp

Lindgren møtte kona Lena på Svalbard når begge drev på med turistkjøring med hunder. Det som var en felles hobby, har nå hovedsakelig blitt Fredrik sin aktivitet.

– Lena og meg møttes på Svalbard og da brant vi for hundekjøring begge to. Men etter at vi fikk barn har Lena distansert seg litt fra hundegården. Det føler jeg også på: I utgangspunktet var det jo en felles hobby, men nå er det på en måte blitt min hobby. Så det er en egosport også da som tar ekstremt mye tid, sier Lindgren.

Når man bruker så mye tid på en hobby er det naturlig at resten av familien tas med på råd underveis. Lindgren sier at det har vært mange samtaler der tidsbruken har vært tematisert og kona Lena har vært tålmodig med hundekjøringen.

– Det er klart at det har vært mange familieråd – Skal vi gjøre det? Er det greit? Lena har vært ganske tålmodig fordi det er slik at hvis jeg er ute og kjører hund så innebærer det at hun er låst fast hjemme med ungene. Slik at når Ole er ute og trener hundene, så passer jeg ungene og Lena drar ut på trening eller noe annet. Det er et puslespill for å få det hele til å gå opp, men vi syns det fungerer ganske bra da, sier han.

Frem mot Femundløpet som er hovedmålet for Lindgren i årets sesong, er treningen av hundene høyest opp på prioriteringslisten – etter familien.

– De fleste starter å trene i august, og frem til løpet må du jo prioritere det. Med tanke på at vi har hjelp så føler jeg at vi har funnet en fin balanse. Det er jo en vinn-vinn situasjon for Ole også på den måten at han får være med på å kjøre hund aktivt. Samarbeidet mellom oss fungerer supert, han er en super fyr, veldig pliktoppfyllende og flink med bikkjene. Hvis ikke den kjemien har fungert, det er alfa og omega at den gjør det, er det ikke sikkert at jeg har kjørt Femundløpet i år. Jeg ville ikke risikert og brukt så mye tid på det, i forhold til hva man ellers kan miste for å si det litt dramatisk, sier Lindgren.

Under løpet er det Ole Bekkos og kona Lena som er handlere for Lindgren. Han syns at det er i meste laget hvor mye han blir oppvartet av dem på sjekkpunktene.

– Man blir oppvartet ganske godt når man kjører et løp som Femundløpet. Slik som i fjor når Lena og Ole var handlere for meg. Det blir kleint egentlig hvor mye de passer på en og hvor mye de gjør for meg. Det er ganske sjukt, litt i forhold til den egotrippen vi snakket om tidligere. Men de må vel syns det er greit ellers så hadde de vel ikke gjort det, sier han.

I hundekjørermiljøet så er det relativt kjent at livsstilen kan gå ut over forholdet til den bedre halvdelen. Lindgren sier at han har ingen intensjon om å ende opp i den situasjonen.

– Det var en som sa til meg engang at «Du blir ikke en ordentlig hundekjører før du har vært gift to ganger.» Så sånn sett er jeg vel ikke en ordentlig hundekjører, og det håper jeg at jeg aldri blir heller, sier han og ler godt.

Flytrafikken i gang igjen

De tekniske problemene som førte til full trafikkstans i norsk luftrom nord for Røros er fikset, men Avinor sier at man må regne med følgeforsinkelser utover dagen.

Akkurat nå er flyet som forventes til Røros lufthavn 15:50, 40 minutter forsinket og har forventet ankomst 16:30.

– De tekniske problemene som førte til stans i all flytrafikk nord for Røros forventes rettet 13:30. Det åpnes da for normal trafikk igjen, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen, sier Avinor i en melding på Twitter.

Advarer mot takras

Politiet på Røros oppfordrer alle huseiere i sentrum til å være ekstra oppmerksomme på faren for takras i tiden fremover.

Med arrangement som Femundløpet og Rørosmartnan i de nærmeste ukene vil det være mye folk i gatene på Røros. Politioverbetjent Stein Bjørnli ber derfor huseiere være ekstra oppmerksomme i tiden fremover.

– Vi har et varierende klima med mye svingninger i temperaturer og nedbør. Så jeg vil bare minne husstander i Røros sentrum på deres ansvar med å følge med takene og forhindre takras, sier Bjørnli.

Femundløpet starter førstkommende fredag.

Røros nordligste flyplass i drift

Tekniske problemer med radarsystemet gjør at akkurat nå er det norske luftrommet nord for Røros er stengt.

Dermed er Røros flyplass den nordligste flyplassen som er i drift.

– Vi har ingen rutefly som er berørt, det første ruteflyet lander 15:51. Det samme utstyret har falt ut på Røros som andre steder. Luftfarten er gjennomregulert og har gode sikkerhetsprosedyrer. Vi har beskrevne prosedyrer og fremgangsmåter for utstyrsbortfall slik at vakthavende flygeleder vet hvordan han skal forholde seg. Vi øver jevnlig på dette i simulator, sier flygeleder og lufthavnsjef på Røros lufthavn Gudbrand Rognes.

Avinor melder at de vil komme tilbake med mer informasjon senere og at reisende må forholde seg til informasjon de får fra sitt flyselskap.

Julegata rigges 28. februar

The Oslo Company er klar for innspilling av en ny sesong med Netflix-serien «Hjem til jul» på Røros i begynnelsen av mars. Nå er det klart at julegata skal rigges fra 28. februar.

Hjem til jul sesong 1 hadde premiere i parken under julemarkedet. Foto: Tove Østby

En ekstra julegateperiode på senvinteren er dermed i ferd med å bli en tradisjon på Røros. «Hjem til jul» sesong en ble en kjempesuksess for Netflix. Serien foregår på Kampen i Oslo, og Rørosgatene bakes inn i bybildet der. Serien handler om sykepleieren Johanne sin relativt desperate kamp for å lykkes i kjærlighetslivet. Nå venter spente «Hjem til jul»-fans på å få svaret på hvem som ringte på døra til slutt i sesong 1.

The Oslo Company filmer på Røros 3. – 6. mars. Produksjonsselskapet kommer til Røros 13. februar for befaring. De vil da også holde et informasjonsmøte for bl.a. handelsstand, kommune og presse.

90 dagers fengsel for dette

En mann bosatt i England, er dømt til 90 dagers fengsel etter en voldsepisode utenfor Nilsenhjørnet 02.00 natt til Søndag 10. desember 2017. Voldshendelsen ble filmet, og video ligger litt lengre ned i saken.

Som videoen viser, sparket den dømte en en mann bosatt på Røros, slik at han mistet bevisstheten og pådro seg en hjernerystelse. Han ble i ettertid sykemeldt i en uke.

https://vimeo.com/247955056
Video anonymt tilsendt Rørosnytt.

Den dømte har i følge dommen ikke samarbeidet med politiet i etterforskningen, og møtte heller ikke i retten.

Politiet etterlyste vitner til hendelsen, og gjennomførte etterforskningen uten samarbeid fra den nå dømte mannen. Mannen møtte heller ikke i retten, og retten avsa kjennelse om at hovedforhandlingen skulle fremmes i tiltaltes fravær. Retten fant hendelsesforløp bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil, og avsa dom. Dom uten tiltalte til stede i slike saker, er svært uvanlig i Norge.

I dommen fremgår det at tiltalte befant seg på Røros, for å administrerte en salgsbod satt opp i forbindelse med julemarkedet. Han administrerte boden sammen med to bekjente, hvorav den ene vitnet i rettsaken. Etter at julemarkedet stengte, dro tiltalte og de to bekjente etter hvert til et diskotek i Røros sentrum. Tiltalte inntok alkohol.

Fornærmede ville hjelpe

Omtrent klokken 02:00, natt til søndag befant tiltalte og de to bekjente seg på gaten utenfor diskoteket. Tiltalte kom her i klammeri med en person som håndterte en sparkstøtting. Tiltalte dyttet vedkommende slik at han falt overende over sparkstøttingen. Fornærmede kom da straks til stedet. Han dyttet tiltalte bort fra vedkommende som lå over sparkstøttingen, og ville hjelpe ham opp. Deretter skjedde det som vises på videoen.

Retten dømte tiltalte til fengsel i 90 dager. Han er også dømt til å betale 15.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede. Den dømte befinner seg i Storbritannia. Personer som er siktet, tiltalt eller domfelt i en straffesak, kan etterlyses av norsk politi enten via Interpol med tanke på pågripelse og utlevering til Norge.