Fredrik og hunden Lärka. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Femundløpet 2020: Med hundekjøring som livsstil

RS Servicenter

Med små barn og familie er Fredrik Lindgren en av få aktive hundekjørere som klarer å kombinere begge deler med godt resultat.

Lindgren har målsetting om å forbedre fjorårets sjuendeplass på F450 i Femundløpet 2020. En ekstremt sterk plassering til å være i sitt første Femundløp. Etter løpet ble han kåret til “Årets Rookie» av en fagjury, som viser kvaliteten på debuten Lindgren gjennomførte. Noe som gjør prestasjonen enda sterkere er det faktum at Lindgren er småbarnsfar og familiemann, en sjeldenhet blant hundekjørere i toppen av resultatlistene.

– Det er litt drivkraften i dette her da, det er artig å prestere på topp ti nivå under våre forutsetninger, og samtidig klare å kombinere det med familieliv med to små barn, sier Lindgren.

Han sier at det ikke hadde vært mulig uten den hjelpen som han får fra handler Ole Bekkos og måten de jobber sammen på.

– At vi klarer den kombinasjonen er fordi vi har hjelp av handler Ole Bekkos. Når man har familie med to unger så er det jo begrenset hvor mye tid du kan bruke på hundekjøring. Vi har funnet en god balanse og tar vi en sesong av gangen. I år er det Femundløpet, og til neste år er det ikke sikkert at vi skal kjøre løp. Nå har ungene blitt større og da har de blitt mer ivrig på aktiviteter som jeg ikke har lyst til å gå glipp av, sier Lindgren.

Selv om han tar en pause fra konkurransekjøringen så ønsker Lindgren å beholde noen av hundene og den livsstilen de er vant med og liker.

– Det som er mest dramatisk er jo å selge hele spannet. Men vi har ikke lyst til å kvitte oss med den livsstilen. Hundene er jo familiemedlemmer de også. Barna våre er med av og til og forer hundene, og så er de med på noen korte turer hvor vi fyrer bål, griller pølse og koser oss. Slike turer har jeg lyst til å beholde videre for det er en veldig fin aktivitet, og det er naturlig at det blir mer av det etter løpssesongen. Så jeg håper at vi beholder noen hunder, fordi vi kommer sikkert til å selge en del. To tisper som vi har blir ihvertfall igjen, og det har vært morsomt å hatt valpekull på dem. Men vi må bestemme oss for hva vi skal gjøre helt konkret fremover da, sier han.

Fra fellesskap til egotripp

Lindgren møtte kona Lena på Svalbard når begge drev på med turistkjøring med hunder. Det som var en felles hobby, har nå hovedsakelig blitt Fredrik sin aktivitet.

– Lena og meg møttes på Svalbard og da brant vi for hundekjøring begge to. Men etter at vi fikk barn har Lena distansert seg litt fra hundegården. Det føler jeg også på: I utgangspunktet var det jo en felles hobby, men nå er det på en måte blitt min hobby. Så det er en egosport også da som tar ekstremt mye tid, sier Lindgren.

Når man bruker så mye tid på en hobby er det naturlig at resten av familien tas med på råd underveis. Lindgren sier at det har vært mange samtaler der tidsbruken har vært tematisert og kona Lena har vært tålmodig med hundekjøringen.

– Det er klart at det har vært mange familieråd – Skal vi gjøre det? Er det greit? Lena har vært ganske tålmodig fordi det er slik at hvis jeg er ute og kjører hund så innebærer det at hun er låst fast hjemme med ungene. Slik at når Ole er ute og trener hundene, så passer jeg ungene og Lena drar ut på trening eller noe annet. Det er et puslespill for å få det hele til å gå opp, men vi syns det fungerer ganske bra da, sier han.

Frem mot Femundløpet som er hovedmålet for Lindgren i årets sesong, er treningen av hundene høyest opp på prioriteringslisten – etter familien.

– De fleste starter å trene i august, og frem til løpet må du jo prioritere det. Med tanke på at vi har hjelp så føler jeg at vi har funnet en fin balanse. Det er jo en vinn-vinn situasjon for Ole også på den måten at han får være med på å kjøre hund aktivt. Samarbeidet mellom oss fungerer supert, han er en super fyr, veldig pliktoppfyllende og flink med bikkjene. Hvis ikke den kjemien har fungert, det er alfa og omega at den gjør det, er det ikke sikkert at jeg har kjørt Femundløpet i år. Jeg ville ikke risikert og brukt så mye tid på det, i forhold til hva man ellers kan miste for å si det litt dramatisk, sier Lindgren.

Under løpet er det Ole Bekkos og kona Lena som er handlere for Lindgren. Han syns at det er i meste laget hvor mye han blir oppvartet av dem på sjekkpunktene.

– Man blir oppvartet ganske godt når man kjører et løp som Femundløpet. Slik som i fjor når Lena og Ole var handlere for meg. Det blir kleint egentlig hvor mye de passer på en og hvor mye de gjør for meg. Det er ganske sjukt, litt i forhold til den egotrippen vi snakket om tidligere. Men de må vel syns det er greit ellers så hadde de vel ikke gjort det, sier han.

I hundekjørermiljøet så er det relativt kjent at livsstilen kan gå ut over forholdet til den bedre halvdelen. Lindgren sier at han har ingen intensjon om å ende opp i den situasjonen.

– Det var en som sa til meg engang at «Du blir ikke en ordentlig hundekjører før du har vært gift to ganger.» Så sånn sett er jeg vel ikke en ordentlig hundekjører, og det håper jeg at jeg aldri blir heller, sier han og ler godt.

RS Servicenter