De som tar turen til Glåmos samfunnshus i kveld, får se en allsidig gjeng boltre seg på scena. Blant dem er både smørsangeren Leif Jørgen Hovdal og en veldig sint ung mann. spilt av Aleksander Klemmetvold Nilsgård. Leif Jørgen Hovdal trives med å ha kommet ut av dvalen.
Dag: 21. mars 2024
Kjent revyfjes tilbake på scenen
Ole Bjarne Bekkos hadde sentrale roller i Glåmos Revylags oppsetning for 18 år siden. I kveld er han tilbake på scenen i årets oppsetning Gul Mix. Da er det naturlig å hente fram gamle prestasjoner.
Sjefsmixer gleder seg til forestilling
Glåmos revylag har premiere på sin forestilling Gul Mix i kveld. Sjefsmixer, eller regissør som det også heter, er Ingunn Tronsmed. Gul Mix er en god gammeldags revy, som er solid satt sammen både når det gjelder koreografi og regi.
I gangen inn mot festlokalet på Glåmos henger store montasjer med bilder fra tidligere oppsetninger. Nå kommer det snart en ny montasje i «Glåmos Hall of Fame»
Foreslår uavhengig granskning av Fosen-saken
Stortingsrepresentant Hilde Danielsen (SV) foreslår sammen med partileder Kirsti Bergstø en uavhenging granskning av Fosensaken. De to vil ha med seg Stortinget i å be presidentskapet utarbeide mandat for en uavhengig granskning av Fosen-saken og oppnevne medlemmer til utvalget som skal gjennomføre den uavhengige granskningen. Den uavhengige granskningsrapporten skal, når den er ferdig, legges fram for Stortinget.
11. oktober 2021 slo en enstemmig Høyesterett fast at vedtaket om å gi konsesjon til Storheia og Roan vindkraftverk var et brudd på reindriftssamenes menneskeretter. Det var et brudd på konvensjonen om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Granskningen er ment å omfatte det som skjedde før utbygging startet, under utbyggingen, i rettsprosessen etterpå, og hvordan dommen i høyesterett ble håndtert av myndighetene.
Store deler av statsapparatet har vært involvert i det som har skjedd. Dette gjelder både Stortinget og flere regjeringer. Forslagsstillerne vil at en gransking skal utføres av noen som er uavhengige av de prosessene som er gjennomført, og som ikke har vært delaktige i vedtakene. I tillegg bør de som skal gjennomføre granskningen, stilles fritt til å vurdere også andre sider ved saken.
Grunnen til at forslagsstillerne mener det er nødvendig med en slik granskning, er at man må lære av saken for å unngå at en havner i en slik situasjon igjen. Derfor blir en viktig oppgave for de som skal gjennomføre den uavhengige granskningen, å fremme forslag til tiltak som kan forbedre prosessene og sikre at man ikke havner i en slik situasjon igjen.
De første internasjonale advarslene om et mulig brudd på menneskerettene
Allerede i desember 2018 kom de første internasjonale varslene om at vindkraftverket på Storheia kunne være et brudd på menneskerettighetene. Da var vindkraftverket ikke ferdig bygget ennå. Reindrifta og Sametinget hadde tidligere påpekt disse menneskerettighetsbruddene.
I oktober 2018 klaget Sør-Fosen Sijte vindkraftutbyggingen på Storheia inn for FNs rasediskrimineringskomité (CERD). I brev av 10. desember 2018 fra FNs Høykommissær for menneskerettigheter, anmodet komiteen, som overvåker FNs konvensjon mot rasediskriminering (ICERD), den norske stat om å stanse byggingen av vindkraftverket på Storheia mens komiteen behandlet klagen fra reindriften.
Daværende olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg ble stilt et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, om når statsråden ville følge anbefalingen fra FNs rasediskrimineringskomite om midlertidig stans i arbeidet med kraftutbyggingen på Storheia.
Nok. vil snakke med fler
Nok. Trondheim Senter mot seksuelle overgrep er et tverrfaglig, gratis og lavterskel hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep og deres pårørende. Tilbudet er for de som er 16 år og eldre. Nok. Trondheim veileder også skoleklasser, lærere, helsepersonell og øvrige fagpersoner i spørsmål som omhandler seksuelle overgrep.
Nok. Trondheim har et satellittkontor på Røros, der de er tilgjengelig for de som ønsker samtaler en dag hver tredje uke. Nok. Trondheim har besøkt skoleklasser og barnehager, og samarbeider med legene og helsestasjonen.
I går hadde Nok. Trondheim åpent kontor på Røros. Therese Hongslo og Hilde Johansen har så langt hatt relativt liten pågang. Therese Hongslo sier Nok. vil være tålmodig, og fortsette å være der for de som trenger å snakke om dette temaet.
Påskegodt fra Glåmos Revylag
I kveld er det premiere på Glåmos Revylag nye forestilling Gul Mix i Glåmos samfunnshus. Det blir forestillinger tre kvelder på rad, og lørdag spiller «revybandet» The Churchills til dans.
Etter 18 år i dvale har Glåmos Revylag våknet og entrer scenen i Glåmos samfunnshus med revyen Gul Mix. Revylaget byr på vakker sang flott dansing(!) og gode sketsjer i god gammel revystil. Initiativtaker til revyen er John Sindre Kirkbakk, og dermed blir det gjensyn med en amerikansk predikant, som også denne gangen er nokså uheldig med tolken sin, 18 år etter at han sist entret revyscenen..
Spørsmål til justisministeren etter forsøk på å pågripe Nagga
Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) tar pågripelser og planlagt utsendelse av etiopiske flyktninger som har vært lenge i Norge opp med Regjeringen. Hun stiller spørsmål til Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om dette er i strid med UNCHR sine anbefalinger, og Norges internasjonale forpliktelser. Danielsen spør også om statsråden gjennomføre tiltak som sikrer at deres tilknytning til riket og særlige menneskelige hensyn blir tillagt tilstrekkelig vekt?
Nagga Hailemichael frykter en brutal pågripelse, etter at Politiets utlendingsenhet har brutt seg inn i hjemmet hans. Dette skjedde mens han var bortreist på et arbeidsoppdrag. Nå frykter han at han står foran en brutal pågripelse, slik han opplevde i 2020. Da ble han pågrepet og internert på Trandum i seks måneder. Nagga Hailemichael har også erfaring med hard håndtering fra politi Etiopia da hans far ble satt i fengsel og døde der, og i Sudan og Egypt under sin tid på flukt.
Det var lenge uklart om det var politi som hadde brutt seg inn hos Nagga Hailemichael. Det var nabo Ola Høsøien som oppdaget at døra var brutt opp. På gulvet i entreen lå det en lapp, om at det hadde vært politi i huset. På de håndskrevne lappen ser det ut som Politiets utlendingsenhet hadde vært der, og hadde planer om å pågripe Nagga Hailemichael og sende ham ut av landet.
Her er Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) sin begrunnelse for spørsmålet til Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
«Flere medier og NOAS har meldt om at har blitt pågrepet etiopiske asylsøkere med endelig avslag for utsendelse til Etiopia. De fleste av dem har svært lang botid i Norge. Etter NOAS kjennskap alle over 10 år og enkelte 20 års botid i Norge. Og mange har etablert seg godt inn i samfunnet med arbeid, familie og blitt en del av samfunnet de bor og lever i. Norge er blitt deres hjemland.
På grunn av sikkerhetssituasjonen og borgerkrig i Etiopia så har utreiseplikten til Etiopia vært suspendert, senest fra november 2021 frem til mai 2022. Det har også kommet nye oppdaterte landspesifikke anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR). Uttalelser fra UNHCR skal veie tungt, dette er slått fast i forarbeidende til utlendingsloven i Ot. prp. nr. 75 (2006-2007) s.73 og 74 og senest gjentatt i Høyesterett sin avgjørelse av 12.12.2023 i HR-2023-2351-A avsnitt 47.
UNHCR sine anbefalinger slår fast i avsnitt 31 at personer som kommer fra konfliktområder i Etiopia bør gis beskyttelse. Etiopia står på listen over de 5 verste humanitære krisene i verden, på fjerde plass hos Fns nødhjelpskontor (OCHA Office for the Coordination of Humanitarian Affairs.) Det er 20 millioner menneske som trenger humanitær hjelp og 3,5 millioner internt fordrive på grunn av vald, konflikter og forfølgelse. Samtidig som 1 millioner flyktninger fra andre land har søkt vern i Etiopia, de kjem særlig fra Sør-Sudan og Somalia.»
Politiet Utlendingsenhet vil ikke svare på spørsmål om enkeltsaker med mindre de har mottatt samtykke fra den saken angår. Rørosnytt har fått dette generelle svaret fra Politiets utlendingsenhet etter innbruddet i Nagga Hailemichael sitt hus:
Undersøkelse av bolig er regulert i utlendingsloven § 103. Etter bestemmelsens første ledd er det flere ulike grunnlag som åpner for undersøkelse av bolig, blant annet kan det gjøres når det foreligger konkrete holdepunkter for at en utlending oppgir uriktig identitet. Beslutning om undersøkelse tas av domstolen, eventuelt av politiet om det er et hastelement. I tillegg til dette har politiet anledning til å foreta en husundersøkelse når en utlending skal pågripes etter utlendingsloven § 106, og politiet må lete etter utlendingen for å få gjennomført pågripelsen. Dette følger av utlendingsloven § 103 tredje ledd fjerde punktum.
Det er da ikke nødvendig å innhente en særskilt beslutning om dette. Grunnlaget følger av loven og beslutningen om pågripelse. I begge sammenhenger har politiet anledning til å ta seg inn i boligen med makt, men som ved alle politiinngrep skal man gå frem så skånsomt som situasjonen tillater. Dersom politiet tar seg inn ved makt som nevnt, men verken utlendingen eller noen andre er tilstede, vil politiet naturlig nok gi beskjed om at det er dem som har vært der.
Det er ikke kjent om Nagga Hailemichael er pågrepet eller ikke nå.