Noen bilmodeller har gjort et større inntrykk på folk enn andre. Det finnes en rekke klubber i Norge med bilmodeller som utgangspunkt. En av de største klubbene består av Corvette-entusiaster. Produksjonen av Chevrolet Corvette startet i 1935, og nå er det åttende generasjon som ruller ut på veiene. I landstreffet på Røros var er det Corvetter fra flere forskjellige tiår.
Denne helga har organisasjonen Corvette Club Norway sitt landstreff, og avdeling Midt-Norge er arrangør. Leder i Corvette Club Norway avdeling Midt-Norge, Knut Svendsen fikk med seg 90 Corvetter på landstreff i den gamle gruvebyen. (Under intervjuet med Knut Svendsen kan du se bilkortesjen som Corvette Club Norway vartet opp med i dag).
I dag var en stor dag for Røros Handelsstands Forening da de feiret sitt 70-årsjubileum. Handelsstanden på Røros har altså vært organisert som en forening i 70 år. Det synes Handelsstanden er veldig stas, og har plukket ut denne lørdagen til å markere og gjøre litt ekstra ut av det.
Det har vært aktiviteter for både små og store. Det har vært rebus for barn der man har lett etter ting i butikkvinduene. Gratis ansiktsmaling for barn. Gratis is til barn. Midt i Kjerkgata var det et catwalk moteshow. (Reportasjen fortsetter under TV-innslaget)
– I det hele tatt en dag hvor veldig mange av de 60 medlemmene har spesielle aktiviteter, noe særlig med utvalget eller tilbud, sier leder for Røros Handelsstands Forening, Sigrid M. Jansen.
I jubileumsåret består Røros Handelsstands Forening av rundt 60 bedrifter. Det er kafeer og restauranter, gallerier og butikker, både i sentrum men også litt utenfor. Foreningen jobber med å få Røros til å være et attraktivt sted for handel.
-Dersom man tenker seg Røros og det ikke var butikker i sentrum. Så ville også mye av verdensarven og mye av reiselivsopplevelsen på Røros faktisk vært alvorlig forringet. Så det å jobbe for at det skal være lokal handel og et levende sentrum her på Røros det tenker jeg har mange aspekter ved seg, at det har ringvirkninger som er viktig for veldig mange, sier Jansen.
Det går mot sommer og Handelsstanden har tradisjonelle arrangement om sommeren. Det blir både Nattåpnet og Kveldsåpnet i sommer også. Nattåpent er det første ordentlige sommerarrangementet. Etter det starter man med søndagsåpnet på Røros. Og Kveldsåpent er det som lukker sommersesongen litt. Under Natt og Kveldsåpent blir det også liv og røre på Røros.
Festivalen startet torsdag 6. torsdag med Elias Akselsen, Stian Carstensen og Ola Kvernberg for på scenen. Fredag er viet til minnekonsert for Sven Nyhus. Den legendariske spellmannen, professoren, innsamleren, formidleren og mye mer, som gikk bort i fjor. I løpet av dagen i dag er det hele 10 konserter og arrangementer. Røros Folk Festival avsluttes med folkemusikkmesse i Bergstadens Ziir søndag.
Initiativtaker og leder for Røros Folk Festival, Olav Luksengård Mjelva, er godt fornøyd med publikumsoppslutningen halvveis i årets festival.
I dag feiret Husfliden Røros sitt 90-årsjubileum. Dagen ble feiret med et flott bunadstog som gikk fra Husfliden, opp Bergmannsgata og ned Kjerkgata til Plattingen. I bunadstoget kunne man bruke bunad/festdrakt. Rolf Feragen var blant de som gikk i bunadstoglet, og hans 1800-tallsfrakk og festdrakt fikk mye oppmerksomhet. (Reportasjen fortsetter under TV-vinduet).
Husfliden har vært i det samme huset i 90 år. Husfliden ble startet av Iver Tønseth til påsken i 1934. Bedriften forble i familien helt fram til 2003, da Rørosdraktstuggu kjøpte bedriften og etablerte seg i de samme lokalene.
– I og med at Handelsstanden nå var 70 år så hivet vi oss på og tok samme helga. Vi skulle jo ha bunadsopptog, og for å få til et opptog så må vi være mye folk. Vi har snakket med mye folk, og været var med oss også. Det er helt fantastisk, det kom så mye folk. Jeg er så fornøyd med dagen. Og alle som gikk i toget med bunad de fikk tilbud på Husfliden etterpå, så nå har det kokt en times tid. Men bare artig, sa dalig leder ved Husfliden Brit Elin Svenning når Rørosnytt var innom etter bunadstoget.
Husfliden i dag er en gave og interiørbutikk. I tillegg har de masse garn. En typisk turistbutikk. De har også Draktstuggu så de syr Rørosdrakten, Haltdalsdrakten og Trønder`n herre.
– Jeg vil takke alle sammen som har deltatt i dag og vært med oss. Det har vært helt fantastisk, sier Brit Elin.
Det er mange med et stort hjerte for Fæmund II. En av dem er Per Matti Svendsen. Bussjåføren fra Hagaen er generelt ofte i godt humør, men når det handler om Fæmund II, Femunden og Jonasvolden stråler han. Hver vår kjører han rundt på sjøen og setter ut blåser der det er store steiner og skjær i sjøen. Det betyr mye for tryggheten for fritidstrafikken på Femunden.
Hver vår kjører han den første bussturen til Synnervika når sesongen starter, og på de fleste fridagene sitter han ved hytta si på formiddagen, og koser seg med en kaffekopp når Fæmund II legger til der.