Sendte ordføreren ut på frieri

Et enstemmig kommunestyre sendte i dag ordfører Isak V. Busch ut på frieri til nabokommunene Os og Holtålen. Flere av politikerne uttrykte at naboene kanskje kunne være mer mottakelig for frieri nå som den økonomiske situasjonen i alle de tre kommunene er vanskelig. 

I år har Røros kommune 60-årsjubileum, uten at det har vært feiret på noe vis noe sted. Den 1. januar 1964 ble de samme fire kommunene Brekken, Glåmos, Røros landsogn og Røros Bergstad slått sammen. Navnet fra starten var Røros herredskommune. Det er fire år siden forrige forsøk på å forene de tre kommunene. Etter at dette mislyktes har Os og Røros kommune blitt straffet med trekk i overføringene fra staten. Holtålen slapp trekk på grunn av lengre avstand til nærmeste kommunesenter i en nabokommune.

Ordfører Isak V. Busch gleder seg til å lufte tanken for sine kolleger i nord og sør.

Konstruktive politikere i alle parti

Ordfører Isak V. Busch roser politikere fra alle politiske partier for konstruktivt arbeid i kommunestyremøtet i dag. Røros kommune er i en alvorlig økonomisk situasjon, og det er klart at kommunen vil havne på ROBEK-lista for andre gang. 

I dagens kommunestyremøte ble det vedtatt å fullføre byggingen av barnehage på Ysterhagaen og å bygge ny legesenter. Det var debatt om flere av sakene, men i de aller fleste sakene endte det opp med enstemmighet om omforente forslag. Ordfører roser politikere fra alle partier for konstruktiv innsats i det som, som ventet, ble et tungt kommunestyremøte.

Glad for dagens vedtak i kommunestyre

I dagens kommunestyre ble politikerne forelagt et årsregnskap for 2023, og et regnskap for første tertial som vitner om store økonomiske utfordringer for Røros kommune. Revidert årsregnskap for 2023 viser et negativt netto driftsresultat på litt over 53 millioner kroner og et merforbruk på litt over 38 millioner kroner. Tertialregnskapet for første tertial viser et merforbruk på 16 millioner kroner. Utviklingen har også ført til at Røros kommune har svært vanskelig likviditet.

I det samme møtet som disse tallene ble gjennomgått, ble det gjort investeringsvedtak, som sikrer at bygging av ny barnehage på Ysterhagaen gjennomføres, og det ble vedtatt bygging av nytt legesenter. Prisen for de to barnehagene er nå anslått til 176,1 millioner kroner, og det nye legesenteret vil koste om lag 60 millioner kroner. Det var heftig debatt om bygging av det nye legesenteret. Det ble vedtatt med 15 mot 11 stemmer. Mindretallet ønsket en utsettelse av prosjektet.

I likhet med en rekke store investeringer gjort de siste årene vil også disse prosjektene belaste kommunebudsjett og regnskap i mange år fremover. Kommunedirektøren er likevel glad for at de to siste investeringene ble vedtatt i dag.

Tatt av vinden

Mange frivillige er i gang med arbeidet med å gjøre klart til Bergstadcup. Vinden gjør arbeidet en del vanskeligere. Partyteltet, som har vært på Bergstadcup i årevis med sportsutsalg, tok av i ettermiddag. Ingen personer ble skadet i denne hendelsen. Partyteltet fløy gjennom ballnettet og bøyde ned stengene som holdt nettet oppe. Stadionuret ble også ødelagt av det flyvende partyteltet. Tiden stoppet for teknisk ansvarlig Bergstadcup Tom Harald Selboe.

Bygging av nytt legesenter vedtatt

Flertallet i kommunestyret vedtok i dag med 15 mot 11 stemmer å bygge nytt legesenter nå, etter en heftig debatt. Kommunedirektøren har innstilt på å sette i gang bygging, og ta opp lån for å finansiere dette. Forslaget var at investeringsbeløpet for Legesenteret økes til 60,225 millioner kr. inklusive mva. 48,18 millioner eksklusive mva. Kommunedirektørens forslag er at 38,18 millioner finansieres med økt låneopptak. Kommunedirektørens forslag fikk oppslutning fra Arbeiderpartiet og SV.

Legesenteret bruker i dag en avdeling i det nybygde Øverhagaen bo,- helse- og velferdssenter, som opprinnelig var ment å romme sykehjemsplasser. Per Arne Gjelsvik foreslo i møtet å bygge videre på den løsningen. Han viste til at lokalene som brukes i dag er godt egnet. Han viste også til at kommuneøkonomien er så dårlig at det vurderes å redusere antall sykehjemsplasser. Gjelsvik mente det vil være uforsvarlig for Røros kommune å vedta en ny investering nå. Han sammenlignet det med å seile et synkende skip ut på dypere vann.

Ordfører Isak V. Busch var tydelig på at Arbeiderpartiet støtter kommunedirektørens innstilling. Busch sa i kommunestyret at en utsettelse av bygging var å styre mot store utfordringer om kort tid. I følge ordføreren vil det bli behov for sykehjemsplassene som legekontoret bruker i dag, i løpet av 2026. Ordføreren sa en utsettelse innebærer en lang periode med midlertidighet.

34,9 millioner mer til Rørosbarnehagene

Kommunestyret har i dag vedtatt at investeringsbeløpet for Rørosbarnehagene økes til 176,1 millioner kr inklusive mva. Nettobeløpet på 34,9 millioner finansieres med økt låneopptak. Vedtaket skal legge til rette for at Røros kommune vil ha fått på plass to nye sentrumsbarnehager om kort tid. Da vil den midlertidige brakkeløsningen i Sundveien bli fraflyttet.

Ekstrabevilgning kommer i en situasjon der kommunen allerede sliter med store låneopptak, merforbruk og store likviditetsproblemer. Byggene pengene går til er allerede vedtatt bygd, og barnehagen Hengfonna i Vola vil bli tatt i bruk i oktober.

Byggingen på Ysterhagaen venter på fredigstilling av reguleringsplanen, som tidligere i dagen møte gikk igjennom andre gangs behandling.

Utredning av nye barnehager i Røros og plassering av disse har vært en omfattende prosess hvor flere ulike varianter med både størrelser og plassering har vært tema for drøfting i politiske utvalg og kommunestyret.

I sak 37/21 vedtok kommunestyret å bygge 2 seksavdelings barnehager med plassering i
Vola og Ysterhagaen. Utbyggingen er bestemt i to trinn, hvor barnehage i Vola bygges først
og i Ysterhagaen påfølgende år

Vedtak om Fruvollen til Statsforvalteren for lovlighetsvurdering

Et enstemmig kommunestyre gikk inn for å sende beahndlingen av søknader for utbygging av boligere, næringsvirksomhet og fritidsboliger til Statsforvalteren for lovlighetskontroll.

Saken gjelder behandling av krav om lovlighetskontroll av vedtak fattet 25.4.2024 i sak 29/24
om detaljreguleringsplan for Fruvollen. I henhold til Kommunelovens kapittel 27 kan tre eller
flere medlemmer av kommunestyret kreve at departementet kontrollerer om et vedtak er
lovlig. Kommunestyret skal ta stilling til om de finner grunn til å endre vedtaket. Dersom dette
ikke gjøres sendes saken til Statsforvalteren til behandling jfr kommuneloven § 27-1 første
ledd. Nå skal dette vurderes av Statsforvalteren.


Planarbeidet ble igangsatt i 8.10.2021 av Fruvollen AS med intensjon om å regulere felt
F/B2, avsatt til kombinert bolig/fritidsbolig i Kommuneplanens arealdel. Arbeidet med
detaljreguleringen ble fullført og fremmet for politisk sluttbehandling i kommunestyret
25.4.2024. Reguleringsplanen ble ikke vedtatt.
Vurdering av saken

Representantene Mona Slettum (H), Linn-Eva Kolstad (H) og Kjell Magnus Krog
(H), fremmet sammen krav om lovlighetskontroll etter kommunelovens § 27-1.
Oppsummert anfører klagen følgende:

  1. Forholdet til overordnet plan
  2. Utilstrekkelig begrunnelse for avslag
  3. Habilitet: varaordfører Christian Elgaaen og kommunestyrerepresentant Gunn
    Merethe Prytz
  4. Forskjellsbehandling
  5. Avgjørende feilinformasjon i saksgrunnlaget
    For utfyllende tekst henviser vi til klagen i sin helhet som ligger vedlagt.
    Det er også fremmet ordinær klage på vedtak 29/24 fattet 25.4.2024. Klagen er behandlet i
    delegert vedtak 150/24

Store endringer for turistinformasjonen

Med en svært vanskelig kommuneøkonomi som bakteppe kom fremtidig drift av en Turistinformasjon opp til vurdering i kommunestyret i dag. Begrunnelsen for saken er først og fremst at det er nye digitale muligheter og endret behov. Røroslista og Rødt mener tiden er inne for å legge ned den kommunale Turistinformasjonen, og flytte oppgavene til Rørosmuseet.

Christian Elgaaen sa i kommunestyremøtet at Rørosmuseet ikke er noen turistinformasjon, og det finnes bare en turistinformasjon, og den ligger i Reiselivets hus. Roland delte ikke den vurderingen. Hun mener Rørosmuseet i dag driver utstrakt turistinformasjon. Elgaaen svarte at det er mange på Røros i reiselivet og handelstanden som driver turist informasjon, men at det likevel trengs en turistinformasjon i Reiselivets hus.

For behandlingen i kommunestyret var det lagt fram fem modeller til fremtidig løsning. Dette er modellen flertallet i kommunestyret enstemmig gikk for.

Modell 4: “Rød I” på et sentralt punkt i sentrum som uansett har god tilgjengelighet og
gode åpningstider. Dette blir ganske likt Visit Trondheim sin modell. Digitale
informasjonspunkter for selvbetjening i tillegg. Disse kan plasseres på
overnattingssteder, turistattraksjoner, knutepunkter for kollektivtransport, ute i
grendene osv.

Røroslista og Rødts forslag falt mot to stemmer.

Dramatisk nedgang i barnetall

Statistikk fra barnevernet viser at det er en dramatisk nedgang i antall barn i Røros og nabokommunene. Fra 2008 har antall under 18 år i Røros gått ned fra 1210 til 981. Det er en nedgang på i overkant av 20%. Om en tar med Holtålen og Os i regnestykket, er nedgangen 25%.

Dette er en utvikling, som har store konsekvenser for blant annet kommuneøkonomien. Overføringene fra staten til kommunene er i stor grad knyttet til antall individer i aldersgruppen 0-18 år, og særlig antall barn i barnehagealder og grunnskolealder.

Dette gir store utfordringer når det gjelder tilgang på arbeidskraft. Det er i ferd med å utvikle seg en alvorlig ubalanse mellom antall i befolkningen som trenger omsorg, og antall personer som skal gi denne omsorgen.

Krevende kommunestyremøte i gang

Dagens kommunestyremøte er i gang, og det er ventet at møtet vil bli preget av kommunens svært vanskelige økonomi. Til møtet er det mange forfall, og mange vararepresentanter møter. Da møtet startet var 26 representanter på plass, og møtet er vedtaksført. I ett fulltallig kommunestyremøte sitter 27 representanter.

Reidun Roland startet møtet med å kritisere sen innkallelse.

Med en så omfattende saksliste trenger vi mer enn fire dager på å sette seg inn i sakene. Det skal gjøres mange viktige vedtak i dagens møte, sa Reidun Roland i kommunestyret.

– Innkallingen er i tråd med regelverket som gjelder i kommunen. Ordfører Isak V. Busch uttrykte forståelse for innspillet på Roland, og sa at det vil bli sett på om det er mulig å sende ut de mest omfattende sakene litt tidligere.

Nå er møtet i gang, med en presentasjon av Optimus AS, ved daglig leder Kristin Fredheim.

Under kan du lese saklisten for dagens møte.