Lær deg kuvettreglene!

KUVETTREGLER: Seks nye kuvettregler vil gjøre det enklere for dyr og mennesker å kunne nyte naturen sammen. Foto: Guro Alderslyst

I sommer skal både folk og dyr ut og nyte naturen. For å unngå konflikter og ulykker lanserer friluftslivs- og bondeorganisasjoner kuvettregler.

Sommeren er høytid for å ferdes ute i naturen. Ikke bare for turgåere, men også for mange kyr. De siste årene har det vært flere tilfeller der turgåere har blitt skremt eller angrepet av kyr. Det skyldes blant annet at det er flere beitende kyr med kalv og begrenset kunnskap om hvordan man møter dyr på beite.

Nå har 17 friluftsorganisasjoner under Norsk Friluftsliv gått sammen med Bondelaget, TYR, Tine Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno, og laget kuvettregler. Husdyrnæringa og friluftsfolket håper at kuvettreglene vil gjøre det enklere for dyr og mennesker å kunne nyte naturen sammen.

– Det er nok av plass til både folk og dyr i utmarka, så beitende husdyr i et område er absolutt ingen grunn til å unngå å gå tur der. Men som turgåer er det lurt å sette seg inn i hvordan man bør opptre i møte med beitende kyr. Da får både du og dyra en hyggeligere opplevelse, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Mange kyr på beite

Hvert år går 254 000 kalver, kviger og kyr på sommerbeite i utmarka i Norge. Beitedyra holder kulturlandskapet i hevd og bidrar til et åpent terreng hvor det er fint å gå på tur.

Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Bondelaget, forklarer at konfliktene oftest oppstår i situasjoner der kyr oppfatter at kalvene deres er truet.

– Kyr er som oftest trivelige dyr, men er nysgjerrige av natur og kan derfor oppfattes som pågående. Som andre mødre er de også opptatt av å beskytte kalven sin hvis den opplever noe truende. En turgåer med de beste intensjoner, men som kanskje ikke er vant til å omgås store dyr, kan i noen tilfeller oppfattes av kyrne som en trussel.

Dette er kuvettreglene

  1. Hold avstand til dyra og gå utenom flokken
  2. Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner
  3. Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den
  4. Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20.august
  5. Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått
  6. Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre

LO’s sommerpatrulje på besøk i Røros

Fra venstre: Ivar Østby, Ådne Lillebudal Sandnes, Terje Østby, Alida Domaas, Åse Kjerstine Kjølberg Moen og Michael Sjøberg. Foto: Iver Waldahl LIllegjære.

Mange unge kjenner ikke til rettighetene de har i arbeidslivet. LOs sommerpatrulje reiser rundt i Norge hele sommeren for å passe på. Denne uka har bedriftene på Røros hatt besøk.

I løpet av denne runden på Røros har sommerpatruljen møtt 57 ungdommer rundt om i forskjellige bedrifter på Røros. – Det har vært en veldig positiv mottakelse, de har blitt glad for å høre fra oss, og veldig ofte lærer de noe nytt, sier Ivar Østby fra LO’s sommerpatrulje. Totalt besøkte LO’s sommerpatrulje et sted mellom 20 og 30 bedrifter her på Røros.

– Det viktige med sommerpatruljen er at det er ungdom som er ute i sommerjobb som blir møtt av andre ungdommer, som er interessert i å ta vare på – og informere dem om deres rettigheter, og generelt ta vare på hverandre i arbeidslivet, fortsetter Østby.

– Ungdom trenger å vite rettighetene sine, det er mange rettigheter som man ikke hører om på skolen, og det er ikke sikkert arbeidsgiver er bestandig like flink til å informere heller.

– Det generelle inntrykket av arbeidsforholdene rundt om i bedrifter på Røros er veldig godt, jeg var redd det skulle være verre enn det vi faktisk så på runden vår. Det vi fant av kritikkverdige forhold var veldig lite, sier Østby som til daglig er engasjert i AUF som lokallagsleder på Røros.

Denne gruppen av LO’s sommerpatrulje har hittil vært i Selbu, Tydal og Røros og skal senere denne uken til Gauldalen og Oppdal før turen ender i Meldal og Rindal.

– Oslofella ikke sammenlignbar med Røros

Ole Jørgen Kjellmark er kritisk til ordfører Hans Vintervolds sammenligning med Oslotilstander på Røros. Foto: Iver Waldahl Lillegjære.

Det er kommet mange endringsforslag på eiendomsskatten på Røros i senere tid. Ole Jørgen Kjellmark fra Høyre er kritisk til ordfører Hans Vintervolds sammenligning med Oslotilstander på Røros.

Han mener endringsforslag som er fremsatt for sent kan føre at noen går til rettssak mot kommunen, slik som i Oslo, men at dette ikke ville skjedd på Røros:

– Forslaget vårt innebærer minst mulig endring, i og med at vi foreslo å beholde takstene fra i fjor. Det å redusere eiendomsskatten og beholde de samme takstene som før, er en helt annen situasjon enn det som har skjedd i Oslo, sier Kjellmark, som er gruppeleder for Røros Høyre.

Han sier forslaget fra Høyre, Venstre, Senterpartiet og Røroslista vil gjøre belastningen for innbyggerne i Røros mindre, med mer forutsigbarhet for kommunen med å beholde de samme satsene som i fjor – og dermed de samme inntektene. 

– Det ville gjøre at de som jobber med eiendomsskatten fikk ro på seg dette året til å gjøre en skikkelig utredning, og en god jobb. Da ville vi politikere kunne vurdere resultatet når det forelå og ta stilling til endringsforslagene da, sier Kjellmark.

– Nå derimot, blir det en ny utskrivning med nye satser for nesten hver eneste innbygger, med ny protestfrist, slik at denne saken sannsynligvis kommer til å rulle og gå hele året uansett. Det er jo gjort mange endringer i eiendomsskatten i ettertid som vi har fått signaler om, men vi har ikke sett resultatet for hver enkelt innbygger enda, sier Kjellmark, og mener det er uheldig at voteringen ble stanset, i tillegg til at ordføreren ikke hadde rett til å nekte opposisjonens forslag votering under kommunestyret 11. april. Dette er bekreftet av Fylkesmannen i Trøndelag ifølge Kjellmark.

– Denne gangen er Vintervold like mye ute og ror i sin sammenligning med Oslotilstander på Røros som da han nektet opposisjonens forslag votering den 11. april. Han har mistet bakkekontakten og ivaretar først og fremst kommunekassens interesser og ikke innbyggerne sine, sier Kjellmark, og retter skarp skyts mot Røros-ordføreren.

-2,8 grader på Røros lufthavn i natt

Minus 2,8 grader på Røros lufthavn 3. juli! Foto: Avinor.

På Røros lufthavn ble det målt en minimumstemperatur på -2,8 grader i natt! – Dette er svært spesielt, og jeg kan ikke huske å ha målt en så lav temperatur i juli tidligere, sier lufthavnsjef Gudbrand Rognes til RørosNytt.

Er dette den kaldeste temperaturen som er målt på Røros i juli i moderne tid?

Lokal sommerhandel

I løpet av et år har Røros Handelstand flere arrangement, og to av de mest populære arrangementene er om sommeren. En fredagskveld i juli blir Nattåpent arrangert. Denne sommerkvelden har de fleste butikkene på Røros åpent til kl 24. Nattåpent er et tradisjonelt og populært arrangement, som både lokalbefolkningen og turister koser seg på.

Det er mye aktivitet og liv i sentrum under Nattåpent. Flere steder er det levende musikk. Et fast innslag på Nattåpent er Bergstaden Old Stars, som også i år spiller ved Plattingen. Årets Nattåpent blir arrangert fredag 12. juli.

Kveldsåpent

Det andre populære sommerarrangementet er Kveldsåpent, som er en fredagskveld i begynnelsen av august. Denne kvelden har de fleste butikkene på Røros åpent til kl. 21.00. Det er levende musikk og aktiviteter i sentrum. I Kjerkgata spille Take Five. Sommerens Kveldsåpent blir arrangert fredag 2. august.

Røros Handelsstand

Røros Handelsstand har nesten 50 medlemmer. De to nyeste medlemmene er Lille Røros og Mye Rart Røros, begge er butikker som ligger i Kjerkgata. Leder for Røros Handelsstand er Rikke Lolk Norvik. Butikkene har sommeråpent i perioden 8. juli- 3. august. Da har butikkene åpent fra 10 – 19 på ukedager og 10 – 16 på lørdager. Noen butikker har andre åpningstider og noen har søndagsåpent.

Foto: Tove Østby