Vil legge trafikkstasjonen til lensmannskontoret

Ole Jørgen Kjellmark håper det lar seg gjøre å samlokalisere vegstasjonen og lensmannskontoret. Han fremmet dette forslaget under ei høring på Stortinget torsdag 23. mai. Han fulgte opp innspillet i møte med Samferdselsminister Jon Georg Dale etterpå.

Kjellmark mener forslaget kan spare Staten for husleiepenger og samtidig yte bedre service overfor befolkningen gjennom en nyordning. Her er Kjellmarks innspill til Stortinget:

190523 Innspill organisering av Trafikkstasjoner Stortinget 

  1. Status for Røros Trafikkstasjon.
    Åpningstid 3,5 timer i 2 dager i uka. Betjenes fra Tynset som da kjører 11 mil 2 ganger i uken for å betjene kontorfunksjonen med 2 eller 3 personer. Kontrollhallen med kjøretøykontroll er lagt ned for flere år siden. Trafikkstasjonen på Røros har køordning med ubehagelig lang ventetid, ofte over 2 timer for betjening. Det er ingen arbeidsplasser fra Røros knyttet til trafikkstasjonen.
  2. Innsparinger mulig.
    Vi ser muligheter for at Staten kan spare penger til husleie og lønnskostnader men samtidig yte en bedre service overfor befolkningen gjennom en nyordning.
  3. Felles løsning.
    Vegvesen og trafikkstasjoner betjener veifarende. Ute på veien møter vi både politi og de som tidligere ble kalt biltilsyn. Der arbeider de gjerne sammen. De to statlige etatene bør også kunne samarbeide når de er i hus. Det er underlig at de ikke har utnyttet muligheter for et tettere samarbeid for lenge siden gjennom felles kontor og felles sivilt ansatte.
  4. På Røros ønsker vi oss et forsøk eller prøveordning for samlokalisering av politiet og trafikkstasjonen på vårt lensmannskontor. Der finnes personale som kan tilføres kompetanse for å ivareta kontorfunksjoner som ligger til trafikkstasjonene. Utredning om nybygg pågår og dette kan lett tilpasses med arealer som kreves for teoriprøver og kontorplasser for tilreisende kontrollører eller sensorer.

    En mulighetsstudie kan utarbeides og vurderes som mønsterløsning for andre små trafikkstasjoner i hele landet.


Ville legge trafikkstasjon til skolen

Arbeiderpartiet vil foreslå for stortinget, at fylkeskommunen tar over ansvaret for Vegstasjonene, og at de samlokaliseres med videregående skole. I dag har stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø vært i møte med skoleledelsen og Arbeiderpartiets ordførerkandidater i Røros og Holtålen.

Målsetningen er å få på plass et stortingsvedtak om å prøve dette ut. Røros Videregående skole og Trøndelag Fylkeskommune er da tenkt å være vertskap for et pilotprosjekt.

Over 10 000 besøkte trimpostene i vinter

Drøyt 10 000 har vinteren 2018-2019 skrevet seg inn i bøkene til Turutvalget i Røros Tur-og Løypeforening. Den mest populære trimposten er krysset i Sikkilsdalen – Skåkåsen med 1987 besøk.

-Dette viser at folk flest går mye på tur, mest  i våre velpreparerte skiløyper, men også til trimposter på barmark eller der de selv tråkker løyper. Vi håper alle som besøker postene skriver seg inn i bøkene våre. Det gir oss en bedre oversikt over bruk av våre skiløyper, Turutvalget i Røros Tur-og Løypeforening.

Trimposter i sommer

Sommerens trimposter er nå på plass. Disse er: Muggruva, Røsjøen Gruve, Skistuggu, Varglibusta, Stikkilsdalskrysset, Avholdshytta,Skåkåsstenen, Mølmannsdalsgården, Fjelkjerka på Enersvola, Bersvendsåsen/Vardhøgda og Quintushøgda. 

5., 6. og 7. klassetrinn ved Røros skole deltar som vanlig med følgende trimposter som turmål i en konkurranse mellom klassene: Fjellkjerka på Earsvola, Avholdshytta, Mølmannsdalsgården og Bersvendsåsen/Vardhøgda. 

Malmleterposter

Sommerens malmleterposter er på plass senest 15. juni: Kvitmammen, Vigelpiken, Gråhøgda Hummelfjellet, Kvernskardet (allerede på plass på toppen), Kjøliskarven, Falkhøgda, Vardhøgda, Nørderhogna, Tynsethøgda og Elgpiggen. 

Nærmere informasjon om veivalg m.v. er å få hos Intersport Røros i Domussentret og på Tur-og Løypeforeningens informasjonstavler ved de fleste parkeringsplassene. 

-Det er mye god helse i å besøke våre trim- og malmleterposter, sier Turutvalget.

Resultater av trimposter i Røros nærområde vinteren 2018/2019:

  • Skistuggu: 794
  • Kvernskaret: 318
  • Krysset i Stikkilsdalen – Skåkåsen: 1987
  • Skåkåsstenen: 547
  • Avholdshytta: 1309
  • Mølmannsdalsgården: 1208
  • Enersvola: 1742
  • Øvre Storwarts: 602
  • Bergsvendsåsen – Vardhøgda: 1888
  • Muggruva: 197

Til sammen:10592

Mølmannsdalen påsken 2018. Foto: Tove Østby

Ny runde for apotek

Rådmannen går inn for at en klage på avslag om etablering av apotek på Øverhagaen tas til følge. Med klagen ligger uttalelser fra fastlegene og forvaltningskontoret, helse- og omsorgstjenester. Planutvalget avslo den opprinnelige søknaden, begrunnet med ønsket om at handel ska foregå i sentrumsgatene. Rådmannen trekker i saksutredningen nå fram flere ulemper ved å etablere et apotek i sentrumsgatene.

  Det er ikke korte avstander mellom lokaler i gatene og nødvendige parkeringsplasser for et apotek.

  Etablering av et nytt apotek i gatene vil medføre uønsket miljøbelastning i form avunødvendig persontransport med bil og taxi.

  Letetrafikk medfører mye unødvendig luftforurensning og går ut over trafikksikkerheten.

  Etablering av et apotek i Falunveien vil være i tråd med kommunens klima og miljøplan. Det vil også legge til rette for at en kan redusere transport avstander for medisiner til og for brukere av helse og omsorgssenteret.

  Det har vært apotek i Kjergata tidligere. Tilgjengelighet og mangel på parkeringsplasser var en stor utfordring for flere.

  Det er sannsynlig at kommende sentrumsplan vil resultere i mindre parkering i sentrum.

Området på Øverhagaen er regulert for industri. Derfor krever etablering av apotek en dispansasjon fra reguleringsplanen. I området har det vært handelsvirksomhet siden åttitallet. Bygget det søkes om å etablere apotek i nå, ble bygd i 1990. Fra starten rommet bygningen klær og møbler, og bygget fikk navnet Hagasenteret.

Hell Bil og Rema 1000 var etablert noe tidligere. Møbelavdelingen ble avviklet etter et års drift, og en Europris-lignende butikk overtok disse lokalene. Klessenteret ble drevet i ca. 2 år. I 1993 overtok Ola Skott bygningen, det ble senere bygget på i begge ender, og har blitt drevet som Møbelbutikk de siste 25 årene.

Tiltakshaver ved Kjersti Røberg, søkte om dispensasjon for å etablere et apotek 2. februar i år. Søknaden ble avslått slik av utvalget for plansaker:

«Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 19-2 avslås søknad om dispensasjon fra kommuneplanens bestemmelser om plankrav- og tillatelse til etablering av detaljhandel utenfor senterområdet som omsøkt.»

Torsdag behandler Planutvalget ankesaken. Om Planutvalget står på sitt, avgjøres saken av Fylkesmannen.